16 ročný puberťák "pristihnutý" rodičom

luca_76
3. apr 2014

Ahojte, zvyknem vas len obcas citat, ale nakoniec potrebujem radu aj ja, teda mozno nie radu, lebo asi ste niktora neriesili nic podobne, ale aspon nazor, ako by ste sa zachovali.
Je tomu viac, ako mesiac, na konci jarnych prazdnin. Kvoli mojej praci sme sa so starsim synom vratili z lyzovacky o nieco skor, teda chcel ist so mnou aj on s tym, ze sa zacina citit chory.
Po skorom navrate prace ma doma cakalo dost netradicne "prekvapenie", syn bol zatvoreny v izbe, hudba, tak ma nepocul prichadzat. Vojdem teda k nemu bez zaklopania, skontrolovat maroda a najdem ho, nazvime to vo velmi intimnej situacii so svojim priatelom.
Vieme sice o synovej orientacii, ale "oficialne" ma len "dobreho kamarata" a tato tema je tabu, nechce sa o tom rozpravat.
Od toho okamihu je to zvlastne, zacal sa spravat inak, nechce velmi komunikovat, otec akoze o tom nevie, mladsi nechape, co sa deje a preco sa naraz vsetci spravame divne.
Neviem, co mam spravit, vtedy ma to velmi prekvapilo, zarazilo, mozno sokovalo, predsa len, mam ho stale za chapceka, aj ked je to uz chlap, ktory ma svoje potreby, ale teraz neviem, ako mam zacat komunikovat, predsa len, uz je odvtedy dlhy cas a uz treba nieco spravit. Ako by ste reagovali?

marse
3. apr 2014

@luca_76 urcite neprijemna situacia, ako pre matku tak pre syna, to je pochopitelne, ale osobne si myslim ze ak milujes svoje dieta, treba si s nim sadnut a porozpravat. dat mu najavo ze jeho orientacia je v poriadku , ze sa to len posunulo dalej a musite sa s tým aj vy ako rodiacia vyrovnat, a nech vie ze vas tu ma . To je ako nacapat dceru s chlapcom, ziadna situacia nie je prijemna, ale ked viete o orientacii vasho syna a ste s tým ako tak zmierení tak nie je o com.

marse
3. apr 2014

A poučenie do buducna, KLOPAŤ!!!!!!!! 😉

stefka33
3. apr 2014

@luca_76 Vyzerá to, že rešpektuješ jeho orientáciu a aj to, že sexuje. Tak asi by som ho asi požiadala, nech sa zamykajú. Lebo neviem čo iné. Rozprávať sa s ním o sexe? Asi by sa cítil trápne. Ja mám 33 a nemám žiadny problém s komunikáciou o týchto veciach, ale keď dačo začne o tom moja mama rozprávať, tak by som sa radšej pod zem prepadla. Len by si ho do rozpakov uviedla. Orientáciu neriešim, to je chúlostivá téma a čo už narobíš, len sa zmieriť. Pri najbližšej príležitosti mu povedz, že ho ľúbiš a daj mu pusu. Myslím, že nič viac nepotrebuje. A tú izbu by som určite poriešila. Ak sa nedá zamknúť, tak vymeňte zámok.

clarissa
3. apr 2014

mas teda moj obdiv,ze synovu orientaciu beries uplne v pohode,ja by som sa s tym nikdy nezmierila ani by som to nedopustila,takze asi ti ani nebudem hovorit co by som robila keby najdem mojho syna s inym chalanom ako cosi spolu robia 😠

janinah
3. apr 2014

ja by som to predýchavala len veľmi ťažko a netvárila by som sa,že je všetko ok,lebo by nebolo....zrejme to chce čas ako sa situácia vyvinie....

simsalabim
3. apr 2014

@luca_76 asi by som mu len par vetami povedala, ze ho akceptujes, stale lubis, ze to na situacii nic nemeni a ze v buducnosti by sa mal zamykat....
@clarissa co tym myslis, ze by si synovu orientaciu "nedopustila" 😕 To si ako predstavujes?

jabadaba
3. apr 2014

@luca_76 no, ak o synovej orientacii viete, potom asi treba zachovat chladnu hlavu a tvarit sa ako keby ste ho nacapali s dievcatom. Taketo dusno neprospieva nikomu, najma nie synovi. Ak ste jeho orientaciu akceptovali, musite sa podla toho spravat. Syna akurat treba poucit, ze ma mozno na iste veci este cas, bez ohladu na sexualne preferencie a ze je namieste maximalna opatrnost co do vyberu buduceho partnera ako aj co sa bezpecnosti pri sexe tyka. Co ine sa da poradit? Nema zmysel tvarit sa ako na funuse. Komu to pomoze? Leda tak dozeniete syna k zufalym reakciam typu utek z domu, vyhladavanie pochybnych partii a znamosti a nedajboze aj drogy. Tam asi sklznut nechcete, ze? Tak skus predychat co si videla a triezvo pristup k celej zalezitosti tak, aby syn z vas citil pochopenie a aby mal doma u vas stale to bezpecne zazemie ake kazde jedno dieta potrebuje.

clarissa
3. apr 2014

@simsalabim tak ako som napisala...je to jednoducho nieco co by som nikdy neakceptovala a moj muz ani nehovorim,my mame na tieto opacne oriantacie vrcholnu alergiu,dufam ze nase deti to zdedia po nas a pojdu tou spravnou cestou...je to len moj nazor....ale vidim ze vela ludi v dnesnej dobe to berie ako pohodicku,kedy treba dieta pohladit a povedat ze nic sa predse nedeje,treba len vymenit zamok alebo nabuduce sa zamknut 😅 ...potom sa cudujme v akom svete zijeme...potom majme strach z nejakej juvenilnej justicie,ked sami jej budujeme podmienky....opustam tuto temu,lebo asi nemam dotycnej maminke ako poradit 🤐

luca_76
autor
3. apr 2014

@marse Jasne, klopat, len vies, frcis domov skontrolovat, ze ci uz nahodou nei je uplne mrtvy, ked je chory, tak sa nechas uniest, aj ked mas po ruke telefon a styri komunikacne aplikacie.
Leu uz uplynul nejaky cas a treba to skutocne nejako pretat, takuto "tichu domacnost".

@stefka33 Zamok vymienat netreba, zamknut sa da, ale necakal, ze niekto dojde a ze tam vletim, aj ked u nas to nie je zase nejake neobvykle, najma, ked maju chalani obaja jednu spolocnu izbu.

@clarissa Nuz ako mame brat jeho orientaciu? Mam oci, tak mi je to jasne, aj mi je jasne, ze to nie je nejaky rozmar, detske hladanie sa, ale vie, co je. A ako by si to nedopustila, ze s inym chalanom cosi robia? Jednoducho uz maju svoje "potreby" a nejako ich riesia a je tak nejako jasne, ze to robenie cohosi bude s chalanom. Mame mu dat pas cudnosti?

Stve ma len to, ze nikdy sme to nepreberali a teraz mi pride dost trapne nacat temu, ktora sa nikdy nerozoberala. Tak preto hladam nejaky dobry napad, ako to vyriesit, viem si predstavit seba, v sestnastich sa zrazu zacat o tomto rozpravat s rodicmi, ked dovtedy nic.

nanulik
3. apr 2014

@luca_76 myslím si že je treba si so synom sadnuť a v klude sa porozprávať, ak berieš jeho orientáciu v pohode, podla mna je to super, povedz mu to nech vie že má v tebe ako v mame oporu. nie je nič horšie ak je dieťa v puberte a má problémy samo so sebou a ešte k tomu nemá pochopenie u blízkej osoby.
16 ročné deti dnes už majú skusenosti so sexom, tomu sa už rodič neubráni, asi len stanoviť nejaké pravidlá, aké to už nechám na vás

nanulik
3. apr 2014

@clarissa a čo ak bude tvoje dieťa inak orientované? to ho kvoli tomu zavrhneš? alebo budeš čakať že sa z toho "vylieči"? alebo to bude v sebe dusiť a navonok sa bude tváriť že je všetko v poriadku ale nebude šťastné pretože vie že ho rodičia odmietaju takého aké je?

evina57
3. apr 2014

@clarissa Nedá mi nenapísať..Za to, akú má orientáciu nemôže! Ani postihnutý ľudia za to nemôžu, že sa taký narodili.. A neovplyvníš ani svoje deti 🙄

@luca_76 Páči sa mi, že to takto berieš 😉 Určite sa s ním nerozprávaj o sexe ani o orientácií, asi by mu to nebolo príjemné. Tiež navrhujem aby mal súkromie ale asi by som mala problém s tým, že keď som doma a oni by sa zamkli..to by bolo divné 😀

luca_76
autor
3. apr 2014

@janinah Ja si prave nemyslim, ze to chce cas, uz je najvyssi cas nejako rozumne zareagovat.

@jabadaba Ako pises, nieco treba spravit a netvarit sa, ako na funuse. Len jednoducho zacat poucanie teraz bude asi dost trapne. Tiez asi nema zmysel rozpravat o tom, ze ma na niektore veci cas, ano ma, ale uz zacal, tak nic nenarobis.
Zase mam preklepnuteho aj toho chlapca, su na sebe zaveseni uz vyse roka, ale nikdy nedoslo k "oficialnemu" predstaveniu.

clarissa
3. apr 2014

@nanulik neriesim co keby...vychovavam deti tak ze sa nebojim ze u nas nieco take bude hrozit!pardon,ze som asi jedina komu sa nieco take protivi...doslova hnusi...nehovorim o bozkavackach dvoch opitych bab..ale vztah,spolocny zivot dvoch rovnakych pohlavi,pre mna nepredstavitelne,to je vsetko co chce k tejto teme povedat

evina57
3. apr 2014

@clarissa to nie je o výchove 😀 😀 😀

clarissa
3. apr 2014

@evina57 u nas ano... 😀 😀 😀 😠

maca_p
3. apr 2014

@clarissa neverim, ze by si zavrhla svoje vlastne deti. alebo nedajboze, by si ich dala niekomu liecit 😝

luca_76
autor
3. apr 2014

@jabadaba Este nieco, popravde, ja ani neviem, ako sa zachovat pri nacapani s dievcatom. Chyba bola, ze sme sa neporozpravali hned, asi by to slo lahsie. Ale aj ked pisem, ze sme vyrovnani s jeho orientaciou, predsa len, vidiet nieco take robit svojho syna s inym chlapcom dost pohne, aj ked vies, ze asi je nieco take moznem nebudu si len spolu citat knizky.

Snazim sa pristupovat k veciam pragmaticky a spravat sa racionalne, ale toto bola dost velka chyba. ☹

maca_p
3. apr 2014

@luca_76 urcite dlha diskusia. najlepsie vy dvaja a cim skor 😉

opica
3. apr 2014

@luca_76 osobne by som sa s nim pokusila porozpravat sama, na zaciatok bude z toho mat aj tak stresy. a ked tvoj muz sa "tvari", ze to nevidi (nemyslim v zlom), tak asi to skor preberie s tebou. v klude mu povedat,ze to vies, ze ho aj tak mate radi a ze chapes,ze ma 16...ale teda, nech sa nabuduce radsej zamknu, aj ked nebudete doma, pre istotu. aspon ja by som to takto riesila, hoci by to bol riadny sok veru 😀 drzim palce!

luca_76
autor
3. apr 2014

@clarissa Jasne, vychovavali sme ho tak, aby sa mu pacili chalani a mladsieho uplne opacne. Toto nie je o vkuse, ale o sexualnej pritazlivosti.

katuliacik
3. apr 2014

@luca_76
on sa citil podla mna este trapnejsie ako vy, predsa len 16 rocny chlapec to v sebe neba este komplet ujasnene ci je to ok davat najavo svoju sexualitu, skusila by som sa s nim pri niecom co ma rad porozpravat a vyjasnit si to a do buducna zaviest nejake pravidla ze ked je napr nieco na klucke, prosim nerusit, atd 🙂

jabadaba
3. apr 2014

@clarissa a co odporucas, ak dieta bude inak orientovane? Zavrhnut ho? Otecko mu riadne nalozi? Alebo ho posle do vojenskej akademie nech tam z neho spravia chlapa, ci? Su veci, ktore neovplyvnis. A pokial nejde o rozmar nejakeho blbca excentrickeho potom sa proti tomu odmietanim bojovat neda.

jabadaba
3. apr 2014

@clarissa tak to ma zaujima ako vychovou smerujete sexualnu orientaciu svojho syna...auticka, tanky, pusky? Ci aj tvrda ruka pana otca? Hm?

sugarfree999
3. apr 2014

@clarissa , neber to vobec v zlom, co ti sem teraz skopirujem, to ti len chcem dat trosku teoretickeho podkladu pre tvoj nazor. Samozrejme mas plne pravo s manzelom vychovavat deti ako ty uznas za vhodne a je na vas, ake hodnoty im budete vstepovat. Avsak nevyslovujte prilis tvrde predsudky na verejnosti, pretoze by ste mohli niekoho urazit alebo ublizit mu - napr samotneho homosexuala alebo niekoho z jeho blizkeho okolia.

Len chcem aby si vedela, ze vychova skutocne neovplyvni to, ci tvoje dieta je alebo nie je homosexual. (pretoze to by sa potom dalo chapat akoze @luca_76 je zla matka, co je urcite nespravne). Kopirujem vyjadrenie WHO (svetova zdravotnicka organizacia) k homosexualite:

"Sexuálna orientácia sa vo svojej podstate javí ako biologická, predurčená komplexne súhrou genetických faktorov (napríklad chromozómový zväzok Xq28) a raného maternicového prostredie, a preto nie je osobnou voľbou.[13][14] Neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz na podporu tvrdenia, že skúsenosti z včasného detstva, výchova, sexuálne zneužitie, trauma alebo iné závažné životné udalosti ovplyvňujú sexuálnu orientáciu[14][13][15] Takéto domnienky v súčasnosti pramenia z nesprávnych informácií a predsudkov.[16] Neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by preukazovali alebo vyvracali úspešnosť konverzných metód usilujúcich o zmenu sexuálnej orientácie.

V roku 1992 bola homosexualita vylúčená zo zoznamu chorôb Svetovej zdravotníckej organizácie (MKCH 10), ale už dávno predtým (MKCH 8) bola v tomto zozname uvedená medzi chorobnými prejavmi, u ktorých je sporné, či nimi vôbec sú."

viac na http://sk.wikipedia.org/wiki/Homosexualita

@luca_76 urcite sa so synom porozpravaj... ale netyraj ho prilis dlho, pretoze je v puberte a urcite sa citi velmi ponizene a neprijemne... kazdopadne palec hore, ako celu situaciu zvladas s chladnou hlavou, tvoj syn moze byt pysny, aku ma skvelu mamu!

luca_76
autor
3. apr 2014

Inak pri teme ani nie je dolezite, s kym tam bol prichyteny, spomenute to bolo len preto, ze to isty vyznam moze mat, pretoze musi dojst aj k nejakemu coming-outu, aj ked uz v podstate celkom drsnym sposobom k nemu doslo. 😒

@katuliacik Mea Culpa, on skutocne nemal potrebu nic take davat najavo, nemohol tusit, ze sa niekto objavi. A ano, citil sa urcite trapne, ja asi skor dost sokovane.

manchester1987
3. apr 2014

@clarissa no ty si teda divna ja nezijem na slovensku ale v zahranici a tu je to uplne normalne. ludia si planuju spolu svadbu normalne maju problemy vo vztahoch ako iny mam asi 5 gayov kamaratov a 2 lezbicky a su uplne normalny ako kazdy iny

katuliacik
3. apr 2014

nuz uz to je von a cim dlhsie to budete natahovat, tym dlhsie to bude vyhnivat ta trapna situacia 🙂

maznacik007
3. apr 2014

tak ako mna by sokovalo keby som syna nasla ci s dievcatom ci s chlapcom ... v takom veku ... ale ja som staromodna 😀

podla mna otvoreny rozhovor ... v zmysle ze respekujes jeho sexualitu, ale on zasa musi respektovat vase pravidla ... a zdrzat sa s tymto pred bratom, myslim prezentaciou sposobou uspokojovania sa u gayov... kedze maju spolu izbu ..
poucit ho o sposoboch ochrany pred chorobami ... nejake pravidla bezpecneho sexu ... a tak ..

proste ze ho beriete takeho aky je a on zasa musi respektovat vase pravidla ... ale teda hovorila by som s nim asi sama bez muza ten by to nezvladal ...

luca_76
autor
3. apr 2014

@katuliacik To vies, ze ano, ale stale mi beha v hlave, nech nieco nepokazim, skutocne si predstavujem seba v tomto veku a nenapada mi nic rozumne, ako zacat. Manzel je na tom podobne a zatahovat do toho mladsieho, ako prostrednika, sa nam nezda vhodne.