icon

Akceptujú učitelia rodinné dôvody ako ospravedlnenie?

anka2015
28. okt 2024

Zdravím vás. Poprosím o názory, samozrejme akékoľvek.
Situácia: Nová stredná škola po základnej, samozrejme nový mladý triedny. Dostali sme prípis v tom zmysle, že si vyhradzuje akceptáciu ospravedlneniek typu "Rodinné dôvody". Podmieňuje ju , že chce vedieť o aké presne rodinné dôvody ide a vyžaduje k tomu adekvátne potvrdenie. Ako príklady uviedol napr. pohreb alebo súdne konanie /maloletí bežne chodia po súdoch/. Pre upresnenie, jedná sa o veľmi dobrú školu, a o rodičov ktorí určite nenechajú mimo školy dieťa bezdôvodne. Na základnej škole , tak isto dobrej a aj prísnej nebol nikdy problém , že sme museli dávať vystavovať funebrákovi potvrdenie, bola dôvera a vzájomný rešpekt. Nakoľko sa moje dieťa veľmi dobre učí a my robíme všetko preto aby ani minútu nechýbalo, tak ma to nasralo a určite nemám chuť mu objasňovať naše rodinné dôvody.
Moje otázky znejú:
1. Má na to právo? Keď zo zákona mám právo ospravedlniť dieťa určitý počet dní?
2. Treba mu to vysvetliť a ukorigovať premotivovanosť ? Aby boli vzťahy na báze dôvery a rešpektu?
3. Alebo dať len palec hore /momentálne 4 ks/ ako iný rodičia?
Nás sa táto situácia zatiaľ netýka ale stáva sa. Napr. keď zostane dieťa v piatok na "kašu" a pomôže mu sa dať dokopy do pondelka, bez lekára alebo bolestivá menštruácia.
Ďakujem.

lujza123
28. okt 2024

@anka2015 ja by som sa učiteľa spýtala ake rodinne dôvody neakceptuje, aby sa predišlo nedorozumeniam a teda pohreb a súd by som mu poslala fotku, akoze pride mi dosť odveci na pohrebe ešte mysliet ze mám vypýtať potvrdenie
A zdravotne dôvody ja vzdy udávam len také približne typu viróza, žalúdočná nevoľnosť, ak by v prípade bolestivého menzesu bolo treba ostávať každý mesiac napísala by som len zdravotne dôvody

gulicka277
28. okt 2024

@anka2015 myslím že na tom nič nie je možno to nie je ani tak o tom že vám nedôveruje ako o tom že chce vedieť kde boli a viac ich spoznať keďže ako triedny učiteľ na strednej škole s nimi nemá toľko času. Veď sa ho na to opýtajte že prečo to potrebuje vedieť.

tamitamitami
28. okt 2024

@eeffka Presne toto by som napísala aj ja.

ziarifka
28. okt 2024

U nás sa na rodičovskom riešilo, že rodičia vyberali dieťa z poslednej hodiny, lebo krúžok v meste, lebo idú nakúpiť autom do mesta... Asi sa rodinné dôvody limitujú kvôli takýmto rodičom. A na tvoje uvedené prípady by som písala zdravotné dôvody.

doriiis
28. okt 2024

Ja vždy napíšem ,,rodinné dôvody" a deťom poviem,že nech povedia,kam ideme.🤷🏻‍♀️

vanilkovazmrzka
28. okt 2024

Podla mna skrz nejake gdpr nema pravo pozadovat detaily. Ak rodic uzna za vhodne ze dieta nema byt v skole, je si toho vedomy a prebera za to zodpovednost, az ucivo dieta dobehne a nestrada, nie je podla mna dovod sa vrtat v dovodoch…

vanilkovazmrzka
28. okt 2024

@lujza123 zrovna na pohrebe taketo potvrdenia vystavuju, pracujucim ludom uplne bezne

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
barbie2023
28. okt 2024

@simona92101 či som mala alebo nie je irelevantné. Tie dievčatá sú biologicky rovnaké ako sme boli my a nie je dôvod,aby nešli kvôli tomu do školy. Ak ju to tak obmedzuje v tsv tak to treba riešiť konkrétne a v rámci tohto predmetu. Som učiteľka, žena a matka a veru prešla som si kadecim, kadečo sa dá akceptovať,ale toto proste nie je dôvod,aby nešla do školy a neplnila si povinnú školskú dochádzku. Ozaj si neviem predstaviť ako sa bude taky človek neskôr správať v práci. Vzhľadom k autorke si myslím,že ide o špekulácie ako sa vyhnúť problémom a buď je to nejaký tínedžer, ktorý nevie čo so sebou alebo horšie - matka tínedžera,ktorá by za neho asi aj do tej školy chodila.

vanilkovazmrzka
28. okt 2024

Mlady ucitel ma este v zivej pamati ako sa blicuje s potvrdenim aj bez potvrdenia, takze sa mu vlastne ani necudujem ze ma taky postoj 🙂

biibiana
28. okt 2024

@barbie2023 Prepáč, len by som ta chcela informovať, niektoré slečny majú naozaj extrémne bolestivú menštruáciu a viem o com píšem. Teraz po 3 pôrodoch ani neviem, kedy ju dostanem. Ale predtým som išla od bolesti steny škrabať, zvracala som a mala som extrémne nízky tlak a závrate. Mama mi vždy zháňala algifen kvapky. Mam dcéry.. a keď to budú mať tiež takého extrémne, určite im umožním ostať 1.deň ms doma, ale to by som napísala zo zdravotných dôvodov, nie rodinných. Prepáč, chápem že to môže znieť ako scifi, ale naozaj to boli pre mňa vtedy tie najhoršie bolesti vôbec.

danielahamar
28. okt 2024

Ja osobne som minulý týždeň písala zdravotný dôvod a veruze nebolo dobre, lebo chcela vedieť presne a miesto toho aby sa opýtala mňa a môjho dieťaťa, keďže je už dospelé, zisťovala kade tade. Aj tak sa nedozvedela 🥱

vanilkovazmrzka
28. okt 2024

@141117mmn trochu to prehanas nemyslis?

141117mmn
Odpoveď bola odstránená
barbie2023
28. okt 2024

@biibiana a čo si robila keď si išla do práce ? Ostala si doma ? Či vypisovala na mi ako si nájsť prácu kde netreba chodiť 1x do mesiaca do práce lebo máš ms? Mať také bolesti ,že nevieš fungovať a mať ich každý mesiac je dôvod na riešenie u lekára a nie ostať len doma a čakať ,že to samé odznie. A veru vôbec to nie je v poriadku.

barbie2023
28. okt 2024

@vanilkovazmrzka veď to je nejaké dieťa čo už si predĺžilo prázdniny 🤦

cafelatte
28. okt 2024

@letfenixa môžem sa spýtať tých 5 dní to je v rámci víkendu? Napr.dieta bolo doma stredu štvrtok piatok plus víkend, môže ostať ešte pondelok a utorok? Ďakujem.

biibiana
28. okt 2024

@barbie2023 Áno presne tak nešla som do práce, alebo ma pustili domov keďže som v práci zvracala. Som a vždy som bola zdravá, čí myslíš akože je lepšie pchať do 16ročneho dievčaťa hormóny len aby nedajBože nevymeškala ten jeden deň v škole ? Po 1.pôrode som už také prejavy ms nemala. Nebola som nikdy žiadny zaškolák, 1 deň kvôli bolestiam nikto neriešil a nepreháňalo sa to tak, ako tu v tejto diskusii. Zdravie je pre mňa najdôležitejšie, nie práca ani škola. Očividne tomu nerozumieš. Nič na svete nie je viac ako zdravie a to by normálny učiteľ mal vedieť posúdiť keď slušné dievča vymešká 1deň pre bolesti. Či radšej nech sedí v lavici a trpí aj keď učivo nevníma hlavne, že je v škole? Či ako ?

lllaila
28. okt 2024

@barbie2023 prečo do toho pletieš prácu? Keby môjmu decku bolo z akýchkoľvek dôvodov zle a rozhodujem o absencii ja - automaticky ju nechám doma. A nemiestny názor učiteľa by ma nezaujímal.Takúto ospravedlnenku nezneužívame a svet nestojí na tom, či v škole bola, keď jej bolo takto zle, alebo nebola. Práve preto, že sa ešte nachodí do práce.

barbie2023
28. okt 2024

@biibiana áno , najmä keď je to takmer na dennom poriadku tieto neskutočné problémy,ktoré tak cca 15rokov dozadu neboli.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
28. okt 2024

@barbie2023 presne ako pise @biibiana. Niektoré dievčata v puberte maju extremne bolestivu menstruaciu. A určite nebudem kvôli tomu pchat do dievčata antiku, ak by si chcela napisat niečo take. A ano, boli mesiace, že som musela byť prvý den ms doma, či uz zo skoly alebo prvé roky aj z práce. Proste som bola nepuzitelná, pretože na to nezaberalo nič. A teda ak by si v staveš krčov, hnačky a vracania poslala dcéru do skoly, je to dost na zamyslenie. Ano,mladých treba vychovavať k zodpovednosti, ale aj k tomu, že majú nejaké práva a sú veci a hranice, ktoré nemôže iný prekročit, či je to sef, učitel alebo hockto. Stále tu máme ludi, pre ktorych je sef, riaditel, učitel a aj iní "horní ludia" pan Boh a musia vydrzať, tak zohnem chrbat a držím hubu. To je tak slovenske.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
barbie2023
28. okt 2024

@lucia147852 čo tu trepeš s antikoncepciou. Ani mi to nenapadlo. Mne napada jedine to s čím sa roky učitelia stretávame,že rodičia za deti už pomaly aj dýchajú a uvoľňujú za všetko len, aby bolo všetko ok. Že by bola epidémia odpadavajucich dievčat počas ms som ešte nezažila. A dá sa to riešiť cez lekárov. Pchajucu antiku si môžeš predstavovať akurát ty.

h2
28. okt 2024

Vzhľadom k tomu, že sa tu včera riešilo, ako niektoré mamičky nedajú deti do školy NA VYUČOVANIE kvôli tomu, že bude prebiehať v karnevalových maskách a keďže v názve tohoto podujatia bolo spomenuté slovo Halloween, tak som za, aby sa uvádzal dôvod chýbania "z rodinných dôvodov".

lucia147852
28. okt 2024

@barbie2023 čo tu skaces? Dakujem pekne za taku učitelku... No ja som videla. Boli sme v triede presne tri. Pre spolužiačku museli prísť rodičia, ked dostala ms v skole. A ked sa to tak dá riešiť cez lekarov, tak vieš ako sa to rieši? Bud predpise velmi silne kvapky, po ktorých môže byt az znízena koncentracia alebo spominanu antikocepciu. Takze neviem čo si predstavuješ ty, ale vyjadruješ sa horšie, ako žena čo pracuje na družstve a dojí kravy, takže tým, že si učitelka by som sa radšej ani nechvalila.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
barbie2023
28. okt 2024

@lucia147852 ďakujem pekne za takých rodičov. Chvalabohu,že ja toto nemusím riešiť. A neviem aké vyjadrovanie spomínaš,ale najprv sa pozri na seba a svoje vyjadrovanie. Ty ani čítať s porozumením nevieš a myslíš si,že všetci majú len tvoje problémy a ty na všetko máš ten správny názor. Kľudne si sadni za katedru ak máš na to vzdelanie a vyskúšaj si denne riešiť špekulácie a absurdnosti ,s ktorými deti prichádzajú kryti svojimi rodičmi.

letfenixa
28. okt 2024

@cafelatte áno, 5 pracovných dní.

barbie2023
28. okt 2024

@lucia147852 už len otázka ,že či môže byť dieťa doma lebo bolo "na kašu" je dôvod na podozrenie,že tam nebude niečo v poriadku.