Akceptujú učitelia rodinné dôvody ako ospravedlnenie?
Zdravím vás. Poprosím o názory, samozrejme akékoľvek.
Situácia: Nová stredná škola po základnej, samozrejme nový mladý triedny. Dostali sme prípis v tom zmysle, že si vyhradzuje akceptáciu ospravedlneniek typu "Rodinné dôvody". Podmieňuje ju , že chce vedieť o aké presne rodinné dôvody ide a vyžaduje k tomu adekvátne potvrdenie. Ako príklady uviedol napr. pohreb alebo súdne konanie /maloletí bežne chodia po súdoch/. Pre upresnenie, jedná sa o veľmi dobrú školu, a o rodičov ktorí určite nenechajú mimo školy dieťa bezdôvodne. Na základnej škole , tak isto dobrej a aj prísnej nebol nikdy problém , že sme museli dávať vystavovať funebrákovi potvrdenie, bola dôvera a vzájomný rešpekt. Nakoľko sa moje dieťa veľmi dobre učí a my robíme všetko preto aby ani minútu nechýbalo, tak ma to nasralo a určite nemám chuť mu objasňovať naše rodinné dôvody.
Moje otázky znejú:
1. Má na to právo? Keď zo zákona mám právo ospravedlniť dieťa určitý počet dní?
2. Treba mu to vysvetliť a ukorigovať premotivovanosť ? Aby boli vzťahy na báze dôvery a rešpektu?
3. Alebo dať len palec hore /momentálne 4 ks/ ako iný rodičia?
Nás sa táto situácia zatiaľ netýka ale stáva sa. Napr. keď zostane dieťa v piatok na "kašu" a pomôže mu sa dať dokopy do pondelka, bez lekára alebo bolestivá menštruácia.
Ďakujem.
Teraz čítam diskusiu. Keď sa dieťa necíti dobre, abebo má dievča menštruáciu a je jej zle, to predsa nie sú rodinné dôvody. To sú zdravotné dôvody. A zo zdravotných dôvodov môže rodič ospravedniť na 5 dní, tak kde je problém?
@barbie2023 mam 40r, keď som chodila na ZŠ a ešte aj počas SŠ, keď som dostala menštruáciu, tak som veru plakala a nevedela ani vstať z postele. Mama koľkokrát volala doktorke, povedala, že nech ma nechá doma dva dni, žiaden papier nedala. Alebo sme boli na očkovanie, na ten deň dala papier, ale na ďalší už nie, tiež sme párkrát zostali doma.
Či ma bolela hlava, mama napísala len z rodinných dôvodov a nikto nič neriešil. Teraz tiež je 5 dní ospravedlnenych od rodiča. Tak ak nemôžem napísať rodinné dôvody, napíšem, že dcéru bolela hlava a v utorok jej už nič nebolo, tak ide do školy. Vždy sa dá nájsť cestička.
@h2 asi len taky, ze nie každý vie napísať namiesto rodinných dôvodov, zdravotné 😄
@barbie2023 dovod na podozrenie je vždy, aj keď mama doktorka berie dieťa zo školy, že idú na vyletik a ona tam dá zdravotné dôvody. No kto by pani doktorku upodozrieval, že klame, že 🤭 to bol príklad, nerobte tu zo slova na kašu tragikomédiu 🥱
@anka2015 ja ti napríklad napíšem, že v zahraničí toto neexistuje. Žiadne rodinné dôvody. Den učiteľ 2 dni a viac riaditeľ s tým, že ak myslíš dovolenku tak neexistuje. Akurát cez víkend som sa rozprávala, že na Slovensku neni problém ospravedlnit aj 2 týždne dieťa. Chorobu môžme ospravedlniť len 3 dni ostatné doktor a teda predĺžiť prázdniny čo je tiež zvykom by som sa neodvážila. Mam rešpekt a klamať nebudem.
Takže verím, že ma váš učiteľ na to právo
@barbie2023 predpokladam,ze slovom na kasu bolo myslene,ze sa necitilo dobre-u nas to znamena ze je total k.o,ci uz kvoli chorobe alebo ine,neznamena to ze bol ozraty 🤔
K tej menstruacii-ked ti rano 10r dieta povie,ze je mu velmi zle,ma krce,ledva chodi od bolesti tak co spravis?napchas ibalginom ako lentilkami a posles do skoly,nech sa tam trapi?sestre vzdy pomohlo lahnut,termofor,zensky caj od bylinkarky a aspon ten 1 den lezat..nic ine by jej ani obvodny lekar nedal na menstruacne krce.az v dospelosti po porodoch ktore boli tazke, jej zistili zrasty na maternici a cysty na vajecnikoch,co vraj mohlo byt dovodom takych bolesti..vtedy ako dieta ju nik neriesil,resp.neprislo sa na to z coho to ma,na strednej gynekolog tiez nezistil..a povedat ze ako dospela by musela ist do prace-nemozes porovnavat 10r dieta a dospelu zenu,ktora moze uzit aj silnejsie lieky a aj inak vie znasat bolest...
Ano,decka si vymyslaju..ale hadam si kazdy mesiac taketo nieco nevymysli🤔
@simona92101 to sú zdravotne dôvody. A ak sa to opakuje tak ako zodpovedný rodič to riešim a nie každý mesiac odbijem ospravedlnenkou 🤷
Pokiaľ žiak nie je flákač, myslím, že by to malo byť na zvážení rodiča. A pokiaľ ja ako rodič usúdim, že odpravedlnenie je na mieste, tak nevidím dôvod, aby ma učiteľ “kontroloval” a určoval relevantnosť mojich dôvodov. Ja ako dieťa/ resp. na strednej som npr mala často najviac vymeškaných hodín z triedy. Od doktorky som mala ospravedlnenku možno raz za celé 4 roky- mama je zdravotníčka, učiteľka vedela, že by som k svojej dr išla naozaj len “pre pečiatku” a nelipla na tom. Napriek tomu som bola medzi najlepšími žiakmi, reprezentovala som školu, preskočila ročník… pevne dúfam, že aj pri mojich deťoch natrafíme na pedagógov s normálnym a ľudským prístupom…
@141117mmn Ale práveže to má koho zaujímať, keďže školská dochádzka je povinná a rocič si nemôže len tak vyberať dieťa, ako sa mu zachce. A to s tým, že by sa mal učiteľ spovedať rodičom, to je už úplne mimo. Učiteľ musí mať dobrý dôvod, aby neprišiel do práce a zaujíma to jeho nadriadených, nie rodičov detí. Ja, keď nejdem do práce, riešim to so šéfom, nie s klientami.
@barbie2023 Nemáš osobné skúsenosti, tak sa nesnaž presvedčiť ženy, ktoré to bežne zažívajú. Nie, Ani lekár ti s tým vždy nepomôže.
@lucia147852 Práve som išla napísať, že to táto barbie2023 s takým prejavom agresie je pani učiteľka? A ze to tu nebolo pred 15rokmi? Pred 20rokmi som bola na ZS a bolo to tu, pretože si pamätám, ze aj niektoré moje spolužiačky mali neúnosné kŕče a hnačky a ostávali pre to 1 deň doma v 1.deň menštruácie. Toto nemá zmysel ďalej rozoberať. Krásny deň ženy a matky. ✌️
@januska12323 v “mojom” zahraničí rozhodne nemusím rozmýšľať, či môžem dieťa nechať doma - či s teplotou alebo bez. Jednoducho ho ospravedlním, že zo zdravotných dôvodov a nikto nepátra konkrétne akých, keď poviem, že z rodinných, tak tiež nikto nevyzvedá z akých. Učiteľ nie je policajt, jeho úlohou je učiť a zaznamenať prítomnosť či neprítomnosť dieťaťa a či ide o ospravedlnenú alebo neospravedlnenú. Zvedavosť niektorých ľudí už fakt nepozná hranice
@biibiana aj ja som končila zs pred 18 rokmi. Ako som písala, boli sme 3 v triede 🤷
@abbey1 no veď práveže mám ,ale keby sa tu aj čítalo s rozumom tak by to tie reagujuce vedeli a neútočili na mňa ako na bezcitnu harpyu. Veď tu ani nerozumie 3/4 komentárom lebo čítajú povrchne a presadzujú silou mocou svoje.
Po aktualizácii zákona platí, že ospravedlňuje škola, rodič len žiada o ospravedlnenie. A na 5 dní môže ospravedlniť zo zdravotných dôvodov.
Ja ako učiteľka tiež žiadam písať konkrétny dôvod a nie formulku rodinné dôvody a to z toho dôvodu, že niektorí rodičia ospravedlnenku rodinné dôvody dávali niekoľkokrát do mesiaca. Nepotrebujem vedieť presné detaily, ale napísať účasť na pohrebe, odcestovanie, ... je určite lepšie ako rodinné dôvody. A ak mi príde taká ospravedlnenka raz, dvakrát do roka, neriešim, ani sa dieťaťa nepýtam. Ak sa to opakuje, tak sa opýtam dieťaťa/rodiča a zároveň upozorním, že ďalšie už akceptovať nebudem. Ale aj vtedy to riešim individuálne. A ak "bolo dieťa na kašu" z takého dôvodu, aký bol napísaný, zas je dobré, aby o tom minimálne triedny učiteľ vedel. Nie zo zvedavosti, ale nech mi nikto nehovorí, že ak dieťa zažíva také situácie, tak je psychicky ok a bude vedieť bez problémov zvládať školu. Na jednej strane rodičia vyžadujú individuálny prístup a akceptovanie každej jednej záťaže, na druhú odmietajú čokoľvek bližšie o dieťati povedať
Dcéra chodí na ZŠ a tiež to máme takto. Akceptuju sa len zdravotné dôvody.
Rodinné dôvody treba vysvetliť.
@141117mmn v pokynoch ministerstva k ospravedlňovaniu sa píše o mimoriadnej udalosti v rodine a spôsob ospravedlňovania takejto absencie určuje škola. A nikto predsa nežiada úplne detailný opis dôvodov, napr. keď sa napíše odcestovanie, tak nikto neskúma, či dotyčný cestuje na chalupu, luxusnú dovolenku, oslavu narodenín alebo len na nákupy.
@141117mmn ale škola nenapíše formulku "z rodinných dôvodov", ona ošetrí v školskom poriadku, ako sa ospravedlňujú iné ako zdravotné dôvody.
Ja osobne formuláciu "z dôvodu mimoriadnej udalosti v rodine" nepokladám za to isté, ako "rodinné dôvody". A práve preto, že mnohí rodičia nechávali dieťa doma len preto, že sa im nechcelo vstávať a podobne a to nie je mimoriadna udalosť.
Ja zas z tej druhej strany nechápem, prečo majú rodičia tak obrovský problém napísať skutočný dôvod chýbania. A to som sa tých ospravedlneniek ako rodič napísala dosť a aj z iných ako zdravotných dôvodov, ale formulku "rodinné dôvody" som teda nepoužila, ani som nezachádzala do detailov.
@141117mmn už to pochop že učiteľ je zodpovedný za dieťa počas návštevy školy a jeho výučbu.
Tak isto si ma všímať či sa niečo a ním nedeje..nie je sikankvane, týrané atď. Je aj napríklad súčasťou multidisciplinarneho timu keď sa rieši aj sociálna situácia dieťaťa.
Nerobme z pedagógov debilov a opatrovateľky pre dieťa počas času keď je rodič v práci...
Učiteľ je debil ale keď náhodou chudáčik dieťa zakopne a má bobo na palceku tak už kde sú tie svine učiteľské.
Skrátka nikto sa nekafre do tvojho zamestnania a náplne práce tak sa nekafri ty do iných naplni práce..
A pre iných nečudujem sa že asi sa rozmýšľa nad zrušením tejto výhody 5 dni voľna. Rodičia to veľakrát zneužívajú.
Minulé si kmotra zmyslelq že poďme v strede týždňa do Poľska do zábavného parku.
Prítom deťom chýba každá hodina ktorú nie sú v škole na hodine. Hlavné keď potom príde chrípka a opäť nejdú do školy...
@141117mmn tak na SK je xy škôl, možno niektorá má toto ako dôvod uvedené v školskom poriadku. Ale väčšinou sa používajú formulácie prevzaté z ministerstva a tam je to formulované ako mimoriadna udalosť v rodine.
A moja skúsenosť je, že nie je dobré "bojovať", ak sa vytvorí dôvera medzi učiteľom a rodičom, tak sa lepšie komunikuje a potom sa dá nájsť riešenie takmer v každej situácii. Niekedy sa naozaj v rodine môže diať niečo, čo nechce rodič dať "na papier", ale pri osobnom rozhovore triednemu vysvetlí situáciu a potom sa dajú akceptovať aj tie "rodinné dôvody".
Fakt to nie je zvedavosť učiteľa. Ja to naopak vnímam tak, že ak nejaký učiteľ akceptuje "rodinné dôvody" aj niekoľkokrát do mesiaca bez poznania skutočného dôvodu, tak je ľahostajný a v podstate mu na žiakovi a jeho podmienkach nezáleží.
@bykaterina presne tak. 👍👍👍

@letfenixa ďakujem pekne