Akceptujú učitelia rodinné dôvody ako ospravedlnenie?
Zdravím vás. Poprosím o názory, samozrejme akékoľvek.
Situácia: Nová stredná škola po základnej, samozrejme nový mladý triedny. Dostali sme prípis v tom zmysle, že si vyhradzuje akceptáciu ospravedlneniek typu "Rodinné dôvody". Podmieňuje ju , že chce vedieť o aké presne rodinné dôvody ide a vyžaduje k tomu adekvátne potvrdenie. Ako príklady uviedol napr. pohreb alebo súdne konanie /maloletí bežne chodia po súdoch/. Pre upresnenie, jedná sa o veľmi dobrú školu, a o rodičov ktorí určite nenechajú mimo školy dieťa bezdôvodne. Na základnej škole , tak isto dobrej a aj prísnej nebol nikdy problém , že sme museli dávať vystavovať funebrákovi potvrdenie, bola dôvera a vzájomný rešpekt. Nakoľko sa moje dieťa veľmi dobre učí a my robíme všetko preto aby ani minútu nechýbalo, tak ma to nasralo a určite nemám chuť mu objasňovať naše rodinné dôvody.
Moje otázky znejú:
1. Má na to právo? Keď zo zákona mám právo ospravedlniť dieťa určitý počet dní?
2. Treba mu to vysvetliť a ukorigovať premotivovanosť ? Aby boli vzťahy na báze dôvery a rešpektu?
3. Alebo dať len palec hore /momentálne 4 ks/ ako iný rodičia?
Nás sa táto situácia zatiaľ netýka ale stáva sa. Napr. keď zostane dieťa v piatok na "kašu" a pomôže mu sa dať dokopy do pondelka, bez lekára alebo bolestivá menštruácia.
Ďakujem.
Ako rodic mam narok ospravedlnit dieta zo zdravotnych dovod 5 po sebe iducich dni kazdy mesiac. Tznm. ak ma dieta zdravotny problem, ktory vieme doma poriesit, davam ospravedlnenku ja. Ak nie, dava ospravedlnenku lekar. A da sa to urobit aj dodatocne /pretoze dieta ma vo svojej zdravotnej karte zapisanu konzultaciu so mnou ako rodicom, a nasledne vystavene lieky, ak je to potrebne/. Nikedy nepisem ucitelovi, aky ma dieta problem. Povazujem to za lekarske tajomstvo, a jeho takato informacia ani nema co zaujimat, ak by to nebola potrebna info ako napr. epilepsia /teda nieco, co sa moze prihodit aj v skole/. Ospravedlnenku ako rodinne dovody tiez pisem, napr. ked sa ma dieta zucastnit DOD surodenca na inej skole, popr. promocie, pohreb, popr. iny problem /a napr. ziadny doklad z pohrebnictva dokladat nebudem/. Je to aj dovere medzi ucitelom a rodicom.
@barbie2023 - ako to chces riesit? Tym, ze do pubertalneho dietata napchas antiku alebo ine hormony ? (toto povedal priamo gynekolog mojej nast, ked sme hovorili, ze ma problemy/. Alebo je jednoduchsie blba ospravedlnenka na 1 den rodicom zo zdravotnych dovodov? A preco by to vlastne mal rodic vysvetlovat ucitelovi, ake ma dieta zdravotne dovody /tam neplati lekarske tajomstvo/?
@141117mmn čo je podľa teba rodinný dôvod? Ak pohreb alebo svadba. Tak áno toto je rodinný dôvod
Ak sa deje v rodine niečo ine že ako tu bolo spomínané dieťa sa nevyspi lebo otec alkoholik, tak verím že dobrý učiteľ vie čo sa deje a má prehľad o žiakovi a rodine. A verím že to vedia vždy nejak poriešiť. Druhá vec ako často to je a či dieťa má napríklad modriny na tele atď a vtedy je samozrejme že nebude učiteľ chrániť rodiča ale dieťa. Na to je zákon, že dieťa musí byť prvoradé. Preto aj pri rozvode má dieťa ako zástup pracovníka zo socialno právnej ochrany a kurately.
Ja ti poviem jedno. Maminka sa o nás starala sama. Chodila aj na zmeny. Za 8r školskej dochádzky som nebola ani raz na Pnke a mala som dve ospravedlnenky od nej aj to sa bala že či nám ich učiteľka ospravedlni. Na strednej som mala týždňovú pnku. Chápem že sú aj choré deti ale aký je podľa teba dôvod aby dieťa nešlo do školy okrem choroby, svadby a pohrebu?
Ok a ešte súťaže keď ide reprezentovat. ...
Chodíte do práce a urcite máte kolegov ktorým nič nehovorí prísť načas do práce.. myslíte odkiaľ má tú zodpovednosť?
Alebo potom sa tu smejte že mama ide na pohovor s 20 ročným dieťaťom 🤦...
Jedine, co mame absolutne zakazane ospravedlnovat su zaspatia alebo ranne meskania na vyucovanie. A to z dovodu, aby sa deti naucili dochvilnosti a zodpovednosti. A s tymto suhlasim.
@pecatica a prečo je problém namiesto rodinné dôvody napísať účasť na pohrebe, promóciách, svadbe, DOD, ...? Ale ok, beriem, že to niekto považuje za zásah do súkromia. Na druhej strane, koľkokrát do roka chodievate na takéto "akcie"? Lebo fakt si myslím, že ak sa toto použije len párkrát, tak to nikto riešiť nebude.
@pietra ak ide dieťa včas a nie o 23:00 spať tak nema prečo zaspať. Si myslíš že dospelého by pustili napr do fabriky? Ani mne by po 8 hod príchod nepresiel v práci, lebo si blinkame. Aj keby to bolo 5 minút..a nadrobenie nestačí. Skrátka príchod je do 8:00
@pecatica
@bykaterina jasné, že sa zaspatie nemôže opakovať pravidelne. Ale vám sa ozaj nikdy nestalo, že ste meškali do práce alebo zaspali? Ja som raz zaspala, resp. si pomýlila týždne. Učila som vtedy na škole, kde bol v párny týždeň iný rozvrh ako v nepárny a namiesto na 8,00 som sa do školy vybrala na 8,45. Hneď ako som si chybu uvedomila, volala som zástupkyni. Zobrala to s humorom a žiadna veda sa z toho nerobila. V terajšej škole máme byť v práci o 7,30. Na ceste sa stala havária a napriek tomu, že si dávam výraznú časovú rezervu, som jednoducho 7,30 v práci nebola. Tiež som kontaktovala riaditeľku, vysvetlila situáciu a žiadna veda z toho nebola. V oboch prípadoch to bolo jediné meškanie a necítim sa ako nezodpovedný, nedochvíľny a neviem aký človek. Preto nemám problém ospravedlniť aj zaspatie. Skôr si vážim toho, že to rodič napíše priamo a neschováva to napr. za "rodinné dôvody".
@pietra - ale meskanie z dovodu havarie, je ine. To je akceptovatelne, ako ked dieta dochadza z ineho mesta a meska vlak. To su informacie, ktore su overitelne. Tam ide hlavne o to, ze dieta vie, ze rano pise pisomku alebo ma nultu, a doslovne sa mu nechce, tak akoze zaspi popr. realne zaspi a prechadza mu to /syn mal spoluziakov, ktori toto praktizovali/.
@pietra nie našťastie nestalo a dúfam že nastane. Ja sa snažím chodiť do práce na 6 hodinu a beriem kolegyňu ešte. A dokonca ani moj muž v živote nezaspal a to sme spolu cez 20 rokov. A chodí smer Strečno čo sú stále nejaké búračky atď. V lete keď teraz robili Strečno chodíl do práce na bike aby prišiel včas do práce. Nechodí skrátka na knap do práce ani on ani ja. Chodím vždy skôr. Rozsvietim krídlo budovy, dám odtiecť vodu, .... Skrátka taký rituál.
Ale práve môj muž by ti mohol rozprávať o nedochvilnosti hlavne mladých nespokojných brigadnikoch a to nemajú 15-17 rokov majú aj nad 25 a čistá katastrofa
A možno to nie je výmysel mladého triedneho učiteľa. Možno len rodičom pretlmočil pokyny od nadriadeného. Od učiteľa očakávaš rešpekt. A ty ako rešpektuješ to, čo napísal, keď sa chystáš ukorigovať jeho premotivovanosť?
Ak je študent chorý, či má slečna bolestivú menštruáciu, tak ju normálne ospravedlníš zo zdravotných dôvodov. Na rodinné dôvody sa spomínaných 5/10 dní nevzťahuje a keďže sa tu rozbieha taká zaujímavosť, ktorou sú dovolenky počas šk.roka, ani sa nečudujem, keď si učiteľ žiada dôkaz. Mimochodom škola má právo overiť si u lekára, či je dieťa naozaj tak často choré..
@pecatica ale to je ten individuálny prístup. Mne sa už ako triednej stalo, že dieťa neprišlo do školy, lebo meškal vlak. Ale dieťa nebolo v škole celý deň s argumentom, že do BA aj tak prišli neskoro, tak išli nakupovať. A to dieťa pravidelne mešká kvôli vlakom. Ozaj nemám čas ani chuť overovať, ktorým vlakom išlo a či ozaj meškal. Len som si začala pýtať potvrdenie od železnice o meškaní vlaku. A čuduj sa svet, vlaky prestali meškať 😀 Ale keby sa chcel do toho niekto obuť, nikde nie je presne napísané, že žiak je povinný predložiť doklad od dopravcu. Toto sa dá potom obhájiť len tým, že škola rozhoduje o tom, či to ospravedlní alebo nie a za akých okolností
@bykaterina ja som tiež človek, ktorý chodí s predstihom a radšej som niekde o pol hodiny skôr ako o 5 minút neskôr. A vidíš, stalo sa mi to. A možno práve preto, že vedenie vidí, že inak som vždy v predstihu v práci, tak to neriešili.
Ale áno, aj ja mám v práci kolegov a v triede žiakov, ktorí meškajú takmer vždy. A takým žiakom to neospravedlňujem. Ale dať neospravedlnenú hodinu niekomu, kto raz zaspal, mi nepripadá správne.
@pietra a ako sa pozerajú na to spolužiaci že oni dostanú neospravedlnu a druhí ano?
Súhlasím ak sa to stane ráz za pol roka ok..
@bykaterina s ostatnými žiakmi neriešim vymeškané hodiny ostatných. A tie neospravedlnené dostávajú väčšinou tí, čo meškajú pravidelne a sa im to nazbiera. A tam naozaj nevidím dôvod, aby dieťa pravidelne zaspávalo a meškalo na prvú hodinu, tam musí prísť nejaké potrestanie. Ale ak sa to stane raz, tak mi stačí, ak rodič napíše ospravedlnenku.
Oveľa viac ma "vytáča" pravidelné meškanie dochádzajúcich vždy s tým istým argumentom, že boli zápchy. Tie sú vždy a tiež nechápem, ako s nimi nemôžu počítať a pravidelne aspoň raz týždenne meškajú
Mne to na kašu príde že v piatok ochorie a pomôže mu pozviechať sa do pondelka bez lekára + aj tá bolestiva menštruácia...že autorka si to mýli so zdravotnými dôvodmi. Tie uvádzať môžeš 5dni do mesiaca či ako to je. Bez ospravedlnenky od dr. Odpoveď na otázku: daj v tej správe len palec hore ako ostatní rodičia 😃 keď bude nejaky rodinný dôvod vtedy to budeš s triednym riešiť
@nikaeli ako môže lekár potvrdiť opakovanú chorobu (kašeľ, krátkodobá teplota, črevná viróza...),keď to ospravedlňuje rodič? Len sa zamýšľam, zatiaľ som to riešila iba so škôlkarmi, ale ak sú chorí, lekára ani nekontaktujem. On teda o chorobe vôbec nevie. Ako môže pre školu potvrdiť, že dieťa je často choré?
A neviem teda. Rodič chce písať učiteľovi správy, že je premotivovaný? 🙈 Ako učiteľ by som si teda pomyslela svoje o celej rodine. Čo akože čakáš. Odkáže ťa na školský poriadok prípadne si ťa zavolá do školy na vysvetlenie ak to máš za potreby 😃 Ja by som ti teda nič neodpisovala byť tým učiteľom.
Teraz od septembra je to tak, ze v systeme edupage mozete ospravedlnit max 10dni v priebehu 30prac.dni.cize ak dieta chyba povedzme 5dni ako chore, ptm o par dni zase 2dni napr cestuju, ptm zase den, dva atd..system po 30 prac.dnoch mi uz neumozni odkliknut den ako ospravedlneny.
Treba doniest ospravedlnenku od lekara a v systeme ist do nastaveni, a tie dni ospravedlnene adekvatne ( lekar, pripadne nejaky urad ap) vynat z tych 30dni.ak by prisla inspekcia, vyzaduje sa k takto ospravedlnenym dnom adekvatne ospravedlnenie.neviem ci som to napisala zrozumitelne.
A ze kto by vymeskal viac ako 10 dni v priebehu 30 dni?haha, tak to teda vobec nie je zriedkave.skola uz je pre mnohych holubnik.
Ptm pride polrok a student potrebuje znamky a bude vypisovat o polnoci na edu, ci ho mozes este skusat a urobit mu pisomku a bla bla.
Som zvedava, v ktorej praci mu raz toto budu tolerovat
@141117mmn tak to sa mylis.ja som ucitelka a ospravedlnenky musim odkladat pre pripad inspekcie.si neviem predstavit ze tam na niekoho vybalim 40 papierikov s napisom rodinne dovody.este stale tu mame nejake zakony, ci uz je to tu uplny holubnik?
Ano, zazila som take rodiny, co kaslali na povinnu skolsku dochadzku.ale to sa vola zanedbanie vychovy, skola to hlasi, pridu policajti, ofotia si triedne knihy a pri urcitom pocte vymeskanych hodin naplnas skutkovu podstatu trestneho cinu.bud si to odmakas na verejno prospesnych pracach alebo ides pekne na sud.v extremnych pripadoch je dieta odobrate z rodiny pre zanedbanie vychovy.a hej, zazila som taketo pripady.
Teraz si niektori rodicia mozu povedat ze se.u na sprostu ucitelku a svojich milacikov si mozu vlacit po vyletoch, alebo nechat "oddychovat" doma...potom hysakuju ked zistia ze dieta nema z nejakeho predmetu odchodenych 20% a pride mu pozvanka na komisionalne skusky.my to v skole prezijeme, vzdy ma utesuje, ze ja tak svoje deti nevychovavam a nebudem to ja koho 30rocny syn sa bude valat doma a namiesto prace bude oddychovat
@nenne27 prosím ťa, ja na jednej strane chápem ako to myslíš, ale odkiaľ berieš tú istotu, že dieťa, ktoré veľa vymeškalo bude v 30-ke flákač bez pracovných návykov a “usporiadaného” života? Ja som, ako som už písala, mávala veľa vymeškaných hodín, často len rodinné/zdrav. dôvody bez nejakého “hlbšieho” zmyslu… a zároveň som mávala zvyčajne takmer najviac známok- proste som rada odpovedala 😀. A nie, nemyslím, že zo mňa vyrástol neprispôsobivý flákač- v 22 som skončila vš, týždeň po štátniciach som už pracovala, brigádovala som od strednej. Mám 30. Vydala som sa, čakám 3. dieťa. Popri deťoch som stále pracovala. A nesedím doma v izbe u rodičov… Myslím, že tento jednostranný pohľad na to kto a ako vymeškáva nie je úplne na mieste, individuálne posúdenie má podľa mňa obrovské opodstatnenie
@tini27 si super, ale to ze ty si takato, neznamena, ze mame podporovat lajdactvo a zaskolactvo.za 25 rokov praxe som videla viac nez dost.a tvoj pripad je vynimka.ja neznasam vselijamych spekulatov v zivote vseobecne.takych tych sikovnych studentov, co sa vzdy vyhli pisomkam a skusaniu, kym ostatni sa trapili a ptm ked sa doucili( pripadne povytahovali od ostatnych otazky z pisomky) prisli ako velky king do skoly a nebolo nad nich.niekto povie, ze su sikovni.mozno hej, sikovnejsi ako ti blbeckovia, co si vsetko odmakaju...ale kde je ten pocit vnutorneho uspokojenia, rastu, zmyslu pre poctivost atd...stare hodnoty, ktore su dnes trapne a smiesne, ale ja ich preto este stale uznavam...

@anka2015 nereagovala by som nijak teraz, načo palec hore??? Proste beriem na vedomie, oka... Ja vždy uvádzam priamo dôvod chýbania, žiadne "rodinné dôvody" - čiže bolesť hlavy, bolesť brucha, vracanie, atď. Neviem čo je na tím také hrozné, že by to ten triedny nemohol vedieť a musela by som to skryť za "rodinné dôvody" 🤷🤷🤷. Konkrétne tú menštruáciu som skryla za bolesť brucha, lebo dcéra mala chlapa triedneho a nepriala si aby som mu písala zrovna o menzese, bolo jej to nepríjemné. Pohreb napíšem pohreb a rodinné dôvody by som bachla rodinné dôvody, ak sa to stane raz za rok, nech sa učiteľ opýta, až potom mu dám info. Ale ja si ani nepamätám na takýto dôvod. Možno že zaspala na vyučovanie alebo čo ja viem čo mohli byť rodinné dôvody? Mimoriadna dovolenka?