Ako donútim ôsmaka, aby sa učil?
Dievcata potrebujem od niekoho poradit. Moj syn/osmak/ uplne odmieta sa ucit, je mu jedno ci prepadne o chvilu treba rozmyslat nad strednou skolou a on nema ani predstavu co by ho bavilo. Niekedy mam pocit ze sa snazi,sedi nad knihami, aj sam mi ochotne odovzda mobil aby som mu verila ze sa uci no vysledky nevidiet. Rozpravala som mu uz vela preco sa musi ucit,ze to robi hlavne pre seba, aj nejake zakazy boli, ani to nepomohlo.teraz som s nim dokonca uzavrela dohodu ze za kazdu dobru znamku dostane peniaze,hoci vim ze to asi nie je velmi dobry napad...tak uvidime aka to bude pre neho inspiracia.
Jeden cas som si myslela ze problem je v ucitelke,no ta ista uci aj druheho syna a ten ma same jednotky, takze to sa vylucilo. Rozpravala som aj s triednou ucitelkou a ta mi na prekvapenie povedala ze v ich triede su vsetci chlapci na tom rovnako,dokonca aj ten co bol pred rokmi jednickar teraz prechadza na stvorkach, ako keby sa dohodli. Ja fakt nechapem zeby to ta puberta s nimi takto "nabijala"??? Inak s nim nejake extra problemy nemame....
Najviac sa obavam toho,ze manzelovi uz dochadza trpezlivost a vcera na neho nakrical ze si kupi remen a za kazdu zlu znamku dostane vyprask a ked prinesie zle vysvecko tak ho vyzenie z domu...aj som sa s nim pohadala ze ako moze take nieco povedat a vie ze to prehnal. syn vie ze toto by som ja nepripustila,to by som radsej utiekla s nim...
Poradi mi niekto ako ho dotlacit do ucenia bez nasilia, mali ste niekto taketo problemy?
@lanugo no bud rada....ja ako ,,spravna matka,, pozeram videá kde hrá GOGO so svojimi fanušikmi agar.io.....a oni ho ,,fiduju,, ...a ako ma Selasí dredy a rozne ,,vyzvy,, typu ze dvaja sedia oproti sebe s ustami plnymi vody a snazia sa rozosmiat....a kto čo s tou vodou v ustach urobí - vypluje na druheho alebo prehltne....No...veeeelka sranda.
Kazdopadne chcem vedieť čo deti pozeraju, rozpravame sa o tom....atd. a z toho vyvstalo aj to ze ved načo ist na vyšku ked ani GOGO nema....no tak nechod synačik...tutili mutuli...nebudem ta nutiť ...ešte by si z toho mal traumu.... 😀 😀 😀 No to víš Karle....!!! Do školy treba chodiť, treba skusiť...dnes uz kazdy čo udrží moč a pero ide na vyšku ...zial tak to je. Potom si bude moje dieťa ked sa raz konečne spamätá a pride na to ze urobil chybu ze aspon neskusil niečo čo by ho mohlo baviť.....hlavu buchať a ťažke peniaze platiť za študiá...Moja svokra mi je v tomto prikladom...ta mala heslo ,,najprv fara a potom Mara,, a neexistovalo ze synovia nejdu na študia. Všetci vyštudovali a spätne su radi ze ich rodičia smerovali a viedli k vzdelaniu ....ešte som nepočula nikoho povedať ze lutuje ze vyštudoval...(bavime sa ale o pripade kedy tam nešiel s pištolou pri hlave ale skor vyberal tak aby ho to aj zaujalo) skor poznám takých čo študiá zanechali a prerušili a uz to nedokončili a to lutuju...no, často uz neni cesty späť. Uz maju rodiny, pracu...vratiť sa do lavic to chce po rokoch viac energie a usilia, organozacie a penazi....neni to lacny špás v dobe kedy ludia maju hypoteky a pod. Takze kecy o tom ako ,,ved potom vyštuduješ,, su pre mna skor usmevne...ani tí čo to tvrdia tomu sami neveria.
Studium moze byt, sama VS mam, ale ine mi dalo hlavne devizy v zivote co si cenim, okrem ineho aj dalsie platene serie kurzov atd. Najhlavnejsie je v koncovke najist si co cloveka bavi a ist za tym. Mechanicky vystudovat vysku len aby bola a robit si narok na teple miesto prestava stacit. V dalsich 20r. postupne prestane byt v EU treba niekolko milionov (!!) ludi v administrative.
Ja som z elektotech. priemyslovky strednej a najlepsie zarabaju spoluziaci ktori na vysku paradoxne nesli ale kurzami a samostudiom zvysili kvalifikaciu ako ITckari a programeri. Vacsiou su uz v zahranici.
Prečo Ernst & Young nezaujíma váš diplom? O ničom už nevypovedá
Vysokoškolsky vzdelaných ľudí je už v Európe toľko, že ich diplom stráca výpovednú hodnotu. Preto už niektoré firmy nezaujíma.
To si všimli už aj niektoré súkromné spoločnosti. Napríklad vo Veľkej Británii oznámila spoločnosť Ernst & Young, že už nebude od uchádzačov o prácu vyžadovať vysokoškolský titul, ale ich schopnosti si radšej overí v sérii testov. Rozhodla sa tak po zverejnení výsledkov ich 18 mesiacov trvajúcej štúdie, ktorá nepotvrdila žiadny vzťah medzi akademickými úspechmi a následným výkonom v práci.
@sardinka335 kto udrzi pero a moc ide na vysku...to si zabila🙂)))
@horana ale ja ti dlabem na vyskumy EU..ako nič v zlom. Ja zijem na SLovensku a nie v nejakej chymere EU. ktora sa nas v realnom zivote ani netyka. .. Sa pozri na inzeraty kde hladaju zamestnancov ake maju poziadavky, pomaly aj upratovačka aby mala VŠ a ovladala zaklady angličtiny....a v tom vidim problém lebo naozaj nie je potrebné aby tu kazdy chmulo mal diplom, potom to tak aj vyzera....vyštuduje kde jaky pablb...lebo Alzbetka zoberie kazdeho kto platí...svojho času kto potreboval diplom tak išiel na ,,sociálnu prácu,, ved trh je uz presýtený týmito ,,sociálmi,, uz to vyskakuje aj z chladničky. Školy treba okresat a prestat sa tvariť ze na všetko treba vysoku školu.
Stale však budu odvetvia kde treba akademické vzdelanie - učitel, lekar, lekarnik, architekt, pravnik....jasne ze mechanicky niečo vyštudovať nema zmysel...a teda nepoznám nikoho kto by to 5 rokov ustal ze mechanicky tam chodil a učil sa...bud zmenili školu alebo proste zanechali študium. Ja nehovorím ze nasilu niekoho tlačiť do študii ked na to evidentne nema, ale tvrdiť ze ,,ved je to jedno,, skolu si kedy kolvek dorobi je tiež somarina. Taku medicinu, veterinu, fejku alebo farmaciu len tak ,,nedorobi,,.Alžbetku si kazdy dorobi to suhlas... a ITičkarov je uz plna riť...aj toho sa trh presyti......
@sardinka335 neviem, kto je vejula....a napíš, keď bude mať syn 14-15 😀 dáš mi za pravdu, že je to iné...nemyslím si, že VŠ je kľúč k úspechu...kľúč k úspechu je cieľ, pevná vôľa na ceste k nemu a tvrdá práca....
@sardinka335 Na SK pomozu este viac nez skola znamosti, kolko VS aj s 1,2 jazykmi je nezamestnanych, v sukromnych firmach IT je to vec znalosti, nie skol. A nie je ich plna rit, ale stale nedostatok tych co by ozaj nieco vedeli.
Mechanicky vystudovat sa daju mnohe veci, ked ma niekto dobru pamat, tak vacsinu tebou menovanychodborov vystuduje, v praxi su taki odbornici na taku vec, ze pomaly ja s netom potom poriesim lepsie nez s ich "pomocou".
ja nikde netvrdím ze VS je cielom k uspechu ani to ze ju treba študovať mechanicky...to si vy dve dookola hudiete...kazda mate VŠ a idete tu presviedčať ako ,,netreba,,.
Medicinu ani farmaciu ani fejku nevyštuduje kazdy - to si myslíš len ty lebo si apriori proti lekarom subjektivna a zaujata.ved pozname tvoje prispevky ...@horana 😀 😀 😀
Kto je blby jak pučtok napr. na chemiu a jednoducho mu to ,,nemyslí,, nie je mu to blizke tak darmo sa nabiflí ked to proste nechape...suvislosti atd...tak tam tých 5 rokov neda...zase isté predpoklady snad študent na absolvovanie študia potrebuje len samotná pamäť mu stačiť nebude na medicine alebo farmácií..o tom vazne pochybujem.
A ja ti poviem to tajomstvo prečo je vela VŠ s jazykmi nezamestnaných...teraz neberiem do uvahy region a zamestnanost ako taku.....
Kazdy čo vyštuduje bars aku hovadinu a ma titul Mgr...čo ma uz dnes kazdy čo vie udržať pero a moč....si hovorí...no ved ja som neštudoval na to aby so dostaval plat čo ja viem...600 euro...napr. na začiatok...
Uchadzači o pracu maju take poziadavky niektorí ze moji znami oči otvaraju....čo robia ,,konkurzy,,....ze oni ked začinali o takých narokoch ani nesnivali....a dnes mnohí chcu hned 1000 eur čista ruka...v piatok chodi na ,,vyšku,, to ma prednašky to potrebuje volno....a potom volno na skušky....a idealne o 15tej domov...
@sardinka335 nik nič nehudie....len konštatujem 🙂....a trochu kľudu a uvoľniť sa, už sa toľko nehádaj 🙂 ...VŠ so si robila až popri deťoch, lebo deti....nemohla som robiť takú časovo a psychicky náročnú prácu ako predtým a už vôbec nie na takom poste a pri deťoch
Ja sa hadam? Ja mam (moju) pravdu 😀 😀 kavička, horalka...mne je hej..
Ja som robila vš tiež popri deťoch a teda nebolo to nič moc....riešiť kde malu ,,odlozim,, a s kym bude, a kto pojde po syna ...lebo škola bola aj do 19:00 tej...potom obehať prax...zase čo s detmi...kto mi pomoze, skuškove popri deťoch atd....pisanie prac, brigada, domacnost a aj tym deťom sa venovať. A preto nikdy nebudem mojim deťom hovorit ze ved ,,skolu si dorobite kedy kolvek - tak na to kašlite ked sa vam nechce,,. Dorobite...ale nie kazdu školu, a bude to stať peniaze a obete ktore nemuseli byť.
No naši tiež miesto učenia len samyGogo, Selasie, Agar.io a ucit sa zacali minuly tyzden, vsak nedonesieme pätky. Tak donesu stolicky. Slak ma ide trafit. Ale vedia ze ked ma naseru zaheslujem wifinu a nech sa aj zošalia. Uz nemam nervy. Ucia sa len ked im hori pod ritou.
@sardinka335 VS by mali mat istu uroven a k tomu patri aj uroven vo vyjadrovani. Pre mna nie je cool sa vyjadrovat terminmi ako pablb, chmulo, plna rit a pod. Neviem ake poznas moje nazory na lekarov, nezaznavam ich ani v najmensom, ved synovi zachranili zivot velmi zlozitou seriou operacii po uraze, zaroven mi umoznili skvele prirodzene porody a pod. nemam preco sa nejak smajlikovo uchechtavat ako je mi tu podsuvane. Ze su aj nedouci, je jeden fakt a ze kdeaky z nazorov napr. v pediatrickej ci gynekologickej oblasti som si zhodnotila lepsie je zas ina vec. Vacsina ludi ktori si privelmi zaklada na svojej VS, zrejme prave taki, ktori to maju ako jedinu vec na ktoru mozu byt v zivote hrdi, prave cim vacsi odbornik, tym skromnejsi. (Este k tej EU ktora tu vraj nie je a je tu SK, za par rokov tu ten trend bude tiez, opozdene kopirujeme, nie je ina moznost) Suhlasim ze su iste povolania a smery kde akademicke vzdelanie jednoducho treba, o tom ziadna, zaroven nikde netvrdim ze dietatu treba povedat ze je jedno ci bude studovat. Ono je to komplexnejsia tema, dobry rodic skratka vie kedy zatlacit a kedy nechat bars sa aj potknut, aby zivot dieta aj mal oporu ale zaroven nebol iba nalikovany ako si rodic praje, aby tam bola ta pomoc v objaveni potencialu dietata.
@sardinka335 bez VŠ som mala lepšiu pracovnú pozíciu a na tú dobu aj plat - kde by som teraz bola, kebyže nie deti...takže si preto dovolím tvrdiť, že VŠ nie je až tak dôležitá
@malabiba To si mala šťastie, lebo ja sa stretávam skôr s tým, že na miestach, kde to vôbec nie je potrebné, sú zamestnaní absolventi VŠ, a žiaľ aj zamestnávatelia poriadne preháňajú pri požiadavkach na uchádzača o pracovnú pozíciu. Potom sú všetci múdri, ale robiť nemá kto. A šikovný SŠ sa musí zamestnať v pásovej výrobe, kde má kolegov, ktorí ukončili len povinnú základnú školskú dochádzku. O pár rokov nebudú zruční vodári, kúrenári, opravári... To je chyba celého pomýleného systému, je to problém celospoločenský.
@womankc poznám, riešim so synom podobné veci, solidárne ťa objímam 🙂.
Boze baby,riesite tu take veci: kto ma vysoku skolu,ci ju treba ci netreba studovat.....ale vezmime to z ineho hladiska.,kto by pracoval "rukami" , kto by robil vsetky tie prace v zavodoch,vo vyrobnach keby vsetci mali VS ,,,,,,,,, a ano v dnesnej dobe ma vysku uz hocikto a niekedy to bohuzial aj takto vyzera, ze ak potrebuiete nieco vybavit tak vas posielaju od dveri k dveram a nevedia vam poradit- hlavne ze maju teple miestecka vdaka vysokej skole 🙂
@aslana ja s tebou súhlasím. O chvíľu budú ľudia, ktorí ovládajú REMESLO, viac ako vysokoškoláci, ktorých je už dnes neúrekom. Je škoda že zanikli odborné školy a učňovky. Je veľa detí, pre ktoré by bola odborná škola alebo učňovka správnym smerov v ich živote. Nemyslím to v zlom. Mám synovca, ktorý sa učiť nebude ani za svet, ale keď vojde do garáže a vidí motor auta tak je šťastný.
@aslana my sme tiež doučko vybavili v deviatke u susedy učiteľky, ale ona mu aj čokošku nachystala inak taký typ gestapáčky s vtipom heheh, rád k nej chodil aj ho zdrbala , keď nebol pripravený , u nej na dvojky dával u svojej učiteľky lepšiu ako štvorku nemal.............. nechala som to tak, keďže tá suseda sa mu venovala a teda mi aj povedala ,ž e matiku vie......... doučko je dobrá vec, teraz vybavujem angličtinu
A viete čo baby, teraz späť k tomu učeniu. Práve toto obdobie v škole neznášam - polročné písomky, niekedy aj z 2-3 predmetov v jeden deň. Tak teraz už má z toho môj syn totálny guláš, je to pre neho veľký nápor a už si polročnými písomkami pokazil známku v 3 predmetoch. O čom to je?
@aslana vysokoskolacka ti bude doucovat syna? 🙂 a v com ako? Aby si zas o par tyzdnov neresila iny problem 😀 Ved nech posedi nad knihami,potom si najdi cas a preskusaj ho. Mozno by mu pomohlo keby sa viaceri takto dali dokopy a ucili sa spolu. Niekto si viac zapamata ked to pocuje od ineho. Na vyske sme sa takto bezne ucili. Nasilie nepomoze. Ale ak on sam nema ziadnu motivaciu sa ucit nic s tym neurobis. Uz sa len zmierit s tym ze snad "nejak prelezie"uciliste. V kazdom pripade tu babu si dobre rozmysli,v 14tich uz sa mu isto riadne zapaluju lytka 😉
@aslana parada.. uz len aby bola pekna, mila - nech sa chlapec snazi.. nejako sa s nou dohodni, ze ked mlademu sa moc nechce ucit, aby ho nejakym sposobom namotivovala .. nech ho doucuje z toho co ma v skole, a nech mu dava aj ulohy 2-3 priklady, a nech ho pekne namotivuje.. a mlademu povedz ze uuuplne staci o stupen, o dva si zlepsit znamku.. 😉 ..drzim palce, snad to zaberie 😵
@tajka1986 iny problem hadam nebude treba riesit.. mlada kocka nech je motivaciou chlapca pre snazenie.. hadam sa nenecha zahanbit, ze nic nevie... dnesne baby nezaujimaju chlapcekovia.. skor ti starci s lovami... len mlady mozno bude mat problem, bude zalubeny, a nevim co.. ale snad to zmaknu.. 😅
Ja som dnes rano isla do prace s klavesnicou od pocitaca pod pazuchou.....to je u nas jefina ucinna metoda, aby sa nas pubertak zaoberal niecim inym ako pocitacom. Napriklad ucenim 🙂

@lanugo taky typek, tiez nechapem co na nom je 😀 ...aj moji chalani na nom ficia , vlastne iba jeden, ale urcite z toho vyrastu, ved kto z nas nemal v detstve nejaky idol 🙂