icon

Ako motivovať 19-ročného syna k plneniu povinností?

simon987
19. jún 2025

Dobrý deň,, poraďte mi s mojím 19 ročním synom .. ktorý nemá žiadne záujmy a hlavne ide oto že skončil 3 ročník na strednej škole ,len mu treba odpracovať prax na ktorú nechodil a tak ho pustia ku skúškam aby mal výučný list .. lenže on nechodí stále má nejaké výhovorky .. Nič naňho neplatí už som zúfalá...

Strana
z2
diablikovci
19. jún 2025
@maranco

@diablikovci 19 ročný ak neštuduje, nie je zdravotne postihnutý, je schopný si nájsť prácu, ale odmieta pracovať nemá nárok na výživné

@maranco na vyzivne nie to viem. Ale keď požiada o dávku v hmotnej núdzi tiež ju nemusí dostať .

diablikovci
19. jún 2025
@maranco

@diablikovci 19 ročný ak neštuduje, nie je zdravotne postihnutý, je schopný si nájsť prácu, ale odmieta pracovať nemá nárok na výživné

diablikovci
19. jún 2025
@pribinak

@diablikovci neskutočne zavádzaš

@pribinak § 62
(1)
Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

pribinak
19. jún 2025
@diablikovci

@pribinak § 62
(1)
Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

@diablikovci ty si fakt mimo? On nemamziadnunorwkazku pre ktorú by nemohol pracovať…..denne štúdium, zdravotné znevýhodnenie, starostlivosť o sociálne znevýhodneného člena rodiny a pod

Ty tu zavádzaš a nič viac

diablikovci
19. jún 2025
@pribinak

@diablikovci ty si fakt mimo? On nemamziadnunorwkazku pre ktorú by nemohol pracovať…..denne štúdium, zdravotné znevýhodnenie, starostlivosť o sociálne znevýhodneného člena rodiny a pod

Ty tu zavádzaš a nič viac

@pribinak ja som len skopirovala zákon.

maranco
19. jún 2025
@diablikovci

@pribinak § 62
(1)

@diablikovci má ukončenú základnú školu, nepripravuje sa na ďalšie štúdium, nie je zdravotne postihnuté môže si hľadať prácu kde stačí základné vzdelanie, môže požiadať úrad práce o sprostredkovanie zamestnania, je schopný sa sám živiť, nemá nárok na výživné, rodič nemá žiadnu povinnosť preukazovať ukončenie vyživovacej povinnosti
ak mladý má dojem že má nárok, môže si podať žiadosť na súd o určenie výživného

to že niekto má tuleniu chorobu neznamená že sú rodičia povinný ho živiť až kým nezomrú

7komorova
19. jún 2025

@simon987 povedz mu ze ak to nespravi musi sa vystahovat, musi pochopit ze musi si plnit svoje povinnosti kvoli sebe a nie kvoli tomu ze ty chces. Vysvetli mu ze uz skoncil, treba zacat prispievat do domacnosti a treba mat skoncenu skolu inak ho nevezmu do prace….

pribinak
19. jún 2025
@diablikovci

@pribinak ja som len skopirovala zákon.

@diablikovci ale zákon má aj svoj výklad a ty uvádzaš mylne a zavádzajúce informácie
Žiadny vekový limit neexistuje a ani výklad ako hlúpo ho vykladas ty

diablikovci
19. jún 2025
@pribinak

@diablikovci ale zákon má aj svoj výklad a ty uvádzaš mylne a zavádzajúce informácie
Žiadny vekový limit neexistuje a ani výklad ako hlúpo ho vykladas ty

@pribinak Áno ten vekový limit som sa zmýlila, čo uvádza úrad prace mladistvý do 25 rokov. Kde sa určuje dávka v hmotnej núdzi. To som napísala že zákon neurčuje vek.

tundra
19. jún 2025

Ak si myslite,ze na 19 rocneho platia vyhrazky,velmi sa mylite.Im je to jedno,pôjde za partiou a budu prespavat,kde pride.Pokial nieco berie,jeho zmysly a realny usudok,su tak otupene,ze neviem,k comu to prirovnat.
Pokial sa chlapec nerozhodne sam,nieco zo sebou spravit,tak to bude pre vsetkych zucastnenych velmi tazke....

tiika
20. jún 2025

@simon987 ak nemá záujem dorobiť prax, ukončiť školu, nebude sa mu chcieť ani pracovať.. Ten problém je väčší. Čo by chcel v živote robiť? Ako si ho predstavuje? Ma nejakú motivaciu?
Mohol by pomôcť psychológ. Avšak pochopiť iste veci môže len tvoj syn sam. Mohla by si spraviť akurát nasledovne: byt prísnejšia, jasne stanoviť hranice, pravidla, určiť, čo sa bude diať, ak ich prekročí či nesplní, nadalej byt synovi oporou, rozprávať sa s ním, chápať ho bez odsudzovania, poskytnúť mu pomoc, radu, ak o ňu požiada, nezabúdať sa starať o samu seba, vlastne potreby, svoju spokojnosť v živote, aby si bola silná, vyrovnaná, bola vzorom a na druhej strane mala sily toto vsetko ustať.

danica2711
20. jún 2025

@simon987 trošku neskoro začínaš vychovávať...

eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
21. jún 2025

@simon987 to skusanie drog mu porusilo psychiku. Neviem ako z toho von. Velmi treba dat pozor, aby neokusil navykovu latku.
Nechce sa mu nic, nema o nic zaujem, vela spi, niekedy ide von. U nas daval ex peniaze synovi so slovami, vsak to vsetci robia... Ustraz si syna, dobre si spravila, ze ho nedotujes peniazmi, nerobia to vsetci, aj ked je to vraj "fenomen doby". Vydrz jeho vykyvy nalad, bud mu oporou, aj ked bude k tebe nevludny. Bude ti vdacny, ked to zvladnete ❤️ Skolu, prax musi skoncit

nelka93
23. jún 2025
@diablikovci

@maranco V skratke, dieťa do 25 rokov, ktoré nie je zamestnané a neštuduje, môže naďalej vyživovať jeho rodič, ak nie je preukázané, že je sebestačné. Ak rodič chce zrušiť vyživovaciu povinnosť, musí podať návrh na súd

@diablikovci ale on po skončení školy je sebestačny a schoony sa zivit sam, to ze je to lenivec a povalac je druha vec. Rodič ho živiť nemusi

margotka17
24. jún 2025

@simon987 😳😳😳 ako chces motivovať dospelého človeka? Je svojpravny, už zodpovedá sám za seba. Veď musí vedieť, že dospelostou začína kopať za seba sám. Či ako chce žiť ďalej? Mamka s ockom ho budú podporovať? On nechodil na žiadne brigády doteraz? Či chce ostať bez ukončenia školy len tak doma na gauči? 😏🤕

Strana
z2