icon

Ako požiadať rodičov o finančnú podporu?

24. jan 2025

Ahojte mám 22. V podstate od 19tich pracujem ale bývam ešte s rodičmi, tým že som nemala partnera, ťažko by sa mi išlo zvlášť. Ale celý čas som platila domov peniaze. Na VŠ som nešla keďže som nevedela aký smer. Už viem a chcela by som ísť opäť denne študovať. Rodičia sa rozviedli a tak by som potrebovala pomoc od otca aj od maminy.
Bojím sa to navrhnúť a tak sa pýtam, vy by ste ako reagovali?
Cez víkend a prázdniny viem samozrejme brigádovať, ale to nestačí na všetko. Trvalo by to snáď len rok max 2 a potom sa dúfam zamestnám v odbore (to viem robiť online).

Strana
z2
doriiis
24. jan 2025

No normálne ist za nimi,sadnúť si s nimi a porozprávať sa o tom

ajka19
24. jan 2025

povedz im to, a potom podľa ich odpovede sa zariadiš...držím palce

autor
24. jan 2025

Zmenili názov diskusie. Mňa zaujímalo ako by ste vy ako rodičia zareagovali, či by ste dieťa podporili alebo jednoducho už mám podľa vás zabudnúť na štúdium a pracovať, možno niekedy o pár rokov?

ajka19
24. jan 2025

ja by som dieťa maximálne podporila

la_dolce_vita
24. jan 2025

Preco sa bojis? My sme tiez rozvedeni a platime synovi vysoku, brigadovat nemusi a to ma viac rokov ako ty. Robim to rada, vzdelanie je zaklad do zivota a moj sa uci velmi dobre. Mozem si to ale dovolit, tvoji rodicia maju financne problemy?

martinkatinka
24. jan 2025

Ja by som dieta podporila. Ved moze byvat doma, stravu a nutne vydavky zaplatim. A ak by chcelo dieta nieco navyse, moze brigadovat. A kedze si doteraz pracovala, mozno mas aj nieco odlozene.

liliblacky
24. jan 2025

ak chodíš na denne štúdium, tak do 26 rokov sú povinní Tá finančne podporovať. Neviem aké máte vztahy (lebo mne príde divne, že sa bojíš poprosiť rodičov o podporu), ale máš legálny nárok na pokrytie nákladov na štúdium atd, nakolko nebudeš môcť pracovať (nebavíme sa o brigádach). Za svoju prax som už x takto aj návrhov na sud dávala, keď rodičia nemali rozum a nechceli dieťa podporiť 🙂 držím palce

oceanahory
24. jan 2025

Urcite to stoji za diskusiu, ja by som svoje dieta v tvojom veku urcite s radostou podporila!

mane01
24. jan 2025

Mna by potesilo, keby sa moje dieta rozhodlo studovat. A rada by som ho podporila. Najma ak by malo plan, ako sa aj ono zapoji do financovania a studovalo by s jasnym cielom ako ty.

maxik24
24. jan 2025

Urcite to s rodicmi preber. Navyse, pri dennom studiu do 26rokov plati otcovi vyzivovacia povinnost, cize bude platit "alimenty". Budes mat status studentky, budes moct brigadovat xy hodin tyzdenne popri skole. Budes mat od maja do septembra absolutne volno na brigadu. Zisti si podmienky na socialne stipendium na danej skole. Mozes ziskat aj prospechove stipendium. Moznosti je velmi vela, len to dat s rodicmi dokopy.

Studium na VS je zdarma. Internat aj strava sa plati, alebo budes dochadzat? Je to riesitelne 💪

drahusa333
24. jan 2025

Asi podla toho ako su na tom financne rodicia-taka bude aj ich reakcia...urcite im povedz ze na vysoku chces ist, predpokladam ze ta v tom podporia v ramci svojich moznosti.

sulavikova
24. jan 2025

Ako rodič ti nariadim: keď chceš študovať, tak si zarob. Mne tiež mamka “smiešne prispievala iba 1 rok!” Okrem prospechového štipka sa mi vždy zadarila aj brigáda v zahraničí. No a stačilo mi to🥰každý sme si strojcom vlastného šťastia.

cacianka
24. jan 2025

Prečítajte si ženy zákon o rodine - ani 1 § neurčuje vyživovaciu povinnosť do hranice 26 rokov.
Vždy to záleží od množstva okolností, a hlavne po dohode s rodičmi či rozhodnutí súdu.

ivik4
24. jan 2025

Prave preto ze ja som podporu co sa tyka VŠ nemala,tak by som svoje dieta podporila
Ale vlastne aj bez toho

simca06022011
24. jan 2025

vsetko je to individualne, ja som podporu nemala, proste som si vybavila stipendium (dalo sa vtedy, neviem ako teraz) a nasledne som riesila vyzivne od otca, u mamy som byvala... Ako zareaguju tvoji rodicia, tazko povedat, to si ich ty musis poznat a porozpravat sa s nimi.

kofa77
24. jan 2025

A ja ako rodic ti poviem, samozrejme, ze ta financne podporim. A budem rada, ak si zvysis kvalifikaciu, sance na lepsie uplatnenie. Mne moja mama umoznila cele vs studium a to bola vdova

maca1984
24. jan 2025

Podporila by som svoje dieťa.
Každé štúdium je dobrá vec.

betulinka1
24. jan 2025

Moje dieta ak bude chciet ist na VS podporím ho maximalne ako bude v mojich možnostiach. Coho sa bojis, Ved mozu byt na teba hrdi.

maxik24
24. jan 2025

@cacianka neurcuje do hranice 26rokov mozno, ale urcuje, ze pocas sustavnej pripravy na povolanie. Cize kym ma status studenta. Cize 26 rokov max. Treba citat medzi riadkami a spajat si dohromady.

cacianka
24. jan 2025

@maxik24 zákon sa nepíše ani nečíta medzi riadkami

milanemila
24. jan 2025

Ja by som na vzdelanie dietat dala aj posledne euro, kt by som mala v penazenke. Ak studujes denne, tak maju voci tebe aj zo zakona vyzivovaciu povinnost.

luccija
24. jan 2025

Akú si si vybrala školu?Platia rodičia niečo aj súrodencovi či prečo máš obavy, z

luccija
24. jan 2025

Že by nesúhlasili?Keď budeš chcieť zvládneš to môžeš brigádovať aj cez týždeň po večeroch školu si určite sprav raz ti to pomôže a dúfam, že rodičia majú rovnaký nazor

januska12323
24. jan 2025

Mami, oci chcela by som sa prihlásiť na vysokú školu, čo na to hovoríte?

sovica
24. jan 2025

Samozrejme, že by som moje deti podporila v štúdiu na VŠ (aj finančne). Nevadilo by mi, keby si to rozmysleli až spätne, ako sa to stalo Tebe. Okrem toho, ak začneš študovať na VŠ na dennom štúdiu, majú rodičia voči Tebe vyživovaciu povinnosť do 25 rokov, ak sa nemýlim. Čiže ak sú rozvedení, aj otec bude platiť výživné. Ocenila by som, keby nám @draik ozrejmil, ako to je v skutočnosti😉

oslo1
24. jan 2025

Ja ako vdova s jednym dietatom mu pomaly setrim na skolu, az by sa rozhodol studovat (sme v uk, tu si to musi cele platit).
Bola by som rada, keby ma poziadal o peniaze, vzdy lepsie, ako brat si studentsku pozicku.

panda21
24. jan 2025

Ja deťom od narodenia šetrím. Buď sa za to bude hradiť vysoká škola alebo ak sa nerozhodnú na ňu ísť, pomôže im to ako začiatok 20% na nehnuteľnosť.
Čiže áno, keby sa rozhodnú že chcú ísť na výšku, tak tam pôjdu. A cez leto vedia na brigádach v zahraničí zarobiť zo 10 tisíc (to teraz majú študenti v Nemecku), keby si chcú trocha prilepšiť.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
kaca222
24. jan 2025

Samozrejme, že by som dieťa podporila. Moji rodičia napríklad ani nechceli, aby som brigádovala. Chceli, aby som sa maximálne sústredila na štúdium

draik
24. jan 2025

@sovica
Žiadna veková hranica nie je.
Výživné sa platí dovtedy, pokým nie je dieťa schopné sa samo živiť. To znamená napríklad aj počas denného vysokoškolského štúdia, ale pokojne aj doživotne, ak má dieťa vážny napríklad zdravotný handicap.

@maxik24
Mňa fascinuje, že keď niekto, kto nemá o veci šajn, chce mudrovať, ale vždy napíše zle. A potom, že šanca je 50:50....

Strana
z2