Ako riešiť problémy so stredoškolákom?
Ako by ste riešili správanie osemnásťročného stredoškoláka, ktorý sa nepripravuje na vyučovanie skoro vôbec? Ráno ho zavezieme do školy, no do školy nedôjde, ale vráti sa domov. Urobí tak minimálne 3 x do mesiaca. Hlavne keď majú v škole písomky.
Nedala by som mu vreckové a povedala, že som nešla do práce, (dôvod by bol ten istý ako Ti uvedie on ze prečo nebol v škole) a potom by nasledoval veľmi dlhý rozhovor.
V tejto situácii sú 3 možnosti, si myslím: nech ide robiť, nechať ho tak,nejak sa to vyvŕbi a posledná možnosť je tlačiť na ňho, nech si riadne dokončí školu. Denne mu dohovárame, ale to je akoby hrach na stenu hádzal. Vypočuje si nás, chvíľku sa učí, ale potom zas spadne do toho svojho módu. :(
Preco ho vozite do skoly? Pises mu ospravedlnenky, ked chyba? Kryjes nu chrbat? Tebe sa to zda normalne? Ved to je dospely clovek. Ved sa s nim porozpravaj, co chce v zivote, ako si predstavuje svij zivot.
@dadis lebo bývame na dedine a vozíme aj zvyšok rodiny do mesta do škôl.
Ak má škola školského psychológa, tak sa s ním poradiť a navrhnúť sedenia so psychológom.
Aha, to mi nenapadlo. A ospravedlnenky si uz pise ako 18r sam? Moj ma 17, tak neviem ako to je po 18tke. Ale podla mna ho nechaj tak, moznost 2. Nedokonci skolu? Potom musi ist robit a prispievat na stravu a byvanie. Maturitu si vie dokoncit aj neskor..
Je už v maturitnom ročníku? Viem ze ťa to stoji veľa úsilia, ale ja by som ho tlačila. Maturita je už dnes minimum.
Stredná škola až na jej prvý ročník nie je povinná.
@dadis vieš, to by bola hlúposť keby my sme išli autom a on busom. Tvoje riešenie je radikálne a aj manžel navrhuje to riešenie. Pokiaľ chodí do školy,tak rodič píše ospravedlnenia. Ešte skúsime so školskou psychologičkou poriešiť,ak s ním nepohneme, tak pôjde jednoducho robiť. Ale čo ak ani do roboty nebude chodiť?
Ucim v skole, skuste sa obratit na skolu, triednu ucitelku, psychologicku.
@kabinka11 sme s manželom v koncoch. Z môjho uhla pohľadu je táto možnosť najsprávnejšia, ale on má zrejme iný.
Ucila by som sa s nim. Aby skoncil aspon strednu skolu s maturitou a potom moze ist robit. Psycholog urcite, mozno ho nieco trapi. Ale na 18 rocneho uz by som nesla direktívne ale proste sa s nim dohodla, ze co a ako. Ja ti pomozem s učením a ty zmaturujes a rozhodnes sa co dalej.
@msnesquik riešime to aj so školou.
@betulinka1 aj to sme skúšali. Jednoducho sa nechce učiť. A mňa to prestáva baviť donekonečna mu dohovárať a pýtať sa ho, či je pripravený do školy.
Myslím, že som vyčerpala všetky možnosti z mojej strany a loptička je teraz na jeho strane. Ak by sa našla mamička s podobným problémom aj s jeho riešením, bolo by to super.
A rozprávaš sa aj ty s jeho školskou psychologičkou? ...bez neho, poradila ti niečo? Tiež mám syna na strednej a neviem ako by som sa v podobnom prípade zachovala.
Skús si s ním vyjsť sama niekam na kávu, na neutrálnu pôdu. Majte otvorený rozhovor. Pýtaj sa na jeho predstavy o blízkej budúcnosti, o jeho pocitoch v škole, čo ho na tom učení tak strašne "nebaví". Nech to povie. Teba tiež nebaví veľa činností a predsa ich ako matka robíš. Keby si robila len čo ti robí radosť, tak si nenájde večeru, lebo "akurát ťa to nebavilo"😉. Rovnako je to v škole. Nechaj ho rozprávať čo sa mu v škole páči. Povzbudenie potrebuje, cieľ. Čo po škole? Chce ísť von? Bude mať odborné vzdelanie, remeslo? Ako to on vidí?...a pod.
s mojim bratom mala moja mama podobne trapenie... na kolenach ho prosila nech do tej skoly ide ze na 4ky len nech prejde...maturitu robil nakoniec v septembri na tie 4ky... nasledne mu mama vybavila sialene slabo platenu pracu lebo sa nevedel sam zamestnat nikde ho nechceli a robil tam 12-16 hodin denne...zarobil ledva na to co potreboval...mama ho prestahovala do garaze,musel platit mesacne naklady na vodu elektrinu a plyn co spotreboval dala mu len oblecenie zo skrine ...nedala mu ani matrac musel si ho kupit... jedlo tiez chladnicku aj varic... vydrzal rok tvrdohlavo hlasit svoje ze on skolu ani nikoho nepotrebuje...po roku prisiel, ze chce ist na nadstavbu aj ho vzali 😊 a dnes je z neho normalny chlap s karierou aj vlastnym byvanim a zivotom 😊 ale uprimne mama cely cas trpla ci to neskonci zle a posielala ma fakt kazdy den zistit ci je v poriadku a plakala denne... ale sam on dnes povie, ze stalo to za to prejst si tym
Jednoducho nebude chodiť do školy pôjde robiť a nájde si podnájom kde zoženie peniaze jeho problém jednoducho ho vyhodíme z domu moje deti od 16 brigadovali a keď skončili strednú školu mama hotel skončil museli ísť do podnájmu a mať prácu proste som ich prestala financovať a vermi všetci traja sú od 19 samostatní žijú každú inde mám ešte doma dve dcéry a vermi bude to rovnako u jednej druha zostane s nami doma je autistka
Treba sa s ním sadnúť a oznámiť mu,že má mesiac na to aby vám povedal,kde je problém ,či má starostí,depresie alebo ,čo a potom to vyriešiť,ak nemá žiadne ťažkosti ten mesiac má nato aby sa začal učiť s tým ,že tú školu dokončí a pri prvom polaveni ide do práce,ak sa mu nepáči môže ísť žiť sám na ubytovnu
Poradiť neviem, ani nechcem podrypovať, len ma to zaujíma, či si strednú školu vybral sám? Keď na ňu nastúpil, splnilo to jeho očakávania? Či prvé roky v pohode, až teraz taká zmena?
Ahoj na akú školu chodí, vybral si ju sám? Dôvod prečo nechce chodíť, čo partia v triede, doma?co robí doma, čo ho baví?
@pinkgirl Mne z jeho správania a z jeho prístupu k učeniu a celkovo ku škole vychádza to, že tam nechce byť. Aj mi to bolo potvrdené psychologičkou. Strednú školu si vybral on. Minule zahlásil, že chcel by pracovať ako kamionista. Rozprávam s ním o škole. Pozerali sme aj na profesii na pracovné ponuky, ktoré po skončení školy by boli pre ňho. Chcela som ho nejakým spôsobom namotivovať. Proste mi príde, že rezignoval na učenie. Povedali sme mu, že aspoň na 4 keby mal. Z niektorých predmetov má slušný prospech, ale asi 3-4 sú ťažšie pre ňho.
Veď nech prejde školu hoci aj s odretými ušami. Na známky mu nikto v pracovnom živote nebude pozerať.
Ja som skôr za "mierové rozhovory" ako radikálne riešenia typu "von z domu". Naozaj na známkach svet nestojí, povzbuď ho nech školu dotlačí do konca. Keď chce jazdiť s kamiónom, kľudne. Po škole sa zamestná, našetrí si na VP na kamión, urobí skúšky a môže jazdiť. Má na škole jazyky? Ak ano, tak nech to využije - nech sa zlepší v AJ/NJ - to ako kamionista bude potrebovať určite. A hlavne to má teraz na škole zadarmo, nemusí si platiť jazykovku.
On to možno teraz nevidí, ale verím, že o pár rokov ocení, že si to s ním nevzdala.
a okrem ucenia (co nerobi) ma doma ake povinnosti? mozono je len lenivy a nic sa mu nechce robit. pomaha s domacimi pracami? urcite by som mu nieco dala robit, ako podmienku nech si to vyskusa ked chce pracovat co je to makat okolo domacnosti a nie to este v praci. musi pochopit ze ak nedokonci skolu nebude mat lepsiu pracu kto ho zamestna len so ZS? drzim palceky
@pinkgirl presne to robím, čo píšeš. Aspoň na 4. Hoci má predmety, v ktorých má lepší prospech. 3-4 sú také ťažšie, kde schytá 5. Je to najmenej ho "vyhodiť z domu". A keď si niečo urobí? Budem s tým žiť do konca života?
Niekedy staci povedat jednoduchu frazu:
,,No co uz, niekto aj tie ulice musi zametat, je to tvoj zivot. Ak chces robit za minimalku, zit z vyplaty do vyplaty a byvat v starom byte v podnajme s dalsimi xy ludmi, je to tvoje rozhodnutie. Si dospely. "
@kacena4 áno má. Vešia bielizeň na záhradu, spodné prádlo aj ponožky triedi, vyberá umývačku riadu, vysáva, keď ho požiadame. Navarí si, ak je hladný. So psom sa hrá na dvore. V sobotu pomáhal stavať lešenie kolo domu. Pomáhal otcovi, čo bolo treba. Mladšieho súrodenca po škole vyzdvihne a berie ho na bus. On to teraz nechápe, čo je to mať základné vzdelanie, ale realita ho "možno" vyplieska poriadne.

Ved nech ide robit 🤷♀️.