Ako riešiť veci na internete v puberte?

ronna
12. sep 2011

Mamičky prosim poradte.Mám dcéru šiestačku.Všimla som si že na FB má viac profilov a popisuje si tam s cudzimi o témach (sex) a použiva také slová,že som sa rozplakala ☹ 😠 .Strašne som sa sklamala.Neviem čo mám robiť.Mám ju vyfackať??Ani neviem ako začať rozhovor.Mám také nervi 😠 .Naozaj,som velmi bezradná..Chcem aby mi verila a aj ja chcem jej veriť,ale neviem ako na to.Ako mám toto riešiť??A čo bude neskoršie,ked teraz také veci robi??Mamičky,ako by ste takuto vec riešili Vy,máte s tymto skusenosti??Nechcem aby sa mi dcéra vzdialila..

henulienka
12. sep 2011

Myslím, že sa s ňou určite musíš porozprávať... a to veľmi šetrne. O tom, čo tie slová znamenajú, že slušní ľudia sa tak nevyjadrujú.... prehovoriť jej do duše, aj keď s pubertiakmi je to ťažké ... moja dcérka má 8, ale ja sa už teraz toho bojím.
Možno by pomohlo aj umiestniť počítač do obývačky, aby bola viac na očiach .... no neviem, je to ťažké a už teraz sa desím toho, že nás také niečo čaká.
Držím palce, nech sa to podarí v kľude vyriešiť!

dazdovka
12. sep 2011

@ronna Ahoj, aj ja mam siestacku. Na FB chodi, ale mne musi presne povedat a aukazat kohokolvek z jej priatelov na koho sa spytam. Mala by si trvat na tom, aby ta mala medzi priatelmi (mas aspon aky-taky prehlad/kontrolu nad tym, co sa tam riesi). Ak odmieta, nainstalujte si program Pareto Logic, je to program (freeware - cize volne stiahnutelny), ktory ju pusti na net len v urcity cas, ktory sami zvolite, na urcitu dobu, ktoru jej umoznite a mozete jej zablokovat stranky (hoc aj fbook) na ktore si nezelate aby chodila. Otvorene sa rozpravajte aj o sexe, aj o uchylakoch na webe, je dolezite aby vedela, ze nie kazdy, kto sa za niekoho vydava, aj nim je. Sami viete, ze ludia su vselijaki...
Nebud smutna, treba to riesit a otvorene sa s nou rozpravat. Len jej nehovor, ze si citala jej postu, komunikaciu, na to treba ist opatrne ak si nieco zistila, lebo ju to dopali - akceptujete jej pravo na sukromie, nie?
Drzim palce 🙂

martina2001
12. sep 2011

@ronna môj syn má 10 a tiež chodí bežne na PC,ale má podmienku že hoc kedy kuknem mi musí povedať na akej je stránke čo tam robí. Normálne sa jej spýtaj čo tam je nové, s kým si píše a tak dôjdeš aj k podstate toho čo jej chceš povedať, ale hlavne kľudne, krikom nič nevyriešiš. Mám kámošku, jej dcéra má však už 17násť a tiež je kontrolovaná kde je a s kým komunikuje na sociálkach. A slovník detí si nevyberieš, pred tebou tieto výrazy vôbec používať nemusí,ale to s ňou ide či už zo školy, alebo von od priateľov, a ak nechce za nimi zaostávať tak ich používa, to je skôr frajerina už

ronna
autor
12. sep 2011

@henulienka
@dazdovka
@martina2001 mamičky,dakujem pekne za rady a odpovede.Ona má aj stránku-ktoru zvyknem ja kontrolova.Ale ona si otvorila dalšie 2,s inym menom-cudzimi fotkamy ☹ 😠 -ved to je už trestné!Nahodou ich nechala otvoroné ked odišla,tak som to uvidela.O sexe a aj o všetkom si hovorime,preto som sa tak prekvapila že ona tam piše vulgarizmi ☹ .Tie profili som jej dala zrušiť,a počitač budeme mať blokovany-iba ked jej dovolim-vtedy tam može sadnuť..
Niečo som asi velmi pobabrala.. 😢 .Musim na ňu lepšie dávať pozor..

sisaha
12. sep 2011

@ronna nemusis si nic vycitat, vela spravi aj kolektiv v ktorom sa pohybuje. Ja by som si s nou asi sadla a na rovinu povedala co jej hrozi takymto spravanim. Aby si zacala uvedomovat dosledky. a ak to nepomoze, tak by som blokla cely FB, aby sa do neho prihlasit nemohla a zaroven vsetky ine soc. siete (azet, badoo a pod.)

sisaha
12. sep 2011

este chcem dodat, ze v rozhovore ktory s nou budes viest jej stanov jasne pravidla, dohody a hranice za ktore nesmie zajst. Ak ta znova sklame, povedz jej, ze dovera bude znacne narusena a budes mat problemy verit jej aj dalsie veci. Ak to nezaberie, tak poradit sa s psychologom, aby zase neprislo k tomu, ze zacne utekat z domu. Ty jej povahu najlepsie poznas a vies ako zacat, tak aby si sa nedotkla jej najhlbsieho vnutra, ale zas karty na stol a ona musi poznat vsetky rizika ktore vyplyvaju z jej spravania

martina2001
12. sep 2011

@ronna neobviňuj sa, stáva sa to aj v lepších rodinách 😀 Dobre je že si nato prišla tak skoro

ronna
autor
13. sep 2011

@sisaha dakujem 🙂

maruska24
23. júl 2012

ronna, dcéra je asi teraz v tom poriadnom pubertálnom veku, bola by si prekvapená kde všade majú dnešný pubertiaci /a nielen oni/ svoj profil a ako všelijak sa dá na to dostať, anpr. aj cez mobil či už svoj alebo kamoškin, alebo ak jej to bude veľmi chýbať tak si poradí aj v škole hoci aj pod lavicou, či v knižnici kde je už bežne dostupný internet a častokrát to tam nie je blokované. Dnešné deti žijú akúsi inú dobu ako mi dospeláci /takú počítačovo mobilovú elektonickú a neviem akú/, platí hlavne to čo letí medzi deťmi v škole, inak nie je in 😀 a často žijú svoj virtuálny svet. V podstate nemáš 100% šancu ju kontrolovať, musíš sa s ňou iba porozprávať /aj to jej pravdepodobne pôjdeš v tom momente na nervy 😉 / a následne jej veriť. Prípadne ju nejako postrašiť /buď nedostane vreckové, alebo nejaký tábor, alebo darček na vianoce/. 😉 alebo ak je niekto v rodine na koho fakt dá tak ho do toho zakomponovať.

vefi89
30. júl 2012

@ronna súhlasím so všetkým, čo ja napísané vyššie, ešte by som dodala, že ja by som toto riešila aj so školou- lebo ak to robí tvoja dcéra, je predpoklad, že aj jej spolužiaci- spolužiačky a teda by som poprosila minimálne triednu učiteľku, aby pomohla riešiť problém. Lebo tak isto majú informatiku aj na škole (na našej to fungovalo tak, že ak sme si spravili čo sme mali, potom na nás nikto nehladel kde a s kým si vypisujeme 😉 )

renab
30. júl 2012

neviem, podľa mňa 6-tačka nemá čo na FB robiť. sú aj iné možnosti, ako si písať s kamarátmi a podstatne bezpečnejšie. ja by som zablokovala na PC túto a podobné stránky, aby sa tam moje dieťa nedostalo a vysvetlila jej, prečo to robím. je to môj názor, ale asi som už stará. U nás v škole sú tieto stránky blokované a v knižnici v detskom oddelení tiež.

renab
30. júl 2012

až teraz som zistila, že otázka tu bola pred rokom, tak je problém už určite vyriešený. 😀

maruska24
30. júl 2012

renab to nevadí, možno má tento problém ešte nejaká mamička 😉 ono, mám pocit že v dnešnej dobe ak zakážeš sociálnu sieť hoci len 5takovi, tak neviem či sa to stretne s pochopením. Deti dokážu byť zlé a je dosť možné že týmto spôsobom sa dieťa odstaví od kolektívu. Ja som za svojich čias vyrastala a vyžila bez PC, mobilu aj videohier a som tu. Či by takto dokázala prežiť dnešná mladá generácia, no neviem neviem. Napr. u nás majú na FB zriadený profil aj základné školy, kde si decká zisťujú známky z písomiek, alebo čítajú oznamy.

dianka2374
5. jan 2013

ronna a nerobi si iba srandu z nadrzancov skus jej zakazat PC

simca06022011
5. jan 2013

Skus jej vysvetlit co a ako a pusti jej nejaky poucny film o problemoch s internetom, kym si to rozmysli zakaz jej internet. povedz ze ked sa uvedomi do akeho nebezpecenstva sa dostava bude moct pouzivat pc znovu ...

alazala
29. jan 2013

My máme doma troch puberťákov (od 12 do 14), na pc majú nainštalovanú "Bezpečnosť rodiny" od Windows - tzn stráži to nevhodný obsah, stanovuje čas, kedy môžu byť na pc, eviduje všetky stránky čo pozerajú, čo hľadajú v googli a pod. Dohodli sme sa , že kontrolovať ich nebudeme, veríme im, pozerať im celú históriu sa mi vidí nevhodné (akoby som im čítala denník). NA FB ma musia mať v priateľoch, teda vidím, čo tam vypisujú a keď a niečo nevhodné vyskytne - potom o tom veľa diskutujeme - že také sa nerobí a prečo. Zatiaľ nám to tak funguje.