icon

Ako riešiť vymeškanú prax na strednej škole?

zuzana280
6. dec 2024

Dobrý večer prosím o radu už som zúfalá dcéra vymeskala v škole prax stredná škola 48 percent. Dovod 3 tyzdne v nemocnici Môže vymeskat 10 percent. Prax sa dá nahradiť no učitelia jej vykrikuju nech preruší školu zo zdravotných dôvodov a nech ide od septembra znova opakovat ročník,že kto s ňou bude nahrádzať prax aj oni chcú prázdniny pritom je to ich povinnosť majú to v zmluve no dcéra je už fit a chce už konečne zmaturovať poprípade aj v septembri
Kde sa mam obrátiť o pomoc keď škola nie je ochotná riešiť problém? Ďakujem 🙏🙏🙏mail som písala aj ja aj dcéra riaditeľovi o riešenie problému a termín nahradzania praxe , no zatiaľ len ústna odpoveď ze nie sú ochotný s ňou chodiť nahrádzať prax ze chcú byť doma .ďakujem za odpovede

Strana
z2
slavaf
6. dec 2024

@katy084 Nie nedá, na to sú predpisy. A učiteľom je naozaj ľúto, že je to zo zdravotných dôvodov, ale obísť sa to fakt nedá...

katy084
6. dec 2024

@slavaf tak potom nech sa držia toho čo majú predpísané a dievča doučia🤷‍♀️,nie jej vyčítať, že kvôli nej nebudú mať prázdniny...to už mi je len riešenie...

slavaf
6. dec 2024

@katy084 Učitelia nie sú povinní nahrádzať so žiakom prax v takomto množstve. Aké prázdniny? Čerpajú si dovolenky, na ktoré majú právo. Inokedy totiž nemôžu... Treba sa najskôr zorientovať v problematike a nie ako prvé kydať na učiteľov...

katy084
6. dec 2024

@slavaf prosím vás reagujem na príspevok, nemyslim, že som nakydala na niekoho...v konečnom dôsledku si to musí poriesiť autorka ...pekný večer

ina2405
6. dec 2024

@katy084 prepáčte ale píšete strašnú.hlúposť, oni sa majú držať toho, čo majú predpísané? Oni na tej praxi boli so všetkými žiakmi, chýbala tam predsa autorkina dcéra. Keď už, mamička to mohla riešiť priebežne indiv.plánom. Rozdrapenosť ľudí už fakt nemá medze, aby kvôli jednému študentovi boli v pozore všetky učiteľky na praxi.
A najlepšie, že autorka sa sem už ani neozvala. Ja si myslím, že tu napísala polopravdy, nešlo o 3 týždne počas hospitalizáciu a pod., lebo by to nejak vysvetlila. Možno si dievča bliclo a chcelo sa na MK poradiť, ako z toho von. Ak sa mýlim, nech to teda autorka vysvetlí.

michaela329
6. dec 2024

@katy084 prax má vymedzený časový úsek práve kvôli tomu, že tí vyučujúci už potom musia byť inde s tými žiakmi, prípadne majú iné ročníky. Nič také ako "doučiť" prax. Teraz idú sviatky, potom je už pol rok a tie hodiny navyše oni nevyčaruju jednoducho. Hlavne ak je prax viazaná na nejaké pracovisko. Tam mala autorka hneď nabehnúť na individuálny. Ale predpokladám, že tu ide o chronické blicovanie, preto tá panika

katy084
6. dec 2024

@ina2405 tak to ja už nemôžem vedieť či to je alebo nieje pravá skutočnosť...reagujem nato čo som si prečítala a nemyslím si,že som nakydala na učiteľov to by zrejme boli iné slová,ale ako myslíte...

katy084
6. dec 2024

@michaela329 ja tomuto rozumiem dcéra študovala 5 rokov hotelovú akadémiu 🙂...reagovala som na príspevok autorky...

jeennyv
6. dec 2024

Aka je to prax, odbor…lebo moj ocino ma tiez praxujucich, ale tam nie je s nimi ucitel, oni si to bud vybavuju sami, pripadne ich skola posle, ze tam beru na prax, ci pridu s rodicmu, ze ci by ho na prax nezobrali..

ina2405
6. dec 2024

@katy084 je úplne jedno, čo z autorkinho tvrdenia je pravda, učitelia sa držia všetkého čo majú a nemajú čo dievča doúčať po jej absencii. Vaše dieťa niekedy niekto z učiteľov zo školy mimo vyučovacích hodín doúčal? Či už z praxe, alebo iného predmetu? Chodili k vám po chorobe učitelia domov a doúčali vaše dieťa? Asi nie. Reagujem len na tú jednu vetu, že bola riadne od veci.

katy084
6. dec 2024

@ina2405 je to váš názor neberiem vám ho...u nás ak nastal nejaký problém sme ho riešili a vždy sa dohodli...z mojej strany všetko nemienim sa tu s vami doťahovať či autorka píše pravdu či nie...opakujem reagovala som na príspevok...

jeennyv
6. dec 2024

Zeny ja si myslim, ze to bude taka prax ako kedysi, ze 2t sa ucis a potom 2t mas celotriednu prax, v skole ci v danej institucii a tam je “majster vycviku”lebo niekde je tak, ze kazdy si najde, kde chce v odbore…a tam ucitel nie je

ina2405
6. dec 2024

@jeennyv to by nechýbalo 48% praxe..

cafelatte
6. dec 2024

To bude zdravotná 4 rocnik. V tyzdni 2 dni skola, 3 dni prax, pochybujem ze pochodis, u nás to berú tiež strašne prísne.

ronie338
6. dec 2024

@cafelatte aj ja som chodila na zdravotnú a 2 dní sme mali prax q som veľa chýbala a problém nebol

nika23t
6. dec 2024

No ja som mala v škole prax 3 týždne súvisle. Takže ano, dá sa to.

pikachu999
8. dec 2024

@zuzana280 má nárok na to aby ju to nechali dobehnúť cez prázdniny a učitelia nech si to zariadia ..alebo nech ju nechajú prejsť bez praxe keď sa im nechce tam byť

rebi789
8. dec 2024

@pikachu999 to tak nefunguje

pikachu999
8. dec 2024

@rebi789 ale hej funguje

adrianap83
8. dec 2024

@pikachu999 a učitelia nemajú nárok na dovolenku? Ci ona im zaplatí ich pracovnú dobu navyše ? Lebo to ona si nesplnila povinnosti. Áno možno bola v nemocnici. Ale ak by ro bola super žiačka, bez iných problémov, vyriešia to a nikoho nenápadne tu vypisovať. No zjavne to tak nie je. Zvláštne, že nárok ma na všetko a povinnosti si nesplnit, je v poriadku. Celá škola a aj to miesto, kde mala praxovať, má stáť v pozore, kvôli jednej žiačke. Véd to tiež nie je sranda. Niektorí si tie praxe plánujú. Možno teraz jej už nemajú čo dať robiť.

rebi789
8. dec 2024

@pikachu999 možno na učňovke ano ale zdravotka ide podľa predpisov, nemôže si nikto robiť čo chce

ina2405
8. dec 2024

@pikachu999 nefunguje to tak 😀

pikachu999
8. dec 2024

@ina2405 funguje takí školu totiž poznám a áno je to zdravotka

bielasovicka
8. dec 2024

Škola je ešte len 4 mesiace, a už vymeskala 50% praxe? To ako? Mne to nejak nevychádza, či som to len zle pochopila?

misanthropicdann
12. dec 2024

@ina2405 priateľka na obchodnej mala prax súvislé 2 týždne a viac nič. Iné školy mali mesiac a viac nič. Takže jednoducho dokáže vymeskwt 50% ak bola 2 týždne v nemocnici

misanthropicdann
12. dec 2024

@unicornlady
@doriiis
Obchodné školy majú prax 2 súvislé týždne napríklad.
Odborné školy majú tak ako uvádzate ze každý druhý týžden alebo 2 a 2 celý rok

doriiis
12. dec 2024

@misanthropicdann ....sú odborne SS,ktoré majú prax celé 4 roky štúdia.

michaela329
12. dec 2024

@misanthropicdann to sú 2 týždne v obchode, že? No tak takáto prax nevyžaduje prítomnosť majstra, ani učiteľa - dá sa nahradiť. No tento prípad to nebude.

unicornlady
12. dec 2024

@misanthropicdann Viem, že na Obchodnej je to takto, avšak to je prax v nejakej firme. Tam nie je žiadny dozor učiteľa, to si myslím, že napr. cez zimné prázdniny by tak decká dokončili prax, alebo niekde prípadne poobede.

ghoul_
14. dec 2024

@zuzana280 nemôžu ju nechať prepadnúť lebo bude mať papier / papiere z nemocnice - respektíve od lekára že bola chorá = v nemocnici 3 týždne
Píšem z vlastnej skúsenosti

Strana
z2