icon

Ako riešiť zlé správanie šestnásťročného syna?

15. dec 2024

Dobrý deň chceli by sme sa opýtať s mojou dlhoročnou kamarátkou ako postupovať. Kamarátka ma syna . Má 16 rokov je v 9 ročníku ZŠ. Má aj súrodencov už dospelých . Majú svoje rodiny . Tento syn začalay extrémne zle správanie . Nikdy nebol anjel , ale vždy to bolo v rámci nejakej dajme tomu tabuľky správania že sa to dalo zvládnuť. Ale, od Septembra katastrofa . Kamarátka je už na prášky. Bola som synom u psychológa u psychiatra, ale syn odmieta chodiť ďaleko na vyšetrenia . Poslali ho na ušné tam ako tak šiel , ale na MRI už ísť nechce . Mamu hreši tak že sa ozaj bojíte aby jej nespravil čosi . Zavolali sme na kuratelu . Povedali nám že nám nevedia pomôcť. Lenže kamarátke už prišli papiere z polície , pretože on nebol od Septembra ani raz v škole. Ako ďalej postupovať , má kuratelu sme volali už viac krát že aby prišli alebo aby mám poradili noc proste žiadna odozva ....ona je matkaa si poradiť ...áno je to pravda ale ako výchovaba syna sama. Starší brat prišiel robit poriadky , ale dopadlo to zle keď odišiel ten sun mladší rozbil televízor . Včera susedom rozbil okno. Kamoška mala v práci , platí nájom hypo teraz musí zaplatiť nové plastové okno ....keď sme sa ho pýtali prečo to spravil začala sa smiať . Povedali sme mu aby sa šiel ospravedlnit tak povedal že čo robíme z toho takú vedu že je to len okno . Ako keby si neuvedomoval vážnosť situácie . Opakujem že sa takto správa od začiatku školy pred tým do školy chodil . Psychiater tvrdí že má úzkosti . Dal mu lieky ale on ich odmieta brať . Prosím Vás o radu ako postupovať. Ďakujeme

Strana
z2
kavasmliekom
15. dec 2024

Toto je snáď výmysel. Ako neviete čo robiť? Zavolať políciu, má 16r je zodpovedný za výtržnosti. Kedy mal 16r?

januska12323
15. dec 2024

A vy dve máte tiež 16 keď neviete čo treba robiť? Chceš mi povedať, že 3 mesiace nebol v škole, robí bordel a nikto to nerieši?

pribinak
15. dec 2024

Čo je to za nezmysel?

Volám do prvého diagnostického centra v okoli či je voľne miesto.
Prídem na kuratelu že tento krásavec je doma nezvladnutelny a chcem aby ho Dalíka návrh súdu do diagnostického centrá.
Má doma rapel že rozbíja tv? Volám 155 a 158.

Mimochodom kde je otec?

prasiatko30
15. dec 2024

Volat policii vzdy ked ohrozuje matku alebo robi vytrznosti.

gribka1
15. dec 2024

A to ešte dostáva všetko na podnose? Len tak jesť, šatstvo, čistú posteľ atď? Keď je taký hrdina ignorovať. Nič nemusel robiť? To len tak zrazu od septembra?

katarinaantalikova
15. dec 2024

ale to je snáď vymysel nic s nim neurobite ? u mn á bzý bol na ulici nech sa nauci

terezkaarthuramax
15. dec 2024

@katarinaantalikova neni aj to trestne? Este nema 18 rokov.
Autorka Raz nasu susedu brali na psychiatriu proti jej voli. To.uz bolo davno neviem.ci je to este povolene

betulinka1
15. dec 2024

Asi skôr ako do diagnostického centra by som ho dostala najprv na psychiatriu. Nech kamarátka zavola skor tam a spyta sa na postup. Ako dovod by som uviedla útoky na matku a hrozba sebevrazdy. Hrozbu sebevrazdy preto, lebo vtedy ho tam vie odviest aj policia 😉. Diagnosticke centrum by som dala ako poslednu moznost.

mane01
15. dec 2024

Od septembra nebol v skole a matka o tom nevedela? Neverim… po prve, v dbesnej dobe mame edupade… a po druhe… aj bez edupage by to skola uz davno riesila. Toto je vymyslene. Ziadne dieta sa nezmeni zo dna na den.

pribinak
15. dec 2024

@betulinka1 akej samovraždy?

h2
15. dec 2024

Ako to, že má 16 a je deviatak na ZŠ? To prepadol?

pribinak
15. dec 2024

@h2 prečo hneď že prepadol? Mohol mat odklad, zle mu padajú roky, bol chorý a prerušil ročník

h2
15. dec 2024

@pribinak Preto sa pýtam. Väčšinou sa nedáva odklad takto "starým" deťom. Mal by 15, ak by mal odklad. (Môj syn skončí 9. ročník, ako 14 ročný, 15 bude mať až cez prázdniny po tom. Čiže preto sa mi 16 zdá už veľa.)

stanulienkat
15. dec 2024

Nech mladeho muza vysadi pred domom jeho bio otca. Alebo polepsovna. Ocividne niekde zlyhala vychova. Toto je typ chlapca, ktory vydavame v správach-keď v dospelosti mláti, alebo zabije matku.

skeblicka777
15. dec 2024

@mane01 podľa mňa tiež vymyslené, respektive je to len časť príbehu, od septembra by škola kontaktovala kuratelu a riešili by to aj bez volania matky na urad. To že kuratela nevie, nechce pomôcť je už úplná hlúposť .
@terezkaarthuramax či to je trestne, ťažko povedať,kopec mladých odíde z domu pred 18, hlavne takýchto typov ako sa tu píše a pokiaľ to rodičia neriešia a majú ukončenú povinnú školskú dochádzku,nikto to riešiť nebude.
Autorka určite by som kontaktovala diagnostické centrum nejaké, vieš ho tam dať na vlastnú žiadosť aj ty sama, no len to trvá, lebo je málo miest, má ukončenú 10rocnu školskú dochádzku?

terezkaarthuramax
15. dec 2024

@h2 ja som isla do skoly v osmich.

kacena4
15. dec 2024

diagnostak, liecebno-vychovne sanatorium, zavolate vybavite a bude tam chodit do skoly aj byvat min. 3 mesiace.

maca1984
15. dec 2024

Dá sa vybaviť diagnostické centrum.
Kamarátka tam dala dcéru na dobrovoĺný pobyt (3 mes.).
Prečo atď sem písať nebudem.
Každopádne mladá slečna sa tam uvedomila a "seká dobrotu " odvtedy.

autor
15. dec 2024

@pribinak Kamoška je slobodná mama .

autor
15. dec 2024

@maca1984 Píšete na dobrovoľný pobyt, ale on dobrovolne nepôjde .
Do diagnostického c. Sme volali už asi pred 2 mesiacmi ich odpoveď bola nemáme miesto volajte kuratelu a kuratela povedala kamoške dajte si radu ste matka

autor
15. dec 2024

@skeblicka777 Dobrý deň , bohužiaľ to vymyslené není. Je to skutočný príbeh . Moja kamarátka ma ťažkú depresiu zo syna . Ona sama je z Detského domova, prespala sa keď mala 17 rokov. Ale postavila sa na nohy má prácu byť má hypo a toto sa deje od Septembra , opakovane voláme kuratelu tá to odmieta riešiť

autor
15. dec 2024

@h2 Prepadol . Preto má 16 rokov a je v 9 ročníku

autor
15. dec 2024

@pribinak Áno prepadol v 1. Ročníku hneď

maca1984
15. dec 2024

A z polície jej prišlo čo ?
Sice neverím že kuratela to odmieta riešiť, ale ok...

terina25
15. dec 2024

Povinna skolska dochadzka je do 16 rokov,cize do skoly uz chodit nemusi

autor
15. dec 2024

@januska12323 Nemáme 16 rokov . Sme dospelé ženy, opakujem opakovane telefonujeme na kuratelu aj do diagnostického centra ...nemajú miesto volali sme už snáď do všetkých ktoré nám psychológ odporúčal..nemajú miesto to je ich odpoveď

autor
15. dec 2024

@maca1984 Pozrite sa prečo by som Vám klamala
Bola som pri tom keď kamarátka hneď ráno volala na kuratelu s plačom , že sun opäť nešiel do skoly , nevie si dať radu s ním. Ich odpoveď : A? Ste matka riešte to

autor
15. dec 2024

@terina25 Škola sa vyjadrila že musí ....

maca1984
15. dec 2024

Pýtam sa, čo jej prišlo z polície ?
Škola kontaktovala kuratelu ?
Ešte existuje reedukačné centrum.
Ale či tam berú decká " len tak " ( bez zásahu kurately ), netuším.
A ak áno, a on dobrovolne nepôjde...
Netuším ako ho tam dostať.
Vyhrážal by sa mne ako matke , pokaždé by som volala políciu.
Zničil niečo ? Podala by som TO.
Syn nesyn, odtiaľ potiaľ.

skeblicka777
15. dec 2024

Autorka ale keď škola hovorí, žeby do školy chodiť musí, to znamená, že nemá dokončenú povinnú školskú dochádzku a teda toto práve rieši kuratela a škola mala teda podnet za nedodržanie školskej dochádzky. Podala škola podnet?

Strana
z2