Ako riešiť zlé správanie šestnásťročného syna?
Dobrý deň chceli by sme sa opýtať s mojou dlhoročnou kamarátkou ako postupovať. Kamarátka ma syna . Má 16 rokov je v 9 ročníku ZŠ. Má aj súrodencov už dospelých . Majú svoje rodiny . Tento syn začalay extrémne zle správanie . Nikdy nebol anjel , ale vždy to bolo v rámci nejakej dajme tomu tabuľky správania že sa to dalo zvládnuť. Ale, od Septembra katastrofa . Kamarátka je už na prášky. Bola som synom u psychológa u psychiatra, ale syn odmieta chodiť ďaleko na vyšetrenia . Poslali ho na ušné tam ako tak šiel , ale na MRI už ísť nechce . Mamu hreši tak že sa ozaj bojíte aby jej nespravil čosi . Zavolali sme na kuratelu . Povedali nám že nám nevedia pomôcť. Lenže kamarátke už prišli papiere z polície , pretože on nebol od Septembra ani raz v škole. Ako ďalej postupovať , má kuratelu sme volali už viac krát že aby prišli alebo aby mám poradili noc proste žiadna odozva ....ona je matkaa si poradiť ...áno je to pravda ale ako výchovaba syna sama. Starší brat prišiel robit poriadky , ale dopadlo to zle keď odišiel ten sun mladší rozbil televízor . Včera susedom rozbil okno. Kamoška mala v práci , platí nájom hypo teraz musí zaplatiť nové plastové okno ....keď sme sa ho pýtali prečo to spravil začala sa smiať . Povedali sme mu aby sa šiel ospravedlnit tak povedal že čo robíme z toho takú vedu že je to len okno . Ako keby si neuvedomoval vážnosť situácie . Opakujem že sa takto správa od začiatku školy pred tým do školy chodil . Psychiater tvrdí že má úzkosti . Dal mu lieky ale on ich odmieta brať . Prosím Vás o radu ako postupovať. Ďakujeme
Kamoška je slobodná matka, pritom má aj staršieho syna? a ten má otca kde? on by nemohol pomôcť? alebo tvoj partner.. nejaký iný mužský vzor v rodine?
Od septembra ani raz nebol v škole, a tvoja kamoška o tom nevedela? To nie je možné. Ved jej museli dať minimálne vedieť zo školy. A nič sa s tým akože nerobí? No ja neviem, nejak tomu neverím
@miskajerry to naozaj? Nemusí dokončiť ani povinnú školskú dochádzku?
@terezkaarthuramax Prečo?
@terina25
@miskajerry Nie, povinná školská dochádzka nekončí dňom dovŕšenia 16 rokov. Povinná školská dochádzka je 10 rokov. Musí dokončiť ešte tento ročník.
podla toho, kedy mal 16, ak tento skolsky rok, musi ho do juna dokoncit
Preto som sa pýtala, kedy mal 16r. Keď v septembri a neskôr, tak musí dokončiť školský rok. Ak v minulom školskom roku, tak už do školy chodiť nemusí. Ale nič to nemení na tom, že by sa syn tak mal správať.
@h2 zo zvedavosti som kukla zákon, 🙂↕️ mňa takéto veci zaujímajú 🫢a bude to tak,ako hovoríš, že do konca sk.roka ešte musí
@h2 no mama sa tak rozhodla.. zaostala som bola a zle som rozpravala.nevedela R a podobne
@terezkaarthuramax To fakt? Ja neviem R doterrraz. 🙈🙊😁
@h2 no nejak som sa naucila ale viiac za sebou naprklad crrrn neviem dobre povedat .. vsetko son aj pomalsie chapala a vela veci inych.
@bielasovicka Samozrejme že o tom vedela. A hneď druhý týždeň volala na kuratelu. Od vtedy tam volala do týždňa aj 3 x
@skeblicka777 Tak ja neviem ja Vám ozaj neklamem , prišli sme sem pre radu. Pretože nevieme ako ďalej a namiesto toho nám tu píšete ako mám neveríte. Aký dovod by sme mali klamať Vám ? Prišli sme sem pre radu predsa
@gabika99 Starši brať kamaratky
Padli tu otázky, má dokončenú povinnú školskú dochádzku, kedy mal 16, zatiaľ žiadna odpoveď, tak akú pomoc teda chcete? Volala matka policajtov na neho? Iná pomoc asi v tomto momente existuje. A ak nemá ukončenú školskú dochádzku, práveže bude mať matka ďalší problém navyše. Len vy neodpevadate
@skeblicka777 Tak viete , nesedim stále za počítačom. 16 rokov dovŕšil minuly Pondelok . Matka políciu nevolala. Čo by nasledovalo ak by zavolala?Ona chcela aby ho kuratela umiestnila buď do reedukačného centra alebo má psychiatriu pretože on s ňou odmieta chodiť na vyšetrenia ale ten chlapec není v poriadku. Je agresívny
Tak ale potom podľa zákona nemá ukončenú školskú dochádzku,hore som dala screenshot zo zákona, pozri nato, čiže ďalší problém pre matku navyše, to kuratele nevadi, ani škola nerieši? Preto sa mi to nechce veriť, lebo môj syn tiež nie je úplný anjel, čiže tomu správaniu verím, ale tomu že nikto žiadne úrady nechcú konať mi je divné, totiz pracujem v sociálnej oblasti. Veď keď sa jej vyhráža, rozbíja nábytok, no už aj by tu policajti veru boli a je mi úplne jedno, že je to moje vlastné decko. Polícia potom podáva hlásenie do školy, iste aj podnet na kuratelu a riešiť sa musí.
poviem len tolko, matka mu ma jednu pridrbat po gebuly, zazenie sa na matku? zavola policiu, ta pride, zadrzi ho a nasledne si bude musiet kuratela aj vsetci cas a miesto uorbit...
davno mala zobrat mobil, rano ho odniest do skoly. Ist bez neho k psychologovi/psychiatrovi, ak treba tak normalne liecenie... kuratela ma co s tym, ze ona nedokaze vychovat dieta? Bezne nic, zakrocia, ked je extremne zle. UZ potom na lieceni, hadam dokazu pracovat s detmi a rozpravat sa s nimi... a zistit z coho ma uzkosti, atd. Mozno sikana, mozno nieco ine...
Kamarátka môže podať návrh na súd na nariadenie neodkladného opatrenia. V návrhu opíše, čo sa doma deje, že syn je nezvládateľný a je hrozbou sám pre seba aj svoje okolie, nechce chodiť k psychológovi, nechodí do školy apod. Vtedy už to bude musieť riešiť kuratela. Podľa mňa toto je jediná cesta v tejto situácii.
Kamoška iba telefonuje, alebo aj napísala? Lebo na napísanú žiadosť musi každý úrad reagovať do 30 dní. Keď len telefonuje , tak ju odpinkaju akoby sa nič nestalo.
Buď do diagnosťáku alebo na psychiatriu - uzavreté oddelenie

@maca1984 presne tak a polícia musí riešiť, podať podnet na školu, možno aj kuratelu, neexistuje, že keď rodič riešiť chce, žeby to nijako nejde