Ako sa zavďačiť puberťákovi?

14. máj 2025

Mám doma skoro 17-ročného a normálne si pripadám ako slúžka, banka a transparentný duch Jeho slovná zásoba - Dobre, ano.
Ako bolo v škole - dobre.
Aký bol obed - dobrý.

Nič mi netrhá žily, nedá sa rozčúliť, ani rozosmiať. kde som spravila chybu? Dávam mu všetko a toto mam za to. Okrem neho mam este mladsieho, ten je zatial ok. Som na nich sama.

pribinak
14. máj 2025

Fláka školu?
Pije? Fajčí ? Fetuje?
Je vulgárny?
Kradne? Klame?
Je v bande neprisposobivych?
Gambli?
Nemá v izbe bombu?

Ak máš na väčšinu odpoved nie, tsk kľud, máš zlate decko

kvietok2012
14. máj 2025

Nikde si nespravila chybu , to je puberta, ono to prejde...dúfam, lebo mam doma 15r 😄a je to také podobné ako u vás.

kavasmliekom
14. máj 2025

Aj moja 16r,
Jj, okj, nn, neviem, hej, dobre, nič...
Kým má nepošle do....alebo nefajčí, nepije, dobre sa učí, nikto sa nesťažuje, tak naozaj netreba riešiť. Zbytočne sa aj na hlavu postavíš, nepomôže, furt budeš trapná 😀
Im stačí jesť, piť, mobil a nedávať zbytočne otázky, kde treba odpovedať celou vetou.

pralinka25
14. máj 2025

nikde si nespravila chybu. neboj prejde to. prajem pevne nervy a sucitim. uz len vydrzat. a nerob sluzku

aalt
14. máj 2025

Ved sa stretavate a odpoveda. Same pozitiva.

caroline_
14. máj 2025

vsetci sme raz boli v puberte....a ja si ako decko pamatam, ze otazka ako bolo v skole? bola fakt hrozna
... co ma na to akoze povedať?

autor
14. máj 2025

@pribinak zo skoly rovno učiť, je prvák a uz rieši vysoku skolu. večer kazdy den trening plus posilovna. vo nechodi, zasadne proti alkoholu a pitiu a proti spoluziakom ktorí fajčia

sisska96
14. máj 2025

Tak potom sa ukludni. Je iba puberťák a všetko mu lezie na nervy

sisska96
14. máj 2025

@caroline_ Ani ja som neznášala takéto otázky. Však čo by mohlo byť v škole. Aj teraz čo bolo v robote.... Však čo by mohlo byť. Mám rovnaké dní, robím projekty od rána do večera 😂

lubina
14. máj 2025

Nic si nespravila zle, je to normalna puberta. Ty si pre neho matka, cize "stara" generacia....toto obdobie prejde a zasa bude "normalny ". Chce to len trpezlivost a bude vsetko ok. A ten mladsi si tymto tiez prejde a ty s nim, ked aj on bude v puberte.

pribinak
14. máj 2025

Tak potom čo vlastne od neho chceš? Však je až podozrivo bezchybný ….

refly
14. máj 2025

@sisska96 Tiež :D Mám po 30 a stále dostávam tie isté otázky a stále mi lezú neuveriteľne na nervy. Pritom nemám problém udržať normálnu konverzáciu, ale akonáhle zdvihnem telefón a počujem to monotónne, prispaté "ako bolo?", tak ma ide rozdrapiť. A už si pripadám ako u postihnutých... Nikdy som na túto otázku nereagovala s nadšením (a úprimne nepoznám nikoho, kto by pri tejto otázke neprevracal očami) a napriek tomu nulový záujem to zmeniť. "hm, vždy reagujem podráždene... Budem sa to pýtať 30 rokov v kuse a okrem toho neprinesiem nič iné ku stolu. Iba výsluch a bav ma"´.
Toto jednoducho nie je dobrý model konverzácie. Veď začnite vy, ako matka. Povedzte čím Vás nahnevala kolegyňa, aký recept by ste chceli vyskúšať, alebo miesto o ktorom ste počuli a Vás zaujalo. A možno sa pridá. Alebo sa spýtajte na čo by mal chuť na zajtra na obed, alebo že Vás pobolieva chrbát, či náhodou nevie odporučiť nejaké cviky posilnenie/uvoľnenie chrbátu. Keď výsluch okamžite zamuruje konverzáciu, tak to nebudem používať.

martinmmartin
14. máj 2025

Pytas sa na prd. Ak zacnes slovickom ako, aky tak chudak protajsok okamzite dostal ulohu slohovat co sa nikomu nechce. daj si tu robotu ty a pytaj sa konkretne otazky na ktore sa da odpovedat ano nie a nie otvorene otazky na ktore cakas odpoved siahodlhu uvahu

sense
14. máj 2025

Jaaaj moja od 5-8rokov dobre ráno, ako bolo v škole dobre, čo ste robili? Nič. Čo ti uvarím ? Neviem. Tak načo máš chuť? Neviem...
Potom sa to zlepšílo. Teraz má 12. Dobre ráno, inak nič, ide školy ahoj mami. Príde zo školy ahoj mami. Ako bolo v škole? Dobre. Nejaká známka? Nie Úlohy? Hotové. ...
Zmierila som sa s tým že moje dieťa rado používa jednoduché vety.
Takže podľa mňa máš úplne normálne dieťa...
Ale teda ja som pri veľa otázkach rovnaká. Môj chlap zas ale dokáže na jednoduchú otázku kde stačí povedať Áno/nie odpovedať desaťminútovym monológom až mi to lezie na nervy

sisaka
14. máj 2025

@pribinak tiež neviem, čo také zlé robí - celý deň v škole, potom sa uči doma, už v 1. ročníku mysli na VŠ, ide na tréning, do posilňovne, nikde sa nefláka, je proti alkoholu a fajčeniu, predpokladam, že aj iným drogám.
Buď nechápem kde je problém alebo zase fake téma…

pribinak
14. máj 2025

@sisaka problém bude asi v adminovi 🤣

loliki
14. máj 2025

Dávaš nesprávne otázky. Opýtaj sa: čo ste mali na obed? Ktorého učiteľa ste vytočili? Rozumieš si s XY? Čo ste hrali na telesnej, na čom ste sa zasmiali? Čo bolo dnes najhoršie?

siska53
14. máj 2025

Bezna komunikacia pubertalneho dietata s rodicom. Mam 15 rocneho. Obcas sa mi podari rozhovorit ho. Snazim sa ho skor pytat na jeho nazory a pokusam sa davat otvorene otazky. Lebo na uzavrete sa da odpovedat jednoslovne. Nas napr.,ak vyslovene nepotrebuje nieco kupit, nechce ani s nami nikam chodit ....
Puberta prejde, niekedy po 20 to uz bude inak. Tie, som nebola nejaka velmi zdielna s mamou, hadam az postupne po vysokej skole...
Nevies? Rodicia su trapni a stari. Tiez som to tak mala...

1ryba
14. máj 2025

Ja mám syna na VŠ a reaguje podobne. Som rada, že je to slušný mladý človek. Keď ideme po obci, pozdraví každú babku a pomôže každému kto to potrebuje. Lepšie ako nejaký frajer, ktorý sa nevie vpratať do kože a huba by sa mu nezavrela od machrovania.

autor
14. máj 2025

@pribinak Tá neochota komunikovať so mnou a s celým svetom ma zabíja. Nemôžem sa sťazovať ani na skolu, ani na nič iné, neflaka sa, ale len ano a dobre - to je komnikacia

autor
14. máj 2025

@loliki aj ked sa snazim rozvijať komunikaciu, tak dava take jedno - dvojslovne odpovede. Normalne ako keby som ho zaťazovala otazkami. Mna to moc trapi

luccija
14. máj 2025

Moja podobne, ale ona príde domov zo školy zreferuje celý deň a potom jednoduché vety áno, nie, možno, čo si mám dať jesť, mohli by sme kúpiť😀nechce sa mi
To prejde ...my sa najviac porozprávame, keď sme so psom vonku, na bicykli, alebo niečo varime.Mas šikovného chalana nikde si nespravila chybu.Nesmies si to brať osobne určite je téma na ktoru sa chytí.

pribinak
14. máj 2025

Však ale v tomto veku je to úplne normálne

Si otravná, nudná, ….pozri sa na svet očami puberťáka
Keď chceš debatovať a klebetiť chod na kávu s kamoskou

1ryba
14. máj 2025

Veď ho nechaj. A neprežívaj to tak. Nič nezvyklé u mládeže.

vler
14. máj 2025

Ved pises ze ma skoro 17; ma uz ine zaujmy ako vykecavat s mamou

vler
14. máj 2025

A mozno nastal cas prestat rozmyslat ako sa mu zavdacit a davat mu vsetko; mas prilezitost rozmyslat ako sa mozes zacat venovat sebe kedze starsi syn sa blizi k dospelosti

terezia74
14. máj 2025

Môjmu synovi stačí hrniec na sporáku, plná chladnička, vreckové a svätý pokoj.

autor
16. máj 2025

Vsetkym dakujem za prispevky. aj ked kazdy reagoval po svojom, tak mi to pomohlo dat si veci trochu do poriadku v hlave.

asi fakt len prechadza tym klasickym obdobim, len mna to niekedy tak dostane, lebo doma je ticho, v mobile tik-toky a odpovede na styl „dobre“ a „ano“. a ja len cumim, ze kde je to moje ukecane dieta, co mi pred par rokmi rozpravalo vsetko aj trikrát 😅
viem, ze nerobi zle veci, viem, ze sa uci a maka na sebe. asi som len dufala, ze popri tom mi da aspon obcas najavo, ze som viac nez len obsluha a zaplateny paušal 😄
dakujem este raz. citit, ze v tom clovek nie je sam, nie je malo. ❤️

sidicek
18. máj 2025

Ved mu skus nenavarit a hneď bude rozvitejsia veta 🙂

13katka
19. máj 2025

Vitaj v klube,máš doma klasika pubertiaka 😉