Ako si môže 12-ročný syn zarobiť?
Mám 12 ročného syna a chce si zarábať na brigáde, a na to aby sme mu dali vreckové nemáme :(((
@veronikaszabova Co je obsiahnute vo vreckovom? Jedlo, pitie ci aj listok do kina?
@kornelies ked ide s kamosmi do kina, dostane € naviac (zauzivane mame, ze na listok) . Peniaze si mina na napr - ked ide na kofolu s kamosmi, chce nieco kupit frajerke, ... Ked je v meste a ma chut na nieco, kupi si... Ak chce € viacej (setri na nieco), tak si ide zarobit k tatinovi do prace.
@guudy tak ale napr v 18 je už dieťa kvázi dospelé aj keď je ešte študentom. Neviem ako to funguje na Svk presne keďže tam nežijem. Ale napr v CH keď dieťa robí od 16 ucnovku tak ma aj ucnovsky plat a tým pádom už môže mať kľudne aj debet a v 18 kreditku aj keď je stále len studentom
@rysavcek u nás dávame týždenne, syn je na strednej, dochádza do mesta, dostáva 10€ každý týždeň, dcéra na ZŠ 5€. Peniaze majú len na svoje výdaje. Keď ide syn s frajerkou alebo dcéra s kamarátkami na pizzu alebo do mesta, pridám niekedy ešte niečo navyše.
1. Vytriediť a predať staré veci ktoré už nepoužíva na bazoši, sumu si nechať (mal by to robiť on, nie vy)
2. Ponúknuť susedom vyvenčit´ psa, odniesť nákup, umyť auto
3. Napiecť koláč, urobiť limonádu, ručné výrobky a ponúknuť na predaj
Detská práca je síce zakázaná ale to je niečo úplne iné. Je dobré pre deti učiť sa malým prácam a že si za ne môžu zarobiť aj to že za rôznu prácu dostanú rôzny zárobok.
V tomto veku by už mal mať vreckové kvôli finančnej gramotnosti a učeniu sa hodnoty peňazí. Ale je dôležité dať fixnú sumu v dopredu dohodnutý dátum a nepridávať lebo si už minul svoje.
@veronikaszabova Dakujem za odpoved. Poznam pripad, ked 14 rocny chlapec bol vydierany od "frajerky", ze ked jej nekupi to a tamto, ze sa s nim rozide. Chlapec s dobre situovanej rodiny, dievca to vedelo a vyuzivalo. Len aby ste to mali pod kontrolou.
@kornelies tak v tomto sme doma OK 🙂 ma jedno zlate dievca, ktore nic "nakladne" od neho nechce 🙂 len syna vedieme k tomu, ze ak idu na kofolu, pizzu...platit ma on, nie ona 🙂 sem tam jej kupi nejaku prkotinu v Sinsay, DMke 🙂
Su spolu uz rok, pozname sa s jej rodicmi, chodi s nami aj na dovolenky 🙂 keby som videla, ze na nu mina prehnane vela € (a za koniny), tak mu to zatrhnem - v aplikacii tatra banky vidim, kde a naco mina €
Používateľka anonymny_typek už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka.
5 či 7 eur určite mas ,tak mu ich daj nech si nieco kúpi alebo.setri ďalej ..
@sense
@sense platba cez internet, ci bankomatovou kartou, ci hidinkami nje je financna gramotnost.🙈. Autorka- my mame v rodine povinnisti rozdelene- ak uribi nieco za mna( nakup) dam mu npr.1€. Ak pokosi ci umyje auto manzelove povinnosti dostane 5€. Syn chodil kosit aj susedom, ci polievat zahradu- nosit vedra s vodou
Brigadovať od 12 rokov nikde ho nezoberú. Je to detská práca Nás príbuzný zamestnal na krátko dobu 1 mesiac brigádu 13 ročnú vnučku jedenej pracovníčky. Vieš čo niekto to nahlásil našťastie tam prišla kontrola z IP mlada tam pravé nebola jedine šťastie lebo by dostal likvidačnú pokutu a problémy s políciou že zamestnáva dieťa.
@zuzinka888 kde som napísala ze finančná gramotnosť je platba hodinkami alebo kartou
@sense ono je to s vreckovým samozrejme správne tak ako sa rodicia rozhodnu, či už ho budú davat alebo nie...
Ale porovnávať doba sa nedá, že ja som takto vyrástla tak moje dieťa môže tiež. Dnešné mamky pubertiakov vyrástli v inom svete ako žijú ich deti. Keď som končila ZŠ tak Globtel mobil ťažky ako tehla mali možno tak podnikatelia, internety to bol akurát tak zoznam.sk, vsetko sa platilo šekmi, frcali telefónne budky, videopožičovne, beverli hills 90210 a bravičko... Ako by povedala moja dcéra "stredovek"
Finančnej gramotnosti/negramotnosti sa dá naučiť rôznymi sposobmi. Moja pubertacka ma 14, pomerne vysoké vreckové ale rieši si svoju réžiu už sama, kupuje si oblečenie, kozmetiku, vložky, dobija kredit na telefone aj dopravnej karte. Učí sa nájsť balans medzi "doprajem si" a "ušetrím". K svojmu účtu ma aj vlastný sporiaci účet kde si sama každý mesiac odklada. Zozaciatku minala bezhlavo ale teraz vidím podľa pohybov na účte ze naozaj uz rozmýšľa
K detskej práci, no ja som určite ZA.
Ideálne nejakú platenú brigádu u vás doma, u širšej rodiny, susedov.... Upratovanie domácnosti, záhradné práce, čistenie/vysávanie auta, venčenie psov....
Staršie deti 14 - 15 už zvládnu jednoduchú administratívu (ak v rodine niekto podniká v každej firme sa nájde minibrigadka typu peciatkovanie obálok, dopisovanie textu do rôznych tabuliek), spravcovstvo sociálnych sietí...
Môžu sa naučiť predávať cez bazos napríklad.
Chápem ze je veľa rodín na hranici chudoby ale zvýšili prídavky na deti, daňový bonus, dotácie na obedy aj elektroniku pre chudobnejšie rodiny, platia im školu v prírode, lyžiarsky.... Tých 10 - 20 eur sa nájde v každej rodine.

@rysavcek
syn 14rokov - 50€ na ucet, kredit 20€ mesacne.
Syn 9rokov - 20€ mesacne (dava si do pokladnicky)