icon

Ako si môže 13-ročná dievčina zarobiť peniaze?

nela_444
30. dec 2023

Ahoj mám 13 r rada by som si niakim štýlom zarobila viem že v 13 by malo byť dieťa závislé na rodičoch (vreckové, darčeky, sviatky atď)no moji rodičia majú dosť výdavkov a nemôžu si ma dovoliť podporovať finančne mám 2 súrodencov a platia všetkým 3 školi krúžky atď plus môj najstarší súrodenec cestuje na strednu školu má dosť veľké vreckové keďže cesta a celí týždeň v škole takže sa niako chcem privyrobiť, bola by som rada za typi radi a vlastne skúsenosti .

Strana
z2
nela_444
autor
30. dec 2023

@h2 toto je docela rozumné mám v pláne to riešiť ale mám pocit že veľa ľudí zle pochopilo na čo sa pýtam mňa iba zaujímalo čo ľudia robili keď mali 13 a snažili sa privyrobiť alebo či vedia a niečom aké sú zákony a či to vôbec ide a polovička správ je úplne o niečom inom

oli18
30. dec 2023

@nela_444 okrem toho, disleksia je porucha citania

vanilkovazmrzka
30. dec 2023

@natall113 nevies co maju/nemaju. Ale to je jedno, proste ma 13, nemoze legalne pracovat a dostavat za to peniaze, moze iba chodit do skoly a ucit sa a o svojich potrebach hovorit s rodicmi. Iba oni jej mozu dat nieco navyse.

nela_444
autor
30. dec 2023

@alickapusinka áno ale v ten moment keď nebude roznášať tie letáky ten čo je na zmluve ale zistilo by sa to že to roznáša to dieťa v mojom prípade 13 rokov kedy ešte nemám na to právo tak by sa to ako riešilo riešilo by sa to vôbec

natall113
30. dec 2023

@vanilkovazmrzka vychádzam z toho čo napísala. Okej nehovorím že nemáš pravdu ale napísať že za samé jednotky dostane určite niečo navyše. Vyznelo to ozaj blbo

h2
30. dec 2023

@nela_444 Ale veď viaceré ti odpovedali tak, ako to je: legálne si zarobiť nemôžeš, detská práca je zakázaná. Skús tých rodičov, prípadne za zvýšenie vreckového ponúkni protihodnotu vo forme zvýšeného prídelu domácich prác.

zobaka
30. dec 2023

skús poslať svoje fotky do nejakých reklamných agentúr, ak máš zaujímavú tvár, môžu ta vybrať učinkovat do nejakej reklamy

svetlonos
30. dec 2023

@nela_444
no zial, nechaj si zajst chut na "blbosti".
Mas 13, ja som v 14 po znamosti v kuchyni hrnce umývala. Ale v 13 nemas vela moznosti. Dieta strážiť ti nikto normalny neda. Na to aby si nieco vyrabala, potrebujes najsor peniaze na materiál, hm...
Ale napadlo mi nieco. Si zrucna? Pozri na youtube, deka z alize puffy vlny. Ak by ta to bavilo, skus vyravat take deky 🙂 Teda najskôr jednu a skus predať. Na deku pre babo ptrebujes 3-4 klbka, jedno stoji 2,10€
Pozri ako motivaciu sashe puffy deka. Mozno by ti rodicia vedeli dat tych 10 €. Keby si aj nepredala, nie je to taka hrozna suma. Ja si tu vlnu objednavam a postovne je okolo 2,50. Pride ti to pekne domov, netreba chodit po obchodoch a su na nete lacnejsie. Mozes vyrabat najrame anjelov potom. akebo takych z latky, usijes aj ručne.
Drzim palce, len sa nenechaj zlakat na hluposti. A kludne ma oprav ake - dysleksia je predsa problem, kedy prehadzujes pismena. Ale ty mas problem s I a Y. Vies, aj ja niekedy tie ička prehodím 🙈 tak to neber ako vysmech z mojej strany. Ty tam mas ale dost tych hrubiek. Skus si pozriet kedy kde ake i y patri, budes rada v buducnosti, mozno niekde v kancelarii. Pekny deň 🙂

nela_444
autor
30. dec 2023

@svetlonos Áno gramatiku riešim snažím sa v tom zlepšiť, ďakujem za radu

nela_444
autor
30. dec 2023

diki za diskusiu dosť som si s toho zobrala vôbec som netušila ako to funguje je to dosť obmedzené na internete som toho našla dosť no veľa vecí nakoniec nefunguje tak ľahko ako to vyzerá zahrnutie je asi dosť jednoduché v tých 13 je prísť na peniaze skoro nemožné

gabika99
30. dec 2023

@oli18 ale pri dyslexii môže mať problém aj s písaním. Mam doma presne takúto dcéru, riešili sme písanie a zistili dyslexiu. Teraz aj dysortografiu po 5 rokoch.
Moja dcéra má tiež 13 rokov. Legálne si nemôžeš zarábať, ale venčenie psov,nákup to by si mohla, pripadne pomôcť s upratanim. Ešte ma napadlo, vytriedit hračky a predať. Prípadne vyrábať náramky a predávať. Háčkovat a predávať, ak vieš maľovať , tak niečo nakresliť a predať.

kulumulu123
30. dec 2023

@nela_444 jedine niekomu poupratovat, vyvencit psika, umyt auto, pokosit zahradu, pomoct s nakupom, umyt okna... Legalne zial nic. Ani to roznasanie letakov nie je uplne ok ak ta nacapaju bude mat z toho problemy mamka ak bude brigada pisana na nu..

missviolet
30. dec 2023

ja som v r 2005 ako 12rocna roznasala jedny lokalne noviny 😅urobili zmluvu s obcianskym mojej mamy, doteraz nechapem, ze im to prislo ok.... ale normálne som tak rok cez vikendy roznasala, prisla som na bicykli odtrepat 40kg novín (to bola velka sranda, mala som taky ten kos na bicykli plus batoh plus vzadu kos...) a roznasala som rajon....

kristiii
30. dec 2023

@nela_444 letáky u nás roznášajú v drvivej väčšine decká ako ty a úprimne, nemyslím si, že to niekto rieši, lebo by to zrejme nemal kto iný robiť. Otázne je, či by si to zvládla (syn pomáhal nejakú dobu kamarátovi a aj ako chalan mal čo robiť) a či by s tým tvoji rodičia súhlasili. Nuž a potom spomínané venčenie psíkov, nákup starším susedom a pod.

egonsk
30. dec 2023

ja som opravoval radia a elektronkove televizory a pomahal tatovi s vodoinstalarskymi pracami (repas a vymena vodovodnych baterii) na fuskach ... ale to v tejto dobe uz nehrozi 🙂

1sally12
30. dec 2023

Ako tu čítam tie témy, vždy keď sa vytkne gramatika, dotyčná/ý má dyslexiu🙈 Nejako sa to rozmohlo😄

oli18
30. dec 2023

@gabika99 ta porucha jej brani sa naucit napr vybrane slova, alebo sklonovanie, casovanie? Ak to ovlada, tak to musi vediet aj v texte pouzit.

loliki
30. dec 2023

@nela_444 Douč sa gramatiku a o rok môžeš doučovať mladších žiakov slovenčinu. Ale nesmieš byť drzá, lebo ti nedajú ani čokoládu za to.

esmey
30. dec 2023

Roznašaj letáky pre Kaufland, Tesco...nahlás brigadu oficialne na mamu a roznašaj, na 13ročnu si vieš takto pekne privyrobit

Strana
z2