Ako správne vyriešiť úlohu z občianskej náuky?

14. máj 2025

Ahojte, ako by ste vyriešili túto odfotenú úlohu? Podľa mňa je to priradené správne 🤔 ( foto v komentároch)

autor
14. máj 2025
stellariaaquatica
14. máj 2025

Čo je priradené? Veď to nieje dokončená úloha...čítaj s porozumením- DOPLN ...

zic
14. máj 2025

Myslim si, ze si nepochopila zadanie... Rozdiel medzi "hlavou" a oddielom... Prva hlava druhy oddiel su zakladne ludske prava a slobody napriklad...
Takze ty to nemas opisat, ale doplnit si oddiely
To by si zistil(a), keby si do googlu dala ustava SR a precitala si ju (aspon zaciatok)... to bol asi aj zamer skoly...

autor
14. máj 2025

@zic riešim to pomocou materiálov, ktoré nám dal učiteľ. Mám toho dosť, nemusíš byť uštipačný, stane sa , že človek všetko nepochopí hneď. Ak tam teda doplním oddiel, neviem čo má byť doplnené pri piatej hlave.

zic
14. máj 2025

Ak mas zle materialy od ucitela, tak sa na ne vykasli a chod ku zdroju. Snad cely zivot nebudes cakat, ze ti kazdy da vsetko na tanieri...
Opat - ak by si si otvorila tu ustavu ako som ti pisal hore, tak by si zistila, ze sice cela 5 hlava ma "podnadpis" zakonodarna moc", ale iba prvy oddiel "narodna rada..." hned v prvom clanku (clanok 72) uvadza, ze je jedinym ... zakonodarnym organom"
Skola by mala hlavne ucit samostatnosti... takze sa neurazaj, nemyslel som to zle... ale uznaj, ze toto je vsetko dostupne a zdarma... a jednoduche...
Potom sa tu mamicky pytaju trivialne otazky...

https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

autor
14. máj 2025

@zic nejde mi otvoriť ústavu . Som v práci a cez wifi je tu prístup Max k sociálnym sieťam aj to len niektorým. Čokoľvek mi Google nájde tak stránku neotvorím, ani len blbú Wikipédiu . Môžem robiť len s tým čo mám bohužiaľ.

bystrozraky
14. máj 2025

Prvá hlava – Ústavné symboly a ideologické vyhlásenie

Štátne symboly: Definujú sa tu základné znaky štátu – oficiálna vlajka, erb, hymna. Tieto symboly nesú hlboký význam, slúžia ako vizuálna identita a pripomienka spoločných hodnôt.

Vyhlásenie o suverenite: Sú definované základné princípy, na ktorých je Loveneskej republika postavená – nezávislosť, suverenita a ideologická orientácia, ktorá spája všetkých občanov do jedného celku.

Druhá hlava – Hospodársky systém a ekonomická politika

Základ hospodárstva: Táto časť sa venuje princípom riadenia ekonomiky, vrátane otázok vlastníctva, produkcie a distribúcie zdrojov.

Ekonomické princípy: Uvádza sa, akým spôsobom sa organizuje hospodárska činnosť – či už ide o trhové, plánované alebo zmiešané hospodárstvo – a aké mechanizmy sa používajú na podporu podnikania, investícií a obchodných vzťahov.

Tretia hlava – Politický systém a štruktúra štátnej moci

Rozdelenie moci: Hlavným cieľom tejto časti je stanovenie usporiadania štátnych orgánov. Definujú sa tu zákonodarná, výkonná a súdna moc ako základné piliere politického systému.

Pravidlá fungovania: Ustanovenia popisujú, ako sa volia predstavitelia, aké sú kompetencie jednotlivých zložiek moci a akým spôsobom sa zabezpečuje ich vzájomná kontrola a rovnováha.

Štvrtá hlava – Práva, slobody a povinnosti občanov

Základné práva a slobody: V tejto časti je podrobne rozpracovaný rámec občianskych práv, slobôd a zákonných garancií, vďaka ktorým je každý občan chránený pred zneužívaním moci.

Občianske povinnosti: Okrem práv sú tu uvedené aj povinnosti občanov voči štátu a spoločnosti, čím sa zdôrazňuje vzájomná zodpovednosť a spolupráca v rámci celku.

Piata hlava – Verejná správa, sociálna politika a iné oblasti verejného záujmu

Organizácia verejnej správy: Posledná časť sa zameriava na spôsoby, akými je štát spravovaný. Obsahuje pravidlá pre fungovanie úradov, ich kompetencie a spôsoby riešenia verejných záležitostí.

Sociálne a verejné služby: Okrem administratívnych otázok sa tu riešia aj oblasti vzdelávania, zdravotnej starostlivosti či sociálnej politiky, pričom je kladený dôraz na zabezpečenie kvality a dostupnosti týchto služieb pre všetkých občanov.

Samozrejme si to dobre nastuduj a skontroluj ci tam nie su chyby 🙂

iivancova
14. máj 2025

To je tvoja úloha, či tvojho dieťaťa?

autor
14. máj 2025

@iivancova moja.

maxer
14. máj 2025

Tak to není skibidi keď tvoja 🙄