Ako vybrať správnu strednú školu pre dcéru?
Dobrý deň, chcela by som poradiť zo strednou školou budúci rok si bude aj moja dcéra vyberať strednú a nevie furt čo chce robiť. Baví ju matematika a angličtina, ona by chcela ísť na obchodnu akadémiu alebo zdravotnú strednú školu. Na obchodnu chce ísť kôli účtovníctve,ekonomike….
Ale ona vždy chcela byť lekárka, jej známky sú dobre z biológie ma same 1 a z matiky tiež 1 sem tam 2.
Chcela by som sa spýtať akú prácu by mohla robiť ak by išla na OA lebo ak by išla na zdravotnú tak by v budúcnosti chcela byť gynekológyčka,doktorka.
Ďakujem za odpoveď.
Na medicinu potrebuje dobru biologiu a tu maju len gymnazia
@eva324 urcite gympel. Jednak je tam AnJ na vyššej urovni a jednak Biológia. Ale zase aj zo zdravotny sa dostane. Len musi sa na prijímačky zacat ucit aj rok pred sukromne.
Ak chce byť doktorka, najlepšie je gymnázium. Po prípade tá zdravotka. Moja najlepšia kamoška - už teraz doktorka - chodila na gymnázium a od tretieho ročníka chodila ešte aj na doučovanie z chémie a biológie.
@eva324 Sťažuješ sa, že dcéra nevie, čo by chcela robiť. A pritom vie: chce byť lekárka, dokonca už má aj špecializáciu vybratú. 😃 Máloktorý žiak ZŠ vie, čo by chcel v živote robiť. Ak tvoja dcéra vie, nech ide za tým. Gymnázium a potom lekárska fakulta. A ak si to s tou medicínou medzitým rozmyslí, tak z gymnázia má stále všetky dvere otvorené.
No ja neviem, ale dieťa, ktoré chce ísť na medinu a stať sa gynekologičkou, nechce ísť na OA. Skôr sa mi tu bijú túžby dcéry a matky.
@eva324 gymnázium je pre ľudí ktorí a) nevedia co ešte v živote chcú robiť, tak si to trosku "predĺžia), b) pre ľudí ktorí sto pro chcú ísť na vysokú skolu a chcú istotu že sa tam dostanú, coz z gympla je najľahšie keďže gympel je najlepšia príprava na prijímačky VŠ. Sama som na gympel chodila, dal mi skvelý všeobecných prehľad a šla by som tam znova.
Dala by som na gymnázium alebo zdravornú, odtiaľ má potom možnosť rozhodnúť sa pre medicínu alebo môže študovať na VŠ odbor pôrodná asistentka.
V meste nájdeš CPP (centrum poradenstva a prevencie) a v ňom (napr v našom meste ) pracuje psychologička venujúca sa kariérnemu poradenstvu. Oslov centrum a oni dajú dcére termín na testy. Zistia, aké má predpoklady a vedia dobre usmerniť. Najskôr sa ale v škole opýtať triednej alebo priamo výchovnej poradkyne, či náhodou nechodia do školy robiť z poradne tieto testy. Potom by si nemusela chodiť sama do centra, urobili by dcére testovanie priamo v škole. Pretože OA a medicína sú úplne odlišné typy skól .Ak máš otázky, kľudne mi napíš.
@eva324 moja ôsmačka tiež nevie, chodí so spolužiačkami na kariérne poradenstvo 1x do týždňa do Space-u. Uvidíme, čo jej odporučia, keď to ukončí. Pozri, či vo vašom okolí nie je https://www.tvojspace.sk/ možno by jej to pomohlo.
@gabika99 ale poradí len treba ísť na individuálne poradenstvo priamo do poradne...tieto skupinové aktivity nejdú až tak do hĺbky ako keď sa kariérový poradca bude venovať len jej

@eva324 keď chce byť doktorka, tak jedine gymnázium, inak bude mať problém sa dostať sa vysokú