Ako vybrať strednú školu pre študentku s dvojkami a trojkami?
Ach baby, dcéra je osmacka... Učila sa na1-2, v siedmom ročníku na pol roku mala jednu trojku, na konci už štyri trojky. Nechce sa jej vôbec učiť, učí sa len aby bolo do budúcej hodiny. Nie je nejaká extra šikovná ani nemá nejaké dobré logické myslenie... Už teraz sa bojím, kam pôjde na strednú školu. Má ešte taku diagnózu - dyspraxiu, je to taká horšia motorika, čiže v podstate aj nejaké remeslá sú vylúčené, keďže nie je vôbec manuálne zrucna. Kam šli vaše dievčatá s takýmito známkami? Veľmi sa bojím, aby ju vôbec niekde zobrali... Či to nie je také najhoršie podľa vás? A to ešte neviem ako dopadne osmy a deviaty ročník, ak sa nespamata... Vieme ako to je, stačí nachytať pár zlých známok a už sa z toho nedá vyhrabať...
@anonym_autor nechceš vyskúšať pedagogickú? Poznám niekoľko dokonca telesne postihnutých učiteliek.
@anonym_autor áno, s strednou môže vydávať iba voľnopredajné. Ale v CR aj na predpis. Kamarátke dcéra ma tu školu, a odišla do CR
@sendy1977 tak to by zvládla, len neviem či by zvládla to štúdium a v podstate akymi známkami sa tam deti dostanú...ak sa jednotkami,tak to nemá šancu. Viem že moja spolužiačka šla na zdrav.labiranta na strednú a mala aj zo dve tri trojky
@anonym_autor nechceš vyskúšať pedagogickú? Poznám niekoľko dokonca telesne postihnutých učiteliek.
@betulinka1 vieš čo to tiež sme rozmýšľali, ale tam netreba vedieť hrať na hudobný nástroj?
@betulinka1 vieš čo to tiež sme rozmýšľali, ale tam netreba vedieť hrať na hudobný nástroj?
@anonym_autor údajne sa stačí naučit jednu dve pesničky. Ale, že to je celkom v pohode. Chod na dni otvorených dverí a tam sa vieš pobaviť aj s riaditeľom alebo zástupcom.
@sendy1977 tak to by zvládla, len neviem či by zvládla to štúdium a v podstate akymi známkami sa tam deti dostanú...ak sa jednotkami,tak to nemá šancu. Viem že moja spolužiačka šla na zdrav.labiranta na strednú a mala aj zo dve tri trojky
@anonym_autor asi záleží od mesta. Ona mala v 7 ročníku veľmi zle známky. Potom sa spamätala, neviem ci v 8 ročníku nemala iba jednu 3 z matematiky. Ale v 9 ročníku jej mama platila doučovanie z chémie
@luliu veď ale zas v lekárni vydávať lieky by zvládla. Myslím takého laboranta, nie zdravotníckeho v labaku...
@anonym_autor Na farmaceutického laboranta s jej známkami zabudni. Pokiaľ by sa tam aj náhodou dostala, tak štúdium je náročné. Určite najnáročnejšie zo všetkých odborov na SZŠ. Môže samozrejme pracovať v lekárni, vydáva voľnopredajné lieky.
Pokiaľ by chcela zdravotnú školu, skúste pozrieť odbor masér - neviem posúdiť či by bol vhodný zase na jej zručnosti, prípadne odbor nutričný terapeut (asistent výživy).
@anonym_autor Na farmaceutického laboranta s jej známkami zabudni. Pokiaľ by sa tam aj náhodou dostala, tak štúdium je náročné. Určite najnáročnejšie zo všetkých odborov na SZŠ. Môže samozrejme pracovať v lekárni, vydáva voľnopredajné lieky.
Pokiaľ by chcela zdravotnú školu, skúste pozrieť odbor masér - neviem posúdiť či by bol vhodný zase na jej zručnosti, prípadne odbor nutričný terapeut (asistent výživy).
@lilianka28 asistent výživy som tiež pozerala . Ale kde nájde potom uplatnenie?
@lilianka28 asistent výživy som tiež pozerala . Ale kde nájde potom uplatnenie?
@anonym_autor No s uplatnením je to ťažšie, to máš pravdu. V zariadeniach pracujú 1-2 zamestnanci s týmto vzdelaním. Treba hľadať v nemocniciach, kúpeľoch, zariadenia DDS, domovy, školské jedálne… ale v rámci celého SK potom.
@anonym_autor kludne za sestricku ci fyzio, ergoterapia a podobne smery. Mala som deti na doucovanie dysgrafie/dyskalkulie a aj dyspraxie a normalne vsetky robia v medicinskych povolaniach. A ano, vsetky mali zle znamky🙃
Moja dcéra tiež mala trojku síce jednu na vysvedčení išla na strednú školu obchodu a služieb odbor obchod a podnikanie,teraz študuje tretí rok VŠ cestovný ruch
@anonym_autor kludne za sestricku ci fyzio, ergoterapia a podobne smery. Mala som deti na doucovanie dysgrafie/dyskalkulie a aj dyspraxie a normalne vsetky robia v medicinskych povolaniach. A ano, vsetky mali zle znamky🙃
@vevesh ale s dyspraxiu fyzioterapeut? Pre ňu je ťažké cvičiť, nejde jej to, preto na aj oslobodenie... Kde konkrétne šli s dyspraxiou,ak môžeš napísať? Lebo ja už mám pocit,že pre ňu nie je vhodné nič,všade treba buď skvelé známky alebo zručnosť...
Nemá vzťah k zvieratám? SOŠ veterinárna napr.
@vevesh ale s dyspraxiu fyzioterapeut? Pre ňu je ťažké cvičiť, nejde jej to, preto na aj oslobodenie... Kde konkrétne šli s dyspraxiou,ak môžeš napísať? Lebo ja už mám pocit,že pre ňu nie je vhodné nič,všade treba buď skvelé známky alebo zručnosť...
@anonym_autor ergoterapia a klasicka sestricka u detskeho lekara. Na fyzioterapii predsa sama nemusis dosahovat extra vysledky na telesnej, ale musis sa naucit stavbu tela a akym cvikom ake svaly podnietit alebo naopak nenamahat...
Vyjadrím sa len k tomu laborantovi v lekárni - počas štúdia bude mať kopu labákov a myslím, že aj náročné učenie. Bude pracovať s prípravou liekov, merania s prístrojmi, plus dosť učenia. A áno, sú lekárne, v ktorých v labaku toho veľa nepripravujú, ale v lekárni laborant bežne okrem vydávania liekov aj pripravuje rôzne maste, krémy, iné lieky a prípravky. Takže to by som vylúčila, pokiaľ na sebe nebude pracovať
@anonym_autor Treba v prvom rade zistit, co by chcela ona robit, co ju bavi a podla toho sa zariadit. Ak z toho vyjde skola, o ktoru je velky zaujem, tak jej z toho vytvorit pozitivnu motivaciu.
@dskjhfdlkdjhl toto sa lahko povie, tazko robi.. taketo rebelky casto nebavi nic a nechcu nic.
@luliu veď ale zas v lekárni vydávať lieky by zvládla. Myslím takého laboranta, nie zdravotníckeho v labaku...
@anonym_autor lieky nevydávajú laboranti ale farmaceuti. Viem to lebo dcéra teraz brigáduje v lekárni a laboranti dokladajú tovar a pomáhajú pri výrobe mastí a miešaných liekov
@dskjhfdlkdjhl toto sa lahko povie, tazko robi.. taketo rebelky casto nebavi nic a nechcu nic.
@simca06022011 To ani nie je že nechcú alebo ich nebaví, to je tá ich zdravotná odchylka a oni majú svoju hranicu výkonosti a rýchlosti, ja si myslím, že pre ňu by bola vhodná skôr obchodná akadémia ako zdravotn.odbory, na stredné farmaceutické školy býva prihlásených oveľa viac ako môžu prijať, tam zoberú skôr s dobrým prospechom.
@anonym_autor lieky nevydávajú laboranti ale farmaceuti. Viem to lebo dcéra teraz brigáduje v lekárni a laboranti dokladajú tovar a pomáhajú pri výrobe mastí a miešaných liekov
@dankakuc a čo je potom odbor farmaceutický laborant? Myslela som že on vydáva voľnopredajné lieky
autorka, je pekne ze sa takto dopredu pripravujes. Ale zase prilis nebud prisna na seba ani na nu.. staci ze povies.. ze ci by zvladla obchodnu.. lebo matika, lebo strojopis? preco by nezvladla? tak nebude mat jednotky z matiky a stropisu.. strasna katastrofa. Nemusi kazdemu VSETKO ist na danej skole. Kopa z nas isla napr. na gympel, islo nam x predmetov a nasiel sa taky co nie a spokojne sme to prezili (a to teraz nepisem, ze ma ist tam, len ako priklad). Profesiu si nakoniec aj tak vyberie podla toho aka bude ponuka a co ju bude bavit. Kludne moze robit aj predavacku v obchode a taketo cinnosti, proste vyskusa si a uvidi.. ale aj kancelarsku pracu... kto vie ake profesie budu in za 5-10r
dyspraxia je sice diagnoza co siroke spektrum veci ovplyvnuje, ale to neznamena ze to nemoze robit.. za to ze jej to nejde dokonale, sa nemoze pokusat, skusat, vylepsovat a pracovat na tom.. aj ked to nikdy nebude dokonale. Napr. s tym sportom.. maju problem, ale preco nema cvicit? svojim sposobom, svojim tempom = aby si neublizila, asi jej nepojdu loptove hry a pod.. ak bude sebavedomejsia, bude skusat viac veci a postupne sa trosku zlepsovat...
farmaceuti su magistry v lekarnach... fyzioterapeut to je uz take komplexnejsie, neviem ci oni neriesia aj ine veci ako len cviky.. masaze, rozne "rehabiltacne" veci..
@simca06022011 no ona chcela ísť na zdravotnú, lenže teraz sama nevie. Máme ešte síce rok a pol na rozhodnutie, ona nad tým nepremýšľa,ale ja už hej. Nájsť niečo čo by ju bavilo,živili,mohla by to študovať vzhľadom k známkam a diagnóze
@dankakuc a čo je potom odbor farmaceutický laborant? Myslela som že on vydáva voľnopredajné lieky
@anonym_autor https://szsbb.eu/?_c=farmaceuticky_laborant
autorka, je pekne ze sa takto dopredu pripravujes. Ale zase prilis nebud prisna na seba ani na nu.. staci ze povies.. ze ci by zvladla obchodnu.. lebo matika, lebo strojopis? preco by nezvladla? tak nebude mat jednotky z matiky a stropisu.. strasna katastrofa. Nemusi kazdemu VSETKO ist na danej skole. Kopa z nas isla napr. na gympel, islo nam x predmetov a nasiel sa taky co nie a spokojne sme to prezili (a to teraz nepisem, ze ma ist tam, len ako priklad). Profesiu si nakoniec aj tak vyberie podla toho aka bude ponuka a co ju bude bavit. Kludne moze robit aj predavacku v obchode a taketo cinnosti, proste vyskusa si a uvidi.. ale aj kancelarsku pracu... kto vie ake profesie budu in za 5-10r
dyspraxia je sice diagnoza co siroke spektrum veci ovplyvnuje, ale to neznamena ze to nemoze robit.. za to ze jej to nejde dokonale, sa nemoze pokusat, skusat, vylepsovat a pracovat na tom.. aj ked to nikdy nebude dokonale. Napr. s tym sportom.. maju problem, ale preco nema cvicit? svojim sposobom, svojim tempom = aby si neublizila, asi jej nepojdu loptove hry a pod.. ak bude sebavedomejsia, bude skusat viac veci a postupne sa trosku zlepsovat...
farmaceuti su magistry v lekarnach... fyzioterapeut to je uz take komplexnejsie, neviem ci oni neriesia aj ine veci ako len cviky.. masaze, rozne "rehabiltacne" veci..
@simca06022011 ďakujem, máš pravdu.ja veľmi chcem aby sa nejako začlenila. Tiež som uvažovala nad obchodnou, ja som tam študovala, no más pravdu,bojím sa,či to zvládne a pritom sme tam mali ľudí čo prechádzali na štvorkach a majú lepšiu prácu ako ja alebo aj vš. Veď mne už na strednej je jedno,keby mala aj štvorky,len nech zmaturuje. Čo sa týka tv, máš sčasti pravdu. Ale kvôli tej neobratnosti ju šikanovali v škole, až musela prestúpiť. Nechcem aby sa to opakovalo. takze v jej prípade je lepšie,keď tam radšej sedí ako by zas mali byť posmešky a ver, že tie dievčatá sú také...
@simca06022011 vieš ona cvičila prvé štyri roky, bol to stres,plač,nervy, vyčlenenie z kolektívu. Potom boli na plaveckom, nenaučila sa plávať, zas posmešky. Ja som ju dala potom súkromné na kurz,ani tam to nezvládla, a tá pani zhodou okolností robila s takými detmi aj v škole,tak mi poradila,že dá sa aj oslobodenie od tv s takou diagnózou... Veľmi jej to psychicky pomohlo. Takto sa fakt stredoveká jazdy týždeň iba na tv myslela...
@simca06022011 no ona chcela ísť na zdravotnú, lenže teraz sama nevie. Máme ešte síce rok a pol na rozhodnutie, ona nad tým nepremýšľa,ale ja už hej. Nájsť niečo čo by ju bavilo,živili,mohla by to študovať vzhľadom k známkam a diagnóze
@anonym_autor znamky sa KEDYKOLVEK mozu zmenit... na zaklade toho ja som odmietla dcere skolu vyberat. Pretoze vela spravi to ako to dieta bavi, co sa uci, kto to uci.. napr. ja som strednu presla a kaslala som na to = faktu ucila som sa to co som potrebovala a ako som potrebovala, na vysoku som sa dostala lebo som chcela, na jednu z tych tazsich. Clovek, hlavne uz starsi, si potom ide za tym svojim, co ho bavi, co chce robit a nauci sa. od 7-8-9 to dnes proste cakat nikto nemoze, casto ani nevedia co chcu robit, co ta praca obnasa.. nemaju skusene NIC.
So sikanou na telesnej = verim. Ja si to pamatam aj z nasich cias, stacilo ze bolo par velkych sportovkyn v skupine a uz tych co im to neslo sikanovali, vyradovali... proste je to tak. Ja som skor na to narazala, ze doma a mimo skolu kludne sportovat moze a zlepsi sa a aj jej sebavedomie potom netreba to vzdat a nechat ju nesportovat uplne...
@anonym_autor nie čašníčku, to určite nie. Alw skôr management hotela
@pribinak
Na hotelovej akadémii sa prvé 3 roky vyučujú predmety ako pre čašníkov, kuchárov, čiže s touto diagnózou tiež trápenie. Mala som také prípady, čo tam omylom prišli a trápili sa tie prvé tri roky.
@anonym_autor znamky sa KEDYKOLVEK mozu zmenit... na zaklade toho ja som odmietla dcere skolu vyberat. Pretoze vela spravi to ako to dieta bavi, co sa uci, kto to uci.. napr. ja som strednu presla a kaslala som na to = faktu ucila som sa to co som potrebovala a ako som potrebovala, na vysoku som sa dostala lebo som chcela, na jednu z tych tazsich. Clovek, hlavne uz starsi, si potom ide za tym svojim, co ho bavi, co chce robit a nauci sa. od 7-8-9 to dnes proste cakat nikto nemoze, casto ani nevedia co chcu robit, co ta praca obnasa.. nemaju skusene NIC.
So sikanou na telesnej = verim. Ja si to pamatam aj z nasich cias, stacilo ze bolo par velkych sportovkyn v skupine a uz tych co im to neslo sikanovali, vyradovali... proste je to tak. Ja som skor na to narazala, ze doma a mimo skolu kludne sportovat moze a zlepsi sa a aj jej sebavedomie potom netreba to vzdat a nechat ju nesportovat uplne...
@simca06022011 áno, máš pravdu. Verím že aj ona tak rozumovo dozrie, lebo teraz jej fakt vysvetľujem,nech sa učí,aby mala čo najlepšie známky. No ona si teraz neuvedomuje dôsledky. ano, na tv to tak bolo, aktívne baby,športovo zdatné chceli furt vyhrávať, nik ju nechcel do tímu,keď ju priradil učiteľ, tak sa búrili,že ju tam nechcú. Akože veľa si kvôli tomu vytrpela a až ja som prišla na to, aká to je diagnóza. Ja som rada,že má to oslobodenie, doma aspoň rýchla chôdza,bicykel, máme psa,tak pohyb ako taký má. Viem,že je to často aj o skúšaní,ale tsk vieš,keď jej to nejde,tak ju to proste nebaví...
@pribinak
Na hotelovej akadémii sa prvé 3 roky vyučujú predmety ako pre čašníkov, kuchárov, čiže s touto diagnózou tiež trápenie. Mala som také prípady, čo tam omylom prišli a trápili sa tie prvé tri roky.
@zaba21 presne,veď hotelová je o Tom...tam určite nie... Vidím ako doma narába s riadom a priborom
@simca06022011 a ty myslíš,že má šancu sa dostať s trojkami aj na obchodnú? Vieš mne ide o to,aby mala nejakú dobrú strednú, a verím že časom dostane rozum a moje dohováranie padne na úrodnú pôdu a sama sa nejak vzchopiť... Viem, že nie je všetko stratené...a napr aj herec čo hral Harryho Pottera ma tu diagnózu.

@pribinak no tuším na lieky na predpis treba vs, ale videla dom napr v BB je taká stredná škola a tuším aj v ZA... Potom jasné, možno sa spamatta s pôjde aj na VŠ... Koľko ja poznám trojkarov s vs...ale hlavne aby nejakú strednú mala... Čo by aj fakt mohla robiť...
@anonym_autor áno, s strednou môže vydávať iba voľnopredajné. Ale v CR aj na predpis. Kamarátke dcéra ma tu školu, a odišla do CR