Ako vybrať strednú školu pre študentku s dvojkami a trojkami?
Ach baby, dcéra je osmacka... Učila sa na1-2, v siedmom ročníku na pol roku mala jednu trojku, na konci už štyri trojky. Nechce sa jej vôbec učiť, učí sa len aby bolo do budúcej hodiny. Nie je nejaká extra šikovná ani nemá nejaké dobré logické myslenie... Už teraz sa bojím, kam pôjde na strednú školu. Má ešte taku diagnózu - dyspraxiu, je to taká horšia motorika, čiže v podstate aj nejaké remeslá sú vylúčené, keďže nie je vôbec manuálne zrucna. Kam šli vaše dievčatá s takýmito známkami? Veľmi sa bojím, aby ju vôbec niekde zobrali... Či to nie je také najhoršie podľa vás? A to ešte neviem ako dopadne osmy a deviaty ročník, ak sa nespamata... Vieme ako to je, stačí nachytať pár zlých známok a už sa z toho nedá vyhrabať...
@anonym_autor nejaky polnohospodarsky smer? Zahradkarstvo?
@monikazs toto ju vôbec, ale vôbec nebaví...
Za mňa pedagogický asistent. Uplatnenie nájde vždy, je kreatívna, čo je veľmi dôležité na hodinách metodiky hudobnej a výtvarnej. Aj keby to v živote nerobila, bude mať už skúsenosti a poznatky o deťoch a výchove, ktoré uplatní, keď sama bude mať vlastné deti.
@anonym_autor
Za mňa pedagogický asistent. Uplatnenie nájde vždy, je kreatívna, čo je veľmi dôležité na hodinách metodiky hudobnej a výtvarnej. Aj keby to v živote nerobila, bude mať už skúsenosti a poznatky o deťoch a výchove, ktoré uplatní, keď sama bude mať vlastné deti.
@anonym_autor
@terry2003 ďakujem, asi skúsime tento smer... Ešte máme rok a pol,tak uvidíme aj podľa známok a čo bude chcieť,ale viem že s deťmi chcela robiť. Ona mala vysnívané že bude sestrička na detskej onkológii... Tak aspoň takto s tými deťmi by bola...
@dskjhfdlkdjhl niečo iné, ale toto že neviem v podstate že čo iné... Zrucna nie je, najmúdrejšia nie je, ani "najsprostejsia"...teda zatiaľ... Keby sa aspoň snažila
@anonym_autor skúste vyhľadať skúšať aplikácie Smartbooks. Kopíruje školske predmety a nie je to taká nuda. A na výber školy môžte sa opýtať chatgpt a v škole. Určite nejakú priemyselnú, možno dual
@anonym_autor skúste vyhľadať skúšať aplikácie Smartbooks. Kopíruje školske predmety a nie je to taká nuda. A na výber školy môžte sa opýtať chatgpt a v škole. Určite nejakú priemyselnú, možno dual
@zazka666 Treba sa opýtať aj v škole a výchov.poradcu, oni majú v tom prehľad.
@anonym_autor prvoradé treba divonke Dohovoriť-že už je aj načase aby sa spamätala že už je po prázdninách a inej roboty nemá okrem učenia !!! A hlavne či sa plánuje celý život schovávať za "Diagnozu"
S tou pedagogikou mi pripomínáš jednu dcerinu kamošku Dievča jednouche keď ma na vysvedčení štyri trojočky môže byť rado neznášam školu, nudí sa tam,nebaví ju to tam,ako inak neni pol roka aby nesplietala že ju niekdo šikanuje (no Nie Nikdo ju nerieši skôr Ona si ľúbi robiť posmech) a odrazu že pôjde na pedagogiku!? Pozerám na ňu Ty ?! 😀😃😄😁
@luliu veď ale zas v lekárni vydávať lieky by zvládla. Myslím takého laboranta, nie zdravotníckeho v labaku...
@anonym_autor tam treba vediet aj pomoesat lieky. Nadavkovat v miligramoch. To nie je len o vidavani lieku.
Skola je tazsia ako gympel. Velmi vela chemii a byflivacky
@anonym_autor prvoradé treba divonke Dohovoriť-že už je aj načase aby sa spamätala že už je po prázdninách a inej roboty nemá okrem učenia !!! A hlavne či sa plánuje celý život schovávať za "Diagnozu"
S tou pedagogikou mi pripomínáš jednu dcerinu kamošku Dievča jednouche keď ma na vysvedčení štyri trojočky môže byť rado neznášam školu, nudí sa tam,nebaví ju to tam,ako inak neni pol roka aby nesplietala že ju niekdo šikanuje (no Nie Nikdo ju nerieši skôr Ona si ľúbi robiť posmech) a odrazu že pôjde na pedagogiku!? Pozerám na ňu Ty ?! 😀😃😄😁
@anonym_04fd7e tak keby si vedela, aké IQ a vzťah k deťom má jedna z rodiny, učila sa na same trojky ak nie horšie a zrazu tiež učiteľka. Dcéra má deti rada, ju by to bavilo. Áno, školu dosť flakala minulý rok, ináč mája známky 1-2 aj napriek diagnóze, kde tiež jednoducho skrz ňu ona na saje jednotky jednoducho nemá. Ale jasne, že na štve že nerobí maximum čo sa týka učenia.
@anonym_autor akože treba sa snažiť a vytĺcť z učiva čo sa dá, ale na známky by som sa nezameriavala. Skôr treba zistiť, čo by v živote chcela naozaj robiť, čo by ju bavilo a tým aj motivovalo na strednej škole. Na škole by ste mali mať učiteľa ktorý funguje aj ako výchovný poradca. Skontaktovala by som sa s ním. Možno by vám vedel poradiť nejaké profesné testovanie v CPP, v ktorom sa dá zistiť, aké su jej silné stránky, na čo sa zamerať. Vieš teraz je v puberte. Deti vtedy naozaj nič naoko nebaví a všetci majú pocit, že z nich nič nebude. Ale prešli sme si tým všetci. Nado mnou tiež lámali palicu a skončila som s dvoma VŠ, celkom rozbehnutou kariérou a vo vedúcej funkcii. Nikdy som nebola hviezda triedy. Ale naučila som sa prežiť a HLAVNE, dokázala som žiť aj po zlých znamkach. Zvykla som si na neúspech a naučila som sa s ním pracovať. Niektoré moje spolužiačky, ktoré boli samé jednotkárky, sa nijako extra v živote nepohli. Boli to poslušné dievčatká, ktoré plnili pokyny rodičov. A keď vyšli zo školy, žiadna motivácia sa zlepšovať. Rodičia ich už nehnali, vybavené. Ja fungujem stále v móde- čo sa ešte môžem naučiť, v čom sa môžem zdokonaliť? Život beriem ako výzvu. Nelám nad ňou palicu, snaž sa nedávať najavo svoje sklamanie. Je to pre dieťa nesmierne zraňujúce. Podpor ju, pomôž jej makať na sebe a daj jej pocit, že veríš, že určite má nejaké silné stránky a schopnosti. Volá sa to "pocit otvorenej budúcnosti", alebo ak chceš, pocit, že "je vždy nádej". A my naozaj nevieme, ako tie naše deti skončia. Ale tým, že im budeme veriť a podporovať ich, nič nepokazíme. 😊
@anonym_04fd7e ja mám bratranca, ktorý mal na základke trojočky. Na strednej sa upratal a šiel študovať na VŠ pedagogiku. Začal učiť. Na konci osemdesiatych rokov, keď u nás PC len začínali, sa venoval elektronike a všetkému okolo PC a pomohol školu vybaviť počítačovou učebňou. O pár rokov sa stal riaditeľom školy, úspešným a veľmi pokrokovým pedagógom. A potom mám ešte zopár príbehov, keď sa z trojkárov stali celkom úspešní ľudia. A čo máš za sebou ty? Predpokladám, že veľa. Súdiac podľa pisomného prejavu 😏 Mám skúsenosť, že práve tí, ktorí sa nikam neposunuli, dookola kritizujú všetkých, ktorí sa snažia viac
@anonym_04fd7e ja mám bratranca, ktorý mal na základke trojočky. Na strednej sa upratal a šiel študovať na VŠ pedagogiku. Začal učiť. Na konci osemdesiatych rokov, keď u nás PC len začínali, sa venoval elektronike a všetkému okolo PC a pomohol školu vybaviť počítačovou učebňou. O pár rokov sa stal riaditeľom školy, úspešným a veľmi pokrokovým pedagógom. A potom mám ešte zopár príbehov, keď sa z trojkárov stali celkom úspešní ľudia. A čo máš za sebou ty? Predpokladám, že veľa. Súdiac podľa pisomného prejavu 😏 Mám skúsenosť, že práve tí, ktorí sa nikam neposunuli, dookola kritizujú všetkých, ktorí sa snažia viac
@maya_hi ja tiež poznám veľa ľudí, ktorí sú úspešní a v škole im to nešlo. A naopak, spolužiak, dobrák od kosti, samé jednotky, vysoká škola, a nakoniec robí z domu a nevychádza ani z dvora, stal sa z neho čudák,samotár,taký smutný život...
Ahoj, u nas v BA su dve stredne odborne skoly - jedna SOŠ podnikania a druha SOŠ obchodu a služieb - da sa tam studovat zameranie ako manazment cestovneho ruchu, medzinarodne obchodne vztahy, marketing... Ked ju bavi pisat basnicky a kreslit, zvazila by som prave marketing alebo grafiku. Na grafiku su dnes programy - teda ak ju jej diagnoza neovplyvnuje pri praci s pocitacom, tak aj toto by mohla byt pre nu cesta. V marketingu je siroke uplatnenie, da sa dalej studovat na VŠ, ako ide doba dopredu, tak sa aj tvoria nove pozicie, ktore doteraz neexistovali.
@anonym_autor nie čašníčku, to určite nie. Alw skôr management hotela
@pribinak menezment hotela je dosť ťažká pozicia, musí vedieť všetko, keďže to riadi ona. Skôr ako recepčná hotela by som ju postavila, tam toho nemá toľko na hlave. Recepčnu môže robiť aj na internáte, v penzióne pre starých ľudí, detskom domove.....
@anonym_autor ja som sa ucila na trojky. Isla som na obhodnu akademiu, kde ma vzali po odvolani a uspesne som ju absolvovala (mala som za cele 4 roky 1 stvorku, inak 1, 2 a trojky 🙂 nasledne som sla na vysoku skolu do Ziliny, kde som uspesne vystudovala za 5 rokov inziniersky stupen na fakulte riadenia a informatiky. Aktualne som dnes v Nemecku ukoncila jazykovu skolu, kde som sa intenzivne 9 mesiacov ucila nemecky jazyk a to popri dcere, ktora ma teraz 16 mesiacov. Vsetko sa da aj s trojkami na zakladnej. Prosim pekne nepodcenujte svoje dieta a nehodnotte ho len na zaklade znamok !!! To je to najhorsie, co moze rodic urobit. Miesto motivacie tymi recami by som bola demotivovana a mala pocit menejcennnosti. Znamky predsa nie su vsetko a uz vobec neukazuju, co dany clovek dokaze.
@anonym_autor ja som sa ucila na trojky. Isla som na obhodnu akademiu, kde ma vzali po odvolani a uspesne som ju absolvovala (mala som za cele 4 roky 1 stvorku, inak 1, 2 a trojky 🙂 nasledne som sla na vysoku skolu do Ziliny, kde som uspesne vystudovala za 5 rokov inziniersky stupen na fakulte riadenia a informatiky. Aktualne som dnes v Nemecku ukoncila jazykovu skolu, kde som sa intenzivne 9 mesiacov ucila nemecky jazyk a to popri dcere, ktora ma teraz 16 mesiacov. Vsetko sa da aj s trojkami na zakladnej. Prosim pekne nepodcenujte svoje dieta a nehodnotte ho len na zaklade znamok !!! To je to najhorsie, co moze rodic urobit. Miesto motivacie tymi recami by som bola demotivovana a mala pocit menejcennnosti. Znamky predsa nie su vsetko a uz vobec neukazuju, co dany clovek dokaze.
@simulienka123 V tomto prípade ani nejde tak o známky, ako o dys-, ktoré zdravotne obmedzuje a nie je to u dieťaťa, že nechce alebo sa nesnaží, má svoje obmedzenia. A na tie sa musí prihliadať pri výbere ďalšej školy.
Na jej mieste skúsim tu zdravotnú, možno vystuduje aj výšku, nemusí byť chirurg. Určite by pomohlo trenovanie motoriky, aj keď len doma cvičenie alebo obyčajne triedenie ryže alebo fazuľe do skumaviek atď. Verím tomu že su na to odborníci aj videa
V prvom rade treba mat dobre známky aby si mohla vyberať skolu. Na gympel asi zabudnite, tam majú problém sa dostať aj čistí 1tkari. Zdravotná, hotelová asi tiež nie vzhladom na diagnózu. Skúste tu obchodnú skolu, pedagogiku, mozno výživový poradca a pod. Niečo ľahšie nech sa netrápi. Nie kazdy je študijný typ.
@pribinak jaj, ja že je to všade cca v rovnaký mesiac
@anonym_autor Burzy stredných škôl sa obvykle konajú koncom septembra, začiatkom októbra.Zucastnuju sa ich všetky stredné školy v regióne súčasne Žiak ZŠ získa prehľad o možnostiach štúdia.Okrem toho robia,, Deň otvorených dverí,, Termín si určuje každá škola podľa vlastného uváženia, koná sa koncom roka, prípadne na začiatku budúceho roka.Datum DOD zverejňujú školy na svojej stránke.O termíne burzy stred.skol získavajú info žiaci na svojej ZŠ
@anonym_autor a co takto keby si sa skusila spytat dcery, co chce v zivote robit a co ju bavi?
@anonym_autor Napadla mi ešte jedna možná pomoc.Skoly majú často výchovného poradcu, ktorý vie tiež poradiť, usmerniť pri výbere strednej školy.Je to také na mieru šité poradenstvo.Beru sa do úvahy nie len známky, ale aj záujmy a schopnosti/aj obmedzenia/daneho žiaka/
@anonym_autor a co takto keby si sa skusila spytat dcery, co chce v zivote robit a co ju bavi?
@princezna_bosorka bože veď tu píšem už x krát, že jej snom bola zdravotná škola a práca na detskej onkológii. Lenže uvedomujeme si,že toto asi nie, vzhľadom na dyspraxiu. Na tú zdravotnu myslím, že by jej známky stačili aké ja, ale s motorikou neviem či by to zvládla ..
@anonym_autor Napadla mi ešte jedna možná pomoc.Skoly majú často výchovného poradcu, ktorý vie tiež poradiť, usmerniť pri výbere strednej školy.Je to také na mieru šité poradenstvo.Beru sa do úvahy nie len známky, ale aj záujmy a schopnosti/aj obmedzenia/daneho žiaka/
@viera012345 áno, robia to ba školách tuším v deviatke
@anonym_autor Burzy stredných škôl sa obvykle konajú koncom septembra, začiatkom októbra.Zucastnuju sa ich všetky stredné školy v regióne súčasne Žiak ZŠ získa prehľad o možnostiach štúdia.Okrem toho robia,, Deň otvorených dverí,, Termín si určuje každá škola podľa vlastného uváženia, koná sa koncom roka, prípadne na začiatku budúceho roka.Datum DOD zverejňujú školy na svojej stránke.O termíne burzy stred.skol získavajú info žiaci na svojej ZŠ
@viera012345 a ďakujem, budem sledovať dní otvorených dveri
Daj ju kde chce ist. Ja som siel na jeden z najlepsich gymplov v SR s 3jkami a 4kami. Stacilo proste spravit skusky.
@viera012345 áno, robia to ba školách tuším v deviatke
@anonym_autor Výchovný poradca Vás nevyhodi ani teraz.Poziadala by eom o radu už teraz
@viera012345 a ďakujem, budem sledovať dní otvorených dveri
@anonym_autor Nemáte za čo a hlavne, netrápte sa

@anonym_autor Prepáč, nečítam celú diskusiu, ale zahliadla som, že rada kreslí. Nechce skúsiť odbor dizajn alebo grafik? Inak ma zaujala tá dyspraxia, že ju má normálne "na papieri". Myslím si, že aj môj syn ju má. Od mala sa trápi s jemnou motorikou. ( Roky sme chodili na intervencie, cvičili veľa doma. ) Farbičky a nožnice boli a sú jeho úhlavní nepriatelia. Zips používať sa učil asi pol roka, šnúrky dodnes nevie viazať. Ani po troch plaveckých kurzoch sa nenaučil plávať a keď sa v ôsmich rokoch naučil bicyklovať, plakaka som. Našťastie píše čitateľne, hoci pero (pribor taktiež) drží ako zbíjačku. Na 1.stupni mala p.uč zľutovanie a nerobila mu problém ani na VYV, ani na TV. Teraz je na druhom stupni a obávam sa týchto predmetov (a techniky). On ma ale rád slovenčinu a angličtinu, tak snáď mu to vydrží a pôjde týmto smerom. Držím vám s dcérou palce, nech vyberiete niečo, z čoho budete mať obidve, ale hlavne dcéra dobrý pocit.
@anonym_ce51a8 a ďakujem, aj vám držím palce. Ak nemá problém, tak to nemusíš riešiť. Ja som to hlavne kvôli tej tv a sikane začala riešiť...