Ako vyriešiť neprijatie na strednú školu?
Ahojte,
Prosim vedeli by ste nam poradit kto je kompetentny alebo povinny nam zaradit 16 rocne dieta po ukonceni ZS na SS?
16 rocna kocka sa standardne hlasila na 2 SS, no z dovodu nedostatku miesta ju neprijali. Jej triedna na ZS ju odkazala na VUC a na VUC ju uradnicka "odpisala", ze jej nevie pomoct, lebo vraj 1x kedysi prepadla, preto to oni ako VUC uz neriesia a ze nevie kto jej ma poradit, dovi.
Vyvolavali s rodicmi po skolach v sirokom okoli a vsade plno, chodili aj osobne. Je to okres Banska Stiavnica.
Pls poradte nam ako toto riesit, lebo dievca je 1 a 2-karka s jednou 3 na vysvedceni.
Vopred velka vdaka.
Obvolajte si všetky súkromné školy v BB kraji.
Žiar nad Hronom
Súkromná obchodná akadémia, Žiar nad Hronom – obchodno-ekonomické zameranie
Súkromná stredná odborná škola technická, Žiar nad Hronom – elektrotechnika, informatika, strojárstvo
Zvolen
Súkromná stredná odborná škola podnikania, Zvolen – podnikanie, obchodné zručnosti
Súkromná stredná umelecká škola, Zvolen – umelecký priemysel, dizajn
Súkromná škola úžitkového výtvarníctva, Kremnica – umelecký smer, stredná odborná škola v Kremnici (nie priamo vo Zvolene, ale v regióne)
Brezno
Súkromná pedagogická a sociálna akadémia EBG, Brezno – pedagogika, sociálne služby
Hliník nad Hronom
Súkromná stredná odborná škola, Hliník nad Hronom – rôzne odborné odbory (založená 1. 9. 2005)
Podbrezová
Súkromná stredná odborná škola hutnícka Železiarne Podbrezová – hutníctvo, priemyselné technológie
@aliaray1
https://www.russ-za.sk/volne-miesta/
pozri volné miesta SŠ - pozrela som na stránke Krajský školský úrad Žilina. ty pozri krajské mesto kde bývate vy. - keďže nepíšeš odkiaľ si.
Skôr ako súkromné v BB kraji si treba obvolať štátne, k 30.6 . Bola haľda voľných miest aj na vhodných pozíciách pre dievča . Ale aj súkromné mali miesta .
Aj nesúkromné sú určite voľné, len treba skúsiť aj menej lukratívne odbory.
Dvojkar je pre mna ziak, ktory ma jednotky, maximalne dvojky. Ako jednotkara ja vnimam ziaka s vyznamenanim, teda par dvojkami na vysvedceni. Ak sa niekomu sporadicky, raz za zivot vyskytne jedna trojka na vysvedceni, ale inak pokracuje vyznemanenim, je pre mna tiez jednotlar - dvojkar. Tato slecna ale raz prepadla, takze tam na vysvedceni boli jorsie znamky a mozno zwfaz v poslednok roku sa spamatala, ved ma aj rocny naskok oproti spoluziakom a vytiahla to na jednu trojku. Podla tohot popisu ju ako jednltkarku a dvojkarku nevnimam.
@bebebi Mýliš sa. Toto určuje zákon, nie tvoj dojem. Dieťa musí mať odchodených 10 rokov školy, aj keby 2x prepadla, tak skončí v 8. ročníku, ale tých 10 rokov musí v školskom systéme byť Inak rodičov rieši sociálka. Potom už nie - a to je presne tento prípad.
Tu sú zrejme lajdáci aj rodičia, nielen dcéra, keď to nechali takto a ignorovali druhé kolo prijimačiek a cez prázdniny to rieši nejaká cudzia žena z Bratislavy.
@anonym_f9cb20 nie, nemýlim sa. Mali sme u nás v škole pár rokov dozadu prípad, keď rodičia prišli so 14-ročným synom, že ešte nechodil do školy a či musí chodiť. Dieťa z osady mentálne zaostalé. No hold nastúpil v 14 rokoch do 1. ročníka a v 2. ročníku ukončil školskú dochádzku. Ako to riešili s nimi úrady a ako je možné, že dovtedy nikde v systéme nikomu nechýbal, netuším.
Ja len, ze autorka napisala: "VUC ju uradnicka "odpisala", ze jej nevie pomoct, lebo vraj 1x kedysi prepadla, preto to oni ako VUC uz neriesia"
To, ze ziak zopakoval rocnik moze byt aj zo zdravotnych dovodov, napriklad. Nemusel hned prepadnut. Pochybujem, ze uradnicka na vuc vidi dovod opakovania rocnika u ziaka.
Ja len, ze autorka napisala: "VUC ju uradnicka "odpisala", ze jej nevie pomoct, lebo vraj 1x kedysi prepadla, preto to oni ako VUC uz neriesia"
To, ze ziak zopakoval rocnik moze byt aj zo zdravotnych dovodov, napriklad. Nemusel hned prepadnut. Pochybujem, ze uradnicka na vuc vidi dovod opakovania rocnika u ziaka.
@zltalienka napisala by, ze opakovala rocnik.
@zltalienka je úplne jedno, z akého dôvodu dieťa opakovalo ročník. Skrátka, na konci školského roka, v ktorom dovŕšilo 16 rokov, prestáva byť školopovinné.
@zuzinabila a sú nejaké štandardy kde sa píše, že nie je?
@pribinak pribinak standardy

@zltalienka je úplne jedno, z akého dôvodu dieťa opakovalo ročník. Skrátka, na konci školského roka, v ktorom dovŕšilo 16 rokov, prestáva byť školopovinné.
@bebebi to chces povedat, ze pokial mam dieta narodene koncom augusta a malo odklad, teda islo do skoly ako 7 rocne + 9 rokov ZS bude mat koncom augusta 16 rokov, tak ho nemusia zobrat na SS? Lebo ja mam takto syna....to je pruser toto...
@bebebi to chces povedat, ze pokial mam dieta narodene koncom augusta a malo odklad, teda islo do skoly ako 7 rocne + 9 rokov ZS bude mat koncom augusta 16 rokov, tak ho nemusia zobrat na SS? Lebo ja mam takto syna....to je pruser toto...
@zltalienka áno. Ak do 31. augusta školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku, neabsolvuje desať rokov vzdelávania v školách, povinná školská dochádzka končí práve týmto dňom – najneskôr koncom školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku.
@zltalienka áno. Ak do 31. augusta školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku, neabsolvuje desať rokov vzdelávania v školách, povinná školská dochádzka končí práve týmto dňom – najneskôr koncom školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku.
@billy_jean cele zle toto. A to moj syn narodeny 24.8. nie je najstarsi v triede.
Dufam, ze aj mojho syna nezhodnoti nejaka uradnicka, ze "prepadol". Mal len odklad.
@zltalienka niee, povinna sk dochadzka je 10 rokov. ak dieta malo odklad a chodilo do skolky, neplnilo povinnu skolsku dochadzku a tak nema ukoncenu povinnu sk. dochadzku v 9 rocníku., ak islo do pripravneho rocnika plnilo povinnu skolsku dochádzku a vtedy ju v 9 rocniku ma ukoncenu. na vysvecku sa uvadza kolky rok sk. dochadzky dieta plni t.j. moze byt v 9 rocniku a plnit si 10 rok povinnej sk dochadzky
@zltalienka nie, neboj sa. V normálnom termíne prijímačiek SŠ nerieši koľko rokov má uchádzač. Toto je trošku iný prípad, dieťa neprijali v 1. kole na žiadnu školu (v tomto konkrétnom prípade tipujem, že dieťa aj rodičia precenili schopnosti dieťaťa). 2. kolo odignorovali a zrazu koncom júla sa zobudili a chcú dieťa niekam umiestniť, čo je naozaj problém, lebo je už naozaj len zopár voľných miest v celej SR. Ale ani tu sa rodičia neráčia chopiť svojich rodičovských povinnosti, ale idú na VUC, nech im oni hľadajú miesto. Ale keďže dieťa už nie je školopovinné, VUC nie je povinný zabezpečiť dieťaťu miesto na SŠ. Zodpovedným rodičom sa toto nestane.
No nič….uz len sukromne školy a internát. Má 16, takze intrak zvládne. Niekotre sukromne školy sú celkom zvládnuteľné čo sa poplatkov týka
K tomu prepadnutiu….vsak mohla prepadnúť napr v 5tom ročníku a potom pri výmene učiteľky sa vzchopiť
A teraz ešte buďme úprimní …je trojkaria keď má trojku, nie jednotkarka a dvohkarka
@pribinak trojkarom podľa mňa označujeme študenta, ktorý ma na vysvedčení viacero trojok. Je to pre neho typická alebo prevládajúca známka. Nenazvala by som ju ani jednotkarkou keďže má aj dvojky a jednu trojku.
@zltalienka niee, povinna sk dochadzka je 10 rokov. ak dieta malo odklad a chodilo do skolky, neplnilo povinnu skolsku dochadzku a tak nema ukoncenu povinnu sk. dochadzku v 9 rocníku., ak islo do pripravneho rocnika plnilo povinnu skolsku dochádzku a vtedy ju v 9 rocniku ma ukoncenu. na vysvecku sa uvadza kolky rok sk. dochadzky dieta plni t.j. moze byt v 9 rocniku a plnit si 10 rok povinnej sk dochadzky
@kacena4 pozri si zákon. Povinná školská končí po absolvovaní 10 rokov vzdelávania, najneskôr však v školskom roku, v ktorom žiak dovŕši 16 rokov.
Neverim,ze aj vsetky ucnovky su plne,fakt neverim. Mala si podat maximum prihlasok,nielen 2. A ak nenasla v blizkom okoli,treba hladat dalej.
@zltalienka nie, neboj sa. V normálnom termíne prijímačiek SŠ nerieši koľko rokov má uchádzač. Toto je trošku iný prípad, dieťa neprijali v 1. kole na žiadnu školu (v tomto konkrétnom prípade tipujem, že dieťa aj rodičia precenili schopnosti dieťaťa). 2. kolo odignorovali a zrazu koncom júla sa zobudili a chcú dieťa niekam umiestniť, čo je naozaj problém, lebo je už naozaj len zopár voľných miest v celej SR. Ale ani tu sa rodičia neráčia chopiť svojich rodičovských povinnosti, ale idú na VUC, nech im oni hľadajú miesto. Ale keďže dieťa už nie je školopovinné, VUC nie je povinný zabezpečiť dieťaťu miesto na SŠ. Zodpovedným rodičom sa toto nestane.
@bebebi cize si bude musiet velmi rozumne vyberat SS, aby bol prijaty v riadnom termine, lebo jemu na SS uz nemusia najst miesto. Aby nemusel dochadzat kdesi do Sobraniec.
volajte hned zajtra na skolsky urad, oni uz maju zoznam a pocty prijatych deti a urcite vedia, kde je voľne miesto
@bebebi cize si bude musiet velmi rozumne vyberat SS, aby bol prijaty v riadnom termine, lebo jemu na SS uz nemusia najst miesto. Aby nemusel dochadzat kdesi do Sobraniec.
@zltalienka stačí, ak prípadné neprijatie budete riešiť ASAP. Ale vyberať školu treba s rozumom a brať aj ohľad na to, koľko detí sa tam hlási a koľko môžu prijať.
Ahojte, precitam komentare.
Na objasnenie ja nie som jej mama. To prepadnutie bolo jedno nestastie a ano, suviselo so zmenou vyucujuceho a sikanou, rodicia intenzivne riesili a spolu so skolou to aj vyriesili. Dievca poznam, je velmi sikovne. Nemyslim si, ze je trojkarka, mala len vynimocne trojku na (jednom) vysvedcen, ale hadat sa nebudem. Inak prikladna ziacka a to aj v spravani, reprezentovala skolu v sutaziach. Oni sa informovali a hladali moznosti od zaciatku a nonstop doteraz...pls poznamky ze kde doteraz boli su neadekvatne. Vyuzili aj 2.kola (obe skoly boli so zameranim zdravotnictvo), a tie dalsie co oslovovali a oslovuju su uz s roznym zameranim. Dokonca aj sukromnu, vraj maju plny stav.
Triedna ucitelka ich odkazala na poradkynu a ta ich odbila na VUC a VUC zakoncila uradnicka tym, ze nakolko ma 10r absolvovane z dovodu, ze prepadla, oni to neriesia a nevie poradit.
Dakujeme vam vsetkym a precitame si vsetky vase rady a nazory. Kazdopadne dakujeme za kazdy nazor 👍
Na objasnenie ja nie som jej mama. To prepadnutie bolo jedno nestastie a ano, suviselo so zmenou vyucujuceho a sikanou, rodicia intenzivne riesili a spolu so skolou to aj vyriesili. Dievca poznam, je velmi sikovne. Nemyslim si, ze je trojkarka, mala len vynimocne trojku na (jednom) vysvedcen, ale hadat sa nebudem. Inak prikladna ziacka a to aj v spravani, reprezentovala skolu v sutaziach. Oni sa informovali a hladali moznosti od zaciatku a nonstop doteraz...pls poznamky ze kde doteraz boli su neadekvatne. Vyuzili aj 2.kola (obe skoly boli so zameranim zdravotnictvo), a tie dalsie co oslovovali a oslovuju su uz s roznym zameranim. Dokonca aj sukromnu, vraj maju plny stav.
Triedna ucitelka ich odkazala na poradkynu a ta ich odbila na VUC a VUC zakoncila uradnicka tym, ze nakolko ma 10r absolvovane z dovodu, ze prepadla, oni to neriesia a nevie poradit.
Dakujeme vam vsetkym a precitame si vsetky vase rady a nazory. Kazdopadne dakujeme za kazdy nazor 👍
@aliaray1 obe kolá by využili, ak by bolo dievča na 3 prijímačkách. V 1.kole boli 2 terminy, v 2.kole 1 termín.
@aliaray1 nech skusi externe
@aliaray1 keďže som to tento školský rok riešila intenzívne, tak prioritne sa majú starať rodičia, a nie že sa nechali odbiť triednou, vychovnou poradkyňou a pracovničkou na VUC. Pred 2.kolom som obvolala minimálne 15 rôznych SŠ, ktoré ponúkali voľné miesta a podľa kritérií sme vyberali takú SŠ, kde bude dieťa na istotu prijaté.
ako mohla prepadnut ked je 1 a 2karka?! ale to som nechcela, mali to riesit v juni kefy sa tieto veci riesia. cez karierneho alebo vychovneho poradcu v skole. kedze ma 16r uz nema povinnu sk. dochadzku a ss ju nemusi vziat. treba hladat ucilistia tam je najvacsia sanca ze ju prijmu a nasledne v septembri hladat skolu ci sa neuvolnilo miesto. popr. o pol roka poziadat o prestup na skoku kam chce Ísť znova od 1r.
@kacena4 ako mohla prepadnúť, keď je jednotkárka, dvojkárka? Nuž jednoducho. Moja spolužiačka bola na ZŠ čistá jednotkárka. V štvrtej triede sa niečo posralo a dievča šlo behom dvoch mesiacov úplne dole vodou. Napokon sa zistilo, že má baba cukrovku. Ďalšieho pol roka bola v nemocnici, kým jej nastavili liečbu. Štvrtú triedu si pekne zopakovala.
@aliaray1 no prepadla? 1-2? Bud si nepovedala vsetky dolezite info alebo je niekde problem
Riesite to teraz?
Uz by som hladala inde , ine okresy bohuzial

mam pocit ze to je ta pani co to tu riesi od aprila lebo dali prihlasku na dva odbory na top bratislavske bilingvalne gymnazium a taka divna bola neschopna cela to riesit