icon

Ako vyriešiť neprijatie na strednú školu?

aliaray1
24. júl 2025

Ahojte,
Prosim vedeli by ste nam poradit kto je kompetentny alebo povinny nam zaradit 16 rocne dieta po ukonceni ZS na SS?
16 rocna kocka sa standardne hlasila na 2 SS, no z dovodu nedostatku miesta ju neprijali. Jej triedna na ZS ju odkazala na VUC a na VUC ju uradnicka "odpisala", ze jej nevie pomoct, lebo vraj 1x kedysi prepadla, preto to oni ako VUC uz neriesia a ze nevie kto jej ma poradit, dovi.
Vyvolavali s rodicmi po skolach v sirokom okoli a vsade plno, chodili aj osobne. Je to okres Banska Stiavnica.

Pls poradte nam ako toto riesit, lebo dievca je 1 a 2-karka s jednou 3 na vysvedceni.

Vopred velka vdaka.

Strana
z3
andrejka1974
24. júl 2025

Ale veľa škôl malo druhý termín a tam sa mala prihlásiť alebo ju mali dať na učňovka , tie mali voľne aj po druhom termíne miesta treba skusit aj učňovské školy

aliaray1
autor
25. júl 2025

@aliaray1 ahojte, este raz nejedna sa o mna, ale rodinnych priatelov, ktori to riesia. Po niekolkych dnoch sa im prave teraz ozvala skolska inspekcia a ta ich nasmerovala na regionalny skolsky urad (tak ako to tu pisala jedna pani). Hned volali tam, dovolali sa a maju podat priamo uradnikovi s ktorym sa bavili pisomnu ziadost a oni kocku zaradia.
Este doplnim, ze ano oni obvolavali aj osobne chodili po skolach a je to zial tak, ze ten zoznam k junu (davno ho uz riesili), vzdy ked volali alebo boli na skole im oznamili, ze zial uz tam miesto co bolo volne, vyplnila VUCka. Cize ano, je to doat znacny pruser ak dieta z akehokolvek dovodu (prepadnutie bez ohladu na dovod, zle vychadzajuce roky a pod), dovrsi 16 rokov v tomto pripade ma VUC prednost a my ako rodicia (ja zatial teda nie, mam len 1 a 3r deti), si nahaname vlastny chvost. Tie volne miesta su za jazdy obsadzovane VUCkou a uprednostnovane.

aliaray1
autor
25. júl 2025
@aliaray1

@aliaray1 ahojte, este raz nejedna sa o mna, ale rodinnych priatelov, ktori to riesia. Po niekolkych dnoch sa im prave teraz ozvala skolska inspekcia a ta ich nasmerovala na regionalny skolsky urad (tak ako to tu pisala jedna pani). Hned volali tam, dovolali sa a maju podat priamo uradnikovi s ktorym sa bavili pisomnu ziadost a oni kocku zaradia.
Este doplnim, ze ano oni obvolavali aj osobne chodili po skolach a je to zial tak, ze ten zoznam k junu (davno ho uz riesili), vzdy ked volali alebo boli na skole im oznamili, ze zial uz tam miesto co bolo volne, vyplnila VUCka. Cize ano, je to doat znacny pruser ak dieta z akehokolvek dovodu (prepadnutie bez ohladu na dovod, zle vychadzajuce roky a pod), dovrsi 16 rokov v tomto pripade ma VUC prednost a my ako rodicia (ja zatial teda nie, mam len 1 a 3r deti), si nahaname vlastny chvost. Tie volne miesta su za jazdy obsadzovane VUCkou a uprednostnovane.

A este doplnim, oni uz na regionalny predtym pisali a aj volali a dostali odpoved, ze zial oni nie su kompetentni a maju sa zasa obratit na VUC. Zrazu ked kontaktovali inspekciu a ta to riesila a odkazala ich na regionalny, uz zrazu komoetentni su. Znie mi to ako riadny chaos

mircalla
25. júl 2025
@bonboniera

@pribinak to co je za logiku ze s jednou trojkou je trojkarka 🫠 povedzme si narovinu … ze ty by si si naozaj niekedy mohla odpustiť niektoré hlúpe komentare

Tak ja neviem, ale asi to nebude ziadna slava...U syna za zakladnej mali trojku asi 2 ziaci, aj to len jednu...Vacsina ziakov sla a dostala sa na gymnaziu, a to aj Jura Hronca ci Gamca...Je uz dost jedno kolko ma trojok, asi by som to nebrala ako dobre vysvedcenie

mircalla
25. júl 2025
@aliaray1

@aliaray1 Nebola tam nahodou aj nejaka zhorsena znamka zo spravania?

letfenixa
25. júl 2025
@aliaray1

@aliaray1 ale bolo to dieťa aj na 2.kole? 10.6.?

aliaray1
autor
25. júl 2025
@mircalla

@aliaray1 Nebola tam nahodou aj nejaka zhorsena znamka zo spravania?

@mircalla urcite nie, nebola. A asi na SR neni jedina co mala na vysvedceni jednu trojku. Neviem ci je to vobec tak podstatne.

aliaray1
autor
25. júl 2025
@letfenixa

@aliaray1 ale bolo to dieťa aj na 2.kole? 10.6.?

@letfenixa ano, bola aj na 2.kole myslim (na 80%)

mircalla
25. júl 2025
@aliaray1

@mircalla urcite nie, nebola. A asi na SR neni jedina co mala na vysvedceni jednu trojku. Neviem ci je to vobec tak podstatne.

@aliaray1 Nie je jedina, jasne. Moja pointa bola, ze vacsina ziakov ma lepsie vysvedcenie ako ona a neprepadlo (bez ohladu na to z coho a preco). Stale je zarazajuce, ze ani jedna skola nema o nu zaujem, to je az sokujuce, ze nema sancu studovat.....

ibrunova
25. júl 2025

Niečo mi na tom nesedí.

gina33
25. júl 2025

@aliaray1 mali sme ten istý problém minulý rok...Boli 2 riešenia bud ide ešte raz do 9ročníka, alebo hľadáme v inom meste, kraji...Nakoľko on nemal povinnú školskú dochádzku mal možnosť opakovať ročník. Ale našťastie sa uvoľnilo miesto na jednej z škôl..Musíš hľadať ďalej.

aliaray1
autor
25. júl 2025
@ibrunova

Niečo mi na tom nesedí.

@ibrunova ano, ani nam. Cele zvlastne, ze neslo neslo a ked sa jej ozvala spatne dnes inspekcia, zrazu uz na regione islo. A ze oni jej najdu, ze ju zaradia. Na 1 strane ulava, ale ze uveria ked uvidia. A ze aj tak budu proaktivne konat (ak by sa neozval regionalny ako slubil).

bebebi
25. júl 2025
@aliaray1

@ibrunova ano, ani nam. Cele zvlastne, ze neslo neslo a ked sa jej ozvala spatne dnes inspekcia, zrazu uz na regione islo. A ze oni jej najdu, ze ju zaradia. Na 1 strane ulava, ale ze uveria ked uvidia. A ze aj tak budu proaktivne konat (ak by sa neozval regionalny ako slubil).

@aliaray1 ale darmo tu prskáte na všetky inštitúcie. Dieťa nie je školopovinné, a preto nie je povinnosťou štátu mu zabezpečiť miesto na SŠ, nakoľko ak chce ďalej študovať, je to len jej dobrovoľné rozhodnutie. Takisto ako keď si nezamestnaná, tak si máš sama hľadať prácu a nie čakať, že ti ju bude hľadať štát a ty budeš len sedieť so založenými rukami a čakať. V tomto prípade jednoznačne zlyhali a naďalej zlyhávajú rodičia. Tento rok sme mali u náš v škole žiačku, ktorá taktiež v 9. ročníku ukončila povinnú školskú dochádzku, a teda už nebola povinná ísť na SŠ a tak sa aj rozhodla, že na SŠ ísť nechce, a teda v 1. kole si žiadnu prihlášku nepodala. Avšak týždeň pred 2. kolom sa rozhodla, že predsa by len na tú SŠ išla. Tak jej rodičia, bez zapojenia akejkoľvek inštitúcie, sami obvolali všetky SŠ v okolí, informovali sa o voľných miestach a následne si dcéra vybrala a na školu ju prijali. A ešte podotknem, že išlo o dieťa z osady, teda rodičia bez stredoškolského vzdelania a zvládli sami dcére zabezpečiť školu. Tak mi nehovor, že v tomto prípade urobili rodičia naozaj všetko. Ak by urobili, tak by teraz neriešili takéto problémy.

mamina7070
25. júl 2025
@aliaray1

A este doplnim, oni uz na regionalny predtym pisali a aj volali a dostali odpoved, ze zial oni nie su kompetentni a maju sa zasa obratit na VUC. Zrazu ked kontaktovali inspekciu a ta to riesila a odkazala ich na regionalny, uz zrazu komoetentni su. Znie mi to ako riadny chaos

@aliaray1

pochybili rodicia jednoznacne ak im chces teda pomoct na nete mas dostupnu obsadenost (plan/zapisany) stiahni si to ako xls (excel subor) vyfiltrovany mas BB kraj a hladajte
https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx?page=1

aliaray1
autor
25. júl 2025
@bebebi

@aliaray1 ale darmo tu prskáte na všetky inštitúcie. Dieťa nie je školopovinné, a preto nie je povinnosťou štátu mu zabezpečiť miesto na SŠ, nakoľko ak chce ďalej študovať, je to len jej dobrovoľné rozhodnutie. Takisto ako keď si nezamestnaná, tak si máš sama hľadať prácu a nie čakať, že ti ju bude hľadať štát a ty budeš len sedieť so založenými rukami a čakať. V tomto prípade jednoznačne zlyhali a naďalej zlyhávajú rodičia. Tento rok sme mali u náš v škole žiačku, ktorá taktiež v 9. ročníku ukončila povinnú školskú dochádzku, a teda už nebola povinná ísť na SŠ a tak sa aj rozhodla, že na SŠ ísť nechce, a teda v 1. kole si žiadnu prihlášku nepodala. Avšak týždeň pred 2. kolom sa rozhodla, že predsa by len na tú SŠ išla. Tak jej rodičia, bez zapojenia akejkoľvek inštitúcie, sami obvolali všetky SŠ v okolí, informovali sa o voľných miestach a následne si dcéra vybrala a na školu ju prijali. A ešte podotknem, že išlo o dieťa z osady, teda rodičia bez stredoškolského vzdelania a zvládli sami dcére zabezpečiť školu. Tak mi nehovor, že v tomto prípade urobili rodičia naozaj všetko. Ak by urobili, tak by teraz neriešili takéto problémy.

@bebebi konstatujem fakty, neprskam. Pekny den

aliaray1
autor
25. júl 2025
@mamina7070

@aliaray1

pochybili rodicia jednoznacne ak im chces teda pomoct na nete mas dostupnu obsadenost (plan/zapisany) stiahni si to ako xls (excel subor) vyfiltrovany mas BB kraj a hladajte
https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx?page=1

@mamina7070 super a vdaka. Posunula som im tvoj link, neviem ci toto uz videli. Este raz vdaka

dianaaaaa
26. júl 2025

Prijímačky sa robili v máji, či??? Doteraz ste na čo čakala??
Mala ste to riešiť skôr..Neviem na akú školu sa vám dcéra hlásila ,ale treba skúsiť napríklad nejakú učňovku - cukrárka,kuchár/čašník, kaderníčka, kozmetička....
V dnešnej dobe sa každý hlási na Gymnázium, Obchodnú atď.... Neviem prečo 🤷

aamaria9
26. júl 2025

@aliaray1 Nech skusi Krupinu, tam bezne dochadzaju deti na SŠ z okolia BS, ak nahodou este neskusali.

nanulka24
27. júl 2025

Sice neporadim, ale ak budete pozerat skoly mimo tak rataj s tym, ze internaty su beznadejne obsadene. Dcera tiez teraz nastupuje do prvaku, 16 dievcat intrak nedostalo a kym nenajdem podnajom bude musiet dochadzat. Obvolala som vsetky internaty a plnka. Len na margo toho, ze tu niekto internat spominal ako samozrejmost

ema234
27. júl 2025
@letfenixa

16-ročná vôbec nemusí mať ukoncenu 10-ročnú povinnú školskú dochádzku, ak mala odklad.

@aliaray1 ale toto sa nerieši na konci júla, ale v máji po 1.kole prijímačiek nasledovalo v júni 2.kolo prijímačiek, kde bolo treba hľadať a zisťovať a podať prihlášku na takú SŠ, kde si bola istá, že ju vezmú.

@letfenixa ak prepadla raz a konci 9 rocnik tak ma 10 rocnu splnenu. Aj keby prepadla 3x a konci v 7 rocniku, tak ma 10 rocnu za sebou. Tak to je.

Strana
z3