icon

Ako zvládať neposlušné 13-ročné dieťa?

7. máj 2025

Ako by ste reagovali že vám 13 ročná dcéra vyplazi jazyk, povie že ste fuj a špatná, že sa za vás hanbí, že ste zla. Je s ňou problém že úplne ide dole do známkami, stále by len sedela na mobile a písala,volala s kamoškou. Keď jej to náhodou zakažem, tak dostanem takéto reči. Som na ňu sama, doteraz nemala žiadny kamošku, tak aj mi je ľúto že by si s ňou nemohla volať, písať, keď konečne nejakú má. Ale absolútne to už nezvladam. Každý deň trojky, doma nepohne prstom, nič po sebe neodlozi...

nin12345
7. máj 2025
@nyusika

@nin12345 jemine, netreba hned vsetko riesit navstevou psychologa.
mozno treba najskor skusit menej vycitiek, ist5 s nou niekam na veceru - ako take velke baby a normalne a KLUDNE sa porozpravat.
pochvalit je, ze si rada, ze ma knecne kamaratkum porozpravat sa o nej, zaujimat sa, co ta kamaratka robi...proste normalne a slusne, bez vycitiek sa porozpravat.
dohodnut sa na nejakych pravidlach.

pisem - najskor skusit toto.
ked to nebude fungovat, mozu prist na rad njsake tresty/zakazy, dopredu odkomunikovane.

ked nespravis toto a toto - nastane takato situacia

@dennissa16 nemám ešte pubertiaka ale tiež som ním raz bola ako každý z nás a naozaj mi nepríde normálne hovoriť také veci na vlastnú matku poznám dievčinu čo sa takto správala k mame ale ona nie je v poriadku dodnes. A preto aj píšem že by som zašla za psychológom možno rozhovor s ním by vedel priblížiť čo ju trápi.
@nyusika však jasné ja som predpokladala že autorka už vyskúšala základné veci ktoré si zmienila a aj tak sa nič nezmenilo preto hľadá radu na MK

veronicka1901
7. máj 2025
@dennissa16

@nin12345 tvoj pubertiak doma sa správal vzdy ideálne?

@dennissa16 tak ani moja dcera sa nesprava vzdy idealne, sem tam ma citovy vylev, sem tam sa rozplace, ale lenivost nie je o puberte, jednoducho povinnosti ma a ma si ich plnit. A tam jednoducho nie su ustupky. Jasne, ked je chora, nenutim ju vysavat alebo utierat prach, ale inak je.

dennissa16
7. máj 2025
@nin12345

@dennissa16 nemám ešte pubertiaka ale tiež som ním raz bola ako každý z nás a naozaj mi nepríde normálne hovoriť také veci na vlastnú matku poznám dievčinu čo sa takto správala k mame ale ona nie je v poriadku dodnes. A preto aj píšem že by som zašla za psychológom možno rozhovor s ním by vedel priblížiť čo ju trápi.
@nyusika však jasné ja som predpokladala že autorka už vyskúšala základné veci ktoré si zmienila a aj tak sa nič nezmenilo preto hľadá radu na MK

@nin12345 tiež mám aj pubertiaka a je za mňa hrozný momentálne…a reaguje dosť podobne ako dieta autorky,ale keby som mu zahlásila, že kvôli tomu aký je drzý a neupratuje a neučí sa dobre som ho objednala k psychológovi, tak to by bolo ešte horšie peklo..na betón.
A druha vec, naozaj, naozaj sa nedá chodiť s každou prkotinou k psychologovi. Potom rodič s vážnejšimi problémami nemá šancu dostať normálny termín.
Život s pubertiakom je strašne náročný, ale ja verím, že je to len obdobie. Treba veľa študovať ako na nich, nie vzdy to vychádza podľa predstáv, záleží aj od povahy dieťaťa, aj rodiča..
ale všetko sa určite časom zlepší

nyusika
7. máj 2025
@nin12345

@nin12345 ja ma praveze pocit, ze nejak ocakava, ze sa buder dcera spravat tak, ako sa oni kedysi doma spravali...ved pise "my sme hento robli...my sme hento nerobili...s nami sa nikto neucil"

autor
7. máj 2025

Odpíšem takto hromadne. Samozrejme keď je dobrá nálada, tsk sa jej snažím pekne vysvetliť, že učí sa pre seba, že chcem aby sa mala dobré, preto sa musí tej škole venovať, aby mohla ísť na dobrú školy, mala dobrý prácu. Že má boli ako sa ku mne správa, samozrejme ideme aj na koláčik, aj na nákupy. Ale ona je kľudne drzá aj v obchode pred ľuďmi. Áno,toto She si ju v živote nemohli dovoliť. No a pekným rozhovorom docielim, že áno, bude sa učiť, bude sa lepšie správať, bude pomáhať... No to trvá tak asi hodinu, potom už zabudne na to... Ja neviem to ani po dobrom, ani po zlom... Viem že je to moja vina, že som bola moc mäkká, tresty odpustila. Doteraz aspoň čítala knihy a nesedela toľko na mobile, teraz už len mobil a volať,písať s kamoškou. A to mi je ľúto, ze konečne má nejakú spriaznenú dušu, tak jej to nechcem zakazovať. Ale asi budem musieť,lebo po dobrom sa ona neuvedomí...

autor
7. máj 2025
@nyusika

@nin12345 ja ma praveze pocit, ze nejak ocakava, ze sa buder dcera spravat tak, ako sa oni kedysi doma spravali...ved pise "my sme hento robli...my sme hento nerobili...s nami sa nikto neucil"

@nyusika neočakávam...ale ja mám 40 rokov, tiež sme povystrajali ako deti. Ale že by som nerešpektoval rodičov? Tiež sa mi nechceli,aj som odvravala, ale stačilo mi povedať 2x a nechcela som počúvať krik rodičov,tak som urobila čo bolo treba. Nie že ona má ha háku, keby si aj pľúca vykricim...

pikachu999
7. máj 2025

Ja keď som bola ako decko drzá tak som dostala facku..jedna stačila potom už som sa správala lepšie

pikachu999
7. máj 2025

A nemám z toho traumu ani nič

autor
7. máj 2025
@pikachu999

Ja keď som bola ako decko drzá tak som dostala facku..jedna stačila potom už som sa správala lepšie

@pikachu999 no mne stačil krik a tiež ma to uzemnilo. Ona má pocit že ju stále buzerujem a niečo zakazujem... No áno,moze to tak vnímať, lebo denno denne jej točím o Tom istom. A to chcem len aby sa učila a udržiavala si svoju izbu. A nerobila bordel po dome. Ona niečo vezme z kuchyne, nechá to v obývačke,nič neodlozi odkiaľ to vzala...

dennissa16
7. máj 2025

Možno si len zvyknutá, že bola doteraz až príliš dobrá ukážkova…keď píšeš, že aj ako mala bola zlata. Učila sa dobre..
Teraz je trošku horšia, tak tá to vytáča. Lebo naozaj si nemyslim, že je to až taká katastrofa, na psychológa.
Moji dvaja od mala vystrkovali rožky, tak nie som v takom šoku asi 😁

pikachu999
7. máj 2025

Je to príprava na to aby si sa tešila že sa odsťahuje ..celá puberta 😅

betulinka1
7. máj 2025

Za mna treba nasadiť tvrdší rezim kvoli škole. To papulovanie alebo pubertálne spravanie by som asi len tlmila, že ked ona niečo chce od teba, tak by som jej ja vyplazila jazyk. Ale to učenie žial, len si s nou sadnúť, kontrolovať, skúšať ju a učiť sa s nou. Lebo by bolo skoda aby schytala trojky, keďže priemer sa ráta na stredné školy. V škole by som nepopustila ale správanie za mňa niečo vymyslieť ako jej to vrátiť. Ale potom už na tom trvať. U nas celkom zaberá, ked sa nechce učiť jeden alebo druhý, tak muž vymyslel OK, tak sa neuč ale treba pozbierať hovná okolo domu po psovi, treba povysávať celý dom, vytrieť, prádlo zo susicky..... hovoríme im, buď sa učiš alebo zarabas. Medzi tým nic iné nie je. Podľa mňa už sa krikom neda moc poriešiť v tomto veku. Už na nich treba tak, aby si uvedomili, že musia sa snažiť a nie len elektronika a kamosi.

autor
7. máj 2025
@dennissa16

Možno si len zvyknutá, že bola doteraz až príliš dobrá ukážkova…keď píšeš, že aj ako mala bola zlata. Učila sa dobre..
Teraz je trošku horšia, tak tá to vytáča. Lebo naozaj si nemyslim, že je to až taká katastrofa, na psychológa.
Moji dvaja od mala vystrkovali rožky, tak nie som v takom šoku asi 😁

@dennissa16 no s učením to bolo že som sa s ňou učila štyri roky nonstop, potom dva roky sama, ale občas som niečo vysvetlila, pomohla s projektom..na škole som si dosť pohla nervy, tento rok ešte ako tak prvý polrok, ale ako prestúpila, totálne to flaka...no poviem tak, že nie som spokojná s trojkami. Lebo ona zručná manuálne nie je vôbec, takže nejaké remeslo neprichádza do úvahy, tak preto chcem aby sa učila lepšie...

autor
7. máj 2025
@pikachu999

Je to príprava na to aby si sa tešila že sa odsťahuje ..celá puberta 😅

@pikachu999 ma to sa už teraz teším...🤔

autor
7. máj 2025
@betulinka1

Za mna treba nasadiť tvrdší rezim kvoli škole. To papulovanie alebo pubertálne spravanie by som asi len tlmila, že ked ona niečo chce od teba, tak by som jej ja vyplazila jazyk. Ale to učenie žial, len si s nou sadnúť, kontrolovať, skúšať ju a učiť sa s nou. Lebo by bolo skoda aby schytala trojky, keďže priemer sa ráta na stredné školy. V škole by som nepopustila ale správanie za mňa niečo vymyslieť ako jej to vrátiť. Ale potom už na tom trvať. U nas celkom zaberá, ked sa nechce učiť jeden alebo druhý, tak muž vymyslel OK, tak sa neuč ale treba pozbierať hovná okolo domu po psovi, treba povysávať celý dom, vytrieť, prádlo zo susicky..... hovoríme im, buď sa učiš alebo zarabas. Medzi tým nic iné nie je. Podľa mňa už sa krikom neda moc poriešiť v tomto veku. Už na nich treba tak, aby si uvedomili, že musia sa snažiť a nie len elektronika a kamosi.

@betulinka1 a oni idú bez debaty potom vysávať, utierať, atď? Lebo ks už som taká unavená z toho večného oponivania, ja poviem A, ona B, ja doprava, ona doľava...proste furt sa doťahovať, prosit, vyhrážať,vysvetľovať. Ako ja už fakt nemám na to silu.

drianaa
7. máj 2025

Pozri sa, sama tvrdíš, že ste sa správali k rodičom inak. Tak sa zamysli, či ste aj boli vychovávaný rovnako, ako je tvoja dcéra, podľa mňa nie. Skús porozmýšľať, čím to bolo, niekedy si treba vziať príklad z iných, napríklad aj z výchovy tvojich rodičov, alebo niekoho iného. Pisala si, že si jej odpúšťala tresty a bola si mäkká a toto je výsledok, tak potom keď sa ti to nepáči, treba zmeniť aj seba a svoj prístup k nej a k výchove. Nechce doma nič robiť, správa sa k tebe hnusne a vykričí ti, že si škaredá - ani prstom by som nepohla pre ňu, kým sa neospravedlní a nenaučí sa správať. Oper si len svoje veci, navar len pre seba, jedlo si kúp také, čo máš rada ty, žiadne sladké, pochutiny a tak. Nech si slečna skúsi sa starať o seba, teraz keby sa takto správala v práci alebo ku svojim kamarátom, tiež by nezavreli oči a nebolo by to v poriadku. Je dlho na mobile a má zlé známky? Tak jej zruš paušál, internet vypni, ak chce, nech si ho platí sama z nejakých peňazí. Chce od teba pomôcť s učením, a pritom sa sama neučí a necháva si to na poslednú chvíľu, tak ju nechaj. Pár krát sa jej to nepodarí a naučí sa si lepšie organizovať čas. Áno, v čase dobrej nálady porozprávať sa je super, ale treba sa toho držať stále. Nieže ona po tebe bude vrieskat a ty sa budeš tváriť, že nič sa nedeje. Proste jej treba ukázať, že všetky jej činy majú dôsledky, nielen tie dobré, ale aj tie zlé

dennissa16
7. máj 2025

Moj úplne kópia tvojej. Aby mal 2 a 3 musím nad ním stať. Od 1. ročníka. Učenie ho nebaví, práca tiež. Jedine šport. On urobí, co mu poviem, aj upratuje, ale všetko musím hovoriť. Sam od seba to je skôr sviatok. Drzý je tiež neskutočne. Proste naozaj každodenný boj

janage
7. máj 2025

Keď ma výlevy, že si zla matka, čo keby si s kľudom dookola opakovala. Nie nie som zla matka, práve naopak som dobrá matka, ktorej záleží na svojom dieťati. Preto dohliadam, usmerňujem, vyžadujem to a to.
To len tebe sa teraz nechce ...vyniesť kos, upratať, povysavat, učiť sa a preto hovoríš čo hovoríš. Ale to je len tvoj názor, nie pravda. A takýto tvoj názor má mrzí, ale dokážem s tým žiť. Lebo mi na Tebe záleží a mam ta rada.
A nepopustiť aj keď je to ťažké.
Alebo skus týždeň nič neriešiť. Známky, poriadok, veci nič. Po týždni jej povedz, že keďže vidíš, že sama nedokáže vidieť, čo je potrebné, prechádzate na tvoj spôsob.
Povedz nech ona sama navrhne ako budete fungovať s tým, že je nevyhnutné napr. Každý deň umyť riad, vyniesť kos, každé 2 dní povysavat, denne sa pripraviť do školy.
Kamoška super, ze je. Môže prísť k vám a môžu sa spolu učiť a potom pokecat, atď.
Skúšaj čo zafunguje. Ponukni kompromis tam, kde to je možné.

isis234
7. máj 2025

Mobil zobrať. Až keď bude mať úlohy do školy, môže "doňho pozerať". S kamoškou sa môže stretnúť vonku. Nemusí jej stále písať. Treba i doma pomáhať.

betulinka1
7. máj 2025

Jasne, ze mne nie. So mnou je boj ale ja som makka a nedôsledna. Muz zaveli a deti v pozore. A keby sa ozvali, vypína wifi a berie elektroniku a kludne aj na cely vikend. A to on ich nikdy v zivote necapol ani po zadku. Proste je dôsledný a cez neho cesta nevedie.

evienmk
7. máj 2025

Ahoj, myslím, že veľa urobila zmena školy. Písala si, že je rada, že má konečne kamošku, tak asi doháňa zameškané.
Ono to nie je zlé, že trávi čas na mobile a s kamoškou, zlé je, že bez obmedzenia. Treba nastaviť pravidlá, nejaký denný režim. Napr. do 18. hod s kamoškou a na mobile a potom sa učiť. Alebo naopak, najprv úlohy a potom (dať nejaký čas) zábava.
Odvrávanie, nadávanie pubertiaci skúšajú. Skúša Tvoje hranice, možno by pomohlo znížiť jej vreckové/obmedziť nákup v školskom bufete a pod.
Ináč deti, ktorým chýba doma otcovská ruka, majú často problémy s disciplínou, znížením známok. Je to v škole viditeľné, mala by si byť prísnejšia a zastúpiť otca.
Tak držím palce.

autor
7. máj 2025
@evienmk

Ahoj, myslím, že veľa urobila zmena školy. Písala si, že je rada, že má konečne kamošku, tak asi doháňa zameškané.
Ono to nie je zlé, že trávi čas na mobile a s kamoškou, zlé je, že bez obmedzenia. Treba nastaviť pravidlá, nejaký denný režim. Napr. do 18. hod s kamoškou a na mobile a potom sa učiť. Alebo naopak, najprv úlohy a potom (dať nejaký čas) zábava.
Odvrávanie, nadávanie pubertiaci skúšajú. Skúša Tvoje hranice, možno by pomohlo znížiť jej vreckové/obmedziť nákup v školskom bufete a pod.
Ináč deti, ktorým chýba doma otcovská ruka, majú často problémy s disciplínou, znížením známok. Je to v škole viditeľné, mala by si byť prísnejšia a zastúpiť otca.
Tak držím palce.

@evienmk ďakujem. Ona vreckové nedostáva, keď jej niečo treba, kúpim jej, keď ide von, dám jej peniaze, na nejaké bidety výnimočné. Áno dobieha zameškané a vysvetľujem jej, že keď sa naučí, tak nech sedí na mobile. A ináč ona je taká lenivá, že tento týždeň jej nechystám raňajky,desiatu. Tak ranajkovala pár bobuliek hrozna, ona si je lenivá aj rožok natrieť... No už som jej teraz vzala telefón. Tiež nepozná pojem,keď poviem hodina a dosť, furt to predlžuje,nechce ho odovzdať atď...

evienmk
7. máj 2025

Ešte ma napadla jedna vec. Ja som učila niekoľko rokov na ZŠ (druhý stupeň) a siedmaci, ôsmaci mali väčšinou pokles známok (aj kvôli puberte, prvým láskam,...). Ale napr. v deviatom ročníku si niektorí uvedomili, že chcú ísť na náročnejšie stredné školy, tak sa začali viac učiť.
Čo keby si si s ňou niekedy v kľude pohovorila, čo v živote chce, čo ju baví. Na akú strednú školu chce ísť... Lebo keď chce nejakú štvorročnú strednú školu s maturitou, tak je načase, aby zabrala a uvedomila si, že ju nemusia prijať. Lebo žiaci dostávajú body aj za vysvedčenie. A keď bude mať slabšie známky, tak prijmú jednoducho lepších.
Skús ju nejako takto namotivovať... Pretože so slabšími známkami sa bude musieť uspokojiť možno len s učňovskými odbormi (aj keď tie tiež nie sú zlé, ale predsa, možno chce ísť na nejakú školu s maturitou).

autor
8. máj 2025
@evienmk

Ešte ma napadla jedna vec. Ja som učila niekoľko rokov na ZŠ (druhý stupeň) a siedmaci, ôsmaci mali väčšinou pokles známok (aj kvôli puberte, prvým láskam,...). Ale napr. v deviatom ročníku si niektorí uvedomili, že chcú ísť na náročnejšie stredné školy, tak sa začali viac učiť.
Čo keby si si s ňou niekedy v kľude pohovorila, čo v živote chce, čo ju baví. Na akú strednú školu chce ísť... Lebo keď chce nejakú štvorročnú strednú školu s maturitou, tak je načase, aby zabrala a uvedomila si, že ju nemusia prijať. Lebo žiaci dostávajú body aj za vysvedčenie. A keď bude mať slabšie známky, tak prijmú jednoducho lepších.
Skús ju nejako takto namotivovať... Pretože so slabšími známkami sa bude musieť uspokojiť možno len s učňovskými odbormi (aj keď tie tiež nie sú zlé, ale predsa, možno chce ísť na nejakú školu s maturitou).

@evienmk chce ísť na zdravotnú... Na uvnovku nemá také zručnosti s motoriku, je trochu nemehlo fyzicky. Ja jej toto vysvetľujem denno denne. Ako funguje prijatie na strednú školu, či chce skončiť ako upratovačka, že potom nebude mať ani peniaze,dovolenky, no prehupli očami,keďže to už počula miliónkrát..áno, je teraz aj zalaskovana, tak to už úplne jej myšlienky utekajú inde...

pikachu999
8. máj 2025

Na zdravotnú ju zoberú aj s 3 kami ...nie je to nejaká výberová škola..nechce skúsiť masera?

autor
8. máj 2025
@pikachu999

Na zdravotnú ju zoberú aj s 3 kami ...nie je to nejaká výberová škola..nechce skúsiť masera?

@pikachu999 nie, maséra nie... Myslíš že naozaj na šancu aj s trojkami?

pikachu999
8. máj 2025

😁 mala som spolužiakov aj 4karov tam

autor
8. máj 2025
@pikachu999

😁 mala som spolužiakov aj 4karov tam

@pikachu999 fakt? No tak to si ma aspoň trochu upokojila. Ja stále dúfam, že dostane rozum a zaberie o rok, že už bude taká zodpovednejšia

pikachu999
8. máj 2025

Uvidíš..na strednej sa veľa mladých uvedomí a zamakaju 🙂

evienmk
8. máj 2025

Tak aspoň to je dobré, že už má nejakú predstavu, kam chce ísť. To je tiež plus. A rozmýšľam, že na zdravotnú asi robia prijímačky zo SJL a BIO, čiže napr. matematika tam až takú kľúčovú úlohu nehrá.
Bude dobre, neboj. Zvládnete to obidve 🙂