icon

Ako zvládnuť 14-ročného syna, ktorý sa správa ako malé dieťa?

daluma123
14. okt 2025

Dobrý deň, prosím o radu.

Náš 14-ročný najstarší syn je pubertiak, ktorý sa chová a rozpráva ako malé dieťa. Najradšej sa
hrá s malými deťmi ( v našom okolí ich máme dosť), stále vyhľadáva ich spoločnosť a rád s nimi trávi čas hrou alebo dávaním na nich pozor. Taktiež najradšej kominikuje s nami dospelými-rodičmi iba zdrobneninami to vo všetkom, oslovuje nás maminka, tatinko a mladším bratov tiež oslvouje iba zdrobneninkami ich mien.
Ked sme niekde na navšteve a niekto z dospelých by sa ho niečo opýtal, tak skloní iba hlavu, pokrčí plecami a odide preč.
V škole je kominikatívny málo, iba v rámci možností, extra spoločnosť rovesníkov nevyhľadava, viac sa baví s mladšími žiakmi. O rok pôjde na strednú školu, tak sa obávam čo bude.

Máte niekto podobné skúsenosti, viete poradit. Ďakujem.

Strana
z2
dahra
14. okt 2025

@daluma123 - hrá sa s mladšími - o rok-dva? o päť? so škôlkarmi? Poznám jedného 15- ročného, čo sa cez prázdniny chodil hrávať s našimi chlapcami. Tí boli vtedy o 5-7 rokov mladší. Bol to integrovaný žiak, mal detské - detinské správanie a myslenie. Takže sa pri nich cítil pravdepodobne ako so seberovnými. Moja najmladšia je tiež detská. Má aj kamarátky v ročníku, ale určite inklinuje k mladším deťom. Dokonca vo svojich 9-tich rokov sa rada venuje aj škôlkarom. Hrá sa s nimi.

bonboniera
14. okt 2025
@anonym_02e8bf

@bonboniera no ja radsej tiež 14r rebela, ako maznosa ,mne to u chlapov celkovo dosť vadi ,tieto zzenstele maniere a vyjadrovanie.

@anonym_02e8bf chcela by som vidieť tieto hrdinky ako by sa ich syn pýtal “maminka co budeme vecer papkat” potom co prišiel z ihriska kde sa hral s malými deťmi ako by syna s láskou pohladil po licku ze joj ty môj bubacik citlivucky a s kľudom by išli spat 🙂 ale sak internet znesie.

tiika
14. okt 2025

@daluma123 Prosím ta, napíšeš niečo, odpovieš? Je ťažké potom niekedy radiť a zároveň to vytvára dojem, že téma vznikla len na vyvolanie “vášnivých” reakcii.

tiika
14. okt 2025

@daluma123 syn môže byt pokojnejší, citlivejší, empatickejsi, hravejsi ako jeho rovesníci, preto si viac rozumie a citi sa bezpečnejšie s mladšími deťmi. Ak sú teraz chalani v jeho veku drzejsi, vyjadrujú sa stylom, ktorý sa mu nepáči, preberajú témy, ktoré jeho ešte nezaujímajú, tak sa ich radšej stráni. Zároveň si tieto rozdiely môže uvedomovat, alebo sa v ňom deju veci, ktorym nerozumie, a preto môže byt i tichší, hanblivejší.
Ako dlho sa sprava maznavejsie? V každom prípade je to prejav “čohosi”. Pokúša sa týmto spôsobom dostat “niečo”, čo mu chyba. Možno este viac než inokedy potrebuje cítiť istotu, vašu oporu, lásku a blízkosť. Skús mu to nevycitat, ale pokojne, otvorene a s úprimným záujmom sa s ním o tom porozprávať.
Asi rozumiem tvojim obavám, pride nová skola, kolektív, môže to byt pre neho náročné. Ak si nebudes vedieť poradiť, neváhala by som sa obrátiť na odborníkov, možno sa porozprávať aj s triednym učiteľom či škol. psychológom, čo si o tom myslia.

tiika
14. okt 2025

@daluma123 ešte som chcela opytat, ako sa s mladšími hrava? Ide len o ich vek alebo sa im snaží prispôsobiť aj v komunikácii, správaní a hra sa, že je i on akoby mladšie dieťa?

iwesska
14. okt 2025

Nie je to tym,ze ma malych surodencov a vidi,ako s nimi komunikujete vy,tak chce zaujat pozornostou aj on? Moj syn tiez pojde na strednu,bavi sa aj s rovesnikmi,ale od malicka nema problem sa prihovorit a zahrat aj s detmi podstatne mladsimi ako on.

anonym_49381e
14. okt 2025

@daluma123 Poznám jedného takého. Neviem akú má diagnózu ,ale oneskorené dospievanie určite. Chlapec už na pohľad vždy vyzeral detsky hlavne v období dospievania. Vysoký síce bol ,ale správal sa detsky veľmi. Taký trochu pozadu. Tiež sa hrával vonku s malými deťmi pritom mal už v tom čase 15! Vždy mi prišiel taký iny..Taký zoženštelý..je to chalan od vedľa. Na fb pridaval čudné fotky. Také detinske. Neskôr ako pečie, vari, pláva...už ma chalan vyše 20r.Ma priateľku, ale vždy také čudné fotky pridáva.

stvura
15. okt 2025
@bonboniera

@anonym_02e8bf chcela by som vidieť tieto hrdinky ako by sa ich syn pýtal “maminka co budeme vecer papkat” potom co prišiel z ihriska kde sa hral s malými deťmi ako by syna s láskou pohladil po licku ze joj ty môj bubacik citlivucky a s kľudom by išli spat 🙂 ale sak internet znesie.

@anonym_49381e inac ano, presne ako si napisala moze byt este zaostaly, autorka vsak neodpoveda, zda sa mi to cudne - bud vymyslena tema alebo sa "uvedomila" ze toto fakt nie je OK.

@bonboniera podla mna si dobre napisala, mna by zaujimalo kolko tych mamiciek co tu "operuju" citlivym dietatom ma dieta vo veku 13-18r. Zrejme ziadna (tipujem ze su to vsetko matky deti do 6r a s pubertiakmi neprichadzaju do kontaktu), lebo by vedeli ze toto nie je spravanie standardneho 12-20r dietata.

stvura
15. okt 2025
@motylik2559

@daluma123 Ahoj, odkedy sa syn takto sprava? Je taky odmalinka alebo to zacalo, ked presiel do puberty? Ake je nastavenie vo vasej rodine? Lebo mozno si to s muzom ani neuvedomujete, ale mozno to odpozeraval od vas. Ze sa aj vy oslovujete s muzom zdrobneninami, pripadne aj mladsich synov. Tazko povedat, kedze neuvadzas viac v ramci oblasti fungovania v rodine, ze ako to mate nastavene. To,ze bratov oslovi zdrobeninami by som ako problem nevidela vobec, pretoze vela aj dospelych nepovie trebars Dáša ale Dáška, nepovie Katarina ale Katka...atd. Mladsi synovia ako oslovuju vas rodicov, tiez tak ako najstarsi? Vies ono niekedy ten najstarsi "obkuka" niektore veci aj od mladsich, lebo citi,ze trebars uz vy rodicia si ho trochu menej vsimate a skusa, to co mladsi, aby na seba upriamil pozornost. Aj take veci sa stavaju. Pises,ze v skole je skor tichsi a teda zrejme medzi spoluziakmi v triede asi nebude mat kamosov nejak...Skusala si aj tam "nazriet", ci nahodou nie je v triede kvoli tichsej povahe sikanovany? Ci sa mu decka za to nesmeju? Vies napisala si vsetko len velmi vseobecne a je to dost malo na to, aby sa dalo nieco lepsie poradit, lebo takto mozeme len hadat x-moznosti. Skus napisat viac nech je to aj pre nas jasnejsie. Co sa tyka obav z toho, ked pojde na strednu, neobavaj sa zbytocne dopredu, pretoze nevies zatial do akeho kolektivu sa dostane, mozno bude mat fajn kolektiv, zacleni sa a zrazu ani syna nespoznas😄 Tazko dopredu polemizovat. S tymto najprv pockaj az ked tam bude a ako sa to tam vyvinie.

@motylik2559 To si napisala riadnu blbost....ze neobavaj sa ked pojde na strednu? Stredna je momentalne zabijak, tam normalne decko ti spoluziaci "zozeru" a kdezto este taketo. Prosimta, kedy si bola na strednej? Vies ako to tam funguje? Poznam x deti co sli na stredne /alebo su na strednych skolach a nevedia sa zaclenit, normalne trpia a ledva cakaju kedy skoncia, pripadne navstevuju psychologa. To uz nie je stredna ako za nasich cias (som koncila strednu v roku 1996). Tam sa riesia uplne ine veci, zije uplne inym zivotom. Ten tlak, to uz nie je ako u nas kedysi ci mas chlapca/nemas, ci mas adidasky.

anonym_ed1312
15. okt 2025

Takáto prílišná láska k malým deťom by sa mi tiež nepáčila, snáď ho k tým deťom neťahá sexuálny pud, tak ako boli prípady že 14 ročný zneužíval 6 r sestranicu atď
Hormóny v puberte narobia svoje, mať to pod kontrolou pre istotu, držím palce, máme dievčatká, nenecháva ma to chladnou..

motylik2559
15. okt 2025
@stvura

@motylik2559 To si napisala riadnu blbost....ze neobavaj sa ked pojde na strednu? Stredna je momentalne zabijak, tam normalne decko ti spoluziaci "zozeru" a kdezto este taketo. Prosimta, kedy si bola na strednej? Vies ako to tam funguje? Poznam x deti co sli na stredne /alebo su na strednych skolach a nevedia sa zaclenit, normalne trpia a ledva cakaju kedy skoncia, pripadne navstevuju psychologa. To uz nie je stredna ako za nasich cias (som koncila strednu v roku 1996). Tam sa riesia uplne ine veci, zije uplne inym zivotom. Ten tlak, to uz nie je ako u nas kedysi ci mas chlapca/nemas, ci mas adidasky.

@stvura Ahoj, no nie na kazdej je to teror ako pises. Synovec mi chodi na strednu a od zaciatku spokojny, decka si tam zle nerobia a nezeru sa za ziva, aspon nie v triede, v ktorej je🙂 Kamoskina dcera detto, ma v pohode kolektiv a na to,ze prave ona je introvertnejsia, tak tam problemy nezaziva, ba sa tam dokonca rozrozpravala a nasla si tam 3 take spoluziacky co aj von zacali chodit, a to celu zakladku mala len 1 kamosku. Takze nie, celkom som blbost nenapisala tak ako si myslis, pretoze ano je to v dnesnej dobe dravsie, co s tebou suhlasim, ale nie vsade to tak je🙂

bonboniera
15. okt 2025
@stvura

@anonym_49381e inac ano, presne ako si napisala moze byt este zaostaly, autorka vsak neodpoveda, zda sa mi to cudne - bud vymyslena tema alebo sa "uvedomila" ze toto fakt nie je OK.

@bonboniera podla mna si dobre napisala, mna by zaujimalo kolko tych mamiciek co tu "operuju" citlivym dietatom ma dieta vo veku 13-18r. Zrejme ziadna (tipujem ze su to vsetko matky deti do 6r a s pubertiakmi neprichadzaju do kontaktu), lebo by vedeli ze toto nie je spravanie standardneho 12-20r dietata.

@stvura ako vidis, na koniku sa z veľmi neštandardného správania zrelého minimálne na psychologickú poradu dokáže robiť cnost, dokonca SLUSNOST a sen každej mamičky. A samozrejme treba ísť hneď do extrémov, pubertiak môže byt buď ako autorkin syn alebo agresívny feťák co kradne rodičom peniaze. Ale vlastne nie nie, vlastne nakoniec je každý iný. Ale najprv treba vypichnúť nehativne extrémy.
Kazdopadne súhlasím ze teba je vymyslená, našťastie 🙂

stvura
16. okt 2025
@motylik2559

@stvura Ahoj, no nie na kazdej je to teror ako pises. Synovec mi chodi na strednu a od zaciatku spokojny, decka si tam zle nerobia a nezeru sa za ziva, aspon nie v triede, v ktorej je🙂 Kamoskina dcera detto, ma v pohode kolektiv a na to,ze prave ona je introvertnejsia, tak tam problemy nezaziva, ba sa tam dokonca rozrozpravala a nasla si tam 3 take spoluziacky co aj von zacali chodit, a to celu zakladku mala len 1 kamosku. Takze nie, celkom som blbost nenapisala tak ako si myslis, pretoze ano je to v dnesnej dobe dravsie, co s tebou suhlasim, ale nie vsade to tak je🙂

@motylik2559 no tak drzim palec, potom napis, lebo ja co vidim tak to je vsade bud zle alebo nemastne/neslane. Ked rozpravam svojim detom ze som poznala spoluziakov zo vsetkych 5 tried v rocniku tak sa za hlavu chytaju (ako ano, ja som extrovert) - oni ani nevedia kto je s nimi v triede, kdezto este ako sa vola, co robi a nikdy sa s polovicou nerozpravali dlhsie ako "ahoj"rano.

motylik2559
16. okt 2025
@stvura

@motylik2559 no tak drzim palec, potom napis, lebo ja co vidim tak to je vsade bud zle alebo nemastne/neslane. Ked rozpravam svojim detom ze som poznala spoluziakov zo vsetkych 5 tried v rocniku tak sa za hlavu chytaju (ako ano, ja som extrovert) - oni ani nevedia kto je s nimi v triede, kdezto este ako sa vola, co robi a nikdy sa s polovicou nerozpravali dlhsie ako "ahoj"rano.

@stvura dakujem, no zatial co viem tak nastastie tam to funguje dobre...Chapem, a viem,ze zial nie na kazdych skolach je to dobre😒 a ze zdaleka to uz neni co to byvalo kedysi. Teraz byvaju decka ako z divych vajec poväcsine. No ale poznam aj taketo ako som napisala a na take skoly sa uz da asi napisat,ze cest vynimkam, aj ked su tie skoly ihly v kope sena. Konieckoncov, autorka napisala aj tak velmi malo na to, aby sme mohli nieco hodnotit, ze preco sa najstarsi tak sprava, to nastavenie v rodine je velmi dolezite a ozaj aj to,ci ten najstarsi citi rovnaky zaujem od rodicov ako tie mladsie deti. Lebo zial niekedy aj tíe starsie potom kopiruju mladsie (napr tymi zdrobneninami, zaliskanim), len aby si ho vsimali viac tiez. Tiez neuvadza, kedy to zacalo, ci je taky odmalinka, alebo to zacalo zrazu v puberte. Ci bola preklepnut to, ci ho v skole za to nesikanuju, alebo sa mu nesmeju. Kazdopadne si myslim, ze by sa mali s nim otvorene porozpravat, ma 14, takze urcite vie vysvetlit preco tak hovori-samozrejme, pokial tak hovori cela rodina, tak vieme kde je problem, alebo to kopirovanie-ale ak by to nebolo tym, tak si nemyslim,ze by bolo na skodu zajst k detskemu psychologovi na par sedeni a tak najlepsie zistia, ci chlapcovi nieco je, alebo je celkom ok, min pre to potvrdenie/vyvratenie stavu. Len rodicia malokedy hladaju pricinu v sebe, ci to ako ziju v rodine, ci to tam je, ci tam nieco neabsentuje...preto som nepisala hned v predoslych komentaroch o psychologovi, lebo som myslela,ze autorka odpise na tie veci a keby sa zistilo, ze vlastne oni su tak nastavení v rodine, alebo ze to robi z nedostatku pozornosti, tak na tom sa da zamakat najprv aj bez psychologa, samozrejme to treba dlhodobo udrziavat a az keby ani to nezaberalo potom tam s nim ist. Len takto, ked sa neozvala, my tu mozeme polemizovat nad cimkolvek, moze to byt aj vymyslena tema, kedze sa autorka neozyva k takej dolezitej teme co zalozila, ...no tazko povedat co z toho je ono😄🙂

elzena2
16. okt 2025
@stvura

@stvura a aký tlak máš na mysli, ze iné veci, ako sme my zažívali? Co musia mat dnesne deti, aby zapadli? Technologie (tablet, hodinky...)?Ja vidím, že to, ci máš adidas alebo neznackove sa rieši teraz, medzi tretiakmi, stvrtakmi na základnej. A ešte hry, videa. My sme mali v tom veku asi len pogy?

motylik2559
16. okt 2025
@stvura

@stvura * opravujem, ze by nebolo na skodu zajst k detskemu psychologovi, som sa pomylila zhruba v strede textu

anonym_a0e1fa
16. okt 2025
@motylik2559

@stvura * opravujem, ze by nebolo na skodu zajst k detskemu psychologovi, som sa pomylila zhruba v strede textu

@motylik2559 tak si vezmi, ze sa matke v tejto teme potvrdili obavy, ze to nie je ok. Ci ma chut ist teraz k psychologovi, aby najprv trpla, ze ci nie je na vine ona, svojou vychovou a v tom horsom pripade to bude mat potvrdene na papieri, ze syn ma sklony k ..... Ak to je nieco, co sa neda vyliecit, tak urcite ho bude radsej cely zivot kryt a bude dufat, ze sa nic nestane. Spomen si, ako casto su take spravy, ked nejaky psychos uskrti priatelku, magor vystriela pol bytovky a pod. a ked sa pytaju najblizsej rodiny, tak vsetci tvrdia, ako s nim nikdy neboli problemy a ako neprejavoval nic zvlastne. Neverim. Urcite blizki videli, ze nie je ok a boja sa priznat pravdu, len by mu tym (a niekedy aj sebe) uskodili. Tento pribeh je len upozornenim pre nas ostatnych, ze vsetci ti dospeli, ktori nie su v poriadku, tiez boli niekedy detmi, cize davat pozor na seba a svoju rodinu. Ak len 5% populacie nie je ok (pedofil, narcista...) tak statisticky v kazdej skole je aspon jeden jedinec, na ktoreho si treba dat pozor, aj ked je to este len dieta. A ktora matka by si to priznala, aj keby mala pochybnosti?

motylik2559
16. okt 2025
@anonym_a0e1fa

@motylik2559 tak si vezmi, ze sa matke v tejto teme potvrdili obavy, ze to nie je ok. Ci ma chut ist teraz k psychologovi, aby najprv trpla, ze ci nie je na vine ona, svojou vychovou a v tom horsom pripade to bude mat potvrdene na papieri, ze syn ma sklony k ..... Ak to je nieco, co sa neda vyliecit, tak urcite ho bude radsej cely zivot kryt a bude dufat, ze sa nic nestane. Spomen si, ako casto su take spravy, ked nejaky psychos uskrti priatelku, magor vystriela pol bytovky a pod. a ked sa pytaju najblizsej rodiny, tak vsetci tvrdia, ako s nim nikdy neboli problemy a ako neprejavoval nic zvlastne. Neverim. Urcite blizki videli, ze nie je ok a boja sa priznat pravdu, len by mu tym (a niekedy aj sebe) uskodili. Tento pribeh je len upozornenim pre nas ostatnych, ze vsetci ti dospeli, ktori nie su v poriadku, tiez boli niekedy detmi, cize davat pozor na seba a svoju rodinu. Ak len 5% populacie nie je ok (pedofil, narcista...) tak statisticky v kazdej skole je aspon jeden jedinec, na ktoreho si treba dat pozor, aj ked je to este len dieta. A ktora matka by si to priznala, aj keby mala pochybnosti?

@anonym_a0e1fa Ale ja nemozem nic takto vyhodnocovat z toho mala napisaneho...keby sa autorka teda aspon vratila k tak zavaznej teme, co teda dala a doplnila dolezite info. Ja som napisala svoj postoj, nevylucila som aj to,ze by mal navstivit psychologa, aby sa potvrdilo ci vylucilo ci je ok alebo nie. Myslim,ze som sa vyjadrila uz dost obsirne predtym, cize uz nemam k tejto teme viac co dodat a nejake dohady bez doplnenia info matky nebudem dedukovat dalsie a dalsie, ked je to ocividne zbytocne, ked ani my z toho mala nevieme zas tiez podstatne info. Tak asi takto by som ti odpovedala. A tiez si netaz hlavu niecim, kde ta konverzacia nejak nepokracuje a teda dohad mozes ozaj vela bez realnych info🙂samozrejme toto ti pisem v dobrom mienene🙂

Strana
z2