Ako zvládnuť 14-ročného syna, ktorý sa správa ako malé dieťa?
Dobrý deň, prosím o radu.
Náš 14-ročný najstarší syn je pubertiak, ktorý sa chová a rozpráva ako malé dieťa. Najradšej sa
hrá s malými deťmi ( v našom okolí ich máme dosť), stále vyhľadáva ich spoločnosť a rád s nimi trávi čas hrou alebo dávaním na nich pozor. Taktiež najradšej kominikuje s nami dospelými-rodičmi iba zdrobneninami to vo všetkom, oslovuje nás maminka, tatinko a mladším bratov tiež oslvouje iba zdrobneninkami ich mien.
Ked sme niekde na navšteve a niekto z dospelých by sa ho niečo opýtal, tak skloní iba hlavu, pokrčí plecami a odide preč.
V škole je kominikatívny málo, iba v rámci možností, extra spoločnosť rovesníkov nevyhľadava, viac sa baví s mladšími žiakmi. O rok pôjde na strednú školu, tak sa obávam čo bude.
Máte niekto podobné skúsenosti, viete poradit. Ďakujem.
Nerobi to naschval😀? Ze je to take obdobie, ktore prejde.... Alebo to trva dlhsie?...
Nieje autista? U psychológa ste boli?
@daluma123 a čo si by chcela chalana čo žuje tabak, s rodičmi ani nerozpráva a súrodencov bije?s kamarátmi sa tula po lavičkách a robí blbosti?
Tak máš citlivejšieho chalana asi viac utiahnutého, introvertneho.Moj brat sa staral o všetky deti a zvieratá v okolí dnes je pedadog na VŠ citlivý, múdry chlap.
@anonym_b77835 k psychológovi by mali ísť, aby prijali svojho syna ja len verím, že nemá typ otca, ktorý bude z neho chcieť spraviť poriadneho chlapa a nie bábovku🫣
Nemusí mať hneď psychickú diagnózu, sú ľudia ktorí inklinujú k starostlivosti o deti viac než ostatní… mne sa vybavila spolužiačka ešte zo základnej školy, mám pocit že nakoniec aj išla študovať týmto smerom a teraz sa stará o deti v škôlke. Záleží asi na akú strednú školu chce ísť a čo by chcel robiť za prácu po skončení. Napr. Vychovávateľ, pediater, učiteľ a pod.
@daluma123 no neviem, mne sa to nezda - akoze robim s deckami, poznam deti s diagnozami...moja kamoska ma velmi citlivych synov ale ani tam to nie je take ake si popisala a ani nikdy nebolo. Mam aj kamarata z detsva ktory je inak orientovany ale ani on nemal nikdy az take prejavy - nikdy sa nechoval ako male decko aj ked zdrobneniny stale pouziva (aj sa inac pohybuje) a vidiet ze je "iny". Ak to nerobi tvoj syn naschval v ramci vzdoru, tak by som sa s nim jemne porozpravala, prip. ci on netuzi sa porozpravat s niekym. To ze pubosi su ignoranti je druha vec - mam doma troch, takze som rada ze mam psa a macku 🙂
@daluma123 je najstarší, možno mu zostal syndróm najstaršieho dieťaťa. Má potrebu starať sa o mladších a baví ho to, cíti sa dobre v ich spoločnosti...
@daluma123 a čo si by chcela chalana čo žuje tabak, s rodičmi ani nerozpráva a súrodencov bije?s kamarátmi sa tula po lavičkách a robí blbosti?
Tak máš citlivejšieho chalana asi viac utiahnutého, introvertneho.Moj brat sa staral o všetky deti a zvieratá v okolí dnes je pedadog na VŠ citlivý, múdry chlap.
@anonym_b77835 k psychológovi by mali ísť, aby prijali svojho syna ja len verím, že nemá typ otca, ktorý bude z neho chcieť spraviť poriadneho chlapa a nie bábovku🫣
@anonym_8aa889 co je toto za komentár … chalanove správanie nie je podľa popisu absolútne v poriadku ale treba hneď ísť z extrému do extrému a hovoriť o násilníkovi. Ty si presne ten typ co žene ktorá sa sťažuje na neschopného manžela napíše ze “a co chceš aby ta bil? Lebo aj taki sú”. 🤦♀️
A mimochodom hej, ja by som radšej mala syna co v jeho veku skúša zuvaci tabak, lebo to k tomu veku môže v rámci rebélie patriť a tak ako to prišlo to môže prejsť ako syna co sa nevie rozprávať s nikým iným ako s malými deťmi. Autorka by to mala určite riešiť a dobre ze sem napísala o radu, verím ze sa dozvie sj niečo užitočné 🙂
Mne príde ako veľmi citlivý starostlivý mladý chalan. Buď rada, že ho nebaví "zháňať" s partiou, fajčiť a neviem čo. Nie každý človek musí byť v puberte hlučný a neslušný
Pubriak?
Mne príde ako veľmi citlivý starostlivý mladý chalan. Buď rada, že ho nebaví "zháňať" s partiou, fajčiť a neviem čo. Nie každý človek musí byť v puberte hlučný a neslušný
@7miriam77 detto ďalšia 🤦♀️ lebo buď je pubertiak “hlučný neslušný” alebo rozpráva v zdrobneninach. Sak nech to autorka nerieši, nech sem napíše keď bude mať chalan 20 rokov, aby ste jej potom premúdrelé písali ze je uchyl a mala to riešiť omnoho skôr.
@7miriam77 detto ďalšia 🤦♀️ lebo buď je pubertiak “hlučný neslušný” alebo rozpráva v zdrobneninach. Sak nech to autorka nerieši, nech sem napíše keď bude mať chalan 20 rokov, aby ste jej potom premúdrelé písali ze je uchyl a mala to riešiť omnoho skôr.
@bonboniera prečo by mal byť úchyl? Ja len píšem, že každý tu pubertu môže prežívať inak...veď nie sme predsa všetci ako cez kopirák.
@daluma123 vôbec to nie je také zle. A akú diagnózu by si mu rada dala? Veď nie je ani retardovaný, ani nebezpečný, ani psychopaticky, ani autisticky. Veď je nezrely, tak počkaj a uvidíš ako sa rozbehne na strednej. Je introvert, nezrely a citlivý. Ja by som teda radšej takéto dieťa v 14 rokoch chcela ako dieťa čo žuje tabak😵💫 apropo, ja som nikdy tabak nežula, nefajčila, a alkohol skúsila až na maturitnom plese a pozri, tu som normálna s rodinou, prácou.
@bonboniera prečo by mal byť úchyl? Ja len píšem, že každý tu pubertu môže prežívať inak...veď nie sme predsa všetci ako cez kopirák.
@7miriam77 presne, nie sme, tak prečo píšeš ze ze hlučnosť a neslušnosť je nejaká základná charakteristika. Sama si premysli co si vlastne myslíš.
@7miriam77 presne, nie sme, tak prečo píšeš ze ze hlučnosť a neslušnosť je nejaká základná charakteristika. Sama si premysli co si vlastne myslíš.
@bonboniera myslím si to, čo som napísala...jeden človek môže byť v puberte hlučný a papulnaty a iný človek môže byť tichý a utiahnutý....každý človek je iný.
@daluma123 ja myslím, že v tomto prípade dosť záleží na tom, odkedy sa takto správa či celý život alebo len teraz v puberte?
@daluma123 ja myslím, že v tomto prípade dosť záleží na tom, odkedy sa takto správa či celý život alebo len teraz v puberte?
@7miriam77 ešte, aby rodičom vadilo, že ich syn pekne oslovuje.Ja som už čítala všetko😆darmo slušnosť a dobrá povaha sa už nenosí.Uchyl, autista, divný je to veľmi zle s našou generáciou.
@anonym_e3b547 to je povaha, ze je určite taký od malička dobre, milé poslusne empaticke dieťa.Poznam takých viac asi som divná😜
@7miriam77 ešte, aby rodičom vadilo, že ich syn pekne oslovuje.Ja som už čítala všetko😆darmo slušnosť a dobrá povaha sa už nenosí.Uchyl, autista, divný je to veľmi zle s našou generáciou.
@anonym_e3b547 to je povaha, ze je určite taký od malička dobre, milé poslusne empaticke dieťa.Poznam takých viac asi som divná😜
@anonym_8aa889 oslovovať každého zdrobneninou je “pekne oslovovať”? Slušnosť a dobrá povaha? To iste píšeš potom ženám co tu píšu o detickach mliečkach a bruskach a vlaskoch? 😂
A to koľko ľudí poznáš co sa ako 14 roční nedokázali baviť a tráviť cas s nikým iným okrem malých deti? V akej spoločnosti to žijete podaktoré?
@anonym_8aa889 oslovovať každého zdrobneninou je “pekne oslovovať”? Slušnosť a dobrá povaha? To iste píšeš potom ženám co tu píšu o detickach mliečkach a bruskach a vlaskoch? 😂
A to koľko ľudí poznáš co sa ako 14 roční nedokázali baviť a tráviť cas s nikým iným okrem malých deti? V akej spoločnosti to žijete podaktoré?
@bonboniera extra spoločnosť rovesníkov nevyhľadáva, píše autorka, nie že sa nerozpráva s nikým okrem deti🥴 Keď sa s ním spolužiaci bavia, tak asi odpovie, a že ich nemá za kamarátov predsa nie je žiadna odchýlka ani úchylka.
@bonboniera extra spoločnosť rovesníkov nevyhľadáva, píše autorka, nie že sa nerozpráva s nikým okrem deti🥴 Keď sa s ním spolužiaci bavia, tak asi odpovie, a že ich nemá za kamarátov predsa nie je žiadna odchýlka ani úchylka.
@anonym_472449 no nič, vy si očividne vyberiete len to co sa vám hodi, ale dobre, tu sa človek každý deň naučí niečo nové, aj to ze 14 ročný rozprávajúci v zdrobneninach ktorý vyhľadáva spoločnosť malých deti je vlastne sen každej mamičky. Tak teda každej želám rovnakého syna, k vašej spokojnosti 🙂
@anonym_472449 no nič, vy si očividne vyberiete len to co sa vám hodi, ale dobre, tu sa človek každý deň naučí niečo nové, aj to ze 14 ročný rozprávajúci v zdrobneninach ktorý vyhľadáva spoločnosť malých deti je vlastne sen každej mamičky. Tak teda každej želám rovnakého syna, k vašej spokojnosti 🙂
@bonboniera ako fakt to nie je zatiaľ patologické, ozaj si mamička nemusí robiť starosti. Keby si ako 30 ročný pozýval do bytu dedičky ako Jackson, tak by boli dôvody na obavy, ale takto??? Ako čo s tým má matka robiť? Psychológ jej k tomu asi nič veľmi neporadí, osobnosť je vo vývine.
@bonboniera ako fakt to nie je zatiaľ patologické, ozaj si mamička nemusí robiť starosti. Keby si ako 30 ročný pozýval do bytu dedičky ako Jackson, tak by boli dôvody na obavy, ale takto??? Ako čo s tým má matka robiť? Psychológ jej k tomu asi nič veľmi neporadí, osobnosť je vo vývine.
@anonym_472449 chcela som iba doplniť, že keby bol pedofil, alebo gay, tak aj tak s tým nikto na svete nedokáže nič urobiť. Je to zatiaľ dieťa, tak ho tak berte.
@anonym_472449 chcela som iba doplniť, že keby bol pedofil, alebo gay, tak aj tak s tým nikto na svete nedokáže nič urobiť. Je to zatiaľ dieťa, tak ho tak berte.
@anonym_472449 hlavne nerozumiem prečo je vôbec v tejto diskusii spomenuté slovo gay. Co to ma spoločne so opisovanym správaním. Ale radšej asi ani nechcem odpoved.
@anonym_472449 hlavne nerozumiem prečo je vôbec v tejto diskusii spomenuté slovo gay. Co to ma spoločne so opisovanym správaním. Ale radšej asi ani nechcem odpoved.
@bonboniera asi niekto ma rovnitko medzi gay a pedofil (potencialne)...
@bonboniera asi niekto ma rovnitko medzi gay a pedofil (potencialne)...
@anonym_748466 akurát som to išla dopísať, je tu mnoho takých 🤮
@daluma123 Aj ja som sa radsje hravala s mladsimi. Ok, zdrobneniny som nepouzivala, mala som aj kamosky rovesnicky, ale skor mi vyhovovala vekovo mladaia generacia a tak je to doteraz. V jednom tabore som si vobec nenasla kamosky medzi rovesnickami v oddieli, zato medzi tymi najmladsimi ano.
Mozno tvoj syn je buduci ucitel v skolke. Preco nie?
Ty poznas syna, ci je tam nahla zmena alebo to bolo tak vzdy .. mozes sa poradit, ale skor odporucam dobreho psychologa.
tak v pritomnosti cudzich, priapdne inych dospelych ani moja 14rocna nie je dvakrat zhovorciva, male deti ale neznasa😂 primerane samozrejme, na chvilu je to ok, a potom nech idu. Ako sa sprava medzi rovesnikmi, ako vyhladava male deti? neviem si to celkom predstavit.. ako ide k nejakym detom malym na ulici, alebo proste v rodine mate vela malych deti...
Na osloveniach nevidim nic zle, ak by velmi maznavo rozpraval, spytala by som sa ho ci vie aj normalne rozpravat primerane veku :DD Mozno je len citlivy, ma rad deti, je starostlivy... inak ako rozhovorom a poznanim svojho syna na to nepridete co je vo veci, ci treba riesit nejaku diagnozu, alebo je to proste taka povaha. Mozno ma/mal skusenosti so sikanou, agresiou medzi rovesnikmi a preto inklinuje skor k mensim detom, lebo mu pridu "nevinnejsie", lepsie.. kadeco moze byt vo veci. TO ze mi povie dieta maminka, by ma tolko neznepokojovalo... o ostatnom by som si pohovorila. To ze nechce byt so spoluziakmi je zvlastne a podla mna sa tam nieco stalo proste.. neuteka predsa ziak zo svojej triedy, medzi mladsie deti...
@daluma123 volá bratov zdrobnelinkami asi aj vy ich tak voláte.Asi budete normálna rodina kde panuje láska a úcta.Dieta je obraz svojich rodičov.Ty s ním nie si v škole nevieš ako sa správa.Tak alfa samec a triedny šašo z neho nebude to je isté, možno je ešte viac detský mutuje, zarastá?Neboj sa testosterón ho zmení.
@bonboniera no ja radsej tiež 14r rebela, ako maznosa ,mne to u chlapov celkovo dosť vadi ,tieto zzenstele maniere a vyjadrovanie.
pozri kolko dospelych zenskych sa tu vyjadruje ovea horsie ako syn a to su dospele... same zdrobneliny, presladene prenunukane ... syn z toho bud vyrastie alebo nebudes mat nevestu ale zenicha ... kazdopadne ak ta to trapi zajdi za psychologom ci je u neho vsetko v poriadku a nema poruchu ..a nie -mas doma citliveho chalana a strednu si hold bude musiet vybojovat sam ...
@daluma123 Ahoj, odkedy sa syn takto sprava? Je taky odmalinka alebo to zacalo, ked presiel do puberty? Ake je nastavenie vo vasej rodine? Lebo mozno si to s muzom ani neuvedomujete, ale mozno to odpozeraval od vas. Ze sa aj vy oslovujete s muzom zdrobneninami, pripadne aj mladsich synov. Tazko povedat, kedze neuvadzas viac v ramci oblasti fungovania v rodine, ze ako to mate nastavene. To,ze bratov oslovi zdrobeninami by som ako problem nevidela vobec, pretoze vela aj dospelych nepovie trebars Dáša ale Dáška, nepovie Katarina ale Katka...atd. Mladsi synovia ako oslovuju vas rodicov, tiez tak ako najstarsi? Vies ono niekedy ten najstarsi "obkuka" niektore veci aj od mladsich, lebo citi,ze trebars uz vy rodicia si ho trochu menej vsimate a skusa, to co mladsi, aby na seba upriamil pozornost. Aj take veci sa stavaju. Pises,ze v skole je skor tichsi a teda zrejme medzi spoluziakmi v triede asi nebude mat kamosov nejak...Skusala si aj tam "nazriet", ci nahodou nie je v triede kvoli tichsej povahe sikanovany? Ci sa mu decka za to nesmeju? Vies napisala si vsetko len velmi vseobecne a je to dost malo na to, aby sa dalo nieco lepsie poradit, lebo takto mozeme len hadat x-moznosti. Skus napisat viac nech je to aj pre nas jasnejsie. Co sa tyka obav z toho, ked pojde na strednu, neobavaj sa zbytocne dopredu, pretoze nevies zatial do akeho kolektivu sa dostane, mozno bude mat fajn kolektiv, zacleni sa a zrazu ani syna nespoznas😄 Tazko dopredu polemizovat. S tymto najprv pockaj az ked tam bude a ako sa to tam vyvinie.

Nieje autista? U psychológa ste boli?