icon

Ako zvládnuť dovolenku s pubertálnou dcérou?

27. júl 2025

Ahojte, mám 15 ročnú dcéru a 5 ročného syna a aktuálne sme na dovolenke aj s manželom. Ja to už nezvládam najmä s dcérou mam uplnu chuť sa zbaliť a ísť domov alebo ju poslať domov. Neviem už čo robiť. Dcéra neustále odvrkuje,guľa očami, rozreve sa aj len kvôli tomu, že na ňu manžel nakričí. Viem, hormóny s ňou mávajú ale ja to už nezvládam. Koľko krát na ňu manžel nakriči a povie jej, že ked s ňou začína lomcovať puberta nebude tak odvrkovať ani sa tak správať, že on z nej tu pubertu veľmi rýchlo vybije. Koľko krát jej ja poviem nech drží ústa, že pôjde domov ale ona nič potom tak akurát zduta na mňa je. Prídeme z pláže hneď ide odpisovať kamarátkam a hneď na mobil. Fakt uvažujem, že jej ten mobil zoberiem. Čo by ste robili? Nechali ju na izbe a vy by ste išli s manželom a synom na cely deň preč?

sense
27. júl 2025

Mali sme podobne....a neboli sme sami žiaľ k tej puberte patrí aj pre vracanie očami aj keď nám to lezie na nervy aj mne ale tiež som nebola iná len s tým rozdielom že som nemala ani mobil ani dovolenku.
Len nechápem prečo musí byť 15rocna nonstop pri vás, a prečo keď ste už na izbe nemoze byť na mobile a písať s kamarátkami. Mna keď jej pubertálne správanie rozčuľovali som jej povedala že nemusí byť s nami môže kľudne aj na izbe byť zavretá, len potom nech nie je prekvapená že kamarátky nemajú čas alebo majú aj iné zážitky ako len čas na mobile
Urobili ste alebo spýtali ste sa aj jej čo by chcela robiť a jej návrhu vyhoveli, alebo sa musí len ona prispôsobovat. Tiež môžeš nechať syna s otcom a môžte stráviť čas len vy dve.

strelkyna1
27. júl 2025

O 5 rokov tu bude tema, dcera hned po strednej odisla a kasle na nas. Zavola raz za tyzden, na navstevu chodi len na sviatky, to je ale nevdacnica. Preco prave ja mam take zle dieta, ved sme jej vsetko dopriali, aj jest mala co, aj obliect si, aj na dovolenku sme ju brali.

anonym_0e72b0
27. júl 2025

ty keď ťa niečo nebaví alebo si smutná a partner by na teba nakričal ako by si sa cítila? určite tiež máš rovesníčky, s ktorými komunikuješ... trochu pochopenia od vás oboch
ja nemám s mamou dobré vzťahy, lebo presne podobne vôbec ju nezaujímalo čo chcem ja, starala som sa o domácnosť a mladšie sestry, na dovolenky sme nemali peniaze a teraz keď už je stará a sama by chcela mať so mnou dôverný vzťah, chcela by aby som jej často volala, chodila za ňou, ale to už nejde, aby si nedpadla rovnako

anonym_9f2e5c
27. júl 2025

@anonym_autor no čo už, si zlá matka, všetky tie čo ti tu píšu sú dobré matky, majú recept na dobré vzťahy. Sedia a píšu na konikovi aká si zmija a popritom sa cítia tak dobre, sú samy so sebou spokojné. A koľko ich je veľa. 🥴

doriiis
27. júl 2025
@anonym_9f2e5c

@anonym_autor no čo už, si zlá matka, všetky tie čo ti tu píšu sú dobré matky, majú recept na dobré vzťahy. Sedia a píšu na konikovi aká si zmija a popritom sa cítia tak dobre, sú samy so sebou spokojné. A koľko ich je veľa. 🥴

@anonym_9f2e5c ....áno predstav si.Sama mám doma syna vo veku dcéry autorky.Tiez občas guľa očami,trieska dverami a ma blbé poznámky.Neviem si predstaviť,že by som ho vychovávala s takou neuctou ako to robia autorka s mužom.Ak žiadam od niekoho rešpekt a úctu,tak ten rešpekt a úctu aj ukazujem a preukazujem.
Človek by si myslel že hlášky typu,,tu pubertu z teba vymlatim" sú už minulosťou a že sa generácia dnešných rodičov poučila z chýb vlastných rodičov.Ale ako vidím nie.

denkabemommy
27. júl 2025
@anonym_9f2e5c

@anonym_9f2e5c ku materstvu máš aj manuál, niekoľko kníh od psychológov, ktorý sa vyjadrili k tomu ako pôsobí na dieťa ponižovanie a krik. Mimo to u 15r dieťaťa už krik naozaj k ničomu nepomôže, akurát dá dieťa väčší fuckup rodičom 🙂. Ja na svoje deti veľmi zriedka zdvihnem hlas a vždy som si plne vedomá, že je to pochybenie na mojej strane, že sa neviem ovládať a normálne komunikovať 🤷🏼‍♀️. Deti nie sú cvičené opice, majú mať svoj názor a keby ho mladá mohla vyjadriť už dávno predtým, lebo by mala mentálne zrelých rodičov, tak v 15tich by už aj dievčina mala komunikačné schopnosti, aby sa vedeli normálne porozprávať, nie vrieskať na seba. Samozrejme, že občas by ju prevalcovali hormóny ale od toho sú rodičia, aby ju vedeli usmerniť, ísť jej príkladom ako sa má komunikovať

anonym_d0fa7f
27. júl 2025

A aké správanie od nej očakávate? Že sa bude tešiť z rovnakých vecí ako 5 ročný brat? Prispôsobili ste aspoň 1 deň tomu, čo by chcela ona? Či smie len držať hubu a krok? Čo by som ja za takú dcéru dala. Ty ju máš pochopiť, si žena, vieš čo
vedia hormóny spraviť. Namiesto toho vrieskate po nej.

anonym_c8aedf
27. júl 2025
@anonym_9f2e5c

@anonym_9f2e5c sorry, u vás je bežné na dieťa na dovolenke kričať a hovoriť jej, že z nej tú pubertu vybijete? Každý rok do 19 rokov som chodila s rodičmi na dovolenku, v živote na mňa otec nekričal a to som teda ukážkové dieťa skutočne nebola. Mám dospelé dieťa, tiež bolo s nami na dovolenke mal necelých 16. Predstav si, že nás zaujímal aj jeho názor, ako stráviť 14 dní a snažili sme sa urobiť kompromis. Zajtra idem na dovolenku s mužom, nemáme presne rovnaké predstavy, máme po sebe vrieskať? No ďakujem pekne za takú dovolenku. Ja som bola na dovolenke s rodičmi keď som mala takmer 40 rokov. Myslíš, že by som íšla, keby som si z detstva pamätala takúto atmosféru na dovolenke, akú má dcéra autorky témy? Nie, žiadna z nás nie je dokonalá, vychovávať sa učíme všetky za pochodu, nikde sa to neštuduje, každá z nás mala určite viac krát chuť vyskočiť z okna, ale sú hádam určité hranice.

anonym_18fe03
27. júl 2025

Myslim, ze toto je tema od pubertalneho dietata, co to mozno zaziva doma. Resp. niekoho, kto je nepochopeny od rodicov.

anonym_ed8331
27. júl 2025

@@anonym_autor dceru nechaj na izbe ak chce a vy ostatni chodte na plaz. Nech ma kazdy priestor a moznost travit cas po svojom. To ze ona si chce pisat s kamoskami je normalne. Asi si vsetci leziete na nervy byt spolu tolko, v malom priestore. Tuto dovolenku ste vybrali spolocne? Od dospelych by som ocakavala lepsie zvladnutie situacie a nie hrotenie sa.
Na druhej strane, myslim ze dnesne deti sa maju velmi dobre od ranneho detstva. Mobily, dovolenky pri mori-ja som starsia takze som prezila detstvo v inej dobe kedy som si proste nedovolila chovat sa k rodicom tak ako si opisala ze sa chova tvoja dcera

anonym_53ba12
27. júl 2025

FUJ.
Úprimne mi je zle zo všetkých rodičov, ktorí sa k deťom správajú tak ako vy dvaja. Áno, dcéra je v puberte, ale vy ste tu tí dvaja dospelí, ktorí by mali brať veci s nadhľadom, reagovať dospelejšie. Minimálne by ste dali dcére viac sebavedomia do budúcna a mali by ste lepšie vzťahy než keď po nej vrieskate, buzerujete ju a správate sa vyslovene pasivno-agresívne.. Ľutujem vaše deti, lebo toto nie je zdravá výchova.🥺A potom sa všetci čudujú, prečo narastá počet detských psychiatrických pacientov. Však vy ako rodičia zlyhávate a neviete s ňou jednať. Čo má byť toto za riešenie - „vybiť” z nej pubertu a podobne?! Nie som za výchovu v rukavičkách, bez zákazov a nejakých usmernení v zmysle dieťa je malý boh, ale toto je druhý extrém. Choré. A to som ešte pekne napísala. No predpokladám, že ty a aj muž ste v tomto vyrastali, vaši rodičia boli rovnakí, takže vám to nepríde čudné a ani sa nezamyslíte nad sebou. Chúďa dievča, aby od rodičov, ktorí ju majú chrániť, počúvala takéto vyhrážky.😢

zuzi0911
27. júl 2025

Všetci ste extrémne napätí.
Choďte von,dcéru nechajte samu chvíľu.
Večer si zahrajte niečo,porozprávajte sa .
Puberta je náročná,ale prejde . Hlavne si buďte oporou a nie nepriateľmi.

anonym_9b68b7
27. júl 2025

@anonym_autor ty kokos, matka storočia. Nič pekne si na dcéru nenapísala, ani že ju chápeš, ani nič, či vôbec chcela ísť s vami, či ste dovolenku vyberali spolu, či sa nenudí, či je niečo aj tak, ako ona chce... Alebo len na ňu jej otec zjape a ty ideš z koze vyskočiť kvôli mobilu. A vraj nech drží ústa.
Áno, dnešné puberta lne dievčatá sú niečo otrasné, ale dá sa aj s nimi rozprávať, smiať sa, užiť si spoločne chvíle. Len treba vedieť ako a aj pochopenie. Ona už nebude stavať hrady z piesku s trapnym 5 ročným bratom.
Jej potreby, pocity poznáš? Aj sa spolu rozprávate, či len po nej hukate?

anonym_53ba12
27. júl 2025

A ešte jednu vec sem napíšem. Ja som mala doma takú výchovu, že otec so mnou vždy komunikoval, vysvetlil, proste ma bral ako rozumnú a rovnocennú už od malého dieťaťa až po puberťáčku s obdobnými vrtochmi ako tvoja dcéra, mama presný opak, pri každej príležitosti krik, nadávky, bitka alebo hrozba bitkou. Čo myslíš, autorka, s kým mam teraz lepší vzťah, koho som viac rešpektovala? … A okrem iného, otcov prístup mi dal do života jedno - vždy komunikovať, riešiť akýkoľvek problém s čistou myslou, bez zbytočných emócii, kriku.. neuveríš, mám dlhoročný vzťah bez jedinej hádky, lebo aj môj priateľ je taký a komunikáciou vieme predchádzať hádkam, rozchodom a pod., čo si všímam, že veľa ľudí ma s týmto problém..

tenerifka
27. júl 2025

@anonym_autor dcera mala 16, boli sme na Maldivoch. Vies kde stravila polovicu dovolenky?, vo vile, lebo tam bol dobry signal na wifi. Plaz ju uz nudila, jedine, co si velmi uzila a spomina na to doteraz bolo normlane potapanie s bombou s instruktorom.
Na dalsi rok sme boli v Mexiku, a tam sme viac chodili po vyletoch, liezli na pyramidy a kupali sa v cenotes a dalsie zaujimave aktivity....
Nechajte ju zit, ak je s vami aspoñ par hodin na plazi, je to velky vykon z jej pubertalnej duse.....a ze manzel z nej vybije pubertu? What????????
Uprac si hlavne jeho.....

lucia13022023
27. júl 2025

Keby mi mama povie, že drz ústa, tiež by som jej nepovedala nič pekne a rozplakala by som sa. Tebe príde normálne, toto povedať dieťaťu?
Načo si robíte deti keď sami mate problémy

anonym_546253
27. júl 2025

@anonym_autor musíte to vydržať, toto je také obdobie co prejde. Neviem prečo sa do teba tieto ženy tak pustili, ale nič si z toho nerob. Doma majú asi peklo, tak sa musia na niekom vyburit. Najlepšie na mk. Chudence 😩

subartic
27. júl 2025

no ja neviem , ja toľko pochopenia pre svoje pubertálne deti nemám 🙂. Samozrejme že aj u nás sa odvrkuje, papuľuje , ale ja som stále jej mama, človek ktorý za ňu zodpovedá . U nás sa trestá odobratím mobilu a absolútne ma nezaujíma že si chcela s kamarátkami hento a toto. Zober jej mobil , strč do ruky knihu, urobte si výlet. Puberta je vo vývine dôležitá , treba ju nechať prebehnúť, nepotláčať ale udržať jej hranice .

lienka.7
27. júl 2025

@anonym_autor pozri, mas len 2 možnosti. Prvá je ta, ktorú zvolil tvoj muz a to cestou biča a nadávok... a druhá, je cestou cukru...napr. ze ty ako matka si s dcérou urobíte nejaký pekný program, chlapi nech idú na plaz, vy choďte "po nakupoch" ci na drink. Ono pokial vy zmeníte správanie voči nej, aj ona bude voči vám milsia. Je to na báze akcia-reakcia. Btw, ty keď si bola v puberte, ako sa k tebe chovali? Tiež takto?

subartic
27. júl 2025
@lucia13022023

Keby mi mama povie, že drz ústa, tiež by som jej nepovedala nič pekne a rozplakala by som sa. Tebe príde normálne, toto povedať dieťaťu?
Načo si robíte deti keď sami mate problémy

@lucia13022023 vieš čo , aj ja poviem dcére aby držala ústa, dokonca sklapni keď sa už moc rozdrapuje . A vieš čo ? Nemám z toho traumu , ani moje deti z toho traumu nemajú , papuľuje rovnako aj na druhý deň . Slová nerobia vzťahy. Vzťahy medzi rodičom a deťmi sa robia a udržiavajú úplne inak .

anonym_53ba12
27. júl 2025
@subartic

@lucia13022023 vieš čo , aj ja poviem dcére aby držala ústa, dokonca sklapni keď sa už moc rozdrapuje . A vieš čo ? Nemám z toho traumu , ani moje deti z toho traumu nemajú , papuľuje rovnako aj na druhý deň . Slová nerobia vzťahy. Vzťahy medzi rodičom a deťmi sa robia a udržiavajú úplne inak .

@subartic Treba sa na to pozerať v kontexte toho, čo autorka popisuje. Nebol to jediný prejav neprimeraného správania. A nesúhlasím, aj slová vedia bolieť, hlavne od rodičov a ešte aj v tak citlivom období. Čo popisuje autorka je nulové pochopenie a zbytočná agresia, ktorá tej malej len ubližuje - „vybijem” z teba pubertu a pod..

nikaeli
27. júl 2025

Sme podobná rodina ako vy. Len dcéra už má 18 a syn 7. V tejto zostave chodíme k moru už štvrtý rok (teda od dcériných 14) a všetci sa na to celý rok tešíme. U nás je pravidlo, že je na dovolenke pohoda pre všetkých, všetci si chceme oddýchnuť. Dcéra ráno dlhšie spí, necháme ju a my ideme na pláž. Keď chce, príde za nami, keď nechce, opaľuje sa na terase. Keď sme na pláži, manžel si hádže loptu so synom, ja idem s ňou ďalej do vody na nafukovačke. Rada fotí, vyhľadáva zaujímavé miesta, večer s ňou idem sledovať západ slnka, zatiaľ čo manžel pozerá so synom rozprávku. Každý z nás má občas svoje nálady, ale nehulákame po sebe a hlavne sa nesprávame k deťom povýšenecky. Možno by ste mali zvážiť aj slová, ktoré používate. V živote som nikomu nepovedala 'drž ústa'. Tvoj manžel nebol puberťák? pomohlo tej situácii, že na ňu nakričal? poviem ti, že aj ja by som plakala. A ty jej chceš ešte vziať mobil? v dnešnej dobe, keď na ňom visia aj dospelí? čo očakávaš, že nastane, keď jej ho vezmeš? určite nebude milšia, iba jej tým ešte viac ublížiš 🙁

lucia13022023
27. júl 2025
@subartic

@subartic wau👏

subartic
27. júl 2025
@anonym_53ba12

@subartic Treba sa na to pozerať v kontexte toho, čo autorka popisuje. Nebol to jediný prejav neprimeraného správania. A nesúhlasím, aj slová vedia bolieť, hlavne od rodičov a ešte aj v tak citlivom období. Čo popisuje autorka je nulové pochopenie a zbytočná agresia, ktorá tej malej len ubližuje - „vybijem” z teba pubertu a pod..

@anonym_53ba12 ale veď so mnou nemusíš súhlasiť. Ja to mám takto a za sebou už nejaké odchované dieťa, ktoré sa mi rado vracia domov. Aj rodiča bolia slová ktoré dieťa vyrečie a že nie sú vždy príjemné, nie sme fackovacie panáky ani my a nie sme povinní znášať všetko , len preto že puberta. Takže ak moja dcéra neprimerane vyskakuje je vždy jej lepšie povedať sklapni alebo drž ústa ako jej jednu vylepiť alebo ako čo ? Stáť a nechať na sebe orať lebo puberta ? Jednoducho ja som mama, mám zodpovednosť a v tejto pozícii zostávam za každých okolností . Deti potrebujú pevné body, hranice aj v puberte a to ešte o moc viac. Včera napríklad moja takmer 16 ročná dcéra bola na zábave , vrátila so o tretej ráno , triezva, štastná ma vyobímala . Máme medzi sebou dôveru a to nejaké sklapni alebo drž ústa nenaruší .

tykat
27. júl 2025

@anonym_autor
"...Nechali ju na izbe a vy by ste išli s manželom a synom na cely deň preč?..."
Jasne, ved ma 15r. Syna sme tak bezne nechavali na hoteli, prisiel na plaz ked chcel. A bol spokojny a aj my. Naco si kazit dovolenku?

anonym_53ba12
Autor odpoveď zmazal
ukgirls
27. júl 2025

zabudla krava ze bola telatom...

subartic
27. júl 2025
@anonym_53ba12
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_53ba12 pozri ja neviem či máš malé deti alebo deti v puberte alebo už po puberte , ani ako u tvojich detí puberta prebiehala či normálne alebo bola riadne bujará , ale napríklad moje deti sú v puberte riadne papuľnaté , dve už sú z domu a domov sa radi vracajú , máme medzi sebou dobré vzťahy. Momentálne mám jednu dcéru na vrchole puberty a jedna tam práve vošla . A to nie sú ojedinelé situácie , ani vyhrotené , to sú pravidelne opakujúce sa situácie skúšajúce tvoje alebo mužove hranice . Slová ako sklapni alebo drž ústa je varovanie pred tým ako bude udelený trest, a jasné naznačenie že boli prekročené hranice ktoré sú inak celkom široké ale predsa len hranice.
Ja už maminky s malými deťmi ktoré mudrujú ako by oni toto svojmu dieťaťu nikdy nepovedali a ako by oni toto a tamto ako by komunikovali ani nepočúvam . Treba zažiť a dieťa v riadnej puberte, kedy sa to milé krásne dieťa mení na vreštiaceho , humusného tvora . Riadna puberta je z vývinového hľadiska vlastne žiadúca a je signálom že všetko prebieha správne tak ako má . Kedysi keď som mala malé deti som si myslela že sa všetko dá zvládnuť komunikáciou ,vysvetliť , porozprávať sa a pubertálne dieťa to pochopí . Nepochopí a ešte ťa aj do nepríčetnosti vytočí . Takže slová ako : lebo som povedala, trvám na tom a nebudem to meniť sú viac než žiadúce. Ja ja autorku chápem že je na prášky z nej .

anonym_15c8f3
27. júl 2025

Autorka, napisem ti to na rovinu. Z tvojho prispevku mam pocit, ako keby som citala o sebe a mojich rodicoch, ked som bola vo veku tvojej dcery. Je to jeden z dovodov, ze teraz spolu nemame takmer ziadny vztah, resp. taky ako opisala @strelkyna1.

cukroska
27. júl 2025

@anonym_autor Zbaľ sa a chod ani nevieš akú slozbu a radosť jej urobíš. Aj s mužom. Ak budete neustále do nej, bude horšia tomu môžeš
veriť .A bude taká aj po dvadsiatke.