icon

Ako zvládnuť dovolenku s pubertálnou dcérou?

27. júl 2025

Ahojte, mám 15 ročnú dcéru a 5 ročného syna a aktuálne sme na dovolenke aj s manželom. Ja to už nezvládam najmä s dcérou mam uplnu chuť sa zbaliť a ísť domov alebo ju poslať domov. Neviem už čo robiť. Dcéra neustále odvrkuje,guľa očami, rozreve sa aj len kvôli tomu, že na ňu manžel nakričí. Viem, hormóny s ňou mávajú ale ja to už nezvládam. Koľko krát na ňu manžel nakriči a povie jej, že ked s ňou začína lomcovať puberta nebude tak odvrkovať ani sa tak správať, že on z nej tu pubertu veľmi rýchlo vybije. Koľko krát jej ja poviem nech drží ústa, že pôjde domov ale ona nič potom tak akurát zduta na mňa je. Prídeme z pláže hneď ide odpisovať kamarátkam a hneď na mobil. Fakt uvažujem, že jej ten mobil zoberiem. Čo by ste robili? Nechali ju na izbe a vy by ste išli s manželom a synom na cely deň preč?

mamutka
27. júl 2025

Načo si takýto obmedzení nerváci robia deti?

doriiis
27. júl 2025
@mamutka

@mamutka ....toto isté sa pýtam aj ja.

anonym_9f2e5c
27. júl 2025
@anonym_53ba12

A ešte jednu vec sem napíšem. Ja som mala doma takú výchovu, že otec so mnou vždy komunikoval, vysvetlil, proste ma bral ako rozumnú a rovnocennú už od malého dieťaťa až po puberťáčku s obdobnými vrtochmi ako tvoja dcéra, mama presný opak, pri každej príležitosti krik, nadávky, bitka alebo hrozba bitkou. Čo myslíš, autorka, s kým mam teraz lepší vzťah, koho som viac rešpektovala? … A okrem iného, otcov prístup mi dal do života jedno - vždy komunikovať, riešiť akýkoľvek problém s čistou myslou, bez zbytočných emócii, kriku.. neuveríš, mám dlhoročný vzťah bez jedinej hádky, lebo aj môj priateľ je taký a komunikáciou vieme predchádzať hádkam, rozchodom a pod., čo si všímam, že veľa ľudí ma s týmto problém..

@anonym_53ba12 to vieš, aj ja som mala dlhoročný vzťah s priateľom bez jedinej hádky, potom sa stal manželom, prišli 3 deti, hypotéka, pár hodín spánku a bolo po idylke. Skús si dokonalého partnera vziať za muža a byť spolu tak 30 rokov a potom píš múdrosti👍

oblecenie99
27. júl 2025

No ja ťa nemôžem nijak poučovať, lebo ja ešte deti v puberte nemám, a my sme mali extrémne prísnu výchovu v štýle drž hubu a ja som teda nemala gule ani raz papuľovať, či guľat ičami, žiadna typická puberta a veľmi poslušne dievca (aj tak som s nimi v 16 tich vypiekla a mala frajera poza ich chrbát, vždy som išla "na prechádzku s kamoškou" hehe 😏). Nepopísala si, o čo sa presne jedna, ja mám tiež krátku zápalnú šnúru, možno aj mňa by piclo.. ale píšu tu skúsenejšie ženy, tak si z toho niečo zoberte. Proste ju nechajte žiť. Mala som 16, kedy som bola naposledy na rodinnej dovolenke s našimi. Potom už rešpektovali, chodili sami. Je na mobile, tak je na mobile (a my nie sme?). Však buďme príkladom.

Nechajte ju na izbe, ona kašle pamiatky aj more, či kde to ste. A vy si užite dovolenku s malým, lebo ako vidíš, rýchlo rastú, tak kým je zlatý 😅 buďte spolu.
Na odľahčenie si pusti videá od Jovinecka (pubertiacka Simonka na dovolenke s rodicmi), mňa to hneď napadlo, ako som čítala tvoj príspevok.

anonym_82a615
27. júl 2025

Mne je na grcanie nie z autorky ale z nickov ktoré sú v každej téme múdre ako salamunova rit a musia napísať to isté hoc to už pred nimi bolo napísané sto krát

anonym_53ba12
27. júl 2025
@anonym_9f2e5c

@anonym_53ba12 to vieš, aj ja som mala dlhoročný vzťah s priateľom bez jedinej hádky, potom sa stal manželom, prišli 3 deti, hypotéka, pár hodín spánku a bolo po idylke. Skús si dokonalého partnera vziať za muža a byť spolu tak 30 rokov a potom píš múdrosti👍

@anonym_9f2e5c Ja mám rešpekt pred budúcnosťou a nikde vo svojom príspevku netvrdím, že mám recept na šťastný celoživotný vzťah. Ale píšem za seba, že už v rodine, keď to decko vidí, že s nim rodičia normálne komunikujú, tak má príklad, ktorý si so sebou zoberie do života a vie sa správať ako dospelák a riešiť rôzne situácie s chladnou hlavou - niečo sa mi nepáči - komunikujem, nezdúvam sa, neurážam sa a ani si nenechám od iných dupkať po hlave - som asertívna.. A osobne si myslím, že to je vec, ktorá vie jedincovi uľahčiť život, nie mu zabezpečiť dokonalý život s happy endom.. No a svoj vzťah som uviedla ako príklad, kde pozorujem, že sa to odráža, hlavne, keď sa mi rovesníčky sťažujú, že sú vkuse hádajú a rozchádzajú kvôli blbostiam. Že ti nevyšlo manželstvo nie je môj problém a ani ma to nezaujíma, navyše ani nesúvisí s hlavnou myšlienkou môjho príspevku.

abbey1
27. júl 2025

@anonym_autor A doma ste šťastná a harmonická rodina? Trávite spolu doma voľný čas? Alebo sa len tak obchádzate doma a zrazu na dovolenke chcete všetko dobehnúť?
Vzťah s deťmi sa buduje od malička. Jasne, že občas buchnú hormóny na jednej strane a nervy na druhej. To je normálne. Ale takéto výbuchy? Veď buďte radu, že ste spolu, že vám môže byť krásne a môžete si užívať voľno podľa svojich predstáv.

anonym_8c8304
27. júl 2025

@anonym_autor Puberta býva aj taká (nie všetky deti )ale mávajú oveľa ťažší priebeh.Toto je len slabý odvar.A tým, že to nezvládate ani vy tak vznikajú nezhody, hádky, dcéra začne viac trucovať aj rebelovať.
Ak ju chytí rapeľ tak potom povieš ,ked ti začne po diskotékach chodiť piť s chlapcami sa vláčiť, lebo aj to dievčatá robia. A môžeš sa aj mna kolomaž rozliať aj tak si bude robiť čo chce ak ju chytí riadny rapeľ.Takze aj taká je puberta. To sú ťažké puberty. A o zaskolactve ani nepíšem a stáva sa aj v slušných a dobrých rodných .

enmery
27. júl 2025

Zaujímavé. Dospelý rodič očakáva od puberťáka totálne ovládanie a prácu s emóciami, keď on sám zvládala po ňom len kričať. A bitkou čo sa porieši?
Ja sa Tvojej dcére nečudujem. Vy od nej očakávate niečo, čoho sami nie ste už ako dospelí schopní.

cukroska
27. júl 2025
@mamutka

@mamutka Povedal kto...

lucka_ke
27. júl 2025

jasné, že každému občas rupnú nervy a tiež mi nepadlo dobre, keď sme boli na dovolenke, na ktorú som celý rok šetrila, potom chystala, balila a všetci to poznáme... a potom syn trávil čas na izbe a vôbec sa netešil z mora, prírody, všetko bola nudaaa a načo, ani jesť nechcel... stane sa, ale sme rodina, držíme spolu a nevrieskame po sebe, tiež mám chlapa čo sa ľahko vytočí, ale musíš to korigovať ty ako mama, byť dcére kamoškou aby za tebou prišla keď bude mať problémy, lebo ak teraz zažíva, že nie si na jej strane nebude sa ti zdôverovať s ničím

mamutka
27. júl 2025
@cukroska

@mamutka Povedal kto...

@cukroska napísal niekto kto z puberťáka nejde pubertu vymlatit.

autor
27. júl 2025

Dobre ste sa do mňa pustili. Tak keď si vy necháte skákať po hlave od pubertalneho decka dobre ale ja nie. Sme v takom akoby kempe kde mame jeden domček, dovolenku som vyberala ja s manželom ale chodíme tuna každý rok aj v septembri tu idem iba ja s mužom. Sme tu 2 deň a budeme tu ešte 8 dní, dohodli sme sa, že zajtra pôjdeme tam kde chce ist ale väčšinou chodíme na pláž alebo občas do mesta. Cely deň sme spolu vecer väčšinou ona je pre nás v izbe lebo s nou v izbe spi brat a cita knihu ale lušti krížovky a my s manželom jej občas pomôžeme ale väčšinou sme na mobile alebo von ešte. Ako doma pomenej trávime spolu čas kedze väčšinou je v izbe zavretá

janka1011
27. júl 2025

Zaujímavé, ako sa tu všetky do nohy zastávate 15 ročnej odutej pubertáčky. Ani neviete, ako sa správa, či hnev rodičov nie je opodstatnený. Uznávam, že kričanie otca nič nevyrieši, ale aj mladá slečna musí rešpektovať nejaké hranice. Či teraz ja mám pubertu, tak vám môžem skákať po hlave, robiť si čo chcem a znechutiť všetkým všetko? 15 ročná má ešte ďaleko od dospelosti a určite je namieste nastaviť hranice a aj primeraný trest ak treba.

mullerova46
27. júl 2025

@anonym_autor v 15 alebo podobné som bola s rodičmi na dovolenke a väčšinu dovolenky som čítala knihy na izbe a rodičia na mňa ani nekricali ani nič. Proste oni dovolenkovali a neprikazovali mi dovolenkovať ako chceli oni ale ako som si to predstavovala ja. Podľa mňa uplne zbytočne na ňu kričite, zmysel to nemá ako vidíte.

doriiis
27. júl 2025

Chuda dievča.

glorikarebeka
27. júl 2025

Moja puberta mala aj na pláž mobil, jasné že tiež gúla očami a dôležitejšie sú kamošky....presne taká istá som bola aj ja....keď chcela ísť na izbu, tak som ju normálne pustila a my sme zostali na pláži
Doma keď je školský rok, to už je iná káva, musím na ňu inak,ale na dovolenke fakt neriešim

anonym_0e72b0
27. júl 2025

ako píšeš, chodíte kždý rok na rovnaké miesto, čiže už vie čo ju čaká a asi tam nemá nič na čo by sa tešila... tak je na mobile a 5-ročný brat pre ňu nie je parťák na rozhovor, nudí sa

autor
27. júl 2025

A prečo by som si s nou mala robit program? A slová neublizuju alebo iba trochu

enmery
27. júl 2025
@janka1011

Zaujímavé, ako sa tu všetky do nohy zastávate 15 ročnej odutej pubertáčky. Ani neviete, ako sa správa, či hnev rodičov nie je opodstatnený. Uznávam, že kričanie otca nič nevyrieši, ale aj mladá slečna musí rešpektovať nejaké hranice. Či teraz ja mám pubertu, tak vám môžem skákať po hlave, robiť si čo chcem a znechutiť všetkým všetko? 15 ročná má ešte ďaleko od dospelosti a určite je namieste nastaviť hranice a aj primeraný trest ak treba.

@janka1011 Pravdepodobne aj jej reakcie sú opodstatnené. Kde si čítala o skákanií po hlave. Baba príde z plaze a chce ísť na telefón, ako každý mladý dnes. Dospelý muž chce z dcéry vytrieskať pubertu🤦‍♀️
Ona sa rozplače este aj to ich výtočí. Super dospelé.
Oni bez puberty nie su schopní normálne komunikovať ale im vadí gúľanie očami. Drž ústa? Ako fakt toto príde niekomu normálne?

enmery
27. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Slova ubližujú asi najviac.
Uf. Po tomto komente a s vaším vrieskaním po nej, si viem predstaviť, akí zaostalí ste.

doriiis
27. júl 2025

Slová neubližujú? Autorka ty si fakt taká krkavcia mater?

simsalabim
27. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor preco by si si s nou msla robit program?! Lebo to je tvoja dcera a mas ju rada? A ze slova neublizuju??? To akoze myslis vazne?

doriiis
27. júl 2025

Slová ublizuju najviac v tom veku.Ale ty na to prídeš až keď bude neskoro.Fuj,otrasná matka si

anonym_0e72b0
27. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prečo by si si s ňou mala robiť program??? to ozaj? lebo ste dve ženy, čo sa majú podržať, ty si pre ňu vzor akou matkou by sa mala stať, ako by ona mala vychovávať svoje deti, otec je pre ňu vzor muža akého bude v živote hľadať... a čo vidí? nezáujem mamy a krik otca, a potom si nájde hulváta, čo ju nebude mať za nič a budete sa všetci čudovať

cukroska
27. júl 2025
@mamutka

@cukroska napísal niekto kto z puberťáka nejde pubertu vymlatit.

@mamutka Tak ja,stále vravím, že deti nás učia sebaovládaniu,trpezlivosti po celý život. Najlepší sebaozvo.j

oblecenie99
27. júl 2025

Ja som sa ťa viac menej aj zastala, viď čo som písala, ale po tvojom poslednom príspevku (prečo by som s ňou mala robiť program a slová neubližujú) rovno napíšem, že chúďa dievča. Tak choďte hlavou proti múru, a majte dojebabranú dovolenku všetci. Ona to ešte nejak vydrží a potom už s vami nikdy nikam nepôjde. Ani v 18, ani v 38.

laurinka27
27. júl 2025

Chcela by som vidiet, ake by ste boli v pohode nedotknute, keby vam partner alebo nejaky blizky clovek hnusne vynadal, ked predsa slova neublizuju. 😂

doriiis
27. júl 2025
@laurinka27

Chcela by som vidiet, ake by ste boli v pohode nedotknute, keby vam partner alebo nejaky blizky clovek hnusne vynadal, ked predsa slova neublizuju. 😂

@laurinka27 .....tak autorka je zjavne na takýto slovník a spôsob vyjadrovania od svojho manžela zvyknutá.Zjavne aj ona musí držať ústa,keď to hovorí aj vlastnej dcére.Tu bude problém nielen otec ale aj matka

viestta
27. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no preco by si s nou mala robit program? No lebo je to tvoje dieta, ktoremu mas naplnat vsetky potreby. Materialne aj emocionalne. Obliekat, nakrmit a odvliest na dovolenku nestaci.
A k tym slovam: Viac ublizia slova ako bitka. Tvoj slovnik a slovnik tvojho muza dcere jednoznacne ublizuju, to len obmedzenci vasho formatu si myslia, ze kym ju nebijete, len sa bitkou vyhrazate je vsetko v najlepsom poriadku.
Naivne som si myslela, ze sa neozyvas, lebo si sa zamyslela, ale take u teba nehorzi. Ty jednoducho na to nemas kapacity. Chudata vase deti, ktore vyrastaju s dvoma mentalnymi atletmi a emocinalnimi kriplami.