icon

Ako zvládnuť dovolenku s pubertálnou dcérou?

27. júl 2025

Ahojte, mám 15 ročnú dcéru a 5 ročného syna a aktuálne sme na dovolenke aj s manželom. Ja to už nezvládam najmä s dcérou mam uplnu chuť sa zbaliť a ísť domov alebo ju poslať domov. Neviem už čo robiť. Dcéra neustále odvrkuje,guľa očami, rozreve sa aj len kvôli tomu, že na ňu manžel nakričí. Viem, hormóny s ňou mávajú ale ja to už nezvládam. Koľko krát na ňu manžel nakriči a povie jej, že ked s ňou začína lomcovať puberta nebude tak odvrkovať ani sa tak správať, že on z nej tu pubertu veľmi rýchlo vybije. Koľko krát jej ja poviem nech drží ústa, že pôjde domov ale ona nič potom tak akurát zduta na mňa je. Prídeme z pláže hneď ide odpisovať kamarátkam a hneď na mobil. Fakt uvažujem, že jej ten mobil zoberiem. Čo by ste robili? Nechali ju na izbe a vy by ste išli s manželom a synom na cely deň preč?

Strana
z6
anonym_687e38
2. aug 2025
@adula3334

Tiež mám 15 ročného,ale syna.Uz minulý rok s nami nechcel ist,ze bude doma,ale teda išiel,muž ho vkuse riešil,ze je nevdacny, nič ho nebaví...tento rok nechcel tiež,ale musel kvôli zdravotným problémom,ale sme sa teda dohodli,že ide s nami a môže si robiť co chce.a vies co?robil,co chcel,dlho spal,pozeral filmy na izbe,vychutnaval jedlo,dokonca sem tam za nami aj prišiel na pláž,aj na nákupe bol so mnou,aj večer s nami posedel na drinku sem tam.buduci rok uz nepôjde, to je jeho želanie,ma uz svoje záujmy a kamarátov a život,a budeme to rešpektovať, a všetci budeme verím spokojní.manzelove zaparánie by som stopla a mladú nechala ,nech si urobí svoj program,je uz dosť veľká

@adula3334 len napr ak necham 13r robit si, co chce, bude to chciet aj 10rocny. Co vcul? 😕 sem tam ich treba do niecoho donutit, potom nakoniec aj chvalia..

beronsche
3. aug 2025
@subartic

@lucia13022023 vieš čo , aj ja poviem dcére aby držala ústa, dokonca sklapni keď sa už moc rozdrapuje . A vieš čo ? Nemám z toho traumu , ani moje deti z toho traumu nemajú , papuľuje rovnako aj na druhý deň . Slová nerobia vzťahy. Vzťahy medzi rodičom a deťmi sa robia a udržiavajú úplne inak .

@subartic slová vedia vzťahy riadne naštrbiť...
Samozrejme faktorov, ktoré majú vplyv na kvalitu vzťahov je viac, ale súvisia spolu a pasívna agresia skrytá v slovách vie ublížiť rovnako ako facky...
aj muzovi/ kolegyni / kamoske povieš, nech držia hubu, keď je toho na teba veľa?

beronsche
3. aug 2025
@anonym_82a615

Mne je na grcanie nie z autorky ale z nickov ktoré sú v každej téme múdre ako salamunova rit a musia napísať to isté hoc to už pred nimi bolo napísané sto krát

@anonym_82a615 mne je smiešne z uzivateliek, ktoré síce majú odvahu kritizovať, ale len v prípade, že vlastný nick schovajú.. Zrejme poniektorym, ale že riadne chýba odvaha, stáť si za svojim názorom..

beronsche
3. aug 2025
@anonym_autor

Dobre ste sa do mňa pustili. Tak keď si vy necháte skákať po hlave od pubertalneho decka dobre ale ja nie. Sme v takom akoby kempe kde mame jeden domček, dovolenku som vyberala ja s manželom ale chodíme tuna každý rok aj v septembri tu idem iba ja s mužom. Sme tu 2 deň a budeme tu ešte 8 dní, dohodli sme sa, že zajtra pôjdeme tam kde chce ist ale väčšinou chodíme na pláž alebo občas do mesta. Cely deň sme spolu vecer väčšinou ona je pre nás v izbe lebo s nou v izbe spi brat a cita knihu ale lušti krížovky a my s manželom jej občas pomôžeme ale väčšinou sme na mobile alebo von ešte. Ako doma pomenej trávime spolu čas kedze väčšinou je v izbe zavretá

@anonym_autor dieťa sa nevychovava v puberte, to už je neskoro..
A keď na ňu idete metódou kriku a vyhrážok , nečuduj sa, že sa vzoprela.. že rebeluje. Svojim spôsobom ju do toho tlačíte.
Chces radu?
Komunikujte. Toto je dôležité!
Bez verbálnych útokov a výčitiek , bez manipulovania a pasívnej agresie, ktorej je vaša komunikácia momentálne plná, sa s ňou porozprávajte.
Zistite, čo chce, ako si to predstavuje, vysvetlite jej, čo očakávate vy s mužom. Dohodnite si pravidlá.
Keď nebude mať teraz záujem, čo sa môže stať, keďže je dotlačena do módu - rebeluj, nechajte ju tak. Na chvíľu. Nekomentujte. Neprikazujte. Robte si program bez nej, ale zaujímajte sa o jej pocity.
A ano, keď zmeníte spôsob komunikácie, zmena nebude zo dňa na deň, ale zlepší sa to. Lenže začať musíš od seba. Rovnako ako tvoj muž.
Žiadne vyhrážky ako čokoľvek vybijete, veď je to úbohé.
Stavte si hranice a tie dodržujte.
Inak ťa čakajú ťažké roky a hrozí, že sa ti dcéra tak odcudzi, že bude raz rada, že ťa nevidi..

beronsche
3. aug 2025
@janka1011

Zaujímavé, ako sa tu všetky do nohy zastávate 15 ročnej odutej pubertáčky. Ani neviete, ako sa správa, či hnev rodičov nie je opodstatnený. Uznávam, že kričanie otca nič nevyrieši, ale aj mladá slečna musí rešpektovať nejaké hranice. Či teraz ja mám pubertu, tak vám môžem skákať po hlave, robiť si čo chcem a znechutiť všetkým všetko? 15 ročná má ešte ďaleko od dospelosti a určite je namieste nastaviť hranice a aj primeraný trest ak treba.

@janka1011 zastávať sa pubertiacky? Kde to vidíš?
Ja skôr vidím kritiku prístupu rodičov.

Lebo či sa nám to páči, či nie, vrieskanim na 15r dieťa si ako rodičia tak akurát strielame do vlastných nôh..
Nič to nezlepší a má to obrovský potenciál plno toho pokaslat...

A páči sa mi ten argument "nenechám decko mi skákať po hlave.."
Čo presne to znamená?
Že prejaví názor? Že so mnou komunikuje rovnako ako ja s nim? Že si dovolí nemať dobrú náladu? Čo presne?

beronsche
3. aug 2025
@anonym_autor

A prečo by som si s nou mala robit program? A slová neublizuju alebo iba trochu

@anonym_autor slová neubližujú?
Ako presne sa cítiš, keď tu čítaš kritiku na svoju osobu? Dobre?
Slová rezu do živého, najmä ak su od niekoho, kto má byť tvoja najbližšia osoba. Slová vedia zlomiť, ztraumatizovat dieťa, áno, aj dieťa v puberte, na celý život. Pokaziť vzťahy.

Prečo by si si s ňou mala robiť program?
Hmm.. prečo? Žeby preto, že si jej matka?
Ja nemám slov...
Máš vôbec k tomu dieťaťu nejaký vzťah, ak nemáš záujem s nou tráviť čas?

majka1719
3. aug 2025

@anonym_autor jeezis písat na kona kde su dokonale matky a maju dokonalu vychovu..to si sa mohla radsej zakopat, ako si tu pytat rady. To tu ani necitaj tie dokonalosti co tu pisu, lebo 🙄
Dcera je v puberte. Ja Ta uuuplne chapem ako sa citis, tiez som mala 15r dceru...
Ale krik a ani nic nezaberie 🤷‍♀️. Proste jej drbka a vam z nej tiez. Neurobis nic...
Ja mam 13r syna a 3r syna este. So starsim sme sa dohodli, ze aby ani jednemu na dovolenke nepraskli nervy, ostane doma a vynahradime mu to. Suhlasil. Tiex uz pubertuje.. tvojej ak sa na plazi nepaci..nech si ostane na izbe 🤷‍♀️. Niekedy krik este zhorsi situaciu ale rozhodne nie ste zlí rodica ako tu pisu.

beronsche
3. aug 2025
@majka1719

@anonym_autor jeezis písat na kona kde su dokonale matky a maju dokonalu vychovu..to si sa mohla radsej zakopat, ako si tu pytat rady. To tu ani necitaj tie dokonalosti co tu pisu, lebo 🙄
Dcera je v puberte. Ja Ta uuuplne chapem ako sa citis, tiez som mala 15r dceru...
Ale krik a ani nic nezaberie 🤷‍♀️. Proste jej drbka a vam z nej tiez. Neurobis nic...
Ja mam 13r syna a 3r syna este. So starsim sme sa dohodli, ze aby ani jednemu na dovolenke nepraskli nervy, ostane doma a vynahradime mu to. Suhlasil. Tiex uz pubertuje.. tvojej ak sa na plazi nepaci..nech si ostane na izbe 🤷‍♀️. Niekedy krik este zhorsi situaciu ale rozhodne nie ste zlí rodica ako tu pisu.

@majka1719 vieš, aký je rozdiel medzi matkou, ktorá nemá záujem tráviť s dcérou čas a jediné, čo vie je, že po nej vrieskať a potom sa sťažuje, že to nezaberá a normálnou matkou?
Ta druha si uvedomuje svoje chyby a prizná si zlyhania. Lebo občas zlyhávame všetci, bez výnimky.

Tieto drísty o dokonalých matkach na adresu žien, ktoré tu dávajú svoj pohľad a často aj radia, sú trápne a rozmýšľam odkiaľ pramenia.. nevyrovnanosť? Pocit, že ten, čo vysloví tieto slová vie lepšie? Alebo čo?
Podelis sa o svoj pohľad?
Lebo svoj názor sa dá povedať aj bez posmesnych poznámok na adresu osôb, s ktorými nesúhlasis.

subartic
3. aug 2025
@beronsche

@subartic slová vedia vzťahy riadne naštrbiť...
Samozrejme faktorov, ktoré majú vplyv na kvalitu vzťahov je viac, ale súvisia spolu a pasívna agresia skrytá v slovách vie ublížiť rovnako ako facky...
aj muzovi/ kolegyni / kamoske povieš, nech držia hubu, keď je toho na teba veľa?

@beronsche za muža, kolegu alebo dospelú tretiu osobu nie som zodpovedná, nevychovávam ju . Za svoju dcéru som a slová ako sklapni alebo zavri ústa u nás neničia duše ani neznamenajú doživotné traumy, nevychovávam psychicky neodolné deti , ktoré sa rútia pri každom zlom pohľade alebo slove, takých ešte v živote bude. U nás sú varovanie aby skončila so svojim správaním inak bude nasledovať trest. A ver tomu , že moja trpezlivosť je naozaj značná .

beronsche
3. aug 2025
@subartic

@beronsche za muža, kolegu alebo dospelú tretiu osobu nie som zodpovedná, nevychovávam ju . Za svoju dcéru som a slová ako sklapni alebo zavri ústa u nás neničia duše ani neznamenajú doživotné traumy, nevychovávam psychicky neodolné deti , ktoré sa rútia pri každom zlom pohľade alebo slove, takých ešte v živote bude. U nás sú varovanie aby skončila so svojim správaním inak bude nasledovať trest. A ver tomu , že moja trpezlivosť je naozaj značná .

@subarticne mne len príde, že sa to rovnako dôrazne dá povedať aj slušne, to je všetko.

subartic
3. aug 2025
@beronsche

@subarticne mne len príde, že sa to rovnako dôrazne dá povedať aj slušne, to je všetko.

@beronsche u teenov ? Počula si niekedy ako sa medzi sebou rozprávajú? Akú hudbu počúvajú ? Slovo sklapni a zavri ústa je doslovne nič proti tomu . Je to reč ich kmeňa ktorému veľmi dobre rozumejú . Neviem ako staré máš deti , ale ja už som niečo odchovala a tiež som mala mylné predstavy ako budem diskutovať, vysvetľovať donemoty, už dávno som z toho vytriezvela. Možno niekde to funguje u submisívnych poddajných detí , ale u klasicky rebelujúcich pubišov teda určite nie. A moje deti prechádzajú klasickou tvrdou pubertou , sú papuľnaté , humusácke , drzé až hrôza ale sú moje a som rada že tak puberta prebieha , lebo viem že prebieha správne a že je to fyziologické. Mojou úlohou je ich udržať v prijateľných hraniciach bez toho aby som ich neprizabila, takže ja aj muž každé ráno vstávame s tým že panebože daj nám silu ich nezabiť a prežiť tento deň bez ujmy našej aj ich . Rodiča nerobí to že s dieťaťom vedie distingované rozhovory , ale kopec iných ďaleko dôležitejších situácii, kde to dieťa neodmietneš pomôžeš mu a že to dieťa vie že si tu keď nastane pre neho neriešiteľný problém . Takže keď ťa takmer 16 ročná dcéra o tretej ráno zobudí , celá pojašená výska lebo jej napísal Jakub , že je krásna , hoci predtým večer si výstražne zavrčala zmizni kým ma nerozčúliš , asi nebude až také zlé to medzi nami . Pri mojich skúsenostiach sa už na to dívam s nadhľadom .

rutt15
4. aug 2025
@anonym_autor

A prečo by som si s nou mala robit program? A slová neublizuju alebo iba trochu

@anonym_autor tak to ste na úplnom omyle. Nepekné slová bolia najviac. Telo sa z ublíženia spamätá, zostanú jazvy. Ale bolest na duši zostane omnoho dlhšie. U vás zjavne viazne komunikácia. Riesit problémy tym, že ma dcera držať ústa si nic nevykomunikujete, ale zjavne o to ani nemáte zaujem. Bude mat 18 a odíde radšej z domu a obklopi sa spoločnosťou, ktorá ju nebude ponižovať a správať sa k nej takýmto spôsobom. Deti nemajú byt na pritaz, co syn bude mat 15r a budete riesit to isté?

beronsche
4. aug 2025
@subartic

@beronsche u teenov ? Počula si niekedy ako sa medzi sebou rozprávajú? Akú hudbu počúvajú ? Slovo sklapni a zavri ústa je doslovne nič proti tomu . Je to reč ich kmeňa ktorému veľmi dobre rozumejú . Neviem ako staré máš deti , ale ja už som niečo odchovala a tiež som mala mylné predstavy ako budem diskutovať, vysvetľovať donemoty, už dávno som z toho vytriezvela. Možno niekde to funguje u submisívnych poddajných detí , ale u klasicky rebelujúcich pubišov teda určite nie. A moje deti prechádzajú klasickou tvrdou pubertou , sú papuľnaté , humusácke , drzé až hrôza ale sú moje a som rada že tak puberta prebieha , lebo viem že prebieha správne a že je to fyziologické. Mojou úlohou je ich udržať v prijateľných hraniciach bez toho aby som ich neprizabila, takže ja aj muž každé ráno vstávame s tým že panebože daj nám silu ich nezabiť a prežiť tento deň bez ujmy našej aj ich . Rodiča nerobí to že s dieťaťom vedie distingované rozhovory , ale kopec iných ďaleko dôležitejších situácii, kde to dieťa neodmietneš pomôžeš mu a že to dieťa vie že si tu keď nastane pre neho neriešiteľný problém . Takže keď ťa takmer 16 ročná dcéra o tretej ráno zobudí , celá pojašená výska lebo jej napísal Jakub , že je krásna , hoci predtým večer si výstražne zavrčala zmizni kým ma nerozčúliš , asi nebude až také zlé to medzi nami . Pri mojich skúsenostiach sa už na to dívam s nadhľadom .

@subartic asi máš pravdu... Že keď je to použité v určitom kontexte - myslím, ak to nie je forma agresie ako dokázať dieťaťu, že kto tu šéfuje, prip.za účelom dieťa ponížiť, tak je to ok.

Strana
z6