Ako zvládnuť psychické problémy v mladom veku?
Ahojte, zmazali mi moju diskusiu. Posledné 2roky a pol si prechádzam psychickými problémami. Teraz som v 1-ročníku na SŠ prestúpila som ale chcela som sa vrátiť na pôvodnú školu s ktorej som prestúpila lenže sa to už nedalo. Viem že, som si prestup mala rozmyslieť alebo popri páde si dohodnúť stretnutie s tou školou a tak sa rozhodnúť ale bohužiaľ som tak nespravila a teraz je už neskoro. V podstate si zato naozaj môžem sama. Ale je to nezvládnem nemôžem v noci ani poriadne spať. Ani jesť mi nejde tuším som aj schudla. Poslednú dobu na mňa veľmi útočí stres a kopu ďalších veci. Rozmýšľam že čo budem ďalej robiť. Verte že, chcem chodiť ku psychologičke ale doma by mi to nikdy nedovolili hlavne jedna osoba viem presne čo by NATO povedala ku psychologičke? A prečo? Kto povedal? Ja veľmi dobre viem že, si ona mysli že deti nemôžu mať psychické problemi a už vôbec nie v takom mladom 16-veku ale opak je pravdou. Všetky vekové kategórie môžu mať psychické problemi či už dospelý alebo deti poznám veľa ľudí s psychickými problémami. Nie som ani prvá ani posledná ktorá ich má. Na škole nemáme psychologičku máme iba niečo podobné ako ona. Niečo že výchovná poradkyňa a špeciálna pedagogička. A ešte jedna výchovná myslím alebo také niečo k tej chodím a som rada že mi pomáha vážim si to aj keď viem že to tak nemusí vyzerať. Je to ťažké snažím sa ale nejde to. Niejaké typy ako to ukončiť? Budem vďačná každému
Porozprávať sa s druhým rodičom a vyhľadať pomoc.
Ahoj,
je nám ľúto, že prežívaš ťažké obdobie. Problémy treba riešiť a hovoriť o nich. V prípade, že si sa ocitla v hraničnej životnej situácii, prepadla si depresiám a máš pocit, že z tvojich problémov už niet východiska, pomocnú ruku ti **bezplatne** podajú na týchto linkoch, prípadne telefónnych číslach:
IPčko.sk - Internetová poradňa pre mladých ľudí
- Nonstop poradňa cez internet (chat)
- E-mailová poradňa do 24 hodín
Linka detskej istoty
- https://ldi.sk/
- linka pomoci pre deti a mládež – 116 111
- linka pre hľadané a sexuálne zneužívané deti – 116 000
Poskytuje pomoc prostredníctvom:
- telefónu (116 111 a 116 000 – non-stop, bezplatne, anonymne)
- chatu (každý deň od 18:00 do 22:00)
- e-mailu (potrebujem@pomoc.sk)
Potrebujem pomoc - Liga za duševné zdravie
- Nonstop Linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
- E-mailová poradňa do 48 hodín
Krízová linka pomoci
- Nonstop psychologická pomoc: 0800 500 333
- Nonstop poradňa cez internet (chat)
- E-mailová poradňa
- Videoporadňa
Tvoje pocity sú dôležité a tvoj život má hodnotu. Prosím, daj niekomu šancu ti pomôcť. 💙
@modrykonik tento vas predchystany text je tak strasne osobny ze len tazko niekomu pomoze
@lenrol001 Nechcem ťa niejako uraziť neber to v zlom ale prepáč vôbec ma nepoznáš ani moju rodinu a keď už mám hovoriť o rodičov ja nemám rodičov moji zákonný zástupcovia sú Babka s Dedkom Mamu síce mám ale čo s toho keď sa o nás nestará a okrem toho má ZPP (zdravotné psychické problemi)
Vieš že nikto ti tu nebude radiť akým spôsobom ukončiť život, keďže nabadanie k samovražde je trestné. Kontaktuj IPcko, prípadne hedepy. A choď ku psychologičke. Doma sa o Tom nemusia dozvedieť.
@user233 nemas nejau tetu? este mozes povedat pediatricke aj ze ti do bbka s dedkom nechcu dovolit.
@lenrol001 To som písala v tej správe že práve že babka je ta osoba ktorá by sa spýtala že prečo ku psychologičke? Načo? Že ja to nepotrebujem. Keby že doma poviem že mám psychické problémy ach jaj radšej nechcem vedieť čoby sa stalo zas by to obrátili proti mne ako inak. Že si to len vymýšľam lebo nechcem chodiť do školy a min stav by sa len zhoršil
@pralinka25 To je zložité mám dve tety. Ale tým to vešať na krk určite nebuďem čosi. Ešte nepoznáš našu rodinu. Alebo skôr nerodinu
@user233 povedz to pediatricke teda.
@226lenka Nerozumieš tomu nie je to také jednoduché keby že to mám Ipcko alebo komu povedať tak urcite osobne ja by som to potrebovala povedať medzi 4 očami kým by som to napísala už by som aj zabudla že čo som to chcela. A okrem toho nemusíš reagovať na môj post. Nechcem aby sa mi toto všetko ešte zhoršili takýmto rečmi nič v zlom 🤍
@user233 Ahoj moja, velmi ma mrzi Tvoja situacia. Skolsku psychologicku si skusila kontaktovat? Mozno by stalo za pokus dohodnut si stretko so psychologickou na terajsej aj byvalej skole - cim viac ludi Ti bude pomahat, tym je vacsia sanca, ze sa Ti co najskor dostane ucinnej pomoci.
@user233 máš krásny vek, určite je to náročné aj v tomto veku a nie vždy nám to vychádza podľa predstáv..
Život je náročný, ale ešte si vo veku, keď by si si mala užívať bezstarostnosť, koníčky, alebo ničnerobenie..
Škola je inštitúcia, ktorá asi nebavila nikoho, treba ju absolvovať, máš tam svoje miesto a znamená len toľko, že po odkrúteni zopár rokov budeš mať pokoj a môžeš robiť čo ťa bude baviť, s tým sa treba zmieriť, rovnako ako sme sa zmierili aj my ostatní..
Máš babku a dedka, ktorí možno mnohým veciam nerozumia a nechápu, ale buď za nich rada, že sú zdraví a snažia koľko môžu, aj pre nich to musí byť ťažké, skus ich pochopiť a vo voľnom čase pomôcť, lebo tiež im každodenné starosti a tlak k zdraviu nepridávajú.. a zrejme nevidia, že sa trápiš🥹
Pokiaľ si s nimi o tom nehovorila tak nemôžeš vedieť, čo by na to povedali, zdôver sa, určite nájdete riešenie🫶
Využi online psychológa, poradia ti, ako ďalej postupovať, budem veľmi držať palce, aby ti niekto ukázal, že život je krásny, prídu aj teplé dni, keď bude viac slniečka a viac lásky okolo teba🫶
Je mi ľúto, že ti nemá kto pomôcť čo sa týka rodiny. Niekedy je veľmi ťažké pre rodičov a blízkych pripustiť že ich dieťa môže mať psychické problémy.
Tu je pár mojich rád do začiatku:
ak škola nemá psychológa na škole, mala by mať externého, ktorý so školou spolupracuje, skús sa opýtať.
Určite si vygúgli IPčko - poradňa pre mladých ľudí. Určite tam nájdeš podporu, je to anonymné, ak to tak cítiš. Tu môžeš volať alebo aj napísať mail. Môžeš ešte vyskúšať zavolať do CPP- centrum poradenstva a prevencie- malo by byť v každom meste, toto centrum patrí pod školstvo- nie som si istá či v tomto prípade nebudeš potrebovať zákonného zástupcu, ale lístok od doktora určite nie.
Podľa toho čo píšeš- že nemôžeš jesť a pociťuješ silné úzkosti, podľa môjho názoru je už na psychiatra a lieky proti úzkosti.
Je super, že si svoj problém uvedomuješ a chceš ho riešiť.
Držím palce.
Starí rodičia len preto že sú starí nevedia všetko, treba ich veľa veciam naučiť, pretože je úplne iná doba ako v ktorej vyrastali oni.. človek sa učí celý život naozaj.. určite nie je zbytočné im povedať o svojich pocitoch…
@user233 nepoznáme tvoju babku ale neverím, že keď jej alebo svojej lekárke povieš, že uvažuješ nad samovraždou nechajú to tak. Prosím vyhľadaj pomoc ❤️
ja som na SŠ navštevovala psychiatričku bez toho, že by som o tom rodičom povedala...niežeby ma nepustili, ale nechcela som, aby sa trápili
@user233 napíš do ipecka a vysvetlí situáciu.Co viem k nim môžeš ísť aj osobne si z Ba kde je takýchto inštitúcií viac a poradia Tí.Nikto to nezlahcuje v puberte sú psychické problémy časté a ty máš aj predispozíciu a nie ľahké detstvo.Tvoj najväčší problém je tá skola, že chces prestúpiť?
Ešte sa môžeš skúsiť zdôveriť triednej, ak máš s ňou dobrý vztah
@vv88 Ano naša škola myslím že je spojená s tým centrom aj tá pani tá druhá výchovná poradkyňa mi povedala že by som tam mohla zájsť zo začiatku som nechcela ale potom si povedala že pôjdem aj jej som to povedala lenže dedko on je taký že buď ti to dovolý alebo nie on mi to dovolil a babka že načo ku psychologičke? Že kto povedal? A tam som to ukončila nemala som silu sa s ňou o tom hádať mala som slzy v očiach a nie ešte silu jej o tom hovoriť. Presne preto im takéto veci nikdy nepoviem. Jediná sestra vie o tom že mám psychické problemi a nikto iný. A taktiež by som to nikomu inému okrem mojej sestre a psychologičke nikdy nikomu nepovedala. Síce bohužiaľ žiadnu psycholičku nemám. Keby že neprestupim mala by som tu dobru milú psychologičku. Veľmi ťažko sa s tým zmierujem. Stále myslím na moju pôvodnú školu každý jeden deň 24/denne. Nechcem toľko myslieť a mať plnú hlavu niečo ale ono sa to ani nedá aj keď chcem.
@user233 Babke je nateraz zbytocne nieco vysvetlovat, ona je zrejme ten typ cloveka, ze mas co jest, mas kde byvat, tak bud spokojna. Nemrhaj na nu svojou energiou, nebude Ta akceptovat. Mozno by informacie o Tvojom zdravotnom stave prijala od nejakej autority (ucitelky, psychologa), ale ani na to by som sa nespoliehala. A prestup na inu skolu nelutuj (viem, ze sa mi to lahko pise, ked nie som v Tvojej kozi), prestupila si, lebo vtedy sa Ti to videlo ako najlepsie riesenie. Psychologicku z byvalej skoly by urcite stalo za to kontaktovat. Ak nechces sama, popros nejaku ucitelku z terajsej skoly, ktorukolvek, ktorej doverujes. Je skvele, ze aspon sestra stoji pri Tebe, ale potrebujes odbornu pomoc a najskor sa k nej dopracujes cez skolu.

@user233 zmazu ti aj tuto. Nikto ti nebude radit ako zomriet.