icon

Ako zvládnuť strach z maturity z dejepisu?

22. máj 2025

Nejaké skúsenosti?

domkakvet
22. máj 2025

Skusenost s maturitou z dejepisu nemam, ale je prirodzene, ze mas pred skuskou obavu.

marica61
22. máj 2025

Ešte som nikdy nepočula o maturite z dejepisu.😃

guudy
22. máj 2025
@marica61

@marica61 pokial viem, tak z dejepisu musia maturovat vsetci, ktori sa chystaju na pravo. Takze az tak malo ich nebude…

abbey1
22. máj 2025
@marica61

@marica61 Trochu nechápem tvoj komentár.

lenkasarka
22. máj 2025
@guudy

@marica61 pokial viem, tak z dejepisu musia maturovat vsetci, ktori sa chystaju na pravo. Takze az tak malo ich nebude…

@guudy nemusia

oriesocek
22. máj 2025

Maturovala som z dejepisu. Veľmi ma bavil, ale pred maturitou som si taktiež búchala hlavu o stôl, keďže toho bolo veľmi veľa. Na ostatné predmety som sa nestíhala učiť kvôli tomu… Nakoniec som ho nešla študovať, ale úplne niečo iné, takže tak 🙂 a áno u nás ho mali hlavne ti, ktorí išli na právo… maturita z dejepisu nie je povinná, je to dobrovoľný, výberový predmet ako aj iné… okrem slovenčiny, jazyka, ktoré sme mali na gymnáziu povinne

guudy
22. máj 2025
@lenkasarka

@guudy nemusia

@lenkasarka ok, u nas nemusia, ale standardne z neho maturuju 🙂
Ak chcu ist studovat do zahranicia, v dost vela krajinach je podmienka maturovat z konkretnych predmetov.

lenkasarka
22. máj 2025
@guudy

@lenkasarka ok, u nas nemusia, ale standardne z neho maturuju 🙂
Ak chcu ist studovat do zahranicia, v dost vela krajinach je podmienka maturovat z konkretnych predmetov.

@guudy jasne to beriem,ale bavíme sa o Slovensku. Tu taká podmienka nie je.

moonlight1210
22. máj 2025

Bat sa maturity z akehokolvek predmetu je prirodzene. Nepoznam asi maturanta, co by sa nebal.
Kazdy riesi, co bude, ak to neurobi.

Fakt je, ze ked vie aspon daco k veci, tak “ak nevie plot preliezt, tak ho cezen prehodia”. V kazdom predmete.

Ti, co nezmaturuju na prvy pokus, su zvycajne ti, co sa fakt neucili a mali to na haku.
Cielom skoly nie je mat maturantov v septembri. Nerobi to ani dobre meno skole.

Takze aj ked sa bojis, vezmi toto do uvahy. To ti hovori niekto, kto ziakov pripravoval i sedel v nejednej komisii.

No a znamka. Ma aky-taky vyznam pre vysoku skolu. A uz nikdy v zivote ju potom nikomu spominat nebudes a ani sa ta na nu nikdy nebudu pytat. Dokonca ani na predmety, ake boli.
Mas maturitu a to ludom staci.
Ci to bola chemia, dejepis, alebo stredoveke techniky vysivania, nezaujima nikoho.

autor
22. máj 2025
@marica61

@marica61 bežná vec na gymnaziu

autor
22. máj 2025
@moonlight1210

Bat sa maturity z akehokolvek predmetu je prirodzene. Nepoznam asi maturanta, co by sa nebal.
Kazdy riesi, co bude, ak to neurobi.

Fakt je, ze ked vie aspon daco k veci, tak “ak nevie plot preliezt, tak ho cezen prehodia”. V kazdom predmete.

Ti, co nezmaturuju na prvy pokus, su zvycajne ti, co sa fakt neucili a mali to na haku.
Cielom skoly nie je mat maturantov v septembri. Nerobi to ani dobre meno skole.

Takze aj ked sa bojis, vezmi toto do uvahy. To ti hovori niekto, kto ziakov pripravoval i sedel v nejednej komisii.

No a znamka. Ma aky-taky vyznam pre vysoku skolu. A uz nikdy v zivote ju potom nikomu spominat nebudes a ani sa ta na nu nikdy nebudu pytat. Dokonca ani na predmety, ake boli.
Mas maturitu a to ludom staci.
Ci to bola chemia, dejepis, alebo stredoveke techniky vysivania, nezaujima nikoho.

@moonlight1210 ja som prijatá na VŠ už, len musím prejsť. Stačí mi to aj na 4, akoze učím sa dobre ale ten dejepis no nechápem prečo som si ho vybrala keď mi vôbec nejde

aniele
22. máj 2025

Nezabudni, že najlepší ťahák je dejepisný atlas. Ten určite bude medzi maturitnými pomôckami.

oblecenie99
22. máj 2025

Vzhľadom k tomu, ako žalostne to vyzerá v súčasnosti v spoločnosti, ja by som dala maturitu z dejepisu a NOS-ky povinne. Moja spolužiačka išla študovať do Budapešti na výšku a musela absolvovať maturitu z dejepisu u nás, nakoľko v HU ide o povinný maturitný predmet, a nespĺňala by podmienky prijatia.

Ja som pokračovala v štúdiách na právnickej fakulte, no a keďže aj z dejín sa robili prijímacie skúšky, tak bolo prirodzené, že som si vybrala dejepis ako maturitný predmet. Zároveň som dejiny zbožňovala a doteraz zostali takým mojim koníčkom.
Autorka, neviem, ako ti radiť. Úprimne si myslím, že maturita z dejepisu sa nedá porovnať napr. s fyzikou, či matematikou, naučit sa to dá. Je to ale jednoduchšie, ak máš k tomu predmetu nejaký vzťah.

stranakovazuzana0
23. máj 2025

Ahoj,maturovala som z dejepisu.Ak si sa na dejepis priebežne pripravovala,tak sa nemáš čoho obávať.Hlavné je nebyť ticho a veľká pomôcka je atlas,ktorý budeš mať k dispozícii.Drzim palce, 😉

tortelinka
23. máj 2025

Mne prešlo už mnoho maturantov, základ je všeobecný prehľad a atlas.

lulu1321
23. máj 2025

Kniha Úspešná maturita z dejepisu a Dejepisny atlas. V atlase máš obrovské množstvo súvislosti a dátumov, yreba vedieť čítať legendu a mapu.

dupinka
23. máj 2025

Maturovala som z dejepisu, keďže som chcela isť na
právo. Aj na prijímačky bol potrebný.
Chápem, že máš stres, tých informácií je veľa. Ale predpokladám, že bol dôvod, prečo si vybrať dejepis na maturitu, a dlhšie sa tejto oblasti asi aj viac venuješ...
Zaklad je: kľud. Premyslieť si podstatné udalosti daného obdobia, popísať situáciu aká vtedy bola,..veľa napomôže atlas. Ja aj moje deti učím, aby najprv pochopili, čo sa dialo v spoločnosti, ako v tej dobe ĺudia žili, a ľahšie si tým uvedomujú tie historické udalosti, prečo, z akého dôvodu.

evcagabi
23. máj 2025

Ked som ju zvladla ja tak ju zvladne kazdy 😅

feneo
Odpoveď bola odstránená