Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?
Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch
@lienka.7 haloooo. Si kompletná? Myslíš ze ich to zaujíma nejaká rozprávka o pestovaní finančnej gramotnosti deti tým ze predávajú načierno mufiny?
Lebo danovakom nikdy nikto neklame, nikdy nikto im nerozpráva rozprávky. Vieš čo si povedia? "Mmmh tak túto sme ešte nepoculi, a teraz tu o červenej ciapocke"
Ako im dokážeš ze si deti na to nenahovorila ty aby zarábali aj pre teba ....
Chápeš tomu ze na to su zákony. Tu nie si nikde v Afrike alebo Číne kde je žiaľ detska praca tolerovana a bežná.
Nedávno bol na fb prípad kde žena na rehabilitácie pre choru dcéru zbierala peniaze vytobou ozdob.a prišiel im na to danovy úrad a dali im to všetko dodanit a nezaujímalo ich ze to boli peniaze na liečbu ktorú štát nefinancuje. Proste zákon je zákon a platí pre všetkých. Je jedno ci ma niekto 5 rokov alebo 50.
A druha vec keby tvoje deti toto robia a na druhy deň príde nespokojní zákazník s tým ze po ich mufinoch ma žalúdočné problémy co potom? A nebodaj nejaké infekčné ochorenie? Predsa len leto, slnko, teplo ...
@44janica44 ano ano samozrejme, ja dom blba, len ty si lietadlo 👌 danovaci budú behať po dedinách a zháňať, či niekto nahodou niečo nepredáva pred svojim domom, ze? Horúčavy majú byť síce až od nedele, ale tebe to zjavne "pripeka" už teraz 👌👌👌
@ha_ha nikto ju tu neposiela REALNE brigádovať, ja fakt nechápem čo to tu niektoré dookola stále splietate. Je uplne normalne keď chce dieta peniaze navyše, tak si ich ma nejako zarobit/zasluzit a pod. T.j.nejakou extra aktivitou, nad rámec bežných domácich prác a povinnosti. Rodic nie je jeho automatická peňaženka na požiadanie.
@lienka.7 Čiže otec, ktorý jej hovorí, aby si našla brigádu na leto, nech spozná, aký je to pocit, ju neposiela reálne brigádovať? A ako teda, nereálne?
ona bude ako jej matka, lebo to je jej nablizsi vzorec spravania sa, od malicka, je to vsetepovane od malicka,,,, ci to budete vediet vy utlmit, to je otazne,,,, avsak musite si byt vedomi ty a tvoj muz, v prvom rade tvoj muz ze bol snou a maju spolocne dieta, musi zobrat zodpovednost za to, ze taku "samostatnu kapitolu" si do svojho zivota pustil, este aj dieta splodil a ty tiez zobrat zodpovednost za to, ze si sa dala dokopy s muzom, ktory to takto ma,,, teraz uz pozde rozhadzovat rukami
@lienka.7 Čiže otec, ktorý jej hovorí, aby si našla brigádu na leto, nech spozná, aký je to pocit, ju neposiela reálne brigádovať? A ako teda, nereálne?
@44janica44 ano ano samozrejme, ja dom blba, len ty si lietadlo 👌 danovaci budú behať po dedinách a zháňať, či niekto nahodou niečo nepredáva pred svojim domom, ze? Horúčavy majú byť síce až od nedele, ale tebe to zjavne "pripeka" už teraz 👌👌👌
@lienka.7 ty si ine tupelo. Chápeš ze keď idú na kontrolu po prevádzkach idú určity smer, autom, a kontrolujú vytipovane veci + co vidia, pouličných predajcov, stankarov na jarmokoch, .. ci sa na tie miesta teleportuju a nevidia nič okolo? Práve takéto veci popri ceste sú zlata bana... neuveríš ale je narozpoctovane koľko € za pokuty majú za rok vybrať a každý má stanovené koľko € musí vybrať... aj na toto su limity ... myslíš ze by si nechali ujsť príležitosť?
Keď taky pracovník nesplní limit tak je dodzubany....keď splní nad možno aj odmenu dostane.
Čiže blik blik takto to na SR funguje v tejto oblasti.
@lienka.7 ty si ine tupelo. Chápeš ze keď idú na kontrolu po prevádzkach idú určity smer, autom, a kontrolujú vytipovane veci + co vidia, pouličných predajcov, stankarov na jarmokoch, .. ci sa na tie miesta teleportuju a nevidia nič okolo? Práve takéto veci popri ceste sú zlata bana... neuveríš ale je narozpoctovane koľko € za pokuty majú za rok vybrať a každý má stanovené koľko € musí vybrať... aj na toto su limity ... myslíš ze by si nechali ujsť príležitosť?
Keď taky pracovník nesplní limit tak je dodzubany....keď splní nad možno aj odmenu dostane.
Čiže blik blik takto to na SR funguje v tejto oblasti.
@44janica44 ty si presne ten typ, ktorý aj na babku co predáva tulipány zo svojej záhradky na prilepsenie zavolala danovakov, ze? Inak to, ze je určitá suma, ktorú mozes mat pre vlastne potreby ti nič nehovorí, keď už tie zákony tak skvele ovládaš 👌
@lienka.7 Jasné, my sme tu nechápavé, len ty si chápavá. Otec jej povedal, nech SI NÁJDE brigádu. 13 ročná! Keby jej povedal, že napríklad stará suseda odvedľa sa ho pýtala, či by jeho dcéra nechcela chodiť venčiť jej psa, tak sa jej pýta, či by bola ochotná, tak chápem. Ale on povedal, nech si niečo nájde ona sama.
@lienka.7 Jasné, my sme tu nechápavé, len ty si chápavá. Otec jej povedal, nech SI NÁJDE brigádu. 13 ročná! Keby jej povedal, že napríklad stará suseda odvedľa sa ho pýtala, či by jeho dcéra nechcela chodiť venčiť jej psa, tak sa jej pýta, či by bola ochotná, tak chápem. Ale on povedal, nech si niečo nájde ona sama.
@ha_ha bola si pritom, keď jej to hovoril? Nie, nebola, tak tu nemudruj. 13 rocne decko je dostatocne velke, aby vedelo priložiť ruku k dielu.
@autorka vo veku 13r ju “zamestna” aj co i len pracami ako vencenie/pomahanie len velmi dobri znami alebo rodina. Ja by som 13r dietatu co mi zazvoni pri dverach urcite nedala moznost zarobit si, sirry ale je to az prilis velka zodpovednost. Nieco sa tomu dietatu stane - napr pri venceni psa, ktoreho nepozna - a kto bude zodpovedny? Chapes, ze ludia nechcu mat opletacky? A po druhe, uz som to spominala viac krat - v 13r ukazat detom, ze pomahat ludom sa ma len za peniaze je pekne smutne. Moje deti uz chodia 2roky po sebe cez leto pomahat do charitativnej vydajne jedla - krajat, prestierat, pripravovat vsetko aby vyse 100 ludi sa kazdy den najedlo. Neplatia im nic a ani nikomu co v tej jedalni robi, su to dobrovolnici a deti si uvedomia co sa deje aj okolo nich
@any_soj osobne si myslím, že v tomto jej výstupe zauradovala mamička. A mlada aj situáciu trosku zneužíva...Mladej treba proste vysvetliť, že jej matka má od otca 500€ je teda na mieste, ze sa stara aj ona. A ocko nie je obyčajný oslik otras sa. To, ze maju peniaze ešte neznamená, ze jej budú kupovať co len si zmysli. Toto je cesta do pekla. A to nielen pre deti z rozvedených rodín, ale aj z tých kompletných. Sa mi paci, ako z obyčajného prilozenia ruky k dielu jednoduchou formou napr. vyvencenia psa a pod.tu splietaju hovadiny ohľadom nelegálnej prace, pomaly vykorisťovania dietata a pod. Chore 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@lienka.7 Ja by som jej práveže vôbec nevysvetľovala, koľko otec na ňu má platiť a koľko platí - to nie je jej vec, otec by jej mal vysvetliť, že je rovnako jeho dieťa ako aj mladší súrodenci, že dostávajú presne narovnako, aj sa k nej rovnako pekne správa, preto to žiada aj od nej. Možno spravili chybu že platia nadštandard, za mňa by bolo lepšie platiť presne sumu danú súdom a extra výdavky na polovicu (krúžky, aktivity, dovolenky.....) a ten zvyšok sumy by som nedávala bývalej, ale mladej na knižku. Takto má aj bývalá veľké očakávania a ako vidno, stále je to málo.
@ha_ha otec sa jej snažil vysvetliť, že by bolo fajn... Nikto ju nikde neposiela a už vbc nikto po nej nechce aby si brigádu nasla sama.. Kde si to precitala? Autorka píše, že jej navrhovali.. Kopírujem.. "Veď ja ju neposielam makať niekam na celý deň. Navrhovali sme jej skôr roznášať letáky alebo niečo také, nenáročné len pre ten pocit že si zarobí pár € sama"
Nikto ju s bičom neposiela makať.
@lienka.7 Ja by som jej práveže vôbec nevysvetľovala, koľko otec na ňu má platiť a koľko platí - to nie je jej vec, otec by jej mal vysvetliť, že je rovnako jeho dieťa ako aj mladší súrodenci, že dostávajú presne narovnako, aj sa k nej rovnako pekne správa, preto to žiada aj od nej. Možno spravili chybu že platia nadštandard, za mňa by bolo lepšie platiť presne sumu danú súdom a extra výdavky na polovicu (krúžky, aktivity, dovolenky.....) a ten zvyšok sumy by som nedávala bývalej, ale mladej na knižku. Takto má aj bývalá veľké očakávania a ako vidno, stále je to málo.
@gaja78 bývalá si zvykla na nie malý pravidelný prísun.
A podľa vyjadrení dcéry, ju tým zrejme kŕmi, čo všetko je ocko povinný..
Je zaujímavé že keď nejaká mama napíše že jej 15 ročné dieťa chce brigádovať tak jej všetky radia nech ide pokosiť alebo vyvenčiť psa. Keď 13 ročnej ppbedia nech si skúsi nájsť brigádu tak ju tu idete ukameňovať..má 13 a pýta peniaze na mihalnice tak si myslím že keby pokosí alebo vyvenčí susede psa tak z nej neubudne..za ďalšie hovorí že si inak dobre rozumejú, chodí ku nim od 3 rokov tak čo má teraz vždy len prikyvovať a byť ticho lebo neni jej mama? Veď dokelu....staraj sa o mňa každý víkend,vypočuj si moje problémy,daj mi peniaze ale neskús mi na niečo povedať nie...
@ha_ha otec sa jej snažil vysvetliť, že by bolo fajn... Nikto ju nikde neposiela a už vbc nikto po nej nechce aby si brigádu nasla sama.. Kde si to precitala? Autorka píše, že jej navrhovali.. Kopírujem.. "Veď ja ju neposielam makať niekam na celý deň. Navrhovali sme jej skôr roznášať letáky alebo niečo také, nenáročné len pre ten pocit že si zarobí pár € sama"
@mk22 ony si idú stále svoje, trpiac domienkou ze 13 rocne dievča je ešte malilinke dietatko , co pomaly netrafi domov a treba ho vyzdvihnúť v škole.👌 asi budu v pozícii jej matky, teda ex co si takto liečia komplexy a závidia peniaze mužovej rodine.
@mk22 Ale oni pre ňu žiadnu takú brigádu nemajú. Jej otec, ani autorka nemajú nikoho, kto by zobral to roznášanie letákov papierovo na seba, aby to ona mohla robiť. Takže návrh od otca znel (idem aj ja kopírovať, pre tie, čo mi tu idú písať, že som pri tom nebola 😉): "Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku". Čiže, má si ju NÁJSŤ sama.
Je zaujímavé že keď nejaká mama napíše že jej 15 ročné dieťa chce brigádovať tak jej všetky radia nech ide pokosiť alebo vyvenčiť psa. Keď 13 ročnej ppbedia nech si skúsi nájsť brigádu tak ju tu idete ukameňovať..má 13 a pýta peniaze na mihalnice tak si myslím že keby pokosí alebo vyvenčí susede psa tak z nej neubudne..za ďalšie hovorí že si inak dobre rozumejú, chodí ku nim od 3 rokov tak čo má teraz vždy len prikyvovať a byť ticho lebo neni jej mama? Veď dokelu....staraj sa o mňa každý víkend,vypočuj si moje problémy,daj mi peniaze ale neskús mi na niečo povedať nie...
@dagas a ze su dnešné decka také ..... aké sú, keď vidíme aký majú príklad v ich "extra" rodičoch. Typicke diskusie plne reči o právach ale naproti tomu povinnosti žiadne. Klasika, skoda reči tu.
@dagas Len to má ten háčik, že u nich si nepodávajú kľučky záujemcovia o kosenie, či venčenie. Nemôže len tak nabehnúť k susede, nech jej dá vyvenčiť psa a zaplatí jej za to. Aby to mohla ísť robiť, musí existovať niekto, kto je ochotný ju takto "zamestnať".
@mk22 Ale oni pre ňu žiadnu takú brigádu nemajú. Jej otec, ani autorka nemajú nikoho, kto by zobral to roznášanie letákov papierovo na seba, aby to ona mohla robiť. Takže návrh od otca znel (idem aj ja kopírovať, pre tie, čo mi tu idú písať, že som pri tom nebola 😉): "Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku". Čiže, má si ju NÁJSŤ sama.
@ha_ha ty si totalne mimo a ideš si svoje. Láskavo ťa žiadam aby si prestala komunikovať túto diskusiu. Ďakujem
@mk22 ony si idú stále svoje, trpiac domienkou ze 13 rocne dievča je ešte malilinke dietatko , co pomaly netrafi domov a treba ho vyzdvihnúť v škole.👌 asi budu v pozícii jej matky, teda ex co si takto liečia komplexy a závidia peniaze mužovej rodine.
@lienka.7 konkr táto 13r slečna bude iná herečka keď si nechala nalepiť riasy v salóne.
Žiadne tutu dievčatko, netreba naslapovat lebo o dva roky sa im to vráti. Nebude žiadne prosim, mohol by si ale oznamovacia veta, daj, musíš, lebo a bubu bubu, no jasne už skáčem ako mi 13r decko piska.
@ha_ha ty si mimo😃
Ako myslíš, ty si autorka, tak to budem rešpektovať. Len je zaujímavé, že totálne mimo som, keď zopakujem to, čo si ty sama napísala. 😀
@lienka.7 konkr táto 13r slečna bude iná herečka keď si nechala nalepiť riasy v salóne.
Žiadne tutu dievčatko, netreba naslapovat lebo o dva roky sa im to vráti. Nebude žiadne prosim, mohol by si ale oznamovacia veta, daj, musíš, lebo a bubu bubu, no jasne už skáčem ako mi 13r decko piska.
@mk22 za mna ich aj s matkou len pekne využívajú kvôli peniazom... ako pise autorka, ze u nich nespava, len chodi "na navstevy" cez týždeň. Proste dievčatko pekne využíva situáciu, nainfikovane matkou, ze ked foter nebude platiť, pôjde na súd. Toto si asi sama nevymyslela
@mk22 za mna ich aj s matkou len pekne využívajú kvôli peniazom... ako pise autorka, ze u nich nespava, len chodi "na navstevy" cez týždeň. Proste dievčatko pekne využíva situáciu, nainfikovane matkou, ze ked foter nebude platiť, pôjde na súd. Toto si asi sama nevymyslela
@lienka.7 to som písala v samom úvode toto 13r z vlastnej hlavy nemá.
A otec nie je povinný nič, je to jeho dobra vola, rozhodnutie, prispievať, kúpiť, dat.. Podieľať sa.. A nie ze musí, lebo mladá chce a mama povedala..
@dagas Len to má ten háčik, že u nich si nepodávajú kľučky záujemcovia o kosenie, či venčenie. Nemôže len tak nabehnúť k susede, nech jej dá vyvenčiť psa a zaplatí jej za to. Aby to mohla ísť robiť, musí existovať niekto, kto je ochotný ju takto "zamestnať".
@ha_ha a ty tam žiješ a vieš ako kto potrebuje pomôcť alebo čo?
Autorka, mňa by zaujímalo odkiaľ ma mladá take debilne reči ze tatko musí pekne všetko platiť inak ho da mama na súd? Trebalo by jej vysvetlit ze “lakomý” tatko jej môže dávať presne súdom stanovenú sumu a ani o cent viac ked sa jej nepáči.
A debilne komentare o tom aká sú hnusná žiarlivá macocha a podobne blaboly si nevšímaj, “nová” žena je pre niektoré vždy odpad. Tu ti radia jak mas držať hubu nevyjadrovať sa len stať jak kôl v plote a chodiť po špičkách okolo princeznej lebo ty si neni jej mater ale keby sem napíšeš ze mas 15 ročnú nevlastnú dcéru ktorá je absolútne nezvládnuteľná tak ti povedia co si robila doteraz a ze sa nemáš co čudovať ked si mala potrebu hrať sa na kamosku. A ze nadávas na ex 😅 lebo žena co da 13 ročnej spraviť umelé mihalnice na truc “macoche” je mater roka, naozaj.
K pointa - brigádu by som neriešila, mladá dostane raz mesačne par eur ako vreckové, ked ho minie jej chyba, ked sa jej nebude páčiť suma môže dostať aj súdom stanovenú sumu od otca 🙂 koniec diskusie
@44janica44 ty si presne ten typ, ktorý aj na babku co predáva tulipány zo svojej záhradky na prilepsenie zavolala danovakov, ze? Inak to, ze je určitá suma, ktorú mozes mat pre vlastne potreby ti nič nehovorí, keď už tie zákony tak skvele ovládaš 👌
@lienka.7 áno napr. pri prebytkoch z dvora ...
Presne tie tulipány sa dajú chápať ako prebytok z dvora.
Niečo vyrobiť alebo upiecť sa považuje za zárobkovú činnosť. Nehovoriac o tom ze keď chceš predávať potraviny musiš mat papier z hygieny, potravinarsky preukaz na to môžeš manipulovať z potravinami.... neznalosť zákona proste neospravedlňuje....
Ja nemám potrebu nikoho na nikoho volať.
Na moje otázky odpoved nemáš ze? Presne ako som čakala🙂
13 rocna uz musi rozumiet financiam pekne si ju posadte a povedzte jej
sud urcil vyzivne tolko a tolko my posielame tolko a tolko
mesacne dostanes vreckove 20€ a finito ak potrebujes viac a budes viest taketo hlupe reci budeme platit len tolko co povedal sud
a nech to pekne referuje mame aby ju upratala

@any_soj Ja ale tú mladú neobhajujem. Len nesúhlasím s tým, že ju treba nútiť brigádovať, keď nechce, ani ovplyvňovať vreckové tým, že dostane, ak bude brigádovať.
@ha_ha nikto ju tu neposiela REALNE brigádovať, ja fakt nechápem čo to tu niektoré dookola stále splietate. Je uplne normalne keď chce dieta peniaze navyše, tak si ich ma nejako zarobit/zasluzit a pod. T.j.nejakou extra aktivitou, nad rámec bežných domácich prác a povinnosti. Rodic nie je jeho automatická peňaženka na požiadanie.