Ako zvládnuť toxické správanie nevlastnej dcéry v puberte?
Ahojte. Potrebujem radu lebo cítim že sa mi situácia vymyká x pod kontroly. Asi je dobre povedať že nevlastná dcéra vstupuje do obdobia puberty a preto mam pre veľa vecí pochopenie... No sú veci ktoré sa mi proste nepáčia pretože si myslím že to nie je správne... Na jej výchove sa podieľam od jej 3 rokoch čiže si myslím že mam právo niečo k tomu povedať. Ma čerstvých 13 a hormóny ňou plieskaju jedna radosť. Je u nás každý víkend ale bez prespania. Nikdy nechcela u nas prespať napriek tomu že tu ma vlastnú izbu, myslím si že keď bola malá bolo to tým že by jej bolo smutno za mamou a fakt že žijeme od seba 5 minút chôdze k tomu prispel tiež a jednoducho sme ju do toho nenútili... Pýtali sme sa navrhovali sme prespavacku ale rešpektovali sme že chce byť v noci doma pri maminke. Potom sa nám aj zdalo že by chcela ale cítili sme že nechce jej mama... Proste jej mama je kapitola sama o sebe vždy mala pocit že musí súťažiť nie len s ex ale teda aj so mnou a dosť sa to odráža na správaní dcéry ale to tu nechcem bližšie špecifikovať...
Každopádne mám s dcérou povedala by som že veľmi pekný vzťah. S veľa vecami čo nechce povedať rodičom sa zdôveruje mne, pýta si rady, názory je to medzi nami také milé priateľské, dokonca do seba aj dosť "rypeme" máme podoby uštipačný humor a aj to oceňujem že dokážeme viesť debaty aj týmto spôsobom. No nastáva tu menší "problém" slečna začína byť veľmi toxická... Ale naozaj veľmi. Opovrhuje prakticky každým, začína mať zvláštne nároky na to čo by sme jej mali platiť a v podstate ak nedochádza od nás s nejakou hotovosťou je zle ... Minulý víkend si s ňou manžel sadol a snažil sa jej vysvetliť že by bolo fajn aby si cez leto našla nejakú brigadku (samozrejme vieme že brigádovať môže od 15 zo zákona) aby si nejakú tú korunku zarobila aj sama a teda vedela aký je to pocit - pokračovanie v komentároch
Tatko by si mal dcéru posadiť a vysvetliť jej, že už teraz dostáva dvakrát toľko ako nariadil súd. Ak sa chce súdiť a dostávať súdne viac, tak nech sa páči, od ďalšieho mesiaca dostane matka na výživu len súdne stanovené výživné. Potom by pochopila hodnotu peňazí.
@alex49 netreba ani brigádu, aby pochopila.
Stačí poslať danú sumu. 😃
13 rocna uz musi rozumiet financiam pekne si ju posadte a povedzte jej
sud urcil vyzivne tolko a tolko my posielame tolko a tolko
mesacne dostanes vreckove 20€ a finito ak potrebujes viac a budes viest taketo hlupe reci budeme platit len tolko co povedal sud
a nech to pekne referuje mame aby ju upratala
@mamina7070 len problém je ten, že mama ju nijako neuprace, ona ju skôr postve proti "macoche" a otcovi. Vsak vidíš reakcie tu niektorých... možno tiež urazených ex. Na platenie mladej excesov je @autorka dobrá, ale inak ma držať hubu a krok a nestarat sa do výchovy, lebo to nie je jej dieta, ako jej tu jedna "mudra" už aj napisala. No mne toto povedať ex, nad rámec povinných platieb by nevida ani cent.
Tatko by si mal dcéru posadiť a vysvetliť jej, že už teraz dostáva dvakrát toľko ako nariadil súd. Ak sa chce súdiť a dostávať súdne viac, tak nech sa páči, od ďalšieho mesiaca dostane matka na výživu len súdne stanovené výživné. Potom by pochopila hodnotu peňazí.
@lienka.7 haloooo. Si kompletná? Myslíš ze ich to zaujíma nejaká rozprávka o pestovaní finančnej gramotnosti deti tým ze predávajú načierno mufiny?
Lebo danovakom nikdy nikto neklame, nikdy nikto im nerozpráva rozprávky. Vieš čo si povedia? "Mmmh tak túto sme ešte nepoculi, a teraz tu o červenej ciapocke"
Ako im dokážeš ze si deti na to nenahovorila ty aby zarábali aj pre teba ....
Chápeš tomu ze na to su zákony. Tu nie si nikde v Afrike alebo Číne kde je žiaľ detska praca tolerovana a bežná.
Nedávno bol na fb prípad kde žena na rehabilitácie pre choru dcéru zbierala peniaze vytobou ozdob.a prišiel im na to danovy úrad a dali im to všetko dodanit a nezaujímalo ich ze to boli peniaze na liečbu ktorú štát nefinancuje. Proste zákon je zákon a platí pre všetkých. Je jedno ci ma niekto 5 rokov alebo 50.
A druha vec keby tvoje deti toto robia a na druhy deň príde nespokojní zákazník s tým ze po ich mufinoch ma žalúdočné problémy co potom? A nebodaj nejaké infekčné ochorenie? Predsa len leto, slnko, teplo ...
@44janica44 najprv si nastuduj, potom sa rozhorčuj ;) z príležitostného predaja do 500€ ročné sa daň neplatí ;)
https://podpora.financnasprava.sk/186937-Oslobo...
@44janica44 najprv si nastuduj, potom sa rozhorčuj ;) z príležitostného predaja do 500€ ročné sa daň neplatí ;)
@any_soj a ako dokáže ze kolko bol ten predaj? Bez dokladov, bez pokladne... ci len tak z brucha streli sumu
A pokiaľ si ty nastudujes zákon tak pojem "príležitostný " poriadne definovaný nie je.... ak by tie deti predavali mufiny každý víkend tak sa dá polemizovať o tom ze je to príležitostný príjem. Už to je opakujuca sa činnosť.
A ta hygiena co? Tam argument príležitostný nefunguje.
@mamina7070 len problém je ten, že mama ju nijako neuprace, ona ju skôr postve proti "macoche" a otcovi. Vsak vidíš reakcie tu niektorých... možno tiež urazených ex. Na platenie mladej excesov je @autorka dobrá, ale inak ma držať hubu a krok a nestarat sa do výchovy, lebo to nie je jej dieta, ako jej tu jedna "mudra" už aj napisala. No mne toto povedať ex, nad rámec povinných platieb by nevida ani cent.
@lienka.7 ked ju neuprace tak nech otec plati len sudom vymerane vyzivne
ak to da na sud povie presne to co tu x rokov platil nad ramec a dieta naockovane matkou to zneuzivalo na hlupe komenty
A mozno sa dievca len hanbi. Vý s manzelom ste mali inu motivaciu chodit brigadovat, jej je mozno trapne, aby ju v malej dedinke videli ako zbiera hovna po niekoho psovi alebo drhne cudzie auto. Ja si myslim, ze ziadna praca nie je hanba, ale dokazem sa vcitit do koze pubertacky, ktora ma otca podnikatela, ze mozno by sa citila trapne, keby ju pritom videli kamaratky zo skoly /pred ktorymi mozno aj machrovala, ze sa ma fajn, lebo rodicia si to mozu dovolit a zrazu toto/. Je to spravne? Nie, nie je, ale v 13tich ma clovek ine zmyslanie...
Nečítala som komentáre.
Na brigádku pošli svoje deti. Ty jej nemáš čo nariaďovať. Otec s ňou strávi dva necelé dni. Ty nemáš čo riešiť jej výchovu, máš svoje deti, ona má na to rodičov. Kto stál za rozpadom rodiny toho dievčaťa?
@any_soj nechaj ju, ona je lietadlo, ona vie vsetko 👌
Zbytočne sa veľmi angažujes, nie ty ju nevychovavas, vychováva ju jej mama a počas víkendu jej otec, financie nech si vyrieši otec s jej mamou, načo vyvijas aktivitu ked to nie je tvoja vec?..zbytočne si s nou pokazis vztah
Zbytočne sa veľmi angažujes, nie ty ju nevychovavas, vychováva ju jej mama a počas víkendu jej otec, financie nech si vyrieši otec s jej mamou, načo vyvijas aktivitu ked to nie je tvoja vec?..zbytočne si s nou pokazis vztah
@cafelatte nie je to moja vec? Ja nie som v jej živote týždeň a ani dva, ale 10 rokov či chcem či nie svojim spôsobom sa tiež podieľam na výchove a dávam jej vzor. Nie nehrám sa na jej mamu, ale som mama jej súrodencov a trávi tu s nami čas takže áno myslím si že aj mňa sa to týka a mam k tomu čo povedať. Okrem toho... Ak sa aktívne môžem a vlastne musím zapájať aj do iných aspektov jej života tak sa môžem aj tu zapojiť a povedať si čo myslím... Predsa sú to aj moje peniaze 🤷🏼♀️
Strašne zle ju tá mater vychovala..že v 13 mihalnice..aby nedošla v 15 tehotná a budete živit ešte aj to 🙏
Nečítala som komentáre.
Na brigádku pošli svoje deti. Ty jej nemáš čo nariaďovať. Otec s ňou strávi dva necelé dni. Ty nemáš čo riešiť jej výchovu, máš svoje deti, ona má na to rodičov. Kto stál za rozpadom rodiny toho dievčaťa?
@zuzanockamt akože toto milujem. Mam ju brať ako svoju, mám mať s ňou pekny vzťah ale pri ostatnom mám držať hubu a krok prípadne sa nevyjadrovat. Môžem sa s ňou učiť, variť jej starať sa ale to je tak všetko 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️... Smutné fakt aké majú niektorý ľudia nároky na nevlastné matky, ako z nás robíte bosorky. Nie ja som nestála za rozpadom ich vzťahu ak by si ešte chcela zo mňa urobiť aj zlodejku otcov...
A áno svoje deti na brigádu pošlem, Už teraz musia pomáhať ockovi pri veciach ktoré zvládnu a to majú o pár rokov menej ako ich sestra.
Strašne zle ju tá mater vychovala..že v 13 mihalnice..aby nedošla v 15 tehotná a budete živit ešte aj to 🙏
@pikachu999 ach... Nechcem sa už viac sparat v jej mame a výchove lebo sa tu poniektoré do mňa opäť pustia že sa nemám starať. Ale tak za tie roky tiež cítim že mam za ňu nejakú zodpovednosť... Verím že je to len obdobie a vyrastie z nej rozumné a šikovné dievča
@any_soj a ako dokáže ze kolko bol ten predaj? Bez dokladov, bez pokladne... ci len tak z brucha streli sumu
A pokiaľ si ty nastudujes zákon tak pojem "príležitostný " poriadne definovaný nie je.... ak by tie deti predavali mufiny každý víkend tak sa dá polemizovať o tom ze je to príležitostný príjem. Už to je opakujuca sa činnosť.
A ta hygiena co? Tam argument príležitostný nefunguje.
@44janica44 písala si o čiernom predaji a teda o okrádani štátu na daniach - keď niekto príležitostne niečo vyrobí a predá,
A teda občan nemusí dokazovať, že nezarobil viac ako 500. Úrad by mu musel dokázať opak. O tom je pointa toho príležitostného predaja (teda opak sústavnej činnosti za účelom zisku), že nemusí mať pokladňu a podobné veci. Áno, každý víkend to robiť by bolo niečo iné. Ja som písala o jednorazovej veci, a nie ako návod, že to má robiť, ale ako ilustráciu toho, že 13 rokov teda nie je ani zďaleka skoro a skôr je problém, že doteraz to 13 ročné dievča nikdy nepotrebovalo riešiť, že chcela by som viac peňazí, čo mám preto urobiť - teda že doteraz stačilo povedať a bolo. Viem, že u nás sa to nezvykne, ale napríklad vo filmoch keď malé deti predávajú limonádu pred domom, alebo svoje ručné výrobky, mne to príde úplne super a vôbec nie ako zneužívanie detí na prácu...
Inak nedávno tu bola diskusia, že 15r chce predpísať antikoncepciu, jej mama nebola nadšená, ale dostala tu kopu rád, ako to je super a má tam s ňou ísť to dať predpísať, lebo 15 rokov je už normálny vek na sex. Tak v 15 je zrazu dieťa zrelé na sex (ktorý má kopu fyzických a emocionálnych následkov, a noc také, ako bezpečný sex po psychickej stránke mimo dlhodobého stabilného vzťahu neexistuje), ale v 13 ešte je matka za zlú, ak považuje dieťa za dosť zrelé na to, aby preberalo zodpovednosť postupne a má sa len hrať a nič neriešiť. Asi preto, aby malo potom dosť času na ten sex v 15 🤷♀️
@44janica44 písala si o čiernom predaji a teda o okrádani štátu na daniach - keď niekto príležitostne niečo vyrobí a predá,
A teda občan nemusí dokazovať, že nezarobil viac ako 500. Úrad by mu musel dokázať opak. O tom je pointa toho príležitostného predaja (teda opak sústavnej činnosti za účelom zisku), že nemusí mať pokladňu a podobné veci. Áno, každý víkend to robiť by bolo niečo iné. Ja som písala o jednorazovej veci, a nie ako návod, že to má robiť, ale ako ilustráciu toho, že 13 rokov teda nie je ani zďaleka skoro a skôr je problém, že doteraz to 13 ročné dievča nikdy nepotrebovalo riešiť, že chcela by som viac peňazí, čo mám preto urobiť - teda že doteraz stačilo povedať a bolo. Viem, že u nás sa to nezvykne, ale napríklad vo filmoch keď malé deti predávajú limonádu pred domom, alebo svoje ručné výrobky, mne to príde úplne super a vôbec nie ako zneužívanie detí na prácu...
Inak nedávno tu bola diskusia, že 15r chce predpísať antikoncepciu, jej mama nebola nadšená, ale dostala tu kopu rád, ako to je super a má tam s ňou ísť to dať predpísať, lebo 15 rokov je už normálny vek na sex. Tak v 15 je zrazu dieťa zrelé na sex (ktorý má kopu fyzických a emocionálnych následkov, a noc také, ako bezpečný sex po psychickej stránke mimo dlhodobého stabilného vzťahu neexistuje), ale v 13 ešte je matka za zlú, ak považuje dieťa za dosť zrelé na to, aby preberalo zodpovednosť postupne a má sa len hrať a nič neriešiť. Asi preto, aby malo potom dosť času na ten sex v 15 🤷♀️
@any_soj zasa sme sa nedozvedeli co na to ta hygiena a co keď niekto príde, ze po výrobkoch od deti mu bolo zle.
Tu sa rozobera brigáda na privyrobenie, autorka to myslela ako pravidelnu činnosť nie jednorazový predaj.
Ako na to kedy môže mať pubertak legálne sex je zákon tak aj na to kedy môže brigádovať je zákon.
Co si ludia myslia ze by bolo super je cosi ine ako to co zákon dovoľuje.
Takže sex moze mat legálne od 15 r, brigádovať môže od 15 s ukoncenou povinnou dochádzkou.
V tomto prípade evidentne zlyháva komunikácia medzi rodičmi navzájom a medzi rodičmi a pubertackou.
Dieta sa da naučiť zodpovednosti a tomu aby si vazilo peniaze aj inak ako tým ze ho budem posielať aby vencilo cudzie psi, nakupovalo cudzím ľuďom alebo vyrábalo a predávalo nápoje a jedlo len tak pred domom - úprimne ktorú za uvedených služieb od cudzieho dieťaťa by si ty využila? Ja žiadnu. Psa nemám, nakupim si sama a ako sorry fakt nebudem na ulici od deti kupovat hocake jedlo alebo nápoje- viem ja co do toho dali a ako dlho to už sušia na slnku? Ako fakt nebudem riskovať zažívacie problémy len preto ze detičky sa učia vážiť si peniaze.
Jedna vec je viesť deti k pomahaniu v domácnosti, na záhrade, v rodinnej firme, viesť k finančnej gramotnosti …druhá vec je posadiť 13 ročné dieťa a povedať jej, žeby bolo dobré, aby si začala privyrábať.
Ak rodina nežije na hranici chudoby (čo v tomto prípade nežije), tak si nemyslím, že je vhodné posielať 13 ročné dieťa brigádovať.
A to píšem ako matka detí, ktoré jedno v 13. nepracovalo, ale od 15. robilo po škole na čiastočný úväzok vo fast foode, druhé v 13. nemalo problém obehnúť s kamarátom komunitu a odhrňať ľuďom sneh za peniaze a síce nemá ako teenager stály job, ale keď môže chodí si zarobiť do mužovej firmy manuálnou prácou. Decká robili/robia preto, lebo si chceli/chcú zarobiť vlastné peniaze, aby si za to mohli kúpiť, čo len chcú, či už 5 značkových kabeliek, či šetrenie na auto podľa svojich predstáv. Je jasné, že deti rýchlo prídu na to, že vlastné peniaze sa oveľa “ťažšie “ míňajú, ako tie, ktoré im niekto bezpracne dá.
Je otázne, či je potrebné, aby tuto skúsenosť nadobudlo už 13 ročné dieťa, ktoré oficiálne pracovať nemôže a ak si samo nechce zarobiť nejaké peniaze,
rodičia by nemali byť tí, ktorí budú dieťa nútiť.
Ak rodičia platia dieťaťu veľa, tak buď uberiem tam, alebo dieťaťu poviem toto je strop a koniec debaty.
Tiež treba brať do úvahy príležitosti si privyrobiť, tých je pre 13 ročných dosť malo, na Slovensku nie je rozšírený ani babysitting ( u nás bežné, práve v tomto veku i keď diskutabilné) ani venčenie psov (tiež diskutabilné) cudzími deťmi a tiež každé dieťa je iné. Niektoré nemajú problém zaklopať na dvere a opýtať sa, niektoré majú…
Podstatné je, či to dieťa si CHCE privyrobiť, lebo keď nie a je nútené je to naozaj zneužívanie dieťaťa na prácu, čo je vo vyspelých krajinách protizákonné.
V tomto prípade dieťa zdá sa že nechce, takže by som nenútila. Oznámila by som výšku vreckového (ak dostáva) alebo čo som ako rodič ochotná hradiť a dieťa sa s tým musí zmieriť. Peňaženky rodičov tiež nie sú bezodné a dieťa nemože mať všetko na čo si prstom ukáže.
Čo sa týka nevlastnej matky, ktorá sa stará o dieťa cez vikendy, tam by som osobne bola rada, keby sa do výchovy môjho dieťaťa nestarala, ale tak ja nie som rozvedená a toto som našťastie nikdy nemusela riešiť.
Samozrejme pravidlá domácnosti treba dodržiavať u obidvoch rodičov.
@autorka napíšem ti názor z pohľadu exmanželky. Dala by som všetko za to, aby moje decká mali takú starostlivu macochu, ako si ty🍀 tá naša roky nevarila, deti chodili obedovat k babke , dnes sa na tom už smejem, veľakrát sa vyjadrila že ona slúžku robiť nebude, áno, v prvom rade sa mal postarat otec, ale tam záujem ani nikdy nebol
Jedna vec je viesť deti k pomahaniu v domácnosti, na záhrade, v rodinnej firme, viesť k finančnej gramotnosti …druhá vec je posadiť 13 ročné dieťa a povedať jej, žeby bolo dobré, aby si začala privyrábať.
Ak rodina nežije na hranici chudoby (čo v tomto prípade nežije), tak si nemyslím, že je vhodné posielať 13 ročné dieťa brigádovať.
A to píšem ako matka detí, ktoré jedno v 13. nepracovalo, ale od 15. robilo po škole na čiastočný úväzok vo fast foode, druhé v 13. nemalo problém obehnúť s kamarátom komunitu a odhrňať ľuďom sneh za peniaze a síce nemá ako teenager stály job, ale keď môže chodí si zarobiť do mužovej firmy manuálnou prácou. Decká robili/robia preto, lebo si chceli/chcú zarobiť vlastné peniaze, aby si za to mohli kúpiť, čo len chcú, či už 5 značkových kabeliek, či šetrenie na auto podľa svojich predstáv. Je jasné, že deti rýchlo prídu na to, že vlastné peniaze sa oveľa “ťažšie “ míňajú, ako tie, ktoré im niekto bezpracne dá.
Je otázne, či je potrebné, aby tuto skúsenosť nadobudlo už 13 ročné dieťa, ktoré oficiálne pracovať nemôže a ak si samo nechce zarobiť nejaké peniaze,
Ak rodičia platia dieťaťu veľa, tak buď uberiem tam, alebo dieťaťu poviem toto je strop a koniec debaty.
Tiež treba brať do úvahy príležitosti si privyrobiť, tých je pre 13 ročných dosť malo, na Slovensku nie je rozšírený ani babysitting ( u nás bežné, práve v tomto veku i keď diskutabilné) ani venčenie psov (tiež diskutabilné) cudzími deťmi a tiež každé dieťa je iné. Niektoré nemajú problém zaklopať na dvere a opýtať sa, niektoré majú…
Podstatné je, či to dieťa si CHCE privyrobiť, lebo keď nie a je nútené je to naozaj zneužívanie dieťaťa na prácu, čo je vo vyspelých krajinách protizákonné.
V tomto prípade dieťa zdá sa že nechce, takže by som nenútila. Oznámila by som výšku vreckového (ak dostáva) alebo čo som ako rodič ochotná hradiť a dieťa sa s tým musí zmieriť. Peňaženky rodičov tiež nie sú bezodné a dieťa nemože mať všetko na čo si prstom ukáže.
Čo sa týka nevlastnej matky, ktorá sa stará o dieťa cez vikendy, tam by som osobne bola rada, keby sa do výchovy môjho dieťaťa nestarala, ale tak ja nie som rozvedená a toto som našťastie nikdy nemusela riešiť.
@sisaka ďakujem za tvoj názor ale odlišuje sa od toho môjho, určite sa však zamýšľam nad každým slušne prejavenm názorm tu v tejto diskusii...
Čo sa však týka toho posledného odseku presne nie si rozvedená a ani si sa nikdy nemusela starať o "bonusové" deti takže nevieš aké pocity to obnáša a aké je to celé náročné. Starať sa mám ako nevlastná matka alr vlastne sa nesmiem starať. Pochopí kto zažije...
Ešte raz ďakujem za pohľad na vec ktorý si dala
@autorka napíšem ti názor z pohľadu exmanželky. Dala by som všetko za to, aby moje decká mali takú starostlivu macochu, ako si ty🍀 tá naša roky nevarila, deti chodili obedovat k babke , dnes sa na tom už smejem, veľakrát sa vyjadrila že ona slúžku robiť nebude, áno, v prvom rade sa mal postarat otec, ale tam záujem ani nikdy nebol
@terezia74 tak to ma ani nevieš ako potešilo. Veľmi ti za to ďakujem. Určite som urobila veľa chýb za tých 10 rokov čo som v jej živote... Veľa vecí som začala inak vnímať až vtedy keď som sa stala ja sama mamou. Viem že veľa žien ma tu šlo ukameňovať aka som a tak.. ale ja ju naozaj ľúbim preto ma aj táto téma štve, nie preto lebo ju neznášam alebo mám iné očakávania od nej a iné od mojich deti...
Chcem povedať že byť "tou druhou" je náročné aj keď nepochybne je náročné byť aj tou prvou 🙂.
Veľmi si vážim tvoj komentár lebo mi to spravilo fakt radosť... Ono proste každý chce aby sme deti brali ako svoje ale len v tom v čom sa im to hodí a to bohužiaľ podľa mňa tak nejde. Snažím sa tu byť pre ňu v každom smere a v každej minute bez toho aby som sa hrala na jej mamu
máš to veľmi ťažké s puberťákmi je to tak a v takejto variante obzvlášť, prišla do veku a zneužíva to že rodičia sú rozvedení, aj napriek tomu, že sa jej venujete de fakto traja, v podstate každý z vás troch bude zlý keď jej nevyhovie, takže nevťahuj to na seba a čo sa týka nejakej činnosti pre ňu skúste jej ponúknuť niečo nie v zmysle práce ale výpomoci ak nebude reagovať nič s tým nespravíš, netreba ju nútiť, ale peniaze jej dávaj len nevyhnutne nie navyše ak nebude mať záujem na výpomoci
Autorka, na mňa pôsobis, že to s ňou myslis úprimne. Jej mama niekoho ma? Mám pocit, že na dcéru prenáša svoju nespokojnosť v živote.. súhlasím, že dievča sa učí plávať v dvoch odlišných rodinách, v ktorých má dva úplne iné vzory a životný štýl..musis pochopiť, že to má ťažké. Myslím, že tu ti pomôže len úprimnosť, nič iné. Normálne jej povedať, ako sú u vás podelené financie, koľko vás stalo úsilia vybudovať firmu, ako sa vám to podarilo. Zbytočne sa však neglorifikovat - v realite totiž každý zažil aj neúspech a slzy.. Vysvetliť jej, ako funguje výživné, čo je jej matka povinná - koľko prispievate vy a a kolko by mala matka...co znamená spravodlivosť a ako sa o ňu usilujete u všetkých vašich deti vrátane nej..apropo... Brigáda je blbosť a v tvojom prípade úplne kontraproduktívna záležitosť. Vzťahy sa vám zhoršia, ver tomu. Nikdy by som v takom veku neposielala decko pracovať. Treba ju podporovať v tom, čo má rada, v škole, v krúžkoch... Verím, že ty to dáš, len sa neupinaj na nejakú tú brigádu, tým to pokaslete, keď ju budete nútiť..
@sisaka ona nechce, lebo je presvedčená, že otec jej musí dať všetko, čo chce inak ho dajú na súd. A to je práve ten postoj, ktorý jej niekto (kto asi?) musel nahuckať a ktorý vadí jej otcovi a nevlastnej mame.
@sisaka ona nechce, lebo je presvedčená, že otec jej musí dať všetko, čo chce inak ho dajú na súd. A to je práve ten postoj, ktorý jej niekto (kto asi?) musel nahuckať a ktorý vadí jej otcovi a nevlastnej mame.
@any_soj však to sa dá jednoducho dieťaťu vysvetliť. Toto odklepol súd, toľkoto platím tvojej mame. Keďže delím peniaze spravodlivo medzi všetky moje deti viac ti dať nemôžem. Súdom nič nevyriešiš….
Dieťa má 13 rokov, správa sa veku primerane, je v puberte, v nasledujúcich rokoch sa bude búriť, testovať hranice, bude možno drzá, papuľnatá, bude sa snažiť využiť situáciu. Asi ako 90% detí. To, že nemá normálnu rodinu ju poznačilo…
Nemyslím si, že riešením je posielať 13 ročnú si ísť zarobiť. Keby mala na to vek, fajn, ale nie v 13.
To, že od nich odchádzala vždy s nejakou hotovosťou tiež nie je jej chyba, ale chyba dospelých
Nie prepáč autorka ale nie, nie je to tvoja vec, je to vec jej matky a jej otca, tak nech to láskavo rieši on. Dcéra chodí k vám kazdy víkend 10 rokov, je mi to zvlastne , ze aj jej matka s nou netravi víkend niekde na výlete. A tak isto nie, ty ju poprve nevychovavas a po druhe nikde nie je povinnosť sa k nej správať alebo ju milovať ako k vlastnej dcere ( co pises ty ), ved to sa ani nedá...čo si budeme. Keď si toto uvedomíš bude ti lepšie, lebo toto bremeno ktoré riešiš, nie je tvoje..nič v zlom.
Ani letáky roznášať. Nemá ukončenu povinnú školskú dochádzku. Akurát to riešime zo synom brigádovať môže až od 1. Júla keď bude ukončená dochádza a to ma 16 aj pol roka
Ani letáky roznášať. Nemá ukončenu povinnú školskú dochádzku. Akurát to riešime zo synom brigádovať môže až od 1. Júla keď bude ukončená dochádza a to ma 16 aj pol roka
@bimbambim povinná sk dochádzka je ukončená posl augustovym dňom.
Cize leto nie.
Min rok dcéra nastúpila až od 1.9.
Nie prepáč autorka ale nie, nie je to tvoja vec, je to vec jej matky a jej otca, tak nech to láskavo rieši on. Dcéra chodí k vám kazdy víkend 10 rokov, je mi to zvlastne , ze aj jej matka s nou netravi víkend niekde na výlete. A tak isto nie, ty ju poprve nevychovavas a po druhe nikde nie je povinnosť sa k nej správať alebo ju milovať ako k vlastnej dcere ( co pises ty ), ved to sa ani nedá...čo si budeme. Keď si toto uvedomíš bude ti lepšie, lebo toto bremeno ktoré riešiš, nie je tvoje..nič v zlom.
@cafelatte co je na tom, že ju má rada ako vlastnú.. A nerobí rozdiely?
Pozná, ju od 2r,za 11r si hádam v budujes nejaké puto, či?
@chestnut a čo je na tom divné?aj môj kamarát ma určené 200 a platí 400, lebo vie, že dcéra chodí k logopedovi, na rôzne terapie a to sa počas súdu ešte nechodilo.Nie každý chlap je chrapun.
Autorka normálna bežná puberta.Koniec malého dievčatka už má aj svoj názor, ovplyvňujú ju spolužiačky a možno aj matka.Na brigádu ju neposielajte aj tak nepôjde a na mieste jej matky tiež poviem nech nejde.Budete bojovať a bojovať
za mňa to je tiež nevhodné, aby mala 13 r mihalnice.Ano, je dosť možné, že bude "celá mama" veď s ňou žije , má nejaký vzor atď...
Takýmito rečami si akurát pokazíte vzťah a nebude k vám chodiť.Samozrejme, že ak začnete tému peňazí dcéra vie, ze otec musí platiť a hneď mu to splechne do tváre.Ano,má poznať hodnotu peňazí a nevyskakovat príliš, ale dá sa to aj inak ako ju posielať roznášať letáky čo ak tak nemôže.
@luccija najlepší komentár.