icon

Aký telefón majú vaši pubertiaci?

hellothere123
6. mar 2021

Dobrý deň všetkým čo čítajú tuto diskusiu. Aký mobil majú vaše deti resp. tínedžeri?
Moja dcéra bude máť v júni 13 rokov a chceli by sme jej kúpiť nový mobi. Aktuálne má iPhone 5s, ktorý má asi 6 rokov. Pôvodne som ho ja kúpila pre seba ale nevyhovovala mi veľkosť preto som si o rok neskôr kúpila iPhone 6s. Teda dcéra ho už má 5 rokov. Mobil je v relatívne dobrom stave. Nosila na ňom púzdro atd. Keďže bude mať narodeniny s mužom sme uvažovali jej kúpiť nový mobil. Rozmýšľali sme nad iPhone XR alebo iPhone 11 alebo SE 2020. Keďže 11 je dosť drahá tu sme hneď vyškrtli z našeho zoznamu. Ale uvažovali sme nad xr alebo SE. Tie sú v prijateľnej cene pre nás a okrem toho dcéra túžila po novom mobile dlho a má aj našetrené nejaké peniaze pre tento účel. Tvrdí, že ostatní spolužiaci majú iPhone XS MAX alebo 11. Bohužiaľ dcéra neklame lebo keď som išla z obchodu vydela som jej 2 spolužiačky a naozaj ich mali. Ja nevidím zmysel kupovať deťom take drahé telefóny. Dcérin názor je taký istý ako môj. iPhone XR chcela už v roku keď ho vydali ale s manželom sme jej to okamžite zatrhli. Že možno neskôr. Od vtedy si šetrila a dnes by nás to stalo spolu 150€ (mna a manžela) zvyšok dcérine úspory. Rada by som vedela aj vás názor a aké majú vaši tínedžeri telefóny.

hellothere123
autor
6. mar 2021

@marpel ďakujem 😂😂

marpel
6. mar 2021

@lenkakravcova ja osobne nepodporujem takúto výchovu - že dieťa je neustále v bojových podmienkach. Aj naša mala na začiatku (prvý rok) mobil taký, že bola rada že išiel ale potom keď nam ukázala, že si uvedomuje jeho hodnotu tak nemám problém jej kúpiť aj drahší.

hellothere123
autor
6. mar 2021

@monkasponka no... dcéra keď mala 7 rokov mala najlepšiu kamrátku na sídlisku. Po asi 4 rokoch priateľstva sa odsťahovali do Londýna za prácou. Dcéra využíva WhatsApp na komunikáciu s ňou. Inak by nás to stálo dosť peňazí. Každopádne nezvažujeme prechod z dotykového na tlačítkový mobil. Ale dakujem za názor.

lenkakravcova
6. mar 2021

@hellothere123 Nemyslím to v zlom. Viem ze sa to úplne netýka témy, ale ak si ľudia ničia batérie, ničia tým aj životné prostredie (najzlozitejsia vec na výrobu pre prírodu je práve batéria). Ak chcete dcéru viesť k rozumne u zaobchádzaniu s elektronikou, naučte ju to.
Rychlonabijacka nabije mobil na 100% z 0% za 12minut. Ak cestuje viac než 4 minúty, oplatí sa jej ho dat na nabíjačku. Vydrží jej dlhšie, vy budete spokojná, ona bude spokojná a životné prostredie aspoň trochu ušetríte od zbytočného kupovania baterky o 3 roky.

hellothere123
autor
6. mar 2021

@marpel súhlasím s vami

hellothere123
autor
6. mar 2021

@lenkakravcova mňa v tomto prípade nezaujíma nejaké vaše životné prostredie. ešte raz hovorím ak máte so mnou problém tak ma ignorujte

hellothere123
autor
6. mar 2021

@lenkakravcova a ked ho dala na rýchlo nabíjačku sa prehrial a vykazoval, že sa nedá spustiť dokiaľ nevychladne. vtedy sa nezapol a išiel prvý krát do servisu. bolo to asi pol roka do zadu

lenkakravcova
6. mar 2021

@marpel Ale však to nie sú bojové podmienky. Repasovany IPhone 8 predsa nie je tlačítkova Nokia. 🙂

hettinka
6. mar 2021

@hellothere123 iPhone7 zdedené po nás, nie nové. A predtým mali iphone6s
A deti majú 14 a 19 rokov.

benit
6. mar 2021

Zda sa mi tato debata zbytocna. Vsetko mate doma jablckove, inu znacku nepripustas. Uz si rozhodnuta jej kupit drahy mobil. Ked ti tu cokolvek napisu, co nie je podla tvojich predstav, sa ti nepaci. Fakt mi to pripada, ze idem sa pochvalit, ze vsetko mame poriadne drahe.🙈

hellothere123
autor
6. mar 2021

@hettinka aj to je riešenie. ja momentálne nemám mobil na zdedenie. ja mám iphone 11 pro a manžel 12 pro a to na zdedenie neprichádza do úvahy

marpel
6. mar 2021

@lenkakravcova bojové podmienky som myslela na to, že by nabijala mobil v škole, vo vlaku a všade možne. Že by sa na svoj telefón nemohla spoľahnúť.

lenkakravcova
6. mar 2021

"mňa v tomto prípade nezaujíma nejaké vaše životné prostredie.. "

Teda ten tvoj posledný vyrok svedčí o všetkom... Za prestížou aj cez mŕtvoly. Životné prostredie nás VŠETKÝCH v ...

hellothere123
autor
6. mar 2021

@benit dcéra má notebook hp (online vyučovanie) a muž má huawei notebook, a prečo sa ma vlastne pýtate takéto osobné detaily že máme všetko apple. nie sme definitívne rozhodnutí. uvažujeme ešte stále lebo máme dosť času

hellothere123
autor
6. mar 2021

@lenkakravcova o čo vám vlastne ide?

lenkakravcova
6. mar 2021

@marpel Ja som nepísala že ten telefón ma byt na prt že sa musí dobíjať... Písala som o tom ze sa ma dobíjať aby sa nekazila batéria.

Kľudne aj ten iPhone xyz,, proste keď sa o neho bude starať (aj ty o svoj), tak mu baterka neodíde do vecných lovíšť po dvoch troch rokoch, ani po piatich, ale ešte po desiatich bude plne funkčná.

hettinka
6. mar 2021

@hellothere123 ja som si kupovala 12 mini teraz, dcere šla moja sedmička. Syn má manželov, manžel má 11.
Len batérie sme dali vymeniť, 30€ to vyšlo v servise a to si platili sami.
Radšej sme synovi investovali do stolového počítača s veľkým monitorom, kamerou, radšej nech sedí tam ako stukat do malého mobilu. Dcere sme kúpili MacBook, tiež radšej aki drahy mobil. Má aj iPad, ten tiež využíva na poznámky do školy, komunikáciu.

marpel
6. mar 2021

@lenkakravcova s tým súhlasím, že sa treba o to starať ale chvíľami to vyzeralo, že presviedčate autorku, nech svojej dcére nechá aktuálny mobil s tým, že si ho môže kdekoľvek nabíjať. To mi prišlo ako bojové podmienky. 😅

dominika_sk
6. mar 2021

Keď si na veci dava pozor a sama si šetri jasne že jej ho kupte. Vieš že apple je zaruka investicie na roky fungujuce zariadenie. Ja mam 9r syna a ma XS zda sa mi. Jeho otec mu posuva svoje použite. Nevidim na tom nič zle, praveže zvlaštne su pre mňa tieto rady že kupiš telefon za 160€ android ktory budeš musieť neustale čistiť nejakymi aplikaciami a za dva roky bude uplne nepoužitelny, pomaly a hodny akurat koša. No ale kto nie je jablčkar to nepochopi.

hettinka
6. mar 2021

@lenkakravcova v iPhone vydrzi baterka tak 3 roky, potom treba vymeniť, ale nie je to take drahé. 10r ani omylom. Ale inak sú po 3-3,5 roku plne funkčné, ani nemrzne, pekne fotí.

lenkakravcova
6. mar 2021

@marpel
Nie niee.. To som už reagovala na posun v konverzácii. Pri písanej konverzácii keď si človek do myslí pár slov co nenapíše tak to asi vyznie i inak než malo. 😀

Ak už má vybratý model, a isto chce do neho ísť, tak len nech sa snaží dcére vysvetliť ako sa o neho správne starať tak, aby jej vydržal plne funkčný čo najdlhšie (neviem či ma autorka pochopila, ale asi tiež nie podľa jej poslednej otázky 😀) .

marpel
6. mar 2021

@lenkakravcova osobne by som do repasovaneho nešla. Môžu byt super ale nemala by som v nich dôveru. Ale verím, že je kopec ľudí, ktorí by repas nevymenili za nič a poslúži im rovnako dobre ako novy mobil.

marpel
6. mar 2021

@lenkakravcova tak som to len zle pochopila 😂😂😂

hellothere123
autor
6. mar 2021

@lenkakravcova *píše sa na prD

hellothere123
autor
6. mar 2021

@hettinka súhlasím. tak isto aj u nás s dcériným ipadom

hellothere123
autor
6. mar 2021

@dominika_sk to áno. dcéra aktuálne nemá aký zdediť lebo ja aj manžel máme nové - resp. 6 mesiacov

seahorse27
6. mar 2021

Ak si dcera nasetrila, nevidim v tom problem, aby ste jej kupili niektory z uvedenych telefonov. Ak sa o mobil dobre stara, vazi si ho, tak ok. Nasa 12 r. tiez sniva o Iphone, ale nedostane ho uz len z principu. Kazdy mobil roztrieska do roka, takze kym neuvidim snahu z jej strany, tak jej drahsi mobil ako 200€-ovy ani nekupim. Nasporit si tiez nedokaze a vacsinu casu ho ma aj tak zabaveny kvoli pruserom...

hellothere123
autor
6. mar 2021

@marpel tiež si myslím

hellothere123
autor
6. mar 2021

@seahorse27 moja dcéra ho mávala aj každý druhý deň zabavený ale už sa našťastie poučila.

hettinka
6. mar 2021

@seahorse27 nás syn tiež každý rozbil, a potom dostal starý iPhone 6s, a ten sa mu nepodarilo. Fakt je odolný 😂