Cena stužkovej - prehnaný biznis s oslavou
Dnes som sa dozvedela cenu stužkovej, ktorá sa bude konať o dva roky. 450 eur vrátane Nitre. V cene nie je večera pre rodičov, iba vyslovene prenájom sály, kvety pre učiteľov, pozdravenky, poháre, stužky, kameraman, fotograf, večera pre dcéru. Stužkovú bude mať 5 tried dokopy. Zdá sa mi to extrémne veľa a ze si niekto zo stuzkovej urobil výnosný biznis. Koľko ste platili Vy?
@anonym_456c8f prosím ťa - sama neveríš, že ceny po inflácií ostali rovnaké ako pred 3 rokmi ! To iba na okraj....a chápem veľmi dobre , čo chcela autorka svojím príspevkom povedať a o čom sa chcela informovať......Ja píšem o tom,aká je slovač neasertívna a čo jej predložia - zaplatí -lebo žiaľ tak to je. A zbytočné omáčky okolo toho nie je treba - ako slza vypadne, aký je to významný krok do života - a iné chobotiny.....Cenu spred 3 rokov bolo úplne zbytočne zisťovať - nakoľko ceny služieb a tovarov závratne narástli - takže aj tvoja poznámka je k ničomu
@naniki nesnaz sa už, oni to tu aj tak nepochopia podstatu. Na jednej strane tu vyplakavaju aká drahota a počítajú tu kolko na mesiac minú na stravu, na druhej strane im je v pohode za jeden (predražený vecer) smahom ruky vyhodiť sumu vyššiu ako mesacne stravne pre celu rodinu. Lebo presne ako píšeš, vsak vypadne slzicka z ocicka. Ja som to písala už v iných diskusiách, ze na krstinach, svadbách a pohreboch sa najlepšie zaraba. A teda este dodám k tomu, ze aj na stužkových.
Tiez som nazoru, ze zo stuzkovej sa stal biznis. Kolegyna spominala, ako sa pri organizacii stuzkovej jej deti rodicia predhanali, kolko bude chodov, kolko druhov alkoholu...Treba si uvedomit, ze v kazdej triede su deti z roznych socialnych vrstiev a pre niektorych rodicov je 500 eur proste velky peniaz, ktory by vedeli minut na nieco uzitocnejsie. Potom sa mnohi ziaci stuzkovej radsej nezucastnia. Druha vec je, kolko teenagerov dnes realne stoji o "ples" s rodicmi. Mnohi by mozno uprednostnili skromnejsiu ceremoniu (banket s mensim obcerstvenim) v priestoroch skoly a zabavit by sa isli radsej s kamaratmi bez dozoru rodicov a ucitelov.
@naniki nesnaz sa už, oni to tu aj tak nepochopia podstatu. Na jednej strane tu vyplakavaju aká drahota a počítajú tu kolko na mesiac minú na stravu, na druhej strane im je v pohode za jeden (predražený vecer) smahom ruky vyhodiť sumu vyššiu ako mesacne stravne pre celu rodinu. Lebo presne ako píšeš, vsak vypadne slzicka z ocicka. Ja som to písala už v iných diskusiách, ze na krstinach, svadbách a pohreboch sa najlepšie zaraba. A teda este dodám k tomu, ze aj na stužkových.
@lienka.7 presne tak to bolo myslené - že vedela ceny spred 3 rokov - veď toto nemôže napísať podpriemerne inteligentný človek - ale veď nech si každý robí ako chce a utráca ako chce a za čo chce - bez rozmyslu.Presne tak,ako naša vláda - len oni to robia s iným úmyslom.Škoda že na stužkové nie je vyhlásené verejné obstarávanie a vyvesené na internete !!! To by sa mnohým oči pregúľali.nehovoriac o tom,že DJ, fotograf,a video - man berú tieto nadsadené ceny rovno do vrecka.Žiadna faktúra,žiadny doklad - podotýlam doklad z ERP - nie príjmový pokl. doklad.Tak sa potom nesťažujme,že dvíhajú odvody,dane - lebo čierna ekonomika prekvitá a netvárme sa,že tomu tak nie je.Kto odkontroluje / ak dajú faktúru / či bola zahrnutá v účtovníctve ? NO nikdy nikto - ani za výzobu,ani za catering,ani za nezmyselné čaše,ani za oznámenia.Robí sa to do vrecka a nikto ma nepresvedčí,že je tomu opak.Akurát inštitúcie,ktoré prenajímajú sálu to robia legálne.....Toť k vysvetleniu
@lienka.7 To je isté, že na týchto podujatiach sa zarába, ale v tomto prípade PKO, Nitra patrí medzi najlacnejšie, sú tu oveľa drahšie hotely.
@1ryba nízkonákladové a premrštené sú 2 rozličné pojmy a áno, žiaľ - je to smutné - súhlasia so všetkým - lebo prečo by sa mali interesovať o lacnejšej / nie podprahovej alternatíve .....a biznis je všetko - veď o tom je podnikanie - ja ale píšem o inom biznise - kto chápe - ten vie o čom píšem....ostatní nech si idú dookola svoje.Tak plaťťe ako ovce a lcnejšia porovnateľná alternatíva nech vás nezaujíma - veď aj inde toľko platia - to sme my - slovač,čo nám predložia - zaplatíme bez akýchkoľvek otázok a informácií - neber to osobne,už viac odpisovať nebudem - zbytočne ....
@1ryba v prvom rade by to vobec nemali organizovat rodicia, ale studenti v spolupraci so skolou. Tak to bolo za nasich mladych cias. Skola zajednala salu pre viac tried naraz, catering, vybavila aparaturu, vyzdobu. My sme si objednali len tortu pre nasu triedu, zakusky, stuzky, kvety a pohare s gravirovanim, na ktore potom padal prach, az kym sa nerozbili. Teraz je moderne cele bremeno organizacie prenasat na rodicov a chyba niekto nestranny, kto by reguloval ustrelene napady niektorych rodicov.
@1ryba nie,neomieľam - ty si poseď kde chceš a objednaj si čo chceš - o tom to nie je,ak nevieš čítať s porozumením - neraguj.Píšeš extrém - víno z krabice atď - ale čítaj lepšie môj príspevok - lebo ja o koze a ty o voze,kvalitné jedlo zaobstaráš aj za 30 eur - tak načo sa tu hrať na nóbl dámu - a dávať nezmyselné odpovede.....a zháňať lacnejšie jedlo netreba, na nete máš nekonečné množstvo ponúk,z ktorých sa dá rozumne vybrať - a o kvalite nevypisuj,nikto nechce ani hot dog a ani víno z krabice - to si už mohla spomenúť i pitnú vodu z WC do džbánov s citrodekom - keď už zachádzaš do extrémov - nereaguj na mňa viac - lebo zjavne si mimo témy a podkladáš extrémne prirovnania
@1ryba nie,neomieľam - ty si poseď kde chceš a objednaj si čo chceš - o tom to nie je,ak nevieš čítať s porozumením - neraguj.Píšeš extrém - víno z krabice atď - ale čítaj lepšie môj príspevok - lebo ja o koze a ty o voze,kvalitné jedlo zaobstaráš aj za 30 eur - tak načo sa tu hrať na nóbl dámu - a dávať nezmyselné odpovede.....a zháňať lacnejšie jedlo netreba, na nete máš nekonečné množstvo ponúk,z ktorých sa dá rozumne vybrať - a o kvalite nevypisuj,nikto nechce ani hot dog a ani víno z krabice - to si už mohla spomenúť i pitnú vodu z WC do džbánov s citrodekom - keď už zachádzaš do extrémov - nereaguj na mňa viac - lebo zjavne si mimo témy a podkladáš extrémne prirovnania
@naniki presne tak, hladat zlatu strednu cestu, ziadne 2 vecere ci svedske stoly. Tvrdy alkohol na stuzkovu nepatri, uplne postaci Prosecco na pripitok. Je to skolska akcia, nie dedinska zabava.
@1ryba neviem kde žiješ ale ano za 30 eur pre osobu je luxusne jedlo - nehovoriac ak sa dodava pre 300 osôb. - množstevná zľava.A či 2 chody na stužkovej ? No neviem - ja do polnoci uz nejem ak mam večeru ale kto ide na zabvu na obžerstvo - je to jeho vec a uz mi neodpisuj - máš úplne iný pohľad - tak sa tu nebudeme doťahovať.Radšej si idem dat krabičkové víno
@1ryba lenze prave v tom je pointa. Stuzkova nie je bezna zabava, je to ples studentov, nie rodicov. Rodicia sa maju vcas vyparit a nechat mladych, nech sa zabavaju, nie tam hodovat pri svedskych stoloch a pri bare. Nepamatam si, ze by kedysi byvali 2 vecere, max pagace a chlebicky na stoloch. Za 30 eur sa da bezne v restauracii kupit jedlo, za 50 eur uz aj steak. Cize je to len o kvantite a vypusteni 2.vecere. A takto by sme mohli pokracovat so vsetkym - pocnuc vyzdobou a konciac kyticami pre ucitelov. Vzdy sa ds najst rozumny kompromis, ktory si budu moct dovolit vsetci a nielen pol triedy. Ak sa nema zucastnit cela trieda (alebo aspon velka vacsina), straca tato akcia zmysel.
@1ryba lenze prave v tom je pointa. Stuzkova nie je bezna zabava, je to ples studentov, nie rodicov. Rodicia sa maju vcas vyparit a nechat mladych, nech sa zabavaju, nie tam hodovat pri svedskych stoloch a pri bare. Nepamatam si, ze by kedysi byvali 2 vecere, max pagace a chlebicky na stoloch. Za 30 eur sa da bezne v restauracii kupit jedlo, za 50 eur uz aj steak. Cize je to len o kvantite a vypusteni 2.vecere. A takto by sme mohli pokracovat so vsetkym - pocnuc vyzdobou a konciac kyticami pre ucitelov. Vzdy sa ds najst rozumny kompromis, ktory si budu moct dovolit vsetci a nielen pol triedy. Ak sa nema zucastnit cela trieda (alebo aspon velka vacsina), straca tato akcia zmysel.
@kp7333 Stužková nie je ples študentov. Je to akcia pre študenta a jeho rodičov, pomyselné zavŕšenie štúdia, ktoré oslávia s rodičmi aj učiteľmi. Ples študentov mal napríklad syn na gymnáziu vždy vo februári. 2 večere sme mali už v r. 97 a aj môj súrodenec v r. 93. Že si ty niečo také nepamätáš, neznamená, že to neexistovalo už dávno. Kompromis je dobrý, ak ten čo požaduje lacné služby ich aj vybaví.
V roku 2009 som mala stužkovú už vtedy sme sa skladali 350 euro, mali sme to dokonca v škole , varili nám študenti s nižších ročníkov .v Tom všetko bol kameraman , fotograf, hudba, výzdoba , kvetiny pre všetkých učiteľov , poháre, stužky, jedlo na troch ....za partnera sme doplácali nejakých 30 eur ....a to teda.bolo 16 rokov dozadu
@kp7333 Stužková nie je ples študentov. Je to akcia pre študenta a jeho rodičov, pomyselné zavŕšenie štúdia, ktoré oslávia s rodičmi aj učiteľmi. Ples študentov mal napríklad syn na gymnáziu vždy vo februári. 2 večere sme mali už v r. 97 a aj môj súrodenec v r. 93. Že si ty niečo také nepamätáš, neznamená, že to neexistovalo už dávno. Kompromis je dobrý, ak ten čo požaduje lacné služby ich aj vybaví.
@anonym_e0fe5f cize podla teba je jednoduchsie vybavit 2 vecere ako 1? ci ako mam chapat tvoju poznamku? Toto nie je o lacnych sluzbach, ale o vzajomnej dohode a kompromisich. Tak, aby si aj decka z menej solventnych rodin uzili stuzkovu. Chce to trochu empatie, ubrat z nadradenosti a malomestiactva. Na nobl veceru pojdem s partnerom alebo vlastnou rodinou sukromne, neocakavam ju na stuzkovej, lebo viem, ze deti maju spoluziakov, ktorych rodiny ziju z ruky do ust. Napr. minuly rok sme sa jednemu chlapcovi skladali na ubytovanie pocas liecby v zahranici, lebo si to jeho matka z platu predavacky jednoducho nemohla dovolit. Bolo by vrcholne nemoralne pytat od nich 500 eur na stuzkovu. A takych rodin sa najde v kazdej triede viac. Mna nezabije, ked sa uskromnim a takymto rodinam to pomoze. Nic viac, nic menej.
@1ryba porovnavat stuzkovu s klasickym plesom/zabavou je scestne. Na ples predsa chodia ti, ktori chcu a maju na to. Stuzkovej by sa mali zucastnit vsetci ziaci maturitneho rocnika a ich rodicia. Rodicia maju odist pred polnocou, druha vecera ich absolutne nema co trapit. Preto by tak mala byt koncipovana. Moje deti maju do stuzkovej este hodne daleko, preto som nic neorganizovala, spominala som skusenosti svojej kolegyne. Pevne verim, ze az raz moje deti dorastu do maturitneho veku, budu si stuzkovu organizovat sami s pomocou ucitelov. A urobia si ju podla svojich moznosti a predstav, nie podla predstav rodicov.
@1ryba áno - je to malomeštiactvo, alebo inak povedané zo stužkovej sa stala okázalá opulentná slávnosť, kde sa namastia subdodávatelia na hlúposti stádovitých rodičov. Píšeš totálne hlúposti a tvoje argumenty sú chabé pre priemerne inteligentného a ako tak ekonomicky gramotného asertívneho človeka. Ako píše vyššie nyusika alebo kp7333 - je to zábava pre maturantov, rodičia sú iba doplnok na oficiálnu časť a zábavu cca do polnoci. Doma ty ešte večeriaš druhú večeru a následne dojedáš švédske stoly ? Lebo druhú večeru majú zväčša cukrovkári. Zábavu neporovnávaj, kde sa odchádza ráno...Ja som narážala na nezmyselné výdaje - cateringy, nezmyselne predražené vejáre zo servítiek, nasypané lupene po obrusoch a pod....lebo catering je aj toto, ďalej na čaše pre deti - k čomu toto je ?Oznámenia ? K čomu ? Komu to budete posielať za 3 eura poštovného ?Kedysi sa to tak robilo - lebo maturita bola niečo - dnes je to ako základná škola.A nepresviedčaj ma, že naozaj slušná večera sa nevojde do 30 eur. Veď netreba ani morské plody, ani chobotnice, ani steaky. A catering tiež. Kvantum gastro firiem sa predbieha na dodávkach - zvlášť ak je veľký odber ( počet osôb ).A áno - čudujeme sa,ako je všetko drahé ! Neučíme svoje deti primeranej striedmosti - ale vedieme ich k neprimeranej okázalosti ( nepaušalizujem,iba konštatujem ).Mnohé píšu koľko ich stojí oblečenie,make up,kaderník a pod.Asi nezapadám do tohto šialeného sveta - nie preto,že tvrdím že večera sa dá zajednať aj do 30 eur,ale aj preto - že si myslím,že mladé krásne dievča nemusí mať make up od vizážistky,ani umelé mihalnice a nechty,že sa vie pekne okrem vlasov upraviť i sama.A aj šaty sa dajú dnes kúpiť za primeranú cenu.Píšete o rodičoch - koľké výdaje na oblečenie a pod.- ja som okrem kaderníčky výdaj nemala,lebo spoločenské šaty aj topánky mám - nemusím mať nové. Vyzdvihujete stužkovú na piedestál,ktorý už je dávno prežitkom. Veď také cirkusy nerobia ani po promóciách na Karlovej univerzite ( píšem o slávnosti odovzdávania diplomov ) alebo Oxforde.A aj tam je kameraman a aj fotograf.Aj tam je vyzdobená sála včetne kvetov.Takže ak je schopný ročník, vedia si mnohé veci sami vybaviť.Myslím si,že i na obed a pohostenie si nikto nedá smažák a krabičkové víno - ako si podotkla. Takže je to presne tak,ako píšem.A áno - matka chodí v koženkových topánkach od vietnamca,nakupuje v Poľsku - lebo je tam lacnejšie,sleduje akcie - ale na pompéznu stužkovú naškriabe - lebo veď všetci tak dávajú.Ide o priority a o to,za čo som ochotná dať svoje peniaze a čo od toho očakávam.A nepíš znova chobotiny - že rodičia sa skladajú a vedia dopredu koľko to bude stáť.Nikto dnes nevie predikovať vývoj cien pri inflácii,ktorá bola napr, v roku 2022 - 12,8 % - rekordná! Takže zbytočne písať,že vedeli koľko to bude stáť.Namiesto rozumného pohľadu nerobíš nič iné,len nabádaš prispievateľky s opačným názorom,aby si to vybavili sami - no nie,nie prispievateľky si majú vybaviť sami,ale maturanti ,ktorých sa to týka.Rodičia to len platia - a tak by mali brať ohľad na nich a ich výdavky.Tento názor zdieľam.A učiť svoje deti,aby vedeli efektívne narábať s peniazmi - keď raz budú zarábať.Je toho plný MK - finančne negramotných a ekon. neschopných - pozri sa koľko ľudí si berie spotrebiteľské úvery s nehoráznym úrokom,resp.požičiavajú si od nebankoviek.Množstvo ich je ! Tým som chcela povedať,že aj deti treba viesť k PRIMERANEJ striedmosti - zdôrazňujem PRIMERANEJ - nie žgrglošeniu.Takže záver - áno,stužková sa dá vybaviť aj bez týchto okázalých cirkusov - a môže byť pekná,vkusná,slávnostná.Aj bez tortičiek,mufiniek,nezmyselných ovocných pohárov,prekypujúcich mís na švédskych stoloch a okázalých ikebanách a kytíc pre učiiteľský zbor.Na iPhone urobíš presne takú istú fotku ako ti urobí fotograf - navyše nebude predražená a strojená a zachytí krásne momentky.Podobne aj video.To iba na margo celej témy,ktorá sa tu rozvinula.Prispievateľkám ich opačný názor neberiem - takže nereagujte - každý nech sa zariadi po svojom a ty mne rady nedávaj - mám svoj názor a pohľad a tvoje odporúčanie na kapustnicu znova minulo cieľ tejto diskusie.
@1ryba mozno preto, ze je to spolocna akcia deti, kde su ludia z roznych spolocenskych vrstiev, s roznymi prijmami a zivotnymi situaciami a hadam necakas, ze ten najchudobnejsi sa bude prisposobovat k pani rozmaznanej panicke, ktora je leniva najst lacnejsiu alternativu, lebo ona ma peniaze aj na luxus ????!
@1ryba mozno preto, ze je to spolocna akcia deti, kde su ludia z roznych spolocenskych vrstiev, s roznymi prijmami a zivotnymi situaciami a hadam necakas, ze ten najchudobnejsi sa bude prisposobovat k pani rozmaznanej panicke, ktora je leniva najst lacnejsiu alternativu, lebo ona ma peniaze aj na luxus ????!
@anonym_292c17 presne tak....apropó viď okázalé svadby na pôžičku - všetko je o exibícii - mnohí mladí bývajú v detských izbách u rodičov,berú pôžičky,lebo situácia nie je ľahká,ale svadba musí byť na vysokej úrovni.Aby sa predviedli.Ja netvrdím,že každý má mať jednoduchú svadbu,alebo iba komornú so svedkami...to nie,je to každého vec,len sa na to pozrime z iného uhla pohľadu.20 a viac tisícové svadby,nafukovacie balóny,srdiečka,slavobrány,fontány - k čomu to je ? Ak nie k predvádzaniu...Najnovší fenomén je napr. Budapešt rep.iné veľkomesto - a babská/pánska jazda - tzv. rozlúčka so slobodou a ešte ako bónus dámsky striptíz,resp. burleska,ktorú treba zaplatiť ! takže aj toto stojí peniaze,ale prosím - ak to tak chcú mať,tak nech majú.Takže si celkovo ako národ nežijeme až tak zle, a len furt nadávame a stukáme. Peniaze sa dajú využiť aj zmysluplnejšie - než na také chobotiny,kde sa slečny/mladíci popijú a potom je len z toho problém, lebo nevedia čo robia....Ale teraz je taká móda - veď koľkí to robia. A nehovorím,treba si aj užiť mladosti - a každý podľa svojho,len som sa tak zamyslela,či národ sa má až tak zle,keď neváha bez rozmyslu utratiť na ch&joviny toľké peniaze.Velikáni a skutočne zámožní ľudia si vážia svoje peniaze - a radšej ich použijú na zmysluplné veci a nezakladajú si na pompéznosti a okázalosti,ktorá je pominuteľná - viď B.Gates a pod. - radšej sponzorujú charitu,ako by sa mohli predvádzať a ukazovať svoje bohatstvo - tento postreh je o inom,ale základná pointa je tá istá
@anonym_292c17 presne tak....apropó viď okázalé svadby na pôžičku - všetko je o exibícii - mnohí mladí bývajú v detských izbách u rodičov,berú pôžičky,lebo situácia nie je ľahká,ale svadba musí byť na vysokej úrovni.Aby sa predviedli.Ja netvrdím,že každý má mať jednoduchú svadbu,alebo iba komornú so svedkami...to nie,je to každého vec,len sa na to pozrime z iného uhla pohľadu.20 a viac tisícové svadby,nafukovacie balóny,srdiečka,slavobrány,fontány - k čomu to je ? Ak nie k predvádzaniu...Najnovší fenomén je napr. Budapešt rep.iné veľkomesto - a babská/pánska jazda - tzv. rozlúčka so slobodou a ešte ako bónus dámsky striptíz,resp. burleska,ktorú treba zaplatiť ! takže aj toto stojí peniaze,ale prosím - ak to tak chcú mať,tak nech majú.Takže si celkovo ako národ nežijeme až tak zle, a len furt nadávame a stukáme. Peniaze sa dajú využiť aj zmysluplnejšie - než na také chobotiny,kde sa slečny/mladíci popijú a potom je len z toho problém, lebo nevedia čo robia....Ale teraz je taká móda - veď koľkí to robia. A nehovorím,treba si aj užiť mladosti - a každý podľa svojho,len som sa tak zamyslela,či národ sa má až tak zle,keď neváha bez rozmyslu utratiť na ch&joviny toľké peniaze.Velikáni a skutočne zámožní ľudia si vážia svoje peniaze - a radšej ich použijú na zmysluplné veci a nezakladajú si na pompéznosti a okázalosti,ktorá je pominuteľná - viď B.Gates a pod. - radšej sponzorujú charitu,ako by sa mohli predvádzať a ukazovať svoje bohatstvo - tento postreh je o inom,ale základná pointa je tá istá
@naniki mna presviedcat nemusis, ja podporujem skupinu, kt. hlada alternativne riesenie a moznosti setrenia. A ako som uz predtym pisala, mne zo zivota taketo nutene akcie ani nechybaju ... 😅
Mne sa skor zda, ze to rodicia robia mozno aj pre seba a ani nie pre svoje deti.
"Co ja budem horsia ako Anicka/Zuzka/Ferko.., ked ona na to ma, tak dam aj ja tolko... "
Ked budu moje deti chciet klasicku stuzkovu, budem hlasovat za, ale urcite frflat kvoli cenam 😅, ked budu chciet ist na dovolenku spolu, tak budem hlasovat za dovolenku, pripadne inu alternativu, ktoru budu chciet oni.
Darmo budem skusat sama nieco presadit medzi rodicmi, jedna lastovicka leto neurobi, budem sa potom aj tak prisposobit k vacsine
@naniki v divnejspolocnosti sa pohybujete...ale tak, co uz.
@naniki mna presviedcat nemusis, ja podporujem skupinu, kt. hlada alternativne riesenie a moznosti setrenia. A ako som uz predtym pisala, mne zo zivota taketo nutene akcie ani nechybaju ... 😅
Mne sa skor zda, ze to rodicia robia mozno aj pre seba a ani nie pre svoje deti.
"Co ja budem horsia ako Anicka/Zuzka/Ferko.., ked ona na to ma, tak dam aj ja tolko... "
Ked budu moje deti chciet klasicku stuzkovu, budem hlasovat za, ale urcite frflat kvoli cenam 😅, ked budu chciet ist na dovolenku spolu, tak budem hlasovat za dovolenku, pripadne inu alternativu, ktoru budu chciet oni.
Darmo budem skusat sama nieco presadit medzi rodicmi, jedna lastovicka leto neurobi, budem sa potom aj tak prisposobit k vacsine
@anonym_292c17 omylom som ťa označila,prepáč ...♥

@naniki Stále nechápeš. Autorka sa mohla vyjadriť skôr, čo je ochotná zaplatiť a čo nie . Aj ostatní rodičia. Sála na stužkovú sa bežne zajednáva aj dva roky popredu. Vtedy ju cena netrápila? A ostatné veci tiež. Mohli si zistiť a vyberať aké služby sú v ponuke a za koľko. Nie je to záležitosť posledných dvoch týždňov.
@anonym_456c8f prosím ťa - sama neveríš, že ceny po inflácií ostali rovnaké ako pred 3 rokmi ! To iba na okraj....a chápem veľmi dobre , čo chcela autorka svojím príspevkom povedať a o čom sa chcela informovať......Ja píšem o tom,aká je slovač neasertívna a čo jej predložia - zaplatí -lebo žiaľ tak to je. A zbytočné omáčky okolo toho nie je treba - ako slza vypadne, aký je to významný krok do života - a iné chobotiny.....Cenu spred 3 rokov bolo úplne zbytočne zisťovať - nakoľko ceny služieb a tovarov závratne narástli - takže aj tvoja poznámka je k ničomu