icon

Čím sú (povolanie) vaše dospelé deti? Aké vzdelanie majú za sebou?

strelicia
10. sep 2019

Ahojte,

zaujimalo by ma, akymi skolami ci kruzkami od ZS az po pripadne VS si presli vase deti az do dospelosti a kde zakotvili. Ake maju povolanie, comu sa venuju. Ci by urobili nieco inak ak by mohli vratit cas (napriklad by sa viac venovali jazykom, ci nejakemu sportu, hudbe atd).

Dakujem.

Strana
z4
judar
12. sep 2019

@eliska13 známky sú len známky život neodzrkadla asi tolko...a radšej dam na remeslo než aby kyslo na gymnaziu a nevedelo nič prospešného do budúcna

cecilia68
12. sep 2019

@judar Ono je to poväčšine tak, že matka si kompenzuje na dieťati, čo ona nedokázala :(

moni73
12. sep 2019

@eliska13 "ak by sa tvoje dieťa dobre učili dáš ho za murara, maliara?" v pripade, ze bude chciet, ano.

Inak, pre mna je gymnazium skola, ktora nezatvara ziadne dvere. Dceru 8macku, totalne nestudijny typ, ale inteligentna baba s rozhladom a talentom na jazyky smerujem na bilingvalny gympel (iny ako anglicky-ta je uz ok). Po maturite nech robi co chce, ide pracovat, ide na vysku, spravi si nejaky kurz (kludne kadernik, cukrar,...). Z tohto jedineho dovodu by som nerozhodnute dieta "tlacila" na gympel - a hlavne babu.

gia87
12. sep 2019

@luxus10 Mercedes nie 😆 nie je to moja obľúbená značka. Mám iného Nemca...od konkurencie 😂 nie z druhej ruky a bez leasingu. Poznám ak kopu takých, čo majú aj ten Mercedes a každý mesiac zháňajú bubáky na splátky. Podnikanie tiež...to či úspešne, záleží na tom čo kto považuje za úspech...mne postačuje 😉

bluka2
12. sep 2019

Mne sa 2 cudzie jazyky pre moju 4 ročnú zdajú ok. Normalne ich používa, rozhodne nie je nejako preťažená, nejaký tlak alebo čo. Jazyky beriem ako samozrejmosť k niečomu inému. To celkom otvára obzory, keď sa človek aj dieťa môže porozprávať aj s neslovakmi.

erickatt
12. sep 2019

@strelicia dcérka študovala fotografiu, nerobí to. Pracuje vo vegánskej reštaurácii, je spokojna baví ju to.. syn ide akurát na výšku , matika - informátika. To tvrdil od malička ,ze on bude študovať počítanie. Má klasický gympel...

luxus10
12. sep 2019

@gia87 a ked doplatia splatky, tak budu zhanat bubaciky na opravy, ktore sa mesacne splhaju radovo do tisicok eur...🙂

a dakujem za odpoved...🙂

stela01
12. sep 2019

Za seba ...
od 5 r gymnastika závodné do 15 r - koniec klasika puberta , štúdiom učňovka s Maturitou po štúdiu zamestnanie úplne iný odbor . Po 10 r štúdium OA , diaľkovo , počas tehotenstva otvorenie firmy okolnosti má donútili 😉 . Tak že prácu mám diametrálne odlišnú od 1,2 štúdia .
Otvorila som si firmu s upratovacími prácami pre ženy ktoré potrebuju zarobiť a nikto im nepríde v ústrety koly deťom . ....
Spokojná som .

Mám syna momentálne 7 r , prváčik ....
venuje sa športom od 3 r , Ponúkam - skúša - on si vyberá zatiaľ takto ...

galioska
12. sep 2019

Ja som chcela byť krajčírka a naši má donútili na ekonomickú strednú a z nej som šla na výšku, sociológiu psychológiu , čo má bavilo a nakoniec robím úplne niečo iné a je mi to fuk 😆🙏

uzanka16
12. sep 2019

Ja mam síce malé deti ale ako bolo so mnou-už v škôlke že chcem byť pani učiteľka, na ZŠ som chodila do zusky výtvarná, po 7 rokoch. Sa mi kreslenie z nechutilo a sekla som s nim, mama chcela aby som šla na strednú umeleckú no mňa už nebavilo kreslenie, šla som na gymnázium a tam ma veľmi zaujala geografia a od zs som milovala biologiu, rozhodla som sa ze si podám prihlášku na dentalnu hygienu a učiteľku bio--geo, nakoniec som vyštudovala učiteľstvo a aj som učiteľka bio geo. Asi by som nemenila.

erickatt
12. sep 2019

A ja som študovala za kaderníčku, od 17 rokov to robim a nic ine by som ani nechcela

janne318
13. sep 2019

@strelicia dieťa treba podľa môjho názoru podporiť v tom, čo ho baví a na čo má predpoklady. Pretože len tak môže byť skutočne v danej oblasti dobrý. Mňa bohužiaľ nemal kto podporiť. Rodičia sa domnievali, že môj koníček - letectvo, ktorému som sa od 16 r. aj aktívne venovala, je pre chlapcov. Mysleli si, že v aeroklube obháňam chalanov, a že sa tam len chľastať a nadávať naučím. 😂 Neverili, že raz budú mať doma z dcéry dopravnú pilotku. A nebyť mojej tvrdohlavej a priebojnej povahy, veru by ju ani nemali. Zrejme by som skončila niekde v kancli ako frustrovaná vystresovaná právnička alebo ekonómka. Rozhodla som sa však sama, a aj po 14 rokoch strávených v kokpite dopravného lietadla môžem povedať, že to bolo jedno z mojich najlepších životných rozhodnutí. A hoci to nie je vždy med lízať a ani pracovné podmienky nie sú vždy ideálne, neviem si predstaviť robiť niečo iné.😀 Zato moja 13-ročná dcéra je úplný opak - typické dievča, so zmyslom pre krásu, umenie a s láskou k zvieratám. 😄 Od malinka krásne kreslí, chodí na výtvarnú, vyhráva súťaže a učiteľka zo ZUŠ-ky ju v tom veľmi podporuje, individuálne sa jej venuje nad rozsah hodín aj na úkor vlastného času (za čo jej mimochodom patrí môj obrovský obdiv a veľká vďaka 🌹) a vidí v nej veľký potenciál. Dcéra zvažuje, či zvoliť štúdium umeleckým smerom, alebo sa vybrať cestou k veterine. A ja ako matka nechám rozhodnutie určite na ňu. Už teraz mi je však nad slnko jasnejšie, že kolegyňu z nej mať veru určite nebudem. 😂

janne318
14. sep 2019

Asi k tej veterine...? 😂😂😂🐶🐯
(foto z dnešného rána 😛)

modrykoniicek
Autor odpoveď zmazal
modrykoniicek
Autor odpoveď zmazal
modrykoniicek
Autor odpoveď zmazal
oli18
4. okt 2019

Síce staršia téma, ale môžem sa vyjadriť presne k otázke, keďže deti mám už dávno dospelé. V čase, keď chodili do predškolských zariadení, veľmi neboli možnosti krúžkov. Takže sme začali až v školskom veku. Staršia začala v 3. ročníku navštevovať jazykovú školu a učiť sa Aj. V 5 ročníku Nj. Z Aj má štátnu skúšku, ovšem vo svojej profesií jazyky nepoužíva. SŠ má odbornú, vedomosti z nej zúročila vo VŠ štúdiu. Má vyštudovaný vychytený odbor, na ktorý v tých časoch prijímali 15 uchádzačov. Na prvýkrát bola prijatá. Má rogoróznu skúšku a z nej vyplývajúci titul. Okrem toho ma vo svojom odbore ďalšie 4 ročné štúdium a nejaké kurzy + je súdnym znalcom . Po ukončení štúdia sa začala venovať tancu, ktorému sa s malými prestávkami starostlivosti o rodinu venuje stále.
Mladšia dcéra sa od 1, ročníka ZŠ učila Nj. Istý čas navštevovala výtvarnú na ĽŠU, ale nezotrvala tam. SŠ má odbornú, VŠ a rigorózne štúdium vo svojom odbore. Angličtinu študovala súkromne v priebehu štúdia. Je zamestnaná v nadnárodnej americkej firme a s manželom úspešne podnikajú. Napriek tomu, že v detstve sa žiadnemu športu nevenovala, má k nemu vzťah v rámci fitness. Dokonca bola účastníčkou súťaže Fitness bikiny.

Čo sa týka výberu SŠ, boli to spoločné rozhodnutia. Aj keď by mali na gymnázium, báli sme sa neprijatia na VŠ, pretože v tom čase boli na VŠ obtiažne prijimačky. Neexistovali súkromné VŠ a na štátne boli limity . Ak by sa neboli dostali, mali by vyštudovaný odbor, v ktorom by sa uplatnili lepšie, než z gymnázia.
Som pyšná na svoje dcéry. Aj na seba s mm, že sme im do života to hlavné, dobrú výchovu a vzdelanie 🙂

Strana
z4