dobrý deň, potrebujem sa s niekým poradiť, lebo už neviem s kým. chodím do 9.ročníka a celých 9 rokov mám samé 1, učím sa bez problémov, ale ajtak mám problémy s prijatím na SŠ. dávala som si aj bilingválnu OA, ale to som odmietla lebo som zistila že by ma to nebavilo, ale teraz to ľutujem, lebo na gympel čo som chcela ma neprijali (som 93., berú 56). skúsime ešte odvolanie a ešte stále čakám na výsledky zo zdravotnej SŠ, ale mám strašný stres už niekoľko mesiacov. moje psychické problémy mi k tomu nepomáhajú a depresie a úzkosti sa len prehlbujú čím viac sa mi nedarí a je ťažké pre mňa sledovať, ako je pomaly každý prijatý, len ja nie, chápete…čo robiť v prípade, ak by ma neprijali ani na jednu školu? viem že je aj 2.kolo a úprimne ani učňovka by mi nevadila, len teda treba tú maturitu. len mám strašný stres, lebo už je pomaly celý 9.ročník za mnou a ja stále neviem kam vlastne idem, takže som si to vlastne ani neužila. nejaké rady prosím?
hlavne sa skús upokojiť, aj keď viem, že je to náročné. Na odvolanie sa môže poradie výrazne poposúvať, takže ani to, že si 37. pod čiarou, neznamená, že sa tam nedostaneš. Uvidíš, ako dopadnú výsledky z tej druhej školy. Ak by sa aj napriek tomu stalo, že to nevyjde, spolu s výchovnou poradkyňou vyberiete školu, ktorá robí 2. kolo. Ak by sa aj tam z nejakého dôvodu stalo, že ťa nezoberú, hľadá sa voľné miesto. Máme povinnú 10-ročnú dochádzku, každé dieťa sa musí umiestniť na nejakú strednú školu. A keby sa ti tá škola nepáčila, stále môžeš v septembri skúsiť požiadať o prestup. Hlavu hore, ak si sa dostala na bilingválnu školu, tak musíš byť šikovná a musela by si mať extra smolu, ak by si sa nikam nedostala.
Pre povzbudenie, moja dcéra bola pred 2 rokmi hlbšie pod čiarou a na odvolanie by ju zobrali. Len si nakoniec vybrala inú školu. Držím palce
@user13525 ako si napisala monitor? Na zdravotnu brali bez prijimaciek, ak si mala aspon na 80%
@senta_sofia nie, nebrali, teda aspoň u nás v KE ani náhodou
@majka35 ona ma v profile okres Trnava, tam brali bez
@senta_sofia bohužiaľ, ten som nenapísala nad 80%. výsledky z prijímačiek máme zatiaľ len z gymnázia, nie oficiálne, ale sú tam body a umiestnenie. u mňa je problém, že nemôžem ísť kvôli viacerým veciam ani na internát, ani cestovať viac ako 5-10km (čiže gymnáziá v iných mestách bohužiaľ nie) a úplatky takisto nechceme s rodičmi dávať. je možné že na SZŠ sa dostanem, ale bojím sa že nie. len ma mrzí že som jednotkárka a ajtak mám s týmto asi najväčší problém z triedy. viem že je v dnešnej dobe normálne mať samé 1 pre to ako sa k tomu nejakí učitelia stavajú, ale môžem povedať že ja to z vlastnej hlavy mám. akurát neviem zvládať stres, čo je na prijímačkách a monitore nie moc dobré, a tým že mi pred rokom diagnostikovali adhd a iné poruchy ale nie som integrovaná, je to pre mňa pod tým stresom ešte horšie. nechcem sa ale ľutovať, snažila som sa na prijímačky pripravovať a nie som ani ten typ človeka ktorému by vadila manuálna práca, len ide skôr o ten princíp a o to že budem potrebovať maturitu.
@user13525 urcite dnes "nie je normalne mat same jednotky". Naozaj nie. A ked mas ADHD, o to to mas tazsie zvladat ako neurotypicki ludia. Urcite si vybav papier k tomu ADHD, minimalne predlzeny cas na pisomkach a projektoch ti moze vyrazne pomoct.
nevidim dovod na to, aby si nemala maturitu. Klud urcite sa to nejak vyriesi, ako vsetko v zivote 🙂
Počkaj do piatku. Nerob predčasné závery. Potom sa rozhodneš, čo ďalej. Typy ti tu dali dobré.
no ja ťa obdivujem,že máš samé jednotky
@user13525 urcite treba vybavit integraciu, ak mas diagnozy, ulavy si mohla mat uz aj na prijimackach. Teraz uz sa neda nic robit, len pockat a podat odvolanie, ak by to nevyslo
Začať sa učiť pravopis a štylistiku.
No máš to veru ťažké, moju dcéru 8-mačku zobrali teraz v apríli na biligválnu OA, ale s nemčinou, aj keď preferovala skôr angličtinu (tam ale boli oveľa ťažšie prijímačky a nespravila ich ani. Zato na tej, kde ju prijali, bola na 14. mieste...). Na vysvedčku mávala vždy max 2-3 dvojky, ale o gymnáziách sme ani nerozmýšľali, v BA je veľmi ťažké sa na nejaké dostať ak človek ani nemá žiadne extra body za olympiády a výborný prospech. Tak som rada, že sme sa vyhli všetkým stresom na budúci rok, ktorý prežívaš teraz ty. Na odvolanie je určitá šanca, že sa dostaneš, a na tú zdravotnú by Ťa mohli určite zobrať, ak si sa dobre pripravovala na prijímačky. A zrejme tam aj máš extra body za to výborné vysvedčko, čo by malo pomôcť. Ak náhodou fakt nikde, nastúp hocikam a po 1. ročníku sa určite podarí prestup na nejakú lepšiu školu. Držím palce a daj potom vedieť ako si dopadla!
Ja som tiež nebola prijatá na gymnázium na 1x. Potom ma zavolali na druhé kolo,prijímačky a vzali ma. Nie každý kto si podával na gymnázium ,tam aj reálne nastúpi. Tak nemaj stres.
@user13525 to čo vymysleli tento rok, že ak odmietne školu s talentovaní, kdecta prijali, stratíš miesto je podľa mňa strašne nespravodlivé pre takých ako si ty. Ktorí sú dobrí žiaci, ale stresujú. Ak by si vedela, že máš miesto na bilingvále isté, úplne inak by si psychicky na tom bola. A v omnoho väčšom kľude písala prijímačky.
No situácia je aká je. Neboj sa ak by ta aj na zdravotnú nezobrali určite sa nájde škola v druhom kole. Možno nie vysnívaná ale ak dáš do štúdia svoje ja, môžeš aj na "slabšej" škole získať dobré vedomosti.
Môj syn tiež ešte nemá vyjadrenie ani z jednej zo škôl. Ostatní spolužiaci už áno a dokonca aj zo školy kde robili spolu prijímačky. Takže predpokladám, že to nedal. Už sme si aj poplakali, ale odvolonia budeme podávať, aj keby bol 100 pod čiarou. Prvý syn bol dosť pod čiarou na gympel pred 5 r. a dokonca nám volali či nepodáme odvolanie, lebo sa to tak posunulo. Hlavu hore, nejako to dopadne.
@janage nevyznám sa v zákonoch. Ale viem o viacerých prípadoch, kde študent z jednej strednej školy skončil na inej, a išiel do 1.rocnika. Nebol to teda klasický prestup. Takže či prestupové skúšky (?) do 1.rocnika, alebo nové prijímacie skúšky, možný nástup do 1.roč. po roku-dvoch je.
@lilke ale je tam veľký rozdiel v tom, že na primackach máš počet miest, na ktorý robíte prijímačky všetci. Pri prestupe môžeš prestúpiť, len ak je miesto. Čo na vychytenych školách veru nie je a škola si ta môže preskúsat. To znižuje tvoje šance. Napr.ani deti z 8.rocnych gymnázií sa už nemôžu zúčastniť primaciek spolu s 8 a 9, . Môžu len prestúpiť. Poznám to zblízka. Dieťa sa dostalo na inú školu, ale nie tam kde chcelo. Tam kde bolo miesto a boli ho ochotní zobrať po preskúšani.
Inak povedané pri prijimackach sa spolu so 100 ľuďmi môžeš pokúšať bojovať o 50 miest. Pri prestupe je to miesto voľné 1 a naprv sa rozhodnú či ťa vôbec predbežne chcú a potom robíš skúšky či na to máš.
Ak majú plnúý stav nezoberú ta a hotovo. Prestup je nemožný. Ani k prístupovej skúške sa nedostaneš.
Prestup všeobecne možný síce je, ale nie systémom z účtovnky (nic proti) na vychyteny gympel či strednú školu, kde je natresk.
A čo ja viem bud išlo o presun vrámci ročníka teda prvák do prvého alebo z 8roc gymka do prvého na inom 4 ročnom gymku. Pripadne ešte ti co vzdali bilingválne hneď v tom prvom roku alebo po prvom roku. Prijímačky už nemohol robiť ani jeden. Len hľadali školu, kde je voľné miesto a podmienkou bolo preskúšanie z určitých predmetov.
Samozrejme môžu byť speci prípady, ale klasickeho prijímacieho procesu sa zúčastniť riadne prijatý SŠ už opätovne zúčastniť nemôže.
Toto všetko som si zistila, keď sme uvažovali o 8 ročnom a neskôr o 5rocnom bilingvalnom. Však rok pobudne naučí sa jazyk ešte lepšie a keď nebude dobre pôjde na prijímačky na 4 ročne gymko ako jej byvali spoluziaci deviataci. Nie je to možné.
Moja neter mala minulý rok rovnaký problém. Aj pocity z toho. Na prvý pokus ju nevzali ani na jednu školu co chcela. Na odvolanie jej nakoniec prišlo ze je prijatá z oboch škôl a nakoniec si mohla ešte vybrat kam pôjde. Čiže ešte určite nič nie je stratené.
@hrasocek12 mōžem sa opytat kolka v poradi ste bola pod čiarou ?? ...či máme nádej ...35 v poradi po čiarou..
@lennussa prosim vas kolka v poradi bola vaša neter ?? tiež riešime čo robit , či je ešte nádej ...
@raimulienka neviem koľka bola, to si nepamätám. Ale viem, že na odvolanie zobrali aj jej spolužiačku a tá bola 3 od konca.
@lennussa fakt ?? Tak ešte je nádej 🙂ďakujem 🙂
@user13525 ahoj 🙂, výsledky ti ako dopadli zo zdravotnej ?, prijali ťa, alebo si bola koľká pod čiarou a dávala odvolanie?
@user13525 pozri, este sa veci utriedia, chystaj nejaku zalohu, no stress. Na gympel daj odvolanie. Prinajhorsom mozes ist na rok na nejaku uplne inu skolu a o rok skusit znova gympel a tie top skoly. Tiez pozri gymple v okoli 40km, ci nemaju volne miesta este.