icon

Čo robiť po neúspešných prijímačkách na strednú školu?

diana128
8. apr 2025

Dcéra dva týždne dozadu písala prijímačky na bilingválne štúdium, dnes jej došli výsledky s tým, že je neprijaťa, podali sme odvolanie ale keďže je 24 pod čiarou a berú len 31 nemá z toho niaku nádej, potom má už len podanú prihlášku na gymnázium u ktorého podľa nej prijímačky nezvládne (je žiačkou švvp a učí sa jej strašne ťažko) je z toho celá nešťastná a strašne si neprosí ísť na druhe kolo alebo učebný odbor, máte niake návrhy? alebo sa vam deje to isté? opätovnú väzbu moc ocením.

Strana
z4
negymama
8. apr 2025

mojej kamoskz dcera bola taka lemra na ucenie v teenegerskom veku, isla na trojrocnz ucebny odbor, chytila sa a nakoniec aj zmaturovala, len musela dokopy studovat 5 rokov namiesto 4. A uz aj pracuje v odbore, sikovna, zarobi si.
Treba zvolit skolu podla schopnosti dietata, jedna vec, co si dieta praje, a druha, kde ho prijmu. Mladsi syn mal vybrane dve SOS, jedna narocnejsia, jedna lahsia, na tej tazsej urobil prijmacky ale bol obrovsky zaujem a bol pod ciarou hloko, kdesi v polovicke zoznamu. Na druhu ho v pohode zobrali, uci sa dobre a odbor ma buducnost, uz aj vysoku planuje.

sisa_s
8. apr 2025

@lulamx to je dobry postreh, preco nepodali 4 prihlasky

negymama
8. apr 2025

@tilly ja tiez nechapem ten vyber, najstarsia dcera isla na dobre gymnazium, ale bola cista jednotkarka 1 az 9 rocnik, doslova studijny typ so zaujmom o vedomosti aj nad ramec skoly.
druhe dieta malo poruchu reci a porozumenia a budeme radi, ked zmaturuje na kadernickej skole. A sme radi, ze zvlada maturitny odbor na dvojky, trojky, sem tam 1.

petronelag
8. apr 2025

@diana128 Toto bol úplne zlý výber škôl, gymnázium je pre deti, ktoré zvládnu väčšinu predmetov na 1,2 a ostatné zvládnu tiež, ak sa trochu prinútia. A po ukončení gymnázia treba ešte VŠ nejakého zamerania, kde je to ešte náročnejšie. Mať len ukončené gymnázium, to je problém si nájsť prácu.
Keby som bola rodičom tak jej poradím nech skúsi strednú hotelovú školu a druhú školu SOŠ podľa jej záujmu, o čo prejavuje záujem, že by v tom odbore mohla pracovať. Sú aj dobré SOŠ a dá sa na nich dorobiť aj maturita.

tilly
8. apr 2025

@simoli ja uvažujem, či to aj tie pubertálne hormóny nemôžu trošku upraviť. Naivne dúfam

tilly
8. apr 2025

@beloved no veď ale presne tak to je 🤣

tilly
8. apr 2025

@negymama môj starší gymnázium pri profi športe. Síce trojky, štvorky, ale šport, kde sa trénuje aj 6/8 hodín denne, preteky 4 hodiny a veľa sa cestuje. Mladší nie je hlúpy, ale je to náročné.

gabika99
8. apr 2025

@janulka182 na aku priemyslovku ide dcéra?

vanilkovazmrzka
8. apr 2025

@diana128 tak este sa nevzdavajte nadeje, mozno sa gympel zadari.. len jedna vec je dostat sa ale potom to aj zvladat pocas studia

gabika99
8. apr 2025

Ja sa čudujem, ze ste nedali 2 netalentove školy.
Náš to čaká budúci rok a už teraz mám z toho nervy. Dcéra zatiaľ rozmýšľa nad zdravotníckou školou, kde sa však hlasi u nás veľa detí a 2 školu rozmýšľame cestovný ruch. Bola som prekvapená, že na cestovný ruch sa hlási ešte viac detí. Tiež neviem, čo urobiť. V cpp nám hovoria, že kľudne zvládne gymnázium, čo sme zamietli. A tiež odmieta 3 ročné odbory, u nás sú kuchár, čašník, kaderníčka, kozmetička, nema k tomu vzťah.

scorpionflower1
8. apr 2025

Aj ziaci s svvp vedia byt velmi rozdielni. Ja som ich ucila za tie roky vela a ucim aj teraz a vela sa tam da spravit aj tym, ze sa vela snazia. Kazdopadne si myslim, ze gymnazium nie je pre nich uplne dobra skola, ucitelia tam casto vyzaduju vela biflovania. Navyse, nemusia jej ist take predmety ako matika a fyzika. A problem integracie je najmä ten, ze sice ako ucitelia mame brat deti so svvp individualne (co je pri tych poctoch v triedach velakrat nemozne), no maturitny test maju vsetci rovnaky len s predlzenym casom na vypracovanie, a teda zo SJL je 30 maturitnych zadani, ktore sa treba poriadne naucit, a to byva problem - prave kvoli tej pamäti. Myslim, ze v zavislosti od konkretnej diagnozy nemusi robit maturitny test z anglictiny.

1sally12
8. apr 2025

A účet zrušený😄

tilly
8. apr 2025

@1sally12 bolo to zvláštne celé

abbey1
8. apr 2025

@diana128 Celé zle.
Možno ju na klasické gymnázium berú. U nás je tam ľahšie sa dostať než na bilingualne, keďže tam otvárajú len jednu triedu a na klasickom až 3 triedy.
Ale i ak sa tam dostane, gymnázium vyžaduje hĺbkové vedomosti, učivo si dlhodobo pamätať. Tam jedno nadväzuje na druhé.
Je pekné, čo chce dcéra. Ale ty ako dospelá osoba si mala reálne zhodnotiť, čo dcéra zvládne a kde sa nebude trápiť. Čo chce robiť po gymnáziu? Mohli ste radšej zvoliť odbornú školu s maturitou, kde by zistila, ako to na strednej zvláda.

sofia131
9. apr 2025

Moja dcéra má švvp a odporučili jej školu bez maturity je divné že tvoja dcéra sa hlási s tým na veľmi ťažké školy to nezvládne také učenie 🙈🙈

karmen118
9. apr 2025

@diana128 veľká škoda, že ste druhú školu napr. nedali hotelovú, tam sú dôležité cudzie jazyky a ak by mali aj dobrých učiteľov na jazyky, tak by to bolo veľké plus, hotelka má veľa možností - po 2 rokoch sa dá urobiť výučný list, potom rôzne kurzy si študenti môžu porobiť - napr. someliersky, prax je počas školy, možnosti ísť do zahraničia na výmenný pobyt alebo prax atď, a ukončuje maturitou, ak by jej to šlo dobre dostane sa aj na VŠ. Lebo ak sa jej učí ťažko tak to gymnázium, aj keby sa naň dostala tak by sa trápila na tej škole ak by ju vôbec zvládla dokončiť, tam sú kvantá učiva čo sa preberá, lebo študenti sa pripravujú vyslovene na to že budú pokračovať na VŠ.

beloved
9. apr 2025

@karmen118 Autorka vcera zrusila ucet 🙂

karmen118
9. apr 2025

@beloved aha to mi neukázalo, škoda, asi nedostala odpovede, čo hľadala, možno to bola sama študentka nie jej mama

lienka.7
9. apr 2025

@diana128 vybrať jej školu, ktorú zvládne

beloved
9. apr 2025

@karmen118 Mozno to bolo aj vymyslene, v tom co pisala bolo dost nerealnych veci

ninan2
Autor odpoveď zmazal
martinadomianova
9. apr 2025

@diana128 tak skúsiť potom nejakú takú, kde sa niečomu vyučí. Lebo, keď sa jej tak strašne ťažko učí, načo ju zbytočne trápiť ?

petronelag
9. apr 2025

Máloktorá stredná škola má vytvorené podmienky, aby mohli pri nejakom zdravotnom znevýhodnení ako tu, (že matematiku jej treba osobitne vysvetliť) robiť niečo také, oni idú rýchlo a často aj dobrí žiaci zo ZŠ majú problém a z jednotkárov na ZŠ sú len priemerní stredoškoláci. A pri takom záujme o gymnázia ako je aj tento rok, kde záujem niekoľko násobne prekračuje možnosti prijatia si majú z čoho vybrať.

maya_hi
10. apr 2025

@diana128 prijímačky sú len začiatok. Keď sa dostane na školu bude to rovnako ťažké. Ak nie je učebný typ treba jej vybrať primeraný odbor v ktorom sa jej bude dariť a bude v ňom spokojná. Prečo si všetci myslia, že gymnázium a vysoká škola im prinesie šťastie? Treba sa zamerať hlavne na odbor, činnosť ktorej sa potom chce venovať a v ktorej sa bude cítiť o.k.

jankasmejka
10. apr 2025

@diana128 no tak na "maturitný list" by sa musela na základnej určite "ľahšie a lepšie" učiť. 🤔🙄

karla21
14. apr 2025

@diana128 ona dopadla podľa mna výborne na prijmackach . Ja by som sa nebála na ďalšie prijmacky . Možno len tá zlá skúsenosť - neprijatie jej spôsobilo , že nemá sebavedomie . Držím palce 🙏

Strana
z4