Čo vymyslieť, aby si 13-ročné dieťa začalo upratovať izbu?
Pomôžte mi čo vymyslieť aby moje dieťa začalo upratovať svoju izbu?Odmalička bola k tomu vedená,vždy poslúchala.No odkedy je v puberte je ako vymenený človek.Ma 13r a vo svojej izbe uplný neporiadok.Kazdy deň jej hovorím že spinave prádlo nech hodí do práčky,obaly vreckovky a pod do koša,zošity a knihy do skrinky.No nič, všetko má porozhadzane po izbe.Neda sa tam ani kde si sadnúť všade niečo má.Hovori že aj kamarátky to majú takúto izbu,proste ich nebaví upratovanie.Mna zas nebaví už upratovať po nej.Ked neupracem tak celý týždeň má bordel a potom hovorí že si nemá čo obliecť a nič si nevie nájsť.
Pricina - dosledok. Nedas pradlo k pracke, nemas si co obliect. Jednoduche.. Pubertiak potrebuje svoj brloh, vobec by som sa do toho nestarala. Nerozumiem, kolko rodicov si nici vztah s dietatom koli neporiadku v izbe. Vobec to nestoji za to. A vobec to nesuvisi s tym, ako to potom bude mat ten clovek, ked bude dospely. Ak nie je humus v celom byte, dieta chape, ze robit poriadok je potrebne a v spolocnych priestoroch ja vyhadzujem vsetko, co je tri dni pohodene bez povsimnutia. Hned sa vsetci vycvicili, ked zacali prichadzat o veci. Ale v osobnom priestore pubertaka, mi je uplne jedno, co tam ma..
@amelia123 ved ale toto je jedina ucinna metoda. Ako pisem vyssie, zbytocne je sa rozculovat. Tam, kde mi to skutocne vadi, tak pricina-dosledok. Tiez mam pred ocami syna, ako rozoberal sacok z vysavaca, ked som mu povysavala Lego. RAZ to stacilo spravit. Uz ho nikdy nenechal tam, kde nemal..
Nič puberťák sa cíti dobre vo svojom bordeli je to prirodzené.skor zaklopať opýtať sa vo ti mám oprať upratať?😃
@blonde_bella presne pametam si keď inam začala chodit bratovi prvá frajerka odrazu už stále upratoval a keď boli nahodou v izbe dajake veci tak zhucal mňa že čo je bordel😂😂😂ale jasne že keď sa už dlhšie poznali už ho to preslo
Nič neurobíš, naša už má 19, možno pred rokom jej došlo, že upratané je lepšie ako bordel, ale tak v sobotu vyriadi a v nedeľu už nemáš kde stúpnuť
Zaracha, zakázať mobil alebo ísť von... Ja som bola tiež v puberte ale izbu som mala ako cukrík vždy, už len z dôvodu že ku mne chodili kamošky hocikedy a nechcela som sa hanbiť. Svokra si svoju dcéru tiež tak "rozmaznala" ze všetko robila za ňu a nakoniec jej robila aj úlohy do školy.. Teraz keď ju nevzali na strednú sa chodia všade prosiaci...
Ja by som jej povedala nech odovzdá mobil.
A kým neuprace ho nedoatane.
Ja mám 12ročnú . A kedže nechce aby som jej brala mobil tak si ten poriadok robí pravideľne.
@lulupulu vies co je v dnesnych casoch najvacsi trest pre pubertiaka? Vyhnat ho von bez mobilu. Po kanaloch bude chodit aby nestretol kamosov a neprevalilo sa, ze ma mobil zhabany. A bude musiet byt vonku, nie lezat doma uprostred svojho bordelicku a kvakat cez msg alebo ocumovat istac. Cista katastrofa v ich ponimani.
Ja teda nikdy veru netrestam, vlastne si ani nedokážem predstaviť, že čo by mal akože byť trest. A ani nevidím dôvod. U nás vždy fungovalo príčina - dôsledok. Som tak premýšľala, čo asi tak by som vzala môjmu 🤔 tlacitkovy mobil? 😅 😂😂 Alebo že vypnúť wifi 😂😂😂 decku, ktoré v 10-tich "heklo" systém v MHD alebo v škole wifi. No už ma vidíte, som rada, že on mne tú wifi nezruší 😅😂
@elizabet173 a čo keď aj tak neposluchne? Dať ju do decaku? Keď raz dieťa nechce , môžeš sa postaviť aj na hlavu. Aj tlct ho a aj tak to nepomôže..
Bol kreslený vtip, (neviem to nájsť).. Mama napísala na lístok synovi : Odchádzam na víkend preč. Na jedlo máš v izbe peniaze. Keď si upraceš, nájdeš ich
Fakt nechápem túto mládež.. toto som si ja nikdy nedovolila robiť. Moja sestra je pubertiacka je taká istá bordelarka a nechápem tomu aká je mamina na ňu mäkká... Ja ešte pubertiakov nemám ale v detskej musí byť poriadok a aj je... Uvidíme ako to bude neskôr..
To sme si nemohli dovoliť mať neporiadok. Len keď sme vystrihovlai z papiera, už zvýšila hlas.. "Zas bude plno strihancov pod stolom!" Mali sme rešpkt. Stále upratané
proste ju nechat tak. Nema vnutornu motivaciu. Radsej popracuj na tom aby ona sama chcela. Ja mojich drobcov 5 a 3 učim že lepšie sa citime v upratanom prostredi, lepsie sa nam hra.. Dam ti tip: pozrite si spolu pozitivne naladene - nemoze citit že ty jej niečo prikazujes - dokumenty o Marie Kondo a ake ona ma metody uptratovania. Mozno ju to inšpiruje a posunie vpred. Pozri ked ty na nu tlačiš aby si upratala, naschval to neurobi. Skus byt viac empaticka, laskavejšia, počuvaj ju, možno je za tym aj viac.. Popracuj na vašom vztahu mama-dcera a na vašej connection. V tomto veku potrebuje citit že je bezpečne sa ti zdvoverit, že ti moze všetko povedat bez prehnanej reakcie a emocii. Taka banalita ako neporiadok v tomto životnom obdobi nie je priorita. Zameraj sa na to čo je PRE NU priorita. Potrebuje citit tvoju lasku bez ohladu na to že si upratuje alebo neupratuje. 🥰 O niekolko rokov budes lutovat že si ju buzerovala za taku hovadinu ako poriadok. Nedopust aby ta začala nenavidiet za to že ju stale komanduješ a chces mat pod kontrolou. Mozno aj toto je taka manifestacia jej slobody a slobodnej vôle. - Chcem mat bordel, tak ma nechaj.
Ešte mi napadlo: Zmen ty svoj pristup ako sa k nej spravaš, nečakaj že ona zmeni pristup prva. A to by malo znamenat: Compassion, compassion, compassion. - SUCIT. To plati aj pri menšich detoch. Raz ten sucit budeš potrebovat ty, možno ked bude budeš stara nevladna atd. a tvoje deti budu davno mat svoje vyluxovane domy. Zostaneš niekde sama, chora, nevladna… budes si priat aby si sa teraz spravala inak, aby ti niekto ten sucit vtedy preukazal. Nezabudni že teenegeri riešia vela emocii, je to nove, niekedy je to chaos a prave ten neporiadok v izbe môže zrkadlit jej vnutorny emocionalny svet. Namiesto prikazovania upratat si, sa s nou radsej uprimne rozpravaj o tom čo sa odohrava v jej vnutri. 😌
No osobne si myslim ,že vnútorná motivácia v celkovom vzťahu k dieťaťu nepozostava z toho motivovať ho ešte aj k tomu aby si umylo ruky..súcit, pochopenie ,empatia? To všetko predsa vo vzťahu a dieťatkom existovať moze a aj existuje...osobne poznám veľa dospelých jedincov ,ktorí sa poďakovali svojim rodičom za ich v tej dobe príliš prísnu výchovu...A naopak ani jedného, ktorý ďakuje rodičom za slobodu,empatiu,súcit,.. A viete prečo? Lebo tým ,že nevedeli čo je vďačnosť, tak ju jednoducho nemajú. Kazde pre ma svoje proti ...skúste tu svoju rešpektujú výchovu vnímať tak,či ten rešpekt náhodou nedávate len vy..potom nemá zmysel pekný deň
Moj tiez nie ma 12 pokial nerozkazem izbu neuprace, spinave trencle a ponozky na spodnej posteli neustale nedava do spinaveho pradla. Zacala som mu to hadzat do kosa

Ja som sa vyhrazala, ze ak si neupracu izby, tak vsetko bez milosti zmetiem zmetakom do kosa... Nic sa samozrejme nedialo, tak som to ozaj urobila 🤷♀️
A potom, ked sa hrabali v kosi (ktory som samozrejme predtym vyniesla, aby bol cisty) a zachranovali co sa da, este aj pofotila ☝️ - aby nahodou nezabudli... Nie je to uplne dokonala metoda, ale teraz staci spomenut, ze zajtra robim poriadok a to sa zrazu deju veci 😉 Vekovo su 8 a 12...