Dovolili by ste 16 ročnej ísť na chatu?
Ahojte , dovolili by ste 16 ročnej ísť na chatu ? Poprípade do koľkej púšťate von ? Aké máte názory ?
@jarmila2010 prosím Ťa však môj chodí prvý rok na strednú a hneď v prvý deň na obede mu nasypali spolužiaci chili papriku do jedla,kým si odskočil pre príbor,teraz môže byť dieťa inteligentné a slušne vychované koľko chce,len mu to je prd platné,keď natrafí hoci kde na grázlikov a feťákov....mám z toho hrôzu ,obzvlášť potom ,ako som išla vo sviatok po prázdnom meste s chlapom z pcr testov a začali do nás vyskakovať feťáci...teraz ten prípad malého dievčaťa.,ktoré opili...no ďakujem,neprosím,radšej budem premotivovaná,opičia mater,ako sa spoliehať na to,ako sa žilo a fungovalo,keď som mala sladkých 16 ja....
Obraz dnešnej doby...voľná výchova,tolerancia...nemám páru kde sa mi fláka dieťa celé dni ...vyrastá mládež,ktorej nie je rady,nevedia čo od radosti so sebou....
@pribinak Suhlas, rovnako som to vzdy vnimala aj v nasom okoli. Ja osobne som v 16-tich mala aj prvy pohlavny styk s mojim prvym priatelom. Verila som mojej mame, tak som jej povedala co mam na plane a ze mi v tom nezabrani. Nebola nadsena ale nasledne pochopila, ze mi radsej vysvetli ako sa mame chranit a naco sa mam pripravit. Do dnes som vdacna, ze to takto prijala, ono ak by mi veci moc zakazovala ja by som stoj co stoj isla proti jej voli, bola to aj moja povaha...Na chaty som chodila od 16, ked som aj pila, pila som s rozumom a nikdy som sa s nikym len tak nevyspala. Mojej mame som potom vzdy hovorila svoje zazitky a ona bola rada, ze sa jej zdoverujem. Vyrastol zo mna zodpovedny clovek, vystudovala som, spravila som si karieru, vydavala som sa v 25 a aktualne cakam svoje prve dieta. Takze mozem skonstatovat, ze som dopadla omnoho lepsie ako baby, ktore som poznala na strednej a rodicia im zakazovali pomaly chodit aj na skolske vylety 🤷. Vacsina z nich otehotnela este pocas strednej alebo su dodnes osamele, utiahnute a nestastne.
@barbora0308 ja som mala spolužiačku na zs, dobre sa učila, ale jej rodina bola no zvláštna (teda aspoň podľa mna)
Nemohla nikam chodiť, nič nemala dovolené. Pamätám si aká štástna prišla do školy, že mama je kúpila nejaké Bravo či ako sa to volalo, ale vytrhla jej dvojstranu o sexe
Čo ti poviem, tehotná bola v 1. ročníku na strednej. Ona ani nevedela čo ide vlastne robiť.
Lebo doma sa o takých veciach nerozprávalo, v škole keď sa preberali tAketo veci, tak neprišla do školy a cez prestávku nemala odvahu niečo take rozoberať so spolužiačkami
Veľmi smutná story pre mna. Pre rodičov bola jedno veľké sklamanie
Skončila na psychiatrii. Bolo to strašne. Čo budem písať. Moja mama bola Zastupkyna na škole. Zbytočne to 100x rozoberala s rodičmi, ona ich sklamala. Ich výchova bola bezchybná
Podla toho s kym. Ja som chodila, aj mladšia.
Podľa toho,s kým,kde a považovala by som,či na noc.
Lebo nejde iba o to,či sa niečo nestane môjmu dieťaťu.
Teraz sa stávajú vážne veci aj deťom pod dozorom,kde ešte mimo neho. Niekto z partie urobí hlúposť,narobí problémy,do kt.sa môže dosť moje dieťa. A zbytočne.
Čiže,neviem. Nevravím,že nie,ale musela by som vedieť aká partia pôjde a kde budú.
@pribinak presne toto sme mali my v triede, už som to tu v nejakej téme písala, nikam nemohla ísť, len so staršími bratmi a prvá z triedy bola tehotná, lebo dá sa predsa otehotnieť aj cez deň a bez chaty, najmä keď ju úzkostlivo rodičia chránili pred akýmikoľvek témami týkajúcimi sa intímneho života.
@anahovlka ano pustila by som. Mne rodičia všetko zakazovali, nikde má nepúšťali a dosiahli tým pravy opak. Keď som dostala voľnosť v 20tke , nevedela som čo so sebou od nevyburenosti. A veľa x to dopadlo katastrofálne. Ak dieťaťu nebudeš veriť, bude ti robit na truc, v najhoršom prípade ta zacne nenávidieť. Podľa mňa je zdravé opýtať sa s kým ide a kde bude a kedy sa asi vráti a podmienka nech mi dvíha telefón. Myslím že toto uplne stačí. Netreba zo svojho dieťaťa robiť väzňa.
@ambrozia8991 rozmyslam, preco si nedostala volnost uz ako 18rocna, dospela, plnoleta? Ten vek 20 rokov bolo uz fakt neskoro...
@0silvia0 lebo v 20tke sa mi podarilo od nich utiecť.. otec mi zakazoval kamarátov aj všetko až do mojej 20tky. Vtedy som pochopila že ani plnoletosť mi nepomôže, pokiaľ žijem pod jeho strechou.
Ja keď to tu čítam, tak mi napadne jediné - čo ste vy robili v 16-tich? Fakt ste nikam nechodili?? Neochutnali alkohol, cigarety? Ja som od 15-tich chodila s partiou na chaty, na čundre. Bez telefonov a pod. Aj sa čo to popilo, aj vzťahy vznikali a zanikali, všetko to ale bolo o dôvere. Vedela som, že keď mi rodičia dali tú dôveru, tak ju nezneuzijem. Nikdy som sa neopila pod obraz, ale vyskúšať som vyskúšala. A nestal sa zo mna ani alkoholik ani nezodpovedná osoba, ani som si neskazila život. Našla som si tam priateľov na celý život, doteraz sa stretávame s niektorými, našla som si tam aj muža. Ja fakt nechápem, kde chcete aby vaše deti zažili prvú lásku, pusu, cigu, alkohol, priateľstvá, atmosféru pri ohni, pri blbnuti s kamošmi. Potom tu píšu 25+ ročné, že si nevedia vytvoriť vzťah, že nezažili lásku, že netušia, kde sa majú zoznámiť a pod. Mne keď 16 r. decko povedalo, že na Silvestra bude s kamošmi, tak som jasala od radosti. A prišiel slušne domov, alkohol mu nechutí, mal možnosť ochutnať aj doma, nepotrebuje si dokazovať pred partiou nič.
@akvi to je život proste. Aj o takýchto blbnutiach je život. Dieťa si ma prejsť aj tým blbnutim. Aby vedelo rozoznať dobre od zleho. Aby si mohlo utvoriť vlastne názory čo je správne a čo nieje
14 rokov je na chaty, alkohol a frajerov skoro. Nič to nemení na veci, že deti skôr dospievajú. Práveže teraz majú veľa vedomosti a v puberte sa cítia dospelými. Takže viac skúšajú, ako generácie pre nimi, keď nebol internet a nemali kde info čerpať . Môže byť dieťa sebelepšie vychované, buď ho stiahne partia, alebo nechce prísť o priazeň milovaného chalana, ktorý ju presvedčí, že sa nič nestane. Mnohé ste príkladom toho, že sa ozaj nič nestalo. Ale posielať v 14tich, či 16tich dobrovoľne dieťa oproti týmto skúsenostiach, by som ja nerobila. Moje dcéry na chaty nechodili ani na strednej. A to sme chatu mali aj vlastnú. Nemali potrebu. Nikdy ani nespomínajú, že im tým niečo ušlo.
@oli18 Je iné, ak chodiť nechceli. Lenže ak dieťa chce, tak miesto zákazu budem s nim o tom hovoriť a dohodneme sa na nejakých pravidlách. To, ze tvoje deti nemali potrebu chodiť na chaty predsa neznamená, že iné deti to nemôžu mať inak. Ja práveže ked vidim, ako dnešní pubertaci funguju, je mi to divné. Na jednej strane sa tu rodičia rozčuľujú, ze su vkuse na mobiloch, na druhej strane, chata nie, vonku s frajerom nie, tak co ako maju pubisi robiť? Ci len sedieť doma a učiť sa a poslušne plniť príkazy. Potom si tu pubertu odbavuju v 30-ke, stačí si pozrieť niektore temy tu na MK.
@akvi presne, ja ked to tu citam tak zasnem a to moralizovanie, ako deti dnes skor dospievaju (to pocuvame uz viac ako 30 rokov), ako cerpaju neviem co z neviem kade a este idu oproti neviem comu . No neviem potom pred 25rokmi z kade sme cerpali my ale frajerovanie na druhom stupni bolo rovnake (malokto dosiel dalej ako k nejakej "bozkavacke", na strednej detto rovnako ako teraz (no teda, lepsie, dnesne deti prave nemaju zaujem o taketo aktivity, v taom rozsahu), ale rovnako sme chodili na chaty, rovnako skusali fajcit, rovnako bola bezne dostupna marihuana a spol. na strednych - bohuzial ak sa tam priplietol niekto mladsi, tak je dost mozne ze aj ZS ziak sa k tomu dostal= vsetko bolo na danej osobe ako to vezme, ci ano-ci nie. Prave dnes sa mi to ze deti vedia co a ako maju viac informacii zda lepsie, mne teta spominala, ze ona ani nevedela ako sa pouziva vlozka, nevedeli nic... bezne boli 17-18tky tehotne, BEZNE, nie sem-tam - a to ma pani uz takmer 70 teraz. Ziadna rarita nebola vydavat dceru v 18tke. Dnes mladi vedia co a ako. A inak zaujimave, chodila som na chaty cely 2. stupen a teda s alkoholom som sa stretla az na strednej a teda po branecky si ani nepamata, ze by som bola opita niekedy aj ked teda prvaci uz flase pasovali na vylety.
@simca06022011 Ja môžem byť rovesníčka tvojej tety. Tam, kde som rástla ja, vtedy v okresnom meste, chodila som na ekonomickú a bolo nás 7 tried po 30 žiačok v triede. Jedna bola tehotná v 3. ročníku, rarita na škole. Takže až také bežné tehotenstvo v 17,18tich nebolo. Na 5 ročnom pomaturitnom stretnutí bola 1/4 dievčat vydatých. Takže možno tam, kde žila teta to bežné bolo.
@lenkapk2 Veľa krát sa len nudia. Ak sa stretávajú pri športe, OK. Ak majú záujmy, fajn. Ale ak je to len o vyskúšaní možno aj škodlivých, nelegálnych vecí... potom zbytočné úrazy, havárie... Prečo si myslíš, že rodič sa nemôže venovať svojim násťročným deťom??? Kľudne sa môžu dohodnúť ako partia. Čo máte obmedzenú kreativitu? Program neznamená zahrajme si pexeso, či postavme si niečo z lega. Veď aj rodičia mali podobné záujmy kedysi. Už s 15 ročným si nemôže , či nedokáže vlastný rodič baviť?? Čomu nerozumieš?
Nepustila. Viem čo sa na takých chatách zvyčajne robi.
@oli18 ale prosim ta, este aj ked moja mama maturovala na gymnaziu (teraz ma 55) bolo tehotnych na maturitach viac :D Ved este aj ona chodila na nadstavbu so mnou v kociku a po maturitach, cize sa vlastne hned vydavala uz aj so mnou. Nesedeli za PC, ale veru sexu sa mladi nevyhybali. Kto tvrdi opak, tak mu neuverim,a lebo zil v inej komunite. Ked len podla svojich "predkov" sa riadim, my sme rodina z "kazdej strany" z velkych miest.
@anahovlka Pustila ja som chodila od 15tich a boli to riadne chatovice 😁 mne mama dôverovala vždy a teda bolo to v búrlivých mafiánskych časoch, kedy sa diali omnoho horšie veci v baroch ako na chatách ...ja osobne som zažila chaty, kde prišli aj ľudia čo som nepoznala a koľkokrát sa ponúkalo všeličo ...nemali sme mobili nič,ale keď máš v hlave upratané a vieš, kde nechceš skončiť je jedno či máš 16 alebo 30...mala som spolužiačky čo ich rodičia nepustili nikde a na prvej chate čo mohli alebo viacdňovom výlete boli ako utrhnuté z reťaze chceli zažiť naraz a všetko 🤨
@simca06022011 Nemusíš mi veriť. Ja som maturovala oveľa skôr, ako tvoja mama a nemám dôvod klamať. Dotyčná je už prababičkou a ja mám najstaršieho vnuka 10 ročného. My v rodine rodíme okolo 30ky.
Ano
V dnesnej dobe urcite nie.....nikdy nevies ako sa to zvrtne....ja by som asi celu noc nespala....
Predpokladam, že rodičia by to väčšine dievčat nedovolili, ale takisto veľká časť z nich si nájde inú cestu ako sa na niečo také podobné dostať. Takže nemá zmysel zakazovať.

@pribinak nedotklo..ty pises o chytani za slovicka a hned riesis,ze "krasavec ju moze aj cez den oplodnit"..kde som ja nieco take pisala?!