Dovolíte pubertiakom piť alkohol na rodinných oslavách?
Ahojte
Zo zvedavosti sa pýtam, dovolujete svojim pubertiakom skúsiť alkohol na oslavách na ktorých ste aj vy? Napr. svadby, rodinné oslavy..
Nedávno som bola na svadbe kamarátky a jej 14 ročná sestra pila šampanské a trochu ma to prekvapilo lebo toto mi moji rodičia nikdy nedovolili 😂
Neodsudzujem nikoho len ma to zaujalo 🙂
Nie, ale ano, mame v rodine aj ludi, ktorym to pride uplne ok davat ochutnavat pivo, vajecny liker atd. DETOM, nie ze pubertiakom…
Nedavno v nemocnici skoncil uprostred noci 16r chlapec opity do bezvedomia na matkinej oslave narodenin, matka si po neho prisla az rano PO oslave na reverz odisli a jej reakcia bola “vidis, keby si pil castejsie, bol by si vytrenovany”. Smutne.
Neda sa to generalizovat. Jasne, ze nie kazdy, kto v detstve ochutnal alkohol skonci ako alkoholik. Ale zaroven neplati ani to, ze ked ochutnaju doma v detstve ci puberte, tak sa potom nebudu a kamosmi opijat atd.
My sme doma alkohol nikdy nemali, nikdy som ako dieta neochutnavala, dodnes som nikdy neskusala fajcit, az uz v dospelosti som sa asi 3x opila a tym sa moja “alkoholicka kariera” skoncila, dnes si dam max sampanske alebo miesany drink 2x do roka. Škodlivosť aj maleho mnozstva alkoholu na detsky organizmus je nepopieratelna a nevidim dovod, preco by som mala detom dovolit alebo nebodaj ponukat ochutnavat alkohol. O nic nepridu, ak ochutnaju az ked budu velki, dospeli, alebo aspon takmer dospeli, osveta sa da urobit aj inak nez normalizovanim ochutnavania alkoholu detmi.
budem tu asi za divnu. ALE - ano, automaticky nalievam mojim synom na Silvestra. Najprv tak light, akoze trosicku, naposledy uz normalne decentne dostali. Budu mat o mesiac 14 a 15.
Ja si pamatam, ako to bolo ked som mala 15 - na skolskom vylete nam vyucujuci na rovinu povedal - vieme ze budete pit a ze ste si doniesli alkohol... Nejdeme to riesit, ALE - pite s rozumom, davajte si na seba pozor navzajom - ak to prezeniete a budem musiet zavolat zachranku - mate zle nie len vy, ale aj ja.
Moj brat chodieval s mojimi bratrancami na chaty - on mal 20, oni 14-16. Prave kvoli tomu, aby to decka tam s alkoholom neprehnali a pili rozumne.
Alkohol je vsade. Ak ho mam decku zakazat a ono za nim siahne pri prvej moznej prilezitosti a ozere sa pod obraz bozi, lebo je to nieco zakazane a nedovolene - z mojho pohladu som zlyhala vo vychove. Radsej dietatu nalajem doma pri nejakej prilezitosti, kde mu vysvetlim - ako sa alkohol pije, ako sa nema kombinovat, mixovat... A potom viem, ze som spravila vsetko pre to, aby ho partia na chate nezlakala.
Ono vy sa tu dusujete, ze alkohol do 18nie. Ano, zmenilo sa to oproti minulosti, ale ked si pomyslim ako chodili spoluziacky na chaty kazdy tyzden a bolo to iba o tom ako sa ozrali a kolko toho vychlastali - nerobim si iluzie, ze teraz to medzi mladymi nie je. Je. Len je to viac skryte, kedze sa viac dba na to, aby sa alkohol nepredaval do 18. Avsak kto chce, ten si ho aj tak zozenie.
Teraz sme mali sedemdesiatku mojej mamy v restike... Na pripitok som dala nealko proseco, lebo sme boli soferi. A uplne samozrejme dostali aj "deti". Aj si s podporou isteho clena rodiny objednali dalsiu rundu, a toto bol preste ten priestor na vysvetlovanie. Lebo alkoholizmus je psychicka zavislost - z mojho pohladu je daleko horsie, ked niekto dava malym detom nealko sampanske, ako ked niekto naleje 14tke proseco na svadbe pod dohladom rodicov.
nie, ale moji 14 a 17 rocni by ani nechceli, vobec ich to nelaka
Ja len, ze detske sampanske detsky psychologovia nedoporucaju. Ide o hru " pijem ako dospely". Od hry na pitie je len krok k realnemu pitiu. Je na mieste sa trochu zamysliet, ze alkohol by ste nikdy nenaliali, ale s kludom detom dovolite hrat sa na pitie...
Nie. A to som dosť benevolentna. Ale toto sa mi prieči. To, že alkohol skúsia, to je jasná vec. Ale nikdy nie tak, že im ho ja nalejem. To, že ,,nemajú rozum” pubertuaci to je ok, nikto z nás vtedy nemal, patrí to k veku. Ale aby som ja ako rodič naliala svojim deťom nehrozí.
Ja nechápem ani rodičov, čo dávajú deťom nealko pivo (videla som keď dávali toto piť 6 ročnému dievčaťu). Že však to nič nie je.
Mam znamu a ta dcere dovolia asi 15rokov mala..ale mne sa to.nepaci.
Určite nie
U nás normálna vec. Ale nikto z prítomných sa neožerie.
@kaktusik007 14 a 15 a nalejes im alkohol. Smutné...
@huginko na Silvestra, Stedry vecer, na okruhle narodeniny niekoho blizkeho a na svadbe ci pohrebe. Nevidim nic zle na tom, ak si daju pripitok pod mojim dozorom. Zase nerob zo mna mater, co pravidelne nalieva adolescentom.
@kaktusik007 svoj názor na vec som napísala, to, ako si to vzala, je už tvoja vec...za mňa to normálne nie je,prepac...
Absolútne nie, ale moja ani nechce. Podľa mňa ma na to čas, možno ak by mala tesne pred 18 tak príležitostný prípitok ako tu spomína @kaktusik007 , ale teda určite nie v 15
No neodsudzujem, mne naši tiez naliali v tom veku (15) trochu šampanského na prípitok
Nie.
U nas sa alkohol nepije, takže neni co riešiť
Dcére som už dala ochutnať víno. Ma 16 rokov takze jej už nalejú keby chcela. Ale moc jej nechuti, čo je dobre. Radšej nech si da deci vina so mnou ako vodku kdesi na školskom výlete, poprípade na nejakej párty. Je dôležité aby pochopila , prečo je alkohol nebezpečný keď niekto nepozná hranice…
@gabrielkaa a ty si myslis ze ked si s tebou da vino tak si uz neda vodku s kamoskami?
@inaemre myslím, že nie. Som sa jej pýtala. Rozprávali sme sa, že skratka alkohol na školských výletoch je nebezpečný a netoleruje sa…inak vždy závisí aj od jej okruhu kamarátok
Toto mi pripomenulo dávnu príhodu keď chlapci asi 10 -11 ročný boli susede Babke 70 ročnej pomáhať uhlie ponosit do šopy..boli tam aj dospelý chlapi a babka lievala domáce a ešte aj pivo ...šak ste robili ..a chlapci zaspali po robote .. a babka telefonuje susede nazlakni sa chlapci si vypili a spia šak sa narobili ...tá skoro infarkt dostala ..babka dostala svoje ... chlapci už majú cez tridsať ešte teraz sa na Tom smejeme ale vtedy nebolo všetko jedno...aj na oblievačky zvykli babky takto núkať ..nechápali že sa to nemá ..
@betulinka1 presne tak, zo vsetkeho sa robi tragedia, zivot nie je ciernobiely
Ja by som dovolila, ved pohar sampanskeho nieje nevien aky silny alkohol :D a reci ze do 18r urcite nie. Tak u rodicov nie ale ze si nedaju von s kamaratmi to by som si pozrela, tonu tazko zabranit...a cim vacsi zakaz tym viac ich to bude lakat.... moj pohlad.... akoze ano aj ja sa desim ked mi vyrastu deti a dostanu sa do styku s alkoholom...
@hederamonstera Mňa by zaujímalo, aké monitorovacie zariadenia a systémy, prípadne mreže a zámky tu všetky používajú, keď presne vedia, čo ich pubertiaci pod 18 rokov robia a že sú, samozrejme, čistí ako ľalia. Sa mi to zíde. Mám síce malé deti, ale rastú tak rýchlo 😂
V žiadnom prípade. Alkohol, tak ako drogy zanecháva aj v malom množstve cca do 20 - 21 rokov nežiadúce stopy na mozgu. Prejaví sa to znížením spojov v mozgu s následkom problémov pri učení. Z takého už čistý jednotkár nebude. Predpokladám, že každému rodičovi záleží na tom, aby jeho dieťa sa v budúcnosti malo dobre, malo bezproblémový život, aby si ho iní vážili a uznávali a to chce to najvyššie vzdelanie. Rodič, ktorý dá dieťaťu piť alkohol v akejkoľvek forme s vedomím, že to dieťa z neho ohlúpne, musí svoje dieťa veľmi nenávidieť a nezáleží mu na jeho budúcnosti a zdraví. Alkohol u dieťaťa spôsobuje okrem mozgu aj poškodenia iných orgánov, ktoré sa hneď neprejavia. O 20 - 30 rokov môže sa objaviť u neho napr. rakovina.
Bola som s triedou deviatakov na besede o alkohole. Prva otazka bola - kto uz pil nejaký alkohol. Vsetci. Druha bola, kto im nalial 1x. Rodicia / rodinny prislusnik. Priznavali otvorene a to som tam pri nich bola (ich triedna). Preventistka skonstatovala, ze je lepšie ak skusia alkohol pod dozorom zodpovednej dospelej osoby, ako kdesi tajne, a hrozi im otrava alkoholom, ako sa casto u tinedzerov stava..
Moja dcera ma 13,takže jej nik nic nenukame. Ja som zhruba v tom veku ochutnala pivo, ktore si nasi davali pri nedelnom obede. Alkoholik nie som.
@beata_k synovia majú 8 a 10 a posledné tri roky mávajú na narodeninovej oslave originál Hubert nealko... s tým, že vedia, že to je nealko a že to pijeme všetci práve preto, že alkohol sa u nás nepodporuje a nepije. Že toto je kvalitná hroznová šťava na rozdiel od tých sladkých patokov nazývajúcich sa detský šampus... či keby sme si pripili čajom, tak sa nehráme na pitie? aký je v tom rozdiel?
Nechápem, čo znamená byť vonku s kamarátmi a piť. Asi v takýchto prípadoch totálne zlyhala výchova v rodine, ak dieťa uniká z domu ku kamarátom. A rodičia nevedia, kde to dieťa je a s kým? Mám 3 deti a ak odchádzali z domu, tak cielene na nejakú aktivitu alebo kultúrne podujatie. Vždy som vedela kam a s kým a presne o ktorej dôjdu domov a to až do ukončenia vysokých škôl. Ich kamarátov a kamarátky som poznala a aj ich rodiny. Raz sme mali návštevu, ktorá sa spýtala vtedy 17 - ročného syna, prečo nechodí vonku. Odpoveď bola jednoznačná. " Na takéto hlúposti niet času, učenia na gympli máme toľko, že deň má ešte málo hodín. A čo budem robiť vonku? Túlať sa bezducho po uliciach ako nejaký asociál, ktorého vyhodili z domu, aby mali od neho aspoň niekoľko hodín pokoj? Nachádzať si asociálnych kamarátov a túlať sa s nimi len aby som nebol doma, tak hlboko by som nikdy neklesol." Dôležité je vštepovať do dieťaťa sebaúctu, vzťah s ním udržiavať na absolútnej dôvere, vytvoriť mu príjemné rodinné prostredie bez akéhokoľvek napätia je predpokladom, že nebude unikať z domu za nejakými, pre rodičov neznámymi kamarátmi a strácať s nimi čas, tak veľmi potrebný na učenie. Pre dieťa má byť najmä v puberte dôležitý životný cieľ, ktorý si stanovuje pred ukončením ZŠ a všetko robiť v najbližších rokoch preto, aby ho dosiahol. Samozrejme za výdatnej podpory rodičov.
@evkatk neprezivaj to tak. My sme s partiou pili ako duhy celu strednu skolu (ano, nie je to nic na chvalu) a mala som vzdy max jednu dvojku a som Ing. s uspesnou karierou. Opakujem, Nie vsetko je ciernobiele. Vsetko skodi, aj privela cistej vody

U nas v rodine sa bezne nalialo aj pubertiakom a aj mensi dostal odpiť , z alkoholu sa nerobilo ziadne tabu, nebol zamknutý a vzdy ho bolo kopec aj doma. Nikto nas nekontroloval, ci neberieme, kolko sme vypili. A stranda je, ze nasi rodicia nie su alkoholici a len tak sme ich zase doma nevideli popíjať. Vyslovene, ked bola akcia. Nasa generácia, ktora mala alkohol kedy chcela, ak by chcela, ked sa stretneme teraz uz ako dospeli, tak skoro nikto nepijeme 🤣🤣. Smejeme sa na tom, ze pri dnešnej teórii by sme mali byt minimalne po jedenim protialkoholickom lieceni. Paradoxne sme ani ako stredoškoláci alebo vysokoškoláci nechodili chlastat a opíjať sa. Mozno prave preto, lebo sme uz ochutnali doma a nechutilo nam, nelákalo nas to. Tak isto to robime aj s našimi detmi. Chces ochutnať niekde na oslave, tak chutnaj.