Dovolíte pubertiakom piť alkohol na rodinných oslavách?
Ahojte
Zo zvedavosti sa pýtam, dovolujete svojim pubertiakom skúsiť alkohol na oslavách na ktorých ste aj vy? Napr. svadby, rodinné oslavy..
Nedávno som bola na svadbe kamarátky a jej 14 ročná sestra pila šampanské a trochu ma to prekvapilo lebo toto mi moji rodičia nikdy nedovolili 😂
Neodsudzujem nikoho len ma to zaujalo 🙂
@hederamonstera veď práve. Dcéra chodí na veľmi náročný 8.rocny gympel. Majú toho fakt že veľa. Kopec jazykov atd… napriek tomu si niektoré deti nájdu čas “ochutnat”…. A rodičia akokoľvek by chceli, keď pracujú do 6-7 tak to nezistia, pokial to teenager nepreženie
@betulinka1 presne, akoby som to ja písala, vyslovene nenalejem a nenúkam, ale malý poháriček vaječného likéru dovolím....nám tak dovolili a nikto z mojich súrodencov nie sme alkoholik, dokonca veľmi striedmo pijeme....dvíhama zo stoličky ako sa niekto pohoršuje a pritom väčšinou tí rodičia, čo si radi hrknú...deti robia to, čo vidia robiť rodičov....pamätám si, že som sa cítila dôležito, keď som dostala vyslovene na veĺkej oslave pohárik...nijako ma to našťastie nepoznačilo a nezabúdajme, čo mladých láka najviac....zakázané!!!!....
Nie, nepijem žiaden alkohol ani ja, ani manžel, tak nevidím dôvod aby ho čo i len ochutnali naše deti.. keď budú dospelí, nech si aj dajú, kým nie sú, nebudem ich v takom konaní podporovať..
Našťastie naše deti majú zatiaľ taký negatívnoradikálny názor na alkohol a cigarety a dúfam že im vydrží čo najdlhšie..
Nie každý organizmus znesie alkohol aj v mladom veku. Väčšinou to tak nie je. Všetci tvoji spolužiaci skončili VŠ a sú v živote úspešní? Všetci mali maximálne 1 dvojku napriek tomu, že celú strednú školu pili ako dúhy? Čo na to ich rodičia, keď im deti prišli domov spité? Aké následky z toho majú a ešte môžu mať? Nie je to o prežívaní, ale o skúsenostiach aj z vyše 40 - ročnej pedag. praxe. Piť počas strednej školy? Čo to bolo za školu? Kedy sa učili a dosahovali výborné výsledky? Neviem si predstaviť seba za študentských čias a svoje deti, aby pili. Jednoducho hrdosť by nám to nedovolila. V rodine sa na u nás veľmi dbalo na hrdosť a dôstojnosť, po ktorej nemožno šliapať. Do výchovy sa vkladala určitá noblesa, potrebná na život v budúcnosti na určitej úrovni. A učenie sa, nosenie jednotiek, bolo na prvom mieste. V rodine bola vždy taká atmosféra, prispôsobená deťom v ich veku, že nepotrebovali unikať za kamarátmi a už vôbec nie takými, ktorí sa opíjali. Kamarátov v mladom veku si decká musia vyberať tak, aby im boli prínosom a neťahali ich k spodine. Alkohol tých čo pili a pijú, raz vždy dobehne a kruto. V každom prípade u tých, čo pijú, resp. pili, ide o asociálne správanie a to zanecháva na psychike stopy aj v budúcom živote až do staroby.
Určite nie až po 18tke mozog je stále vo vývoji , neuznávam ani “ ochutnaj len na jazyk”
Škola bola aj u nás prioritou. Ja som síce mala veľakrát samé jednotky, ale u nás známky priorita nebola. Vidim to u dcéry na tomto náročnom gymnáziu. Úspech sa nespája s jednotkami, ale postojom a prístupom k povinnostiam . U nás v ročníku nikto nemá same jednotky…
Až takto extrémne by som to nebrala čo sa týka hrdosti a dôstojnosti , to by som samými jednotkami nespájala
Sociálny život si každý musí vytvoriť sám, no primitívny je ten, založený na potrebe používať alkohol. Cez alkohol sa riešilo mnoho za socíku a to v tých primitívnejších kruhoch, čo sa prenieslo aj do týchto čias. Mnohí sú presvedčení, že bez ožierania sa nedá nič dosiahnuť. Omyl. Môžem zodpovedne povedať , že každý z môjho okolia vďaka vzdelaniu a udržiavaniu si úrovne v živote dosiahol vysoké postavenia, sú uznávaní, mnohí na vysokých postoch. No udržujú si úroveň nielen vďaka vysokým zárobkom. Uznania vo vyšších kruhoch sa nedočkajú tí, čo riešia veci alkoholom. Skôr naopak. Vyslúžia si pohŕdanie a sú ľahko zneužiteľní, no neuvedomujú si to.
Deti pijú poza chrbát rodičov? To je totálne zlyhaná výchova. Medzi deťmi a rodičmi musí byť vzťah založený na vzájomnej dôvere od narodenia. Deti v takomto prípade nerobia zlé veci kvôli tomu, aby nesklamali rodičov a nestratili ich dôveru. To musí byť v nich dané výchovou. Jednoducho majú v sebe zábrany a dôvera rodičov je pre nich prednosťou ako nejaké užívanie si, ktoré nemusí byť užitočné.
@evkatk Áno za sociku sa riešilo veľa cez alkohol, čo bolo podľa mňa dosť za čiaru. Ale nie v tých primitívnejších kruhoch, práve naopak veľmi vysokých
@beata_k nemám kontakt na detského psychológa a kvôli tomuto žiadneho riešiť nebudem... ja chcem Tvoje vysvetlenie... či vy si na oslave nepripíjate na zdravie ničím??? Deti učíme, že alkohol je zlý, vidia, že ani ja ani manžel ho nepijeme a obaja majú k nemu negatívny postoj... ako ich teda učíme piť pripitím si kvalitnou hroznovou šťavou?
@evkatk ale tu sa nebavime o alkoholikoch ale o tom, ze pubertalne deti chcu skusat veci, nevidim na tom nic zle, len ich treba poucit o rizikach, zakazy su kontraproduktivne. A praveze ti velice vysoko postaveni ludia si ficia na inych latkach😀 ale som rada, ze vidis kazdemu do sukromia
@mamamasama tiez som za. Ja ked som bola mala a boli este malinovky v skle. Krcmarka ani nepredala ,,colovu,, prichut kym sme nemali 15 😀
@evkatk Chcela si tým povedať, že všetky okolo teba sú zlé a nezodpovedné matere, len ty si "dokonalosť" sama o sebe?
Nealko verzie alkoholických nápojov sú super spôsob, ako dostať alkohol do rutiny na oslavách.
Tak buď pijem - alebo nepijem.
Keď som autom, dám si minerálku...nie nealkoholický Gin. Akože načo ? Aby som uspokojila nejaké zaužívané normy ? Oslava - pijeme alkohol.
Od 16 let dovolím- pivko, vino, koktejl, raději, at se napijou se svolením a pod dohledem, než ze budou poprve s alkoholem experimentovat za mými zády.
Pit budou jednou tak jako tak a s kamarády na akcích určitě, ale nebudou jak utrženi z řetězu jen proto, ze doma se to nesmí.
Zakázané ovoce totiž nejlépe chutná, tak jim raději vezmu vítr z plachet.
mne syn už v osmičke prišiel z olievačky spokužiačok pripitý - že všade im naliali … tak asi toľko k tým vyjadreniam - nikdy neponúknem
teraz na strednej spomínal, že má neobmedzené možnosti žuvak rôznej silya aj iné keby chcel, vie od koho získa, žuvak dostáva za vypracované úlohy spolužiakom…, priznal sa, že vyskúšal, ale nevidí v tom nič, teda ak on potrebuje úlohu, tak posúva žuvak ďalej
@cimage Prepana jana, sak nie kazdy je rovnaky a nie kazdy ma potrebu vobec skusat alkohol a hladat si cesticky ako potajomky vyskusat. Su mladí aj rozumní, ktorí nejdu s davom a maju na alkohol jasny nazor. Mne vobec alkohol nechybal, vobec som nepotrebovala v takomto veku nieco skusat. Vedela som, ze je to skratka blud a mal som stastie aj na podobne zmyslajuce kamosky. Skratka alkohol je v takom veku no go. Skusala som az po 18tke. Aj to len tak decentne, aby som teda vedela ako to vlastne chuti to vino alebo pivo. Alkohol je proste metla ludstva.
To, ze sa niekto stane alkoholikom, nie je problem alkoholu... detom som dala len jazyk omacat, nech vedia ake je to hnusne a jak my dospeli pri piti trpime 😁 povedali, ze im to nechuti a zatial ich to netaha... zatial su na ZS, ale ani dobuducna im neplanujem nalievat
Nie ani by mi to nenapadlo do 18ky
Pod 18-násť som dovolila max.na Vianoce bejlis robený mnou a aj to iba na jeden hlt..viac nie....teraz má syn 19 a vie si raz za čas kúpiť červené sladké víno...ale pije ho tak max. dva deci ...niekedy si dám aj ja s ním....muž nie, lebo toho z neho páli žáha...mi ale v okolí nemáme nikoho kto by pil...
Ale mi ani doma alkohol nemáme, keďže nikto nepije..muž si sem tam kúpi pivo...a ani by ma nenapadlo návšteve nejaký alkohol ponúkať.. vždy ponúknem kávu, vodu, čaj...
Tých dobrých materí, ktorým na výchove ich detí záleží je väčšina. Zlé sú tie, ktorým deti unikajú z domu za kamarátmi, s ktorými kadečo skúšajú. Prevenciu voči tomu má robiť dobrá matka od malička. Ako môže matka, ktorej musí záležať na tom, aby dieťa, vo veku, kedy sa rozhoduje o jeho budúcnosti dovolila mu flákať sa a kadečo odskúšavať? Dieťa vychovávané a formované ulicou nemôže sa zodpovedne pripravovať na získanie vzdelania pre budúce povolanie. Každá dobrá matka, ktorej na dieťati záleží a nekašle naň, vytvorí pre dieťa podmienky a kľudné prostredie domova, v ktorom sa dieťa cíti dobre a nepotrebuje utekať z domu za kamarátmi, ktorých jeho matka osobne nepozná a nevie, z akých rodín pochádzajú. Dobrej matke musí záležať na tom, aby jej dieťa dosahovalo len výborný prospech a dosiahlo to najvyššie vzdelanie, ktoré mu zabezpečí lepšiu budúcnosť.
Nemyslím si, že som dokonalosť sama o sebe, ale viem, že všetky moje deti nepotrebovali utekať za kamarátmi, vždy mali výborný prospech a všetky majú doktoráty. V ich šľapajách idú aj vnúčatá. Na toto netreba byť dokonalým, iba zodpovedným rodičom, ktorý vytvorí deťom doma kľudné prostredie a vo výchove stanoví pre ne hranice, na dodržiavaní ktorých zameriava výchovu.
Súhlasím, že zákazy sú kontraproduktívne a svedčia o totálnom zlyhaní rodičov. Predsa deti sa nevychovávajú zákazmi, ale budovaním úplnej dôvery. Dieťa poslúcha a nerobí nevhodné veci na základe vybudovanej dôvery aby nesklamalo svojich blízkych a nestratilo ich dôveru. Dieťaťu musí na rodičoch a dobrom vzťahu s nimi veľmi záležať.

@evkatk 😀 dieta potrebuje tvorit aj socialny zivot, ktory mu moze pomoct v uspesnej buducnosti (kontakty). Nie len sediet zavrety doma nad knihami. Moze byt niekto jednotkar, ale ked nevie fungovat v spolocnosti, moze si svoj cerveny diplom akurat tak zaramovat na stenu a robit pre stat na urade.