icon

Etika verzus náboženstvo

13. máj 2021

Syn ma nahlasit aky predmet si zvoli na buduci rok, doteraz mal stale etiku ale teraz nam povedal ze chce skusit nabozenstvo.
Nie sme veriaca rodina, ani nikto z blizkych (rodicia, surodenci) nie su veriaci - myslim praktizujuci, krsteni niektori su, dokonca aj manzel je ale v kostole nikdy nebol, nevie sa ani prezehnat, na temu viera sa u nas doma vobec nerozpravame, nie ze by to bolo zakazane ale jednoducho toto je mimo nas zivot.
Myslim ze u syna ide len o zvedavost s cim samozrejme nemam problem a klude mu zaobstaram nejaku detsku bibliu, zoberiem ho do kostola na omsu alebo o tejto teme sa moze porozpravat s babkou/dedom (oni ako deti vyrastali v krestanskej rodine a aj sa u nich doma viera praktizovala) + spomenul ze tam chodia jeho kamosi tak chce aj on (toto fakt nepovazujem za racionalny dovod)
Mam obavy, ze ho to nebude bavit a prehlasit sa na etiku pocas roka neda tak bude musiet chodit nasilu na nabozenstvo.

Co by ste spravili na nasom mieste? Dat mu moznosti ako sa s vierou nejako oboznamit a ak ho to naozaj zaujme nahlasit ho na nabozenstvo az ten dalsi rok (2022)? Alebo ho na nabozenstvo uz teraz a ak ho to nebude bavit bude chodit do skoly znechuteni? Skolu ma rad, aj sa rad uci a ma dobre vysledky tak by som bola nerada ak by mu to nepovinny predmner nepokazil. Vsetci dobre vieme ake je to robit veci len preto ze musime, to mame od rana hned zly den ...

Dakujem za kazdy nazor

littledaisy
13. máj 2021

Nech to skúsi a uvidí 🙂 kamaráti sú v tomto veku dôležití a ak ho zaujíma viera, nech sa o nej niečo dozvie, aj keby ju neskôr nepraktizoval. Každopádne, na náboženstve sa berú cca podobné morálne problémy, takže o nič nepríde, len mu to rozšíri obzory 🙂

matabb73
13. máj 2021

Ja som ateistka a s týmto by som nikdy nesúhlasila. Keď je niekto veriaci a chodí na náboženstvo, je to pochopiteľné, lebo tomu, čo mu tam hovoria verí. Ale načo je to dieťaťu z rodiny, ktorá v to neverí? Ak kvôli zoznámeniu sa s vierou, tak by ich mali učiť aj o islame, judaizme a ďaľších iných vierach. Jedni známi, tiež ateisti, dali dcéru na katolícku školu kvôli oboru ktorý sa tam študoval. Z dcéry im urobili náboženskú fanatičku a teraz sú rodičia z toho nešťastní. Deti sú veľmi ľahko ovplyvniteľné. Inak, nechápem prečo sa na túto tému doma nebavíte. Ja sa o tom s mojimi deťmi rozprávam odmalička. Tiež dcéra chcela ísť na náboženstvo zo zvedavosti. Normálne som jej vysvetlila, že sa to nestotožňuje s mojím presvedčením a pochopila to. Teraz je v puberte a je, rovnako ako, ja ateistka, syn tiež.

patka06
13. máj 2021

Moja dcéra si vybrala náboženstvo už v škôlke - sama, zaujalo ju rozprávanie katechétky. Pri zápise do školy vyhlásila, že si vyberá náboženstvo, rodičia sme sa ani nestihli nadýchnuť, aby sme odpovedali. Nie sme veriaci, nechodíme do kostola.
Ak sa syn rozhodol pre náboženstvo tak ho tam zapíš - je to hodina do týždňa a viac menej sa tam iba rozprávajú, ak má 9 tak predpokladám, že v budúcom roku sa budú pripravovať na 1.sv. prijímanie.
Z nechuťou by teoreticky chodil do školy aj ak by mal etiku, a tá ho nebavila.
Ešte k škole - riešia to teraz, aby vedeli ako pripravovať rozvrh pre budúci školský rok.

ejanjelik
13. máj 2021

Pisete tu ako keby sa mal ucit bibliu od slova do slova a mal by mat celozivotnu traumu. Nabozenstvo rozobera aj bezne temy. Napr., ked sa prebera take desatoto ved to su veci, ktore sa tykaju kaxdeho cloveka a urcite sa preberaju aj na etike. A navyse teraz je ina doba aj sposob vyucby nabozenstva je iny. A ze sa nauci nejaku modlidbu? A? Kolko nepotrebnych veci sa ucia v skole a to nikomu nevadi. Ja by som ho dala s tym, ze rok vydrzi alebo pojde na etiku.

ninusa221
13. máj 2021

Ja mam kamosku ktora chodila na základnej na etiku a chcela byt hrozne somnou na náboženstve tak tam chodila jeden rok somnou potom si dala zas etiku... niesom ani ja pobožna a nechodime do kostola ale čo sa tyka primania a krátenia to mame ale do kostola max ked je pohreb, svadba inak vobec...

autor
13. máj 2021

@matabb73 to nie je tak ze sa nebavime lebo je to u nas zakazane, tak ako sa nebavime o inych temach, syn sa doteraz na to nepytal a my kostol, modlenie, vieru ... bezne doma v konverzaciu nepospominame lebo nemame dovod

ibrunova
13. máj 2021

nechce to náboženstvo preto, že spolužiaci hovorili, že tam robia niečo a sa mu to zdalo zábavnejšie ako etika? alebo že tam chodí jeho kamoš? Ja by som svoje dieťa nikdy nedala na nábožko, aby ho učil farár, keďže sme neveriaci.

autor
13. máj 2021

@ejanjelik ano to je moja predstava o nabozenstve skole ze si citaju z biblie a pre mna - bez urazky - je to vyplach mozgov, neverim v boha ze stvoril zem, vzmrtvychvstanie atd a posledne co potrebujem je aby sa mi dieta dalo na vieru ked si to v tom svojom detskom mozgu este nevie samo racionalne zhodnotit. Nemam problme nech sa zoznami s tym co ta viera hlasa a ako tu uz bolo spomenute nepaci sa mi ze sa ucia len o jednej viere, ked tak by som prijala infomacie o vsetkych

autor
13. máj 2021

@ibrunova vsak kamosa spomenul a ked sme povedali ze to nie je dovod, ze mi sme neveriaci atd tak dodal ze jeho to aj zaujima ze to nie je len koli kamosovi, tak teraz fakt neviem co ho tam vlastne laka

matabb73
13. máj 2021

veď ja nepíšem, že to zakazuješ, len, že nechápem prečo sa o tom nebavíte. Ja si myslí, že je to dosť dôležitá téma. Čo keby sa na tvojho syna v budúcnosti napojila nejaká sekta, ktorá by ho stiahla k sebe. Sú také prípady. Myslím, že dieťa by malo poznať názor rodičov na takéto veci. Primerane veku vysvetľovať svoj postoj. Ja sa s deťmi bavím aj o politike a minulosti tohto štátu. Pre mňa sú aj tieto témy dôležité.

shallimar
13. máj 2021

Ja som chodila na náboženstvo, celých 9 rokov. Nemala som na výber a úprimne som to nenávidela. Mali sme viac úloh z náboženstva ako z iných predmetov. Prepisovanie celých statí z biblie, alebo príprava na odpoveď. U nás sa na hodine normálne skúšalo.

Vždy nás to učila buď katechetka alebo farár. Ale rozdiel to nebol, zakaždým to boli totálne neschopní ľudia. Farári vyžadovali pomaly znalosť biblie, že povie číslo versa a ja mám povedať verš a neskutočne veľa úloh. Katechetky väčšinou nemali žiadnu autoritu, buď po nás jacali alebo sa na začiatku hodiny postavili pred katedru, pozerali do zeme, niečo si tarali a na konci hodiny odišli. Na týchto hodinách bol neskutočný bordel, často sme sa proste zobrali a odišli do bufetu, katechetke to bolo jedno.

Taká perlička. V 8. alebo 9. ročníku sme mali farára, ktorý urážal dievčatá, neskôr sme sa dozvedeli, že sa oženil a teda už farár nie je.

Za mňa náboženstvo nikdy, ani keby bol syn veriaci, kľudne ako ateista s ním pôjdem každú nedeľu do kostola, budem ho podporovať vo viere, modliť sa pred jedlom...., ale náboženstvo nie.

autor
13. máj 2021

@panelacikova nie neda sa prestupit, uz som si to zistovala priamo v skole

matabb73
13. máj 2021

keď sa ti ti zdá ako výplach mozgov, o to viac by som bola proti a takto mu to aj vysvetlila. Že proste neveríš v to, čo tam hlásajú a preto nechceš aby sa chodil. Rozumné dieťa to pochopí.

ibrunova
13. máj 2021

Treba si uvedomiť, že s farárom to nebude diskusia o náboženstve, to bude ako v kostole, na nejaké názory si myslím tam nie je priestor.

katulienkax
13. máj 2021

nasa dcera chodi na nabozenstvo ale do kostola nechodime - ja nie som moc veriaca a muz tomu sa zase nechce 😉 Ma tam kamosky tak nech chodi. Aj tak sa to neznamkuje tak je to jedno.
Dcera tam chodi rada,vraj dostavaju cukriky a ta ucitelka je velmi dobra 😂

katulienkax
13. máj 2021

ono deti v tom veku su zvedave, moja sestra chodila tajne na nabozenstvo pred 30 rokmi na ZS kvoli kamoskam a zvedavosti. Nasi ani nevedeli a katechetka bola asi rada, myslela ze to dieta nejak ovplyvni. Teraz je neveriaca takze ju to nezmenilo.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
patka06
13. máj 2021

Náboženstvo na škole učí katechétka, záleží od jej prístupu, u nás to nie je vymývanie mozgov, skôr všeobecný prehľad ...a áno hovoria aj o iných náboženstvách, porovnávajú ich, hovoria o rozdieloch. Ak je rodina neveriaca, ako aj tá naša, získa dieťa aspoň základné informácie o biblii, o príbehoch v nej a pod. S tým sa stretne v živote aj ako neveriaci.
Vôbec ich nenútia chodiť do kostola, keďže viera je o niečom inom ako je len návšteva kostola.

staleja
13. máj 2021

Asi mnoho ľudí tu prekvapím, ale v dnešnej dobe sa študuje vysokoškolská aprobácia pre vyučovanie náboženskej a etickej výchovy aj v jednom 🙂. Takže ten istý učiteľ môže učiť na jednej škole ako katechéta a na druhej ako učiteľ etickej výchovy, poprípade aj na tej istej, len tam býva problém, že by sa mu hodiny prekrývali. A poviem vám v globále je rozdiel medzi nimi taký, že na náboženstve je ústredná postava Ježiš a na etickej výchove prosociálny človek, ktorý sa až príliš nápadne vlastnosťami podobá práve na Ježiša. 🙂

panelacikova
13. máj 2021

@shallimar no.... niektorým to fakt preskakuje 🙄 stretla som sa na iných školách aj s takýmto prístupom, to bola katastrofa....
autorka: pozri, asi by som chlapcovi povedala síce svoj názor na náboženstvo ako také, avšak nešla by som striktne proti jeho rozhodnutiu. trvala by som na tom, že je to minimálne rok nemenné, teda keď to máš dokonca tak aj zistené a že či sa mu tam páčiť bude alebo nie, jednoducho tam rok bude musieť chodiť a učiť sa to, čo povie vyučujúci. nezakazovala by som mu to a nepresadzovala si svoju vôľu. ja som bola tiež nútená veriaca, tiež som neznášala kadejaké tie hlúposti, dodnes neznášam. a pritom som veriaca. v niečo... nenazývam to bohom, vo všeobecnosti verím, že existuje niečo, čo nie je a nikdy nebude vysvetlené. ale to je iná téma. pravdou je, že ja som z generácie, ktorá, našťastie, náboženstvo v škole ešte nevychytala. ale keď som mala ísť na prijímanie a potom birmovku, tak som musela chodiť každý piatok popoludní na náuky do kostola. neskutočne som to nenávidela. avšak keď dcéra sa rozhodla pre tento predmet (áno, kvôli kamoškám), tak som nebránila. teraz chodí na etiku. ak sa opäť rozhodne pre NBV, nebudem jej klásť prekážky ani jej nebudem hučať do hlavy. jednoducho je to jej rozhodnutie rovnako, ako je viera rozhodnutím každého človeka. v každom prípade nemením názor, že NBV do škôl nepatrí ako povinný predmet.
@staleja tuším momentálne takto vyučuje učiteľka na dcérinej škole. aj NBV aj ETV..

panelacikova
13. máj 2021

@katulienkax kde bolo náboženstvo na ZŠ pred 30 rokmi? 😲

matabb73
13. máj 2021

@staleja to je nezmysel, čo si napísala. Na etike sa neučia o žiadnej ústrednej postave. Náboženstvo učia katechétky, čo mi príde niečo ako mníšky, chodia v habite. Etiku učí učiteľka, čo ich učí aj iné predmety, napríklad angličtinu u mojej dcéry.

staleja
13. máj 2021

@matabb73 viem čo som študovala 5 rokov 🙂

matabb73
13. máj 2021

@staleja a čo si študovala? Aký odbor na akej škole?

panelacikova
13. máj 2021

@matabb73 ona mala skôr na mysli, ak predmet učí jedna osoba, že vyštuduje kombi NBV-ETV, tak ETV učí podobným spôsobom zrejme, len do toho netlačí ježiša, chápeš.... inak máš pravdu ty, akonáhle si urobili aprobáciu na ETV, učia väčšinou čo som sa ja stretla, tak učiteľky slovenčiny alebo OBN. proste ktokoľvek, kto si urobil aprobáciu.
@staleja ja som študovala tiež 5 rokov ETV, ale žiadna ústredná prosociálna postava tam nebola 🙂 áno, vieme dobre, k čomu je potrebné mladých ľudí viesť, avšak tých metód je také kvantum... ty si si vybrala to, čo ti uľahčuje život. nejakú "prosociálnu" postavu. ja keď som učila, tak som brala veci zo života. dobré i zlé, rôzne konkrétne situácie, scénky, možnosti. a na nich sme poukazovali, čo vhodné je a čo už je cez čiaru. jednoducho čo život môže priniesť a učiť sa na to správne reagovať v rámci morálneho správania.

ziarifka
13. máj 2021

V treťom ročníku sa deti celý rok pripravujú na prvé sväté prijímanie a spoveď. To by mohlo byť pre neho problém z toho sociálneho hľadiska, že kamaráti idú a on nie. Navyše budú memorovať rôzne poučky (nejaký taký základný balíček informácií, ktoré má ovladat dieťa na prvé sv prijímanie). Ale vo štvrtom ročníku by som ho dala. Bibliu sme na hodine nikdy nečítali, zvyčajne nám rozprávali a čítali pribehy, ktoré mali motivovať konať dobro a znázorňujúce dobrotu Boha. K tomu nejaké aktivity a hry. Skús sa spýtať rodičov, keď máš kontakt, akeho majú vyucujuceho, čo robia na hodinách. My sme sa zvyčajne hrali, a to posilňovalo kamarátstva, čiže pre syna by to tiež bolo prospešné.

staleja
13. máj 2021

@matabb73 učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov náboženská a etická výchova. Univerzita Komenského Bratislava, detašované pracovisko Nitra 🙂

matabb73
13. máj 2021

@panelacikova ak tam spomína ústrednú postavu, tak ich učí náboženstvo. Pretože u ateistov žiadna ústredná postava nie je. Dcéra má etiku a viem, čo sa tam učia. Väčšinou je to zamerané na vzťahy medzi ľuďmi, hlavne deťmi.

matabb73
13. máj 2021

@staleja aká ústredná postava je na etike? Môžeš mi to popísať?

staleja
13. máj 2021

@panelacikova ústredná postava myslená ako hlavná 🙂, vrcholným dielom úspechu etickosti je správať sa prosocialne, asertívne a bla, bla bla. A nie neučím nábožensto 🙂 odpoveď aj pre matabb73