Gymnázium Grösslingová v Bratislave

zuzuzu3
17. dec 2014

Môj 14 ročný syn by chcel študovať matematiku, fyziku a informatiku a vybral si gymnázium na Grosslingovej v BA. Rozmysľali sme aj nad bilingválnymi gymnaziami, ale podľa môjho názoru, tým, že sa na týchto školách tieto predmety vyučujú práve v cudzom jazyku, tak nie sú až tak náročné na obsah, ale na pochopenie predmetu práve v danom jazyku. A pre deti, ktoré chcú ísť potom ďalej študovať napr. matematiku na vysokej škole tu na SVK alebo v Čechách je potom problematickejšie sa znovu preorientovávať na slovenčinu. Alebo sa mýlim ? Vybral si syn dobre ? Maminy, ktoré máte deti na Grosslingovej, sú tam spokojné ? Ďakujem za každú odpoveď 🙂

meluela
17. dec 2014

@zuzuzu3 z tych info co mam , by som sa rozhodla rovnako. na bilingualnych sa s vacsou pravdepodobnostou moze stat ze bude nekvalitny ucitel myt/fyz lebo sa tazko hladaju ucitelia co ovladaju ten jazyk ... takze je to potom priemerny alebo podpriemerny sk ucitel co s velkymi tazkostami uci svoj predmet v inej reci.
Grossllingova vysla v tomto roku v hodnoteni gymnazii v BA medzi najlepsimi (1. bola Kosicka, 2. Grosslingova ak sa dobre pamatam). Konkretne skusenosti s Grosslingovou ale nemam, tak snad ti napise niekto kto tam ma deti 😉
No a este na bilingualnych je to fakt orientovane na odchod do zahranicia, vsetci si tam davaju prihlasky, je velky socialny tlak medzi tymi detmi kto na aku prestiznu skolu si dal prihlasku, ziskal stipendium ci prehovoril rodicov na drahy sponzoring studia ... ti co ostanu na slovensku maju potom pocit ze o nieco prisli.

zuzuzu3
autor
18. dec 2014

Ďakujem za odpoveď. Pozerali sme aj Košickú - GJH , ale minuly rok sa tam na bilingválnu sekciu hlasilo 399 deti a brali len 28 :( A minuly rok sa im tiež stalo, ze z tychto 28 im v tretom ročníku 8 deti preslo na iny anglicky program. Tak neviem o čom to je. To mi potom klasické gymnazium zamerané na matematiku, ktorej sa naozaj venujú pride ako najlepšie riešenie.

kpt
18. dec 2014

aj gjh aj gamca (grosslingova) su vyborne gymple, ani jedno nie je chyba a obe rozvijaju prirodne vedy. kedysi som na gamci ucila, som na nu zatazena, ma vyborneho ducha skoly. na gjh chodili niektori moji byvali ziaci a nedaju zas dopustit nan... mimochodom, teraz ucim na bilingvalnom mimo ba a mozem povedat, ze zatial, co na sk sekcii isli osnovy dole vodou, bilingvalne su zakonzervovane medzinarodnou zmluvou, ktora je nad zakon SR. takze minimalne co sa tyka matiky, uroven nepovazujem vobec za nizsiu...skor naopak. ale jasne, vzdy to zavisi od ucitela.. a prechod na sk alebo cr univerzitu? decko, ktore zvladne 4 roky matiku v cudzom jazyku ma rozcvicenu hlavu a otvorene vnimanie, studuju co sa im chce a su uspesni, a to hovorim o informatikoch, fyzikoch, matikoch.... a navyse vacsinou uz 2. ci 3. rok travia na stazi, lebo sak jazyk vobec problem nerobi.
nech skusi co najnarocnejsie, na lahsiu skolu moze prestupit. ale co sa teraz nauci, to mu ostane, a oproti ostatnym, ktori si potrebu plynulo vnimat v cudzom jazyku uvedomia az neskor na vs, bude v obrovskej vyhode... uz ani nehovorim, ze prirodovedne skoly mame sice celkom schopne, ale vonku su aj o DOST lepsie, a davaju stipendia...

fra
18. dec 2014

Deti tam síce nemám ale pred davnymi rokmi som tam sama chodila a to veľmi rada, bola to svela škola a určite ešte stále je, čo počuvam spolužiakov ktorí ostali v Bratislave a majú tam tiež decká nesťažujú si, niektorí tam majú aj všetky tri svoje deti ... nemyslím si že by sa chodením na nu dalo niečo pokaziť 🙂

zuzuzu3
autor
19. dec 2014

@kpt ano niektoré bilingválne sú viazané medzinárodnou zmluvou a sú naozaj bilingválne, ale napr GJH nie je takáto, nemá zahraničné osnovy a v angličtine majú len tri predmety. Ale asi na nej niečo bude, keď sa tam hlási toľko detí 🙂 Syn sa bol pozrieť na obidve školy aj osobne a jednoznačne u neho vyhrala Grosslingova.

kpt
20. dec 2014

@zuzuzu3 gamca je super, vybral fajne🙂

uhnakova
20. dec 2014

Gamcu mozem odporucat, moj brat tam chodil a nakoniec vystudoval matematiku-informatiku na vyske 🙂

pallacinka
20. dec 2014

@zuzuzu3 Ak je tvoj syn rozhodnuty pre tento smer, tak je to urcite spravna volba. Nesuhlasila by som len s tym, ze na bilingvalnych skvolach je kvalita predmetu nizsia kvoli jazyku, ja mam opacnu skusenost. Chodila som na IB na GJH, neviem, ci myslis toto pod tou bilingvalnou triedou, ale to je uplne iny svet v porovnani s klasickou skolou. Kto nezazil, asi ani nepochopi 🙂 Z nasej triedy som bola inac jedina, ktora odisla do zahranicia (ak nepocitam CR) a neviem o tom, ze by ostatni mali problem uchytit sa na slovenskych/ceskych vysokych skolach.

maruskaaaa
17. okt 2021

Ahojte, je tu niekto, kto by mi vedel napísať ako prebiehajú prijímačky na Gamči? Či boli otázky z matematickej olympiády, resp. pytagoriády. Resp. z čoho sa máme pripravovať, či ste využívali aj doučovanie. Ďakujem veľmi pekne za Vaše rady.

maruskaaaa
17. okt 2021

Mám na mysli 8-ročné gymnázium, ďakujem.