Gymnázium Jura Hronca, bilingválne štúdium - rady, skúsenosti
Pár mesiacov dozadu som tu na koniku polozila otazku, ci je lepsia GJH, Metodova, alebo Grosslingova. Syn si podal prihlasku na vsetky tri s tým, ze sa poteší, ak ho vôbec niekam zoberú. Dnes uz vieme, že ho prijali na aj GJH na bilingválnu sekciu a zaroven ho prijali aj na Metodovu. Prijimacky na Grosslingovu su az teraz v máji. Veľmi sa potešil, lebo to vôbec necakal, ale teraz má dilemu, co si vybrat. Viac sa priklana ku GJH, nakolko francuzstina nie je velmi jeho srdcovka, ale programovo sú obidve školy výborné. Máte prosím niekto skusenosti s GJH, ako to tam funguje, načo sa poprípade máme pripraviť ? Dakujem za každú odpoveď 🙂
Držím palce vašim deťom a gratulujem tým, čo sú prijatí
@celasapremenim ako biolog ti mozem povedat, na svk sa da ak ma stastie, na druhej strane, ak je clovek sikovny, uplatni sa v zahranici, ale da sa aj na svk, len treba potom hladat viac v sukromnych firmsch, sav upada kazdym rokom, na vedu idu minimalne peniaze, vlada to povazuje za stratu penazi a tak mozgy utekaju za hranice, polovica nas je mimo svk, stvrtina je mimo vedy a tych par ludi este uvazuje ci ostat a nechat sa zivit partermi, alebo zduchnut mimo vedu, ci za hranice
@celasapremenim áno, prijatý 🙂 .. ale nie na gymnázium, tam ani nešiel, lež na odbornú školu - technický smer. ... tak držím aj Vám palce a ďakujem za opýtanie 🙂 ...
@celasapremenim vies co nie vsetky, ja som robila v sukronnej, a plat bol v porovnani sav lepsi o dost, vo vyskume nas nikto neblokoval, neprikazoval, ktorym smerom treba ist, ale je pravdepodobne, ze to bola jedna z mala, kazdopadne, to zahranicie je fajn skusenost a cez vedu sa dozahranicia dostanes, staci byt sikovny, tu v usa je na univerzite 70% mimoamerickych ludi, nemaju problem s tym zamestant cudzinca, ak je pre nich prinosom mentalne
@celasapremenim no ved to, financovanie vedy ako takej (nie len biologie) je na svk na smiech, platy su mizerne, ved clovek s PhD dostane na sav nastupny 550, no kto im za to pojde robit, ked vo Viedni ma 2000, nehovoriac o tom, ked rozdaju granty, tak daju 150 po 1200eur(granty phd studentov), ale co si kupi, aky material za taku sumu, ked tolko stoji jedna sada protilatok? Cele zle..teraz tam je este generacia, co to tiahne, su to mozgy, sikovne, mladi odchadzame a ked terajsia generacia odide do dochodku? Nebude mat kto rozmyslat a casom ani vychovavat mladsich
@celasapremenim ako nevidela by som to zle, ak by na nu chceli ist, ak ste z BA, Vieden je blizko 🙂 ale je to fakt smutne, ze si stat takto vyhana ludi za hranice, a to kvalitných ..a ked som este videla reklamu studuj vedu, buducnost sa ti podakuje..ano podakuje, ked budem v zahranici.🙂
@celasapremenim no co ti poviem, my sme v USA teraz 🙂
@celasapremenim ano, no dostali sme info, ze sa tu ide do dochodku v 55, preto si ho patricne uzivaju :D ved su este mladi, no ved uvidíme, ako ostaneme, pracovna ponuka je casova, a ked vyprsi uvidíme, ci sa predlzi (zalezi od sefa) alebo sa vratime
@celasapremenim no ved jasne, ono sa maloktoremu vedcovi chce ist tak skoro, lebo praca ta bavi, narocna je skor rozumovo, ako operovat x mysi denne je uz fyzicky narocnejsie, ale zas cim je strasi, tym ide clovek vyssie, moze niektore ulohy delegovat studentom a viac citat prace, pisat vlastne vyhodnocovat vysledky etc, no ved to sa uvidi za o par rokov, ale zatial je sefstvo spokojne, tak sa uvidi
@celasapremenim ahoj, viem ze toto je debata o gympli, ale citam ze mas dieta aj na ZS Kosickej... Ja mam predskolacku a prave riesim dilemu, ci dat dceru do 1. rocnika na Kosicku alebo na Teplicku...Ako si spokojna s Kosickou? Mas dieta v slovenskom programe? Budem velmi vdacna za nazor...
@celasapremenim no ved to je jasne..inak om nemal so sebou rodinu? Deti? ..ono uprimne v kazdej skupine ludi sa najde jeden-dvaja, co nieco nezvladnu a stanu sa z nich odludi, niekomu chyba rodina, iny nezvladne napor psychycky..poznsm jednych, co sa po navrate rozviedli, ale tam bol skor rodinny problem, ze nemohli mat deti
@buckeye aj ja poznam pár rodín, čo boli spolu pár rokov v USA resp. Kanade a po návrate sa rozviedli alebo rozišli - muž v tychto prípadoch bol vedec/ VŠ učiteľ so slušným postavením tam - a vratili sa sem, tu podpora vedy žiadna, ženy neuniesli to, že muži alebo veľmi malo zarobia, alebo su totalne demotivovaní ... a odišli od nich 😒 ... asi nie je dobré vracať sa "z lepšieho" ak si ľudia skutočne nie sú istí, že to ustoja...
na druhej strane poznám aj pár rodín- spoza zámoria navrátivších sa VŠ vzdelaných známych, ktorí robia iné profesie ako vedu - a im skoro všetkým sa po návrate vynikajúco darí, alebo sa zamestnali v silných súkromných firmách, alebo si založili vlastné firmy a fakt im to výborne šlape... problémy sú "len" v tých oblastiach, kde to riadi a financuje štát ☹ ☹ ☹
@celasapremenim dakujeme 🙂 no ved uvidime
@fra ja konkretne sa mam kam vratit, robila som v sukromnej sfere vyskum a muz, prinajhorsom by vedel ist do Viedne, ved uvidime, ako sa nam povedie tu, mame tu byt este 2,5 roka a za ten cas sa to moze 3x zmenit 🙂