Hladáme bilinguálne gymnázium v BA

jergus12345
14. jan 2019

Som vďačný za všetky vaše skúsenosti a poznatky, ďakujem.☺☺☺

meluela
14. jan 2019

@jergus12345 je to kravina, nemaju kvalitnych ucitelov .. su radi ak ten ucitel vobec vie jazyk v ktorom ma ucit a pedagogicke schopnosti to je uz vedlajsia vec. decka maju z toho chaos, pokial nechcu ist studovat vysku v tom konkretnom jazyku, tak im to akurat skomplikuje zivot, pripadne naucia sa veci len velmi povrchne. mala som ziaka bil. gymnazia v blizkom okoli a aj prestizneho IB programu a na zaklade toho co som za tie roky pocula a videla, moje dieta by som na to urcite nedala. premotivovani spoluziaci a ich rodicia, to uz bol len taky bonus

dai
14. jan 2019

@meluela ale to nie je pravda🙂 na základe 1 neho žiaka si dovoľuje súdiť všetky bilingválne gymnázia? Ten žiak sa ako k tebe dostal keď ty tam neucis?
@jergus12345 ahoj. Ja mam deti na skole s cudzím vyučovacím jazykom a pohoda... Áno, chyba im Slovenská terminológia a áno, pozeráme vš v zahraničí lebo žiaľ neveríme moc na kvalitu slivenskych. S bilingualnymi nemám skúsenosť ale poznám pár absolventov a všetko veľmi šikovní ľudia, veľmi zdatní v danom cudzom jazyku...
Byť tebou idem na dane školy na dní otvorených dverí spraviť si priamy obraz, uvidíš úroveň jazykov, kto tam učí, môžeš klásť otázky... Jasne ze môžeš pozrieť aj fóra s priamymi skúsenosťami.

beky1813
14. jan 2019

Uz 3 tvoja tema, naco furt zakladas to iste? Clovek, co napise sloveso s "y" nema na bilingvalne gymnázium

dai
14. jan 2019

@meluela a teda radšej pre motivovaných žiakov a rodičov ako takých co absolútne o učenie a vzdelanie nemajú zaujem

dai
14. jan 2019

@beky1813 asi ho nehľadá pre seba...

meluela
14. jan 2019

@dai premotivovani v zmysle ze im ide viac o tituly a socialny status nez o vzdelanie ako take 😀
IB polovica triedy nerdi z celeho slovenska, ti mali moj respekt, druha polovica snobske deticky s pochybnejsim hodnotovym zazemim
absolvent ktoreho poznam pomerne dobre, je v praci dost uspesny ak sa to meria vyskou platu, ale z mojho pohladu polovzdelany (za co ciastocne moze aj neskorsi vyber odboru na vs), ina skola, ktora by sla viac do hlbky a normalne nesnobske decka okolo by ho podla mna formovala lepsie. samozrejme, mohol tiahnut viacej k nerdom, v tom mu vsak branili vrodene predispozicie.
Nemecka bilingualna otrasny pristup ucitelov, znechucovali decka, to nemalo so vzdelavanim nic spolocne, to bolo umele vyrabanie stresu .. urcite tam bolo aj par normalnych ucitelov, ku mne sa dostavali hlavne tie problematicke spravy .. v kazdom pripade zabili takmer uplne chut po vzdelavani, ktoru to dietatko malo uzasnu ked este ho nezacal deptat skolsky system (snad sa na vyske vrati). to ze to vsetko bolo v nemcine bolo akurat tak na obtiaz, kedze nakoniec isla studovat do zahranicia, ale nie do nemecka/rakuska takze sa terminologiu mohla ucit komplet nanovo ... to clovek 5r dopredu velmi nevie kam ho to zavanie

beky1813
14. jan 2019

@dai pisal, ze hlada pre seba, v inych diskusiach

hettinka
14. jan 2019

Bilingválne gymnáziá majú svoje plusy a mínusy a je to na individuálne zváženie. Ak má človek záujem o štúdium na zahraničnej VŠ, prípadne o program v angličtine, má to význam v tom, že žiak má šancu sa lepšie naučiť jazyk, maturujú povinne na úrovni C1, naučí sa aj odbornú terminológiu, mnohí si rovno pri maturite urobia aj štátnicu na jazykovke a majú "papier" navyše. Idú tam šikovnejšie deti, môžu si spravidla vyberať, lebo sa im hlási nepomerne viac žiakov, ako môžu prijať. No tie deti sú niekedy dravejšie, kolektívy súťaživejšie, a áno, niektorí žiaci aj rodičia môžu byť "premotivovaní".
Na druhej strane, keďže sa odborné predmety učia v cudzom jazyku, nejdú spravidla do takej hĺbky ako na bežnom gymnáziu, kde sa učí po slovensky. Bojujú s nedostatkom učebníc na odborné predmety, učitelia si veci musia sami prekladať, vytvárať učebné materiály, a nie som si istá, či sú všetci až takí odborníci. Štúdium je aj finančne náročnejšie, treba absolvovať nejaké výmenné pobyty, prípadne chodia na pár týždnov do zahraničia, všetko si platia sami (aspoň tu v okolí čo som zisťovala, samotné školy nemajú výmenné programy, vybavia to, ale rodič platí celé).
Tiež je štúdium dlhšie, trvá 5 rokov, a keďže už sa nebude môcť chodiť z 8. ročníka, tak ten rok sa už "neušetrí".

Ja chodím na BG občas skúšať na maturity, no tá angličtina je taká ... no ako u koho. Nemôžem povedať, že by všettci boli špičkoví v AJ len preto, že to odchodili. Jednotkár na bežnom gymnáziu je určite na tom lepšie, ako niekto, kto síce chodí na bilingvál, ale má tam 3-4 z AJ. A aj takí sú ... a nie je ich málo...

jergus12345
autor
14. jan 2019

Ďakujem vám

dskjhfdlkdjhl
14. jan 2019

@hettinka ale toto zalezi od gymnazia, vobec to nemusi byt tak, ze v predmetoch, ktore su vyucovane v AJ, nejdu do hlbky. Ja mam naopak velmi dobre skusenosti s takymito absolventami (a teraz nepisem o ich anglictine, ale napr. o matematike), len samozrejme, tak ako u normalnych, aj u tych biling. zalezi na tom, o ktore gymnazium sa jedna.

hettinka
14. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl aj o akého žiaka sa konkrétne jedna 😉 na maturitách vidím cely ročník, a majú tiež rôzne deti.
U nás Napr. majú semináre v 5. rocniku aj v slovenčine, ak nemajú učiteľa, ktorý to vie odučiť po anglicky. Ale je to gymnázium, kde je aj slovenska aj anglicka sekcia.

Myslím, že je zo škola pre jazykovo nadané a zároveň študijné typy. Pokial taký žiak nie je, trápi sa tam.

dskjhfdlkdjhl
14. jan 2019

@hettinka tak samozrejme, aj od ziaka zavisi, preto su toto take otazky, na ktore jednoducha odpoved neexistuje, je tam prilis vela faktorov.

hettinka
14. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl súhlasím. Snažila som sa len rak v kocke zhrnúť plusy a mínusy podľa môjho názoru.
Svoj význam tieto školy určite majú, ale nie sú pre každého. A naozaj treba zvážiť, čo chce dieťa študovať ďalej a aj či má na to predpoklady a rodič aj finančne možnosti.

Najlepšie ne zájsť si na konkrétne vytipovanie školy na Deň otvorených dverí, pozrieť si priestory, školský vzdelávací program, uplatnenie študentov a porozprávať sa s žiakmi, ktorí tam aktuálne sú. Ale s očami otvorenými, lebo aj tu platí “ keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú...”