icon

Je naša výchova správna?

heli525
2. sep 2016

Ahojte maminky 😨
mám doma ťažké situacie..dceru /13r./ a syna /15r/ Synator joj ten je zlaticko 😝 ziadna puberta je sama ochota..no horsie to uz z dcerou..asi od 4 rokov nas neposlucha..ze vobec...jest chodi s varechou na stole...do 10r. sme sa chodili strihavat s varechou v ruke...s manzelom jej kazdy den milulinko dohovarame...to dieta tak papuluje od mala...sme uz bezradny jedlo jej chuti tak 2 druhy, po celom dome sa mi valaju jej vlasy po pas,ked poprosime umy riad ignorancia,papulovanie...ako zakazy obcaaaas funguju pocka si kym skonci vtedy mame anjelika doma..taketo stavy funguju uz dlho..starsi brat jej dohovara,my vsetci..viem ze aj puberta prejde ale od 4 rokov?!
lenze tu je problem ona uz tak vystraja ze aj obcas dostane..manzela to ako tiez velmi boli..ale neda sa inak ako dakedy ju stat remenom...ked bola mala zaberalo klacanie v kute ale teraz ak nepritne je to hroza...za psychológom sme boli..nevedel nam pomoct iba byt s nou kamosky no jasne ze sme beriem ju na nakupy ockov milacik ale to na 2 minuty...neviete ako inak moze upratovat,jest,ucit sa ako bez bitky? trapi nas s toho svedomie aj ked vieme ze si zasluzi...

simca06022011
2. sep 2016

Inak na dlhe vlasy existuju gumicky... my sme mali dlhe vlasy ale vsetky sme ich nosili doma zapnute 🙂 Prezili sme.. da sa kompromis a riesenie najst.. a nie chodit s varechou ku kadernicke.. moje nervy... dohoda je uz aj s mojou 5 rocnou dcerou, ze vlasy 3-4x do rkoa par centi podstrihneme, aby boli pekne a inak nech ich ma ako chce dlhe..

jajka257
2. sep 2016

@sardinka336 jeeej, to poznam, ked chces nastvat pubertaka, pocapkaj mu uces😀😀😀😀

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
2. sep 2016

@papricka33 písala som konkrétne pre @dominini , ktorá tvrdila, že jej vôbec výprasky neuškodili, dokonca sama píše, že u nej by sa inak vychovávať nedalo ako bitkou. Nepíšem, že hyperaktívne deti sa môžu pokojne biť, píšem, že ak to u nej platilo, tak ok (čo jej mám na to napísať, keď bitku obhajuje?), ale sama výprasky pochopiť neviem, lebo som ich nikdy nedostávala ani nepraktizovala... treba čítať všetky súvislosti, nie vytrhávať z kontextu jednu vetu a nad ňou sa smiať cez slzy... to nie je fér...

0silvia0
2. sep 2016

@jajka257 nagélované vlasy už nie sú náhodou out? 😀

jajka257
2. sep 2016

@0silvia0 ja som nenapisala nagelovane😀😀😀. Ja som napisala pocapkaj mu uces😀😀😀😀 mna ked moji pubisi v skole chcu vytocit, tak im poviem, ze nech prestanu, lebo im pocochrem vlasy a je pokoj😀😀😀😀 chalani si zakladaju na vlasoch viac ako baby😀😀😀😀

helenanovakova
2. sep 2016

poznám prípad, kedy zaberal systém, že nepomáhaš mi, ok, ale nečakaj odo mňa, že ja budem tebe. nepripravím jedlo, neoperiem, neožehlím, neupracem a vydržím. aj týždeň, dva...

0silvia0
2. sep 2016

@jajka257 no o nagelovanom účese písala @sardinka336, myslela som, že sa pripájaš k jej reakcii na nagélované vlasy a že máte tiež nagélované 😝 Jasné, chalani sú na vlasy viac zaťažení ako baby, môj syn mal tento rok už fialové vlasy, potom mal francúzske vrkôčky a teraz má vlasy odfarbené na blond. Hodila by som aj foto, ale to by sa už so mnou do smrti nerozprával 😎

jajka257
2. sep 2016

@0silvia0 to nerob, to je smrtelna urazka, zverejnit takto fotku bez dovolenia😀😀😀 joooj, len ked to vzdy taka sranda, oni ta nastvu, ty im zrusis uces a oni sedia a v tichosti si somru popod nos😀😀😀

0silvia0
2. sep 2016

@jajka257 no ja som zrušila dredy, po ktorých syn veľmi túžil... hocičo, ale dredy nie, stačili tie vrkoče, tak mu hlava smrdela, och...

simca06022011
2. sep 2016

@helenanovakova aj mesiac-dva....

papricka33
2. sep 2016

@0silvia0 čítala som všetko, napriek tomu to vyznieva divne...

jajka257
2. sep 2016

@0silvia0 fuuu, to je iny puch z takychto vlasov.....😀😀😀

sardinka336
2. sep 2016

@jajka257 presne tak....to moj syn je inak v pohode ale kebyze ho chcem naštvať do penista a dohnat ho az ku slzam tak stačí začať ,,čochrať vlasy,, a je hotovy....zatial čo dcera sa ledva učeše.

luba555
2. sep 2016

@heli525 Myslím, že výchova násilím nie je správna. Ako som ja túžila po dlhých vlasoch, mnohé spolužiačky ich mali až po zadok, a koľko som musela presvedčovať rodičov, onak boli správni, len príliš prísni. A tiež som chcela býť štíhla, mali sme v rodine nábeh k priberaniu. Išli so mnou k lekárovi a jedna milá pani doktorka sa porozprávala so mnou i s nimi a presvedčila ich. Varechou sa u nás nebilo ale tie kriky. Veď je aj dobré,keď sa dieťa stará o to ako vyzerá. A pokiaľ dcére padajú vlasy, tak samá česať na takom mieste kde ich ľahko uprace. Pokiaľ to nie je anorexia, tak je lepšie, že príliš nepriberá.Veˇja som sa potom aj zlepšila v učení a všetko ma viac bavilo. Treba dcére všetko trpezlivo vysvetliť. Syn je možno viac poddajný, záleží mu viac na iných veciach. A dieťa,ktoré nie je spokojné so svojím vzhľadom, môže mať komplexy.

0silvia0
2. sep 2016

@papricka33 to je tvoj subjektívny názor... a ty by si čo napísala žene, ktorá obhajuje výprasky svojich rodičov? Žene, ktorá nezažila nevýpraskovú výchovu a považuje tú výpraskovú za správnu? 😠

papricka33
2. sep 2016

@0silvia0 napísala by som jej svoj subjektívny názor ako to vidím ja, ale nerobila závery, prečo to tak vidí ona, a nevyslovovala predpoklady prečo jej čo nevadí 🙂 A zkludni sa. Očividne máš problém s kritikou. Asi si bola ako dieťa veľmi kritizovaná... hmmm

0silvia0
2. sep 2016

@papricka33 nie, nebola som ako dieťa kritizovaná, neboj, to, čo si písala som nepovažovala za kritiku, ale za nesprávne pochopenie toho, čo som napísala. Niekedy sa písmom ťažko vyjadruje to, čo si človek myslí a niekedy sa písaný text nepochopí celkom správne, len som to chcela dovysvetľovať. A presne to som jej napísala-svoj subjektívny názor a my dve sme sa s dotyčnou osobou pochopili, len ty si mala potrebu do toho vstupovať, neviem z akého dôvodu. Ja som pokojná, len ty sa mi zdáš jemne vzťahovačná, ale navrhujem, aby sme túto smiešno-trápnu debatu medzi nami ukončili, táto diskusia nie je o nás dvoch. Ďakujem za pochopenie 😉

dominini
2. sep 2016

@0silvia0 ja ich obhajujem? Ja som len napisala ze dietatu bitka po zadku nezaskodi ak si ju ozaj zasluzi a zvlast nejakej pubertacke co doma papuluje. Vies si predstavit ked ti tvoje vlastne dieta hnusne papuluje do tvare, odvrava a absolutne ta nepocuva, ci uz to povies v dobrom alebo v zlom? Pochybujem ze by si ostala xrokov kludna, a ani raz by ti nerupli nervy... Ona ani nenapisala ze ju biju denno denne, a ani ze ju ozaj tym remenom mlatia. Myslim si ze to brala skor ako prirovnanie.

dominini
2. sep 2016

@0silvia0 ty az si bola skutocne dobre dieta a len tak sem tam sa ti stala nejaka galiba, chapem ze to tvoji rodicia tak neriesili. Ale ak dieta neppslucha nonstop a ty si uz aj psychicky vycerpana neviem ci by si jej jednu po zadku alebo facku v navale emocii nedala....

lavinis
2. sep 2016

@dominini ale áno, moja milá, uškodí ;) najnovšie vedecké výskumy o tom "neškodnom" bití, 50 rokov výskumu. Samozrejme, nehovoríme o nejakom jednorazovom nezvládnutí situácie, ale o pravidelnom.
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/1...

papricka33
2. sep 2016

@0silvia0 amen. ako vravím, ťažko znášaš kritiku 🙂

avenir
2. sep 2016

panebože žena...najprv varecha, potom remeň...kde toto skončí ☹ ...neviem koho mám ľutovať viac...či Teba alebo Tvoju dcéru....niekto raz napísal ,že životná rola ženy je byť matkou...u mňa by si oskara teda nedostala.

lylkatomaskova
2. sep 2016

Ach jaj čítala som si tu zopár názorov sto ľudí sto chutí.To je normálna. Ok en ja mám 10rocnu dcéru sa mám s ňou veľké problémy nič sa jej nechce je lenivá,klame mi učiť sa jej nechce ...papuluje zvyšuje na mňa hlas ako náhle jej poviem že má niečo urobiť už chytá nervy keď jej prasknú tak mi vykrikuje že má nenávidí.Podotyksm bita nie je a snažíme sa jej venovať sa ko to len ide a už neviem čo s ňou robiť a hlavne kde robím chybu.Snazim sa mať pravidlá v domácnosti popraces si môžeš ísť von naučíš sa a keď Ťa vyskúšam a budeš vedieť všetko tak môžeš pozerať telku atď ...Neviem kde dom spravila chybu a kam sa obrátiť

hettinka
2. sep 2016

@lylkatomaskova píšeš, že sa "snažíš mať pravidlá" ... prestaň a snažiť a jednducho ich maj. Pevne stanovené aj s následkami, ktoré jej vopred oznámiš a potom aj dodržíš. nikdy neslubuj trest, ktorý potom nie je možné reálne dodržať. Radšej menší trest a dodržať ho na 100%.

Napr. aj som synovi zakázala telku rovno na mesiac, lenže potom sa to nedalo dodržať, bolo škaredo, víkend... povolila som. Takže lepšie je zakázať na 3 dni a 3 dni vydržať. To isté počítač .. ak mu ho nechám v izbe, jasné, že ho tajne použije. Takže mu ho rovno odnášam z izby, ak má zákaz.
Na neho už zákazy ani moc neplatia, ak u zakážem elektroniku, vezme knihu a číta si ... a to sa väčšina rodičov teší a nie mu to zakazovať. lenže on svoju zábavu má a nerieši, že nesmie na PC. akže aj to treba vymyslieť, čo dieťaťu vadí, ak má zakázané. ked bol menší, brala som mu lego, mal zákaz návštevy starých rodičov, teraz mu zakazujem fotbal 😀
A ak sú horšie výsledky v škole (chodí na školu pre nadané deti, nemáme známky len bodovanie, ale občas vidím zakolísanie z pohodlnosti), tak je bez TV a PC aj týždeň ... nie že ak sa dnes naučíš, tak možeš sa dívať. Teda počítač dostane, ale iba na školské úlohy, nie na hranie. A má 9 rokov, takže asi ako tvoja dcéra.

jajka257
2. sep 2016

@sardinka336 hihihi. Ja to zvyknem spravit deviatakom, ked su po monitore majstrami sveta😀😀😀😀 pindaju ako chore vrany, co nemozu chytit krtka😀😀😀 a este im zoberiem aj zrkadielko, ak maju odvahu ho vybrat😀😀😀😀

jajka257
2. sep 2016

@lylkatomaskova hmmm, nuz v takom nizkom veku riadna puberta. Skus jej presne urcit povinnosti, co bude len jej praca. Ja mam takmer 8 rocnu a na nu funguje, ak vidi, ze som sklamana. Dnes som jej povedala, ze nech sprace hracky zo zeme, ide sa vysavat a ona cicus ich len nahrnula nohou do kuta. Bol hukot, ale nie nadavky, v style, pozri sa, to je akoze co za pokus. Ak ich upracem ja, tak jedinym sposobom, beriem vreco a letia do kosa a na nove zabudni. A este jej hovorim, chod zavolat tatu, nevh vidi, ako sa ty stavias k mojej prosbe, nabuduce, ked budes ty nieco chciet, zachovam da rovnako. A ona vie, ze to urobim, uz som to raz urobila. Takze, neuprace si svoje veci, do vreca a skryt, ze si vyhodila, ked jej bude hrozit, ze pojde do skoly v gatkach, tak sa spamata. Ona nesplni tvoju prosbu? No moze ona nieco chciey, aj ked sa rozleje ns kolomaz, ma proste smolu. Ako ona ku mne, tak ja k nej. A nasa velmi funguje, ked mi vidi v ociach slzy, nexnesie pocit, ze ma rozplakala. Aj dieta musi vidiet, ze jeho spravanie ublizuje jeho milovanym. Ja nie som zastanca, ze neukazem, ze mi neublizila. Zranilo ma to, tak nech vidi. Ved aj oni pouzivaju slzy, ked maju pocit nespravodlivosti. Kedze ja som tiez clovek, tak mam tiez pocity.

celasapremenim
2. sep 2016

@heli525 zotni remenom tvojho muza, ked s tebou nebude suhlasit, ze co ti na to povie
a riadne mu naloz
mozno ti da cez hubu a dostanete sa tam, kam si zasluzite konecne

simsalabim
2. sep 2016

@lylkatomaskova moje maju tiez plno reci, ak maju nieco urobit, hlavne ak to je nieco " nsvyse", mimo ich zvycajnyvh povinnosti. Mladsia ma priblizne tolko co tvoja. Ak zacina startovat, ze preco zas ona, tak proste poviem, ze o tomto s nou nediskutujem, porosila som ju, co ma urobit a bodka (vzdy prosim). Toto sa mi osvedcilo najviac. Diskusiu na temu, ze sme vsetci v tejto rodine s istymi povinnostami, mam s nimi inokedy, urcite nie vtedy, ked by chceli vykrikovat, ze "nikto v skole smeti nevysypa". To, ze ma nenavidia, mi este nepovedala ani jedna. Podla mna u tvojej to je citova manipulacia. Ja by som ju schmatla, postavila za dvere ci do izby a povedala jej, nech trochu popremysla a pride mi povedat, co bolo na jej spravani nevhodne. A ta praca, pre ktoru trucovala, by ju aj tak pockala. Ty brdo, aby mi dieta vykrikovalo, ze ma nenavidi....toto by som stopla hned.

jajka257
2. sep 2016

@simsalabim aj ja vzdy prosim, ak chcem, aby sa aj mala naucila slusne spravat, musim jej ist vzorom. Ak by mi povedala, ze ma nenavidi, nech sa paci, v tom pripade ma len dve moznosti, bud sa ospravedlni, ale mne slova nestacia, takze aj ciny vo forme pomoci, ochoty a nepapulovania, alebo si moze vyskusat na vlastnej kozi, co to znamena. Nerozpravala by som s nou okrem zakladnych informacii nic naviac, nema tv, net, tablet, mobil, nic, hadam necaka, ze nenavidena osoba ju bude rozmznavat, dostane najest, napit, obliect, ale ziadne mlsoty, ziadne vylety, ziadne darceky, proste ked ma nenavidi, tak ma smolu. Ludia z lasky pre druheho sa snazia mu sprijemnit zivot. Nie z nenavisti.