Je naša výchova správna?
Ahojte maminky 😨
mám doma ťažké situacie..dceru /13r./ a syna /15r/ Synator joj ten je zlaticko 😝 ziadna puberta je sama ochota..no horsie to uz z dcerou..asi od 4 rokov nas neposlucha..ze vobec...jest chodi s varechou na stole...do 10r. sme sa chodili strihavat s varechou v ruke...s manzelom jej kazdy den milulinko dohovarame...to dieta tak papuluje od mala...sme uz bezradny jedlo jej chuti tak 2 druhy, po celom dome sa mi valaju jej vlasy po pas,ked poprosime umy riad ignorancia,papulovanie...ako zakazy obcaaaas funguju pocka si kym skonci vtedy mame anjelika doma..taketo stavy funguju uz dlho..starsi brat jej dohovara,my vsetci..viem ze aj puberta prejde ale od 4 rokov?!
lenze tu je problem ona uz tak vystraja ze aj obcas dostane..manzela to ako tiez velmi boli..ale neda sa inak ako dakedy ju stat remenom...ked bola mala zaberalo klacanie v kute ale teraz ak nepritne je to hroza...za psychológom sme boli..nevedel nam pomoct iba byt s nou kamosky no jasne ze sme beriem ju na nakupy ockov milacik ale to na 2 minuty...neviete ako inak moze upratovat,jest,ucit sa ako bez bitky? trapi nas s toho svedomie aj ked vieme ze si zasluzi...
@heli525 odporucam ti najlepsie psychologicky v BA su bud v centru kvapka alebo pogugli institut virginie satirovej. Mozno ma tvoje dieta autisticke rysy. Bol niekto v rodine taky? Babky? Prababky? Je dievca. Ak ju nebudete zvladat a ona seba. Moze sa dostat do velkych problemov. Moze vam utiect moze jej niekto fyzicky sexualne ublizit moze otehotniet atd. Plus syn ma od vas menej pozornosti a moze aj on sa zhorsit plus tie fyzicke tredty su pozor nezakonne. Mohla by vam byt odobrata a umiestnena do diagnostickeho centra. Nenechaj to zajst tak daleko. Hladaj cesty uz teraz!!!!!!! Hladajte dalej nevzdavaj sa.
Skus si v knihkuoectve prelistovat knihu "Ako hovorit, aby nas deti pocuvali, ako pocuvat, aby nam deti doverovali." (Pocuvat v zmysle pocuvat usami, nie posluchat).
@dominini a vieš si predstaviť že svoje dieťa chytis lebo papuluje a zbijes remenom? Resp. Urobí to otec, ešte lepšie... Každý kto si myslí že je o ok by sa mal dať pár tresnut remenom, varechou atď aby videl... Videla som chrbát dieťaťa po 2-3 vychovnych remenovych,o tecko sa nie vždy trafí v amoku.. Detto modré zadky od varechy...
To nie je facka, to nie je pár po zadku. To je týranie. A to dievča je podľa všetkého bité pravidelne, ona neposlúcha už z princípu... No možno aj keby poslúchla niečo ďalšie si nájdu... Vadia vlasy, potom upratanie inak ako si mama predstavuje hento a tamto a za každú vec rovno dostane alebo je minimálne zvozena eleb rodičia nemajú nervy... pBohužiaľ poznám tento scenár a bohužiaľ že okolie nereagovalo tak ako malo.. tie deti maju problémy, nakoľko takáto politika v rodine vedie iba k tomu že tie deti sú buď utiahnuté a nevedia sa presadiť, zneužívané alebo druhy extrém a to úteky z domu, neposlušnosťatď, drogy, partie.
Dúfam že autorka sa uvedomí.. možno príde s ty že to tak nie je ako je tuzvykom a myslela to inak... Ale podľa príspevku o tom pochybujem.
@simca06022011 ja som na ten remen reagovala ze podla mna to autorka myslela skor ako prirovnanie nie ako realitu !! A isto iste by som svoje dieta nebila remenom. Nikdy v zivote. A nikde som ani nepisala ze suhlasim s remenom !!! Neboj sa ja som uz varechou zbita bola, aj facku a po zadku som sem tam dostala a v zivote by ma nenapadlo ze som tyrana 😀 proste som dostala bitku a zila som dalej 😀 niektore to nehorazne prezivate, nepoviem keby bola mlatena, ale to ze dostane sem tam jedno.zaucho za papulovanie a drze spravanie k ludom ktory by jej dali vsetko na svete si myslim ze tyranie nieje... Ale hold kazdy ma na to iny nazor.
@heli525 ako tu bolo spomenute, aj podla mna ste zvolili nespravny typ vychovy, pravidla ano, ale nie remen atd...to nic nevyriesi, jedine, ze sa vam to ked uz bude dospela horsie vypomsti, to, ze vas syn je zlaticko a ze mu stacili isty mily pristup nic neznamena, kazdy osobnost je ina preto neporovnavat, mozno tu je chyba, cakali ste, ze ked je taky syn bude aj dcera... ja by som si nasla asi lepsiu pomoc psychologa, resp. mne pripada, ze uviazla v tom stupni spravania strast, slast a nevyvinula sa vo vnimani nasledkov dalej, ale urcite to bude aj tym, ze v niektorych pripradoch kamaratstvom daleko nazajdes...treba zmenu aj ked je uz troskuu neskoro, ale vzdy lepsie zacat aj neskor nez nikdy...
podľa mňa to tu viazne v komunikácii. skúste sa s ňou normálne porozprávať. posaďte si ju k sebe s manželom (bez syna) a skúste jej dohovoriť. ona má možno problém dať najavo, čo jej vadí, prečo sa tak správa, atd... skúste si ju vypočuť, dajte jej najavo, že sa vás nemusí báť (čo je veľmi dôležité!!), že jej chcete pomôcť, že jej nerozumiete, že vás to trápi a chcete aby to bolo v poriadku, že o nej nič neviete. ale tu pozor! keby aj bola drzá, papuľovala by, alebo niečo, ovládajte sa! uvedomte si, že chcete zmeniť jej dlhoročný spôsob fungovania vo vzťahu voči vám- to nejde zo dňa na deň, to je dlhý proces, ktorý postupne pôjde. alebo možnosť B- napíšte jej list. napíšte jej, ako to celé vidíte, ako ju veľmi ľúbite, ako veľmi vás trápi, že jej nerozumiete a neviete čo s tým, že by ste chceli od nej pomoc, aby vám pomohla jej porozumieť, pochopiť ju... všetko sa dá, len treba chcieť a treba hlavne s rozumom. skúste to všetko diplomaticky a citlivo vyriešiť. myslím si že bitky nič nevyriešia, akurát sa tak bude báť, nebude vám dôverovať, bude sa uzatvárať, nič o nej nebudete vedieť...a možno nakoniec zdrhne a ešte sa bude báť vrátiť aby nedajbože nedostala zas bitku. skúste sa s ňou dohodnúť, napr zapojiť ju do chodu domácnoti aj s bratom- vyniesť smeti, povysávať, umyť utrieť riad, atd, že ak bude mať všetko hotovo, že môže ísť napr na net- ak to nesplní, internet vypnúť aspoň na týždeň. stanovte si presné pravidlá, ktoré keď poruší dostane DIPLOMATICKY TREST- nie fyzický.
ja som mala dosť krutú pubertu, pritom sa stačilo normálne porozprávať a neútočiť- rovnako zo strany rodičov aj mňa. ale nešlo to, lebo mama na mňa vybehla, ja som už útočila alebo sa bránila a bol problém. asi toľko k tomu. držím palce!
My s bratom sme tiez mali prisnejsiu vychovu,vsetko u nas slapalo ako hodinky,k nasim sme mali velky respekt,no ked mi raz mama vylepila v puberte prvu a jedinu facku,lebo som prisla dost neskoto a opita a na druhy den prisla ku mne do izby a so slzami v ociach sa mi ospravedlnila(!),ostala som v soku,celkom ma dojala,ze spravila take gesto a mne moje spravanie prislo tak luto..myslim,ze odvtedy sa aj zmenil nas vztah na taky rovnocennejsi,kamaratsky..akoby sama pochopila,ze k skoro dospelym ludom uz direktivou daleko nezajde a prispisobila sa..teraz sme uzasne kamosky a aj ked ma svoje chyby a ja tiez,vsetky jej tolerujem 🙂 lebo je to moja mama a spravila by pre mna prve posledne..zrejme teda svoj vztah k detom je potrebne neskor prehodnotit,ak sme boli najskor prisnymi rodicmi..drzim palce
@dominini ja neviem, ale ty jediná zo všetkých tu vidíš spomínanú bitku remeňom ako obrazné prirovnanie, pritom podľa mňa autorka sa dosť jasne vyjadrila, že kľačanie v kúte, bitka varechou a aj tým remeňom sú u nich doma pomerne bežné veci (teda bežné len voči dcére, synček je zlatíčko milované a manželia voči sebe toto tiež asi nepraktizujú)... či myslíš, že ísť ku kaderníčke s varechou bolo len tak? že nejaké dieťa sa bojí alebo má rešpekt pred varechou ak s ňou nikdy v živote nedostalo?
ani si nechcem predstaviť, ako sa cíti člen 4člennej rodiny, ktorý jediný je tam považovaný za zlého, ktorý ako jediný dostáva odmalička ťažké a ponižujúce fyzické tresty... 🙄
hmmmm ale žiadna reakcia od autorky témy, aké prekvapenie 😝
@simca06022011 a este aj v tom duchu vychovavaju jej brata, ktory jej ma akoze dohovarat
VYGRCAT SA NA TAKYCH RODICOV
ja s tebou
@dominini v mnohom súhlasím . Mnohé to prežívajú ako keby niekto niekoho dokopal , dobil vybil mu zuby .
Ja som nikdy netúžila byť s deťmi kamoška , som mama a tak si ako aj mama plním svoju funkciu , usmerňujem , určujem hranice , zasahujem mäkko a aj tvrdo , dohováram ale aj riešim kratšou cestou .
Môj takmer už 17 ročný syn mi tiež za svojho života riadne dal zabrať ale keď to porovnám s dneškom som na neho pyšná . Prešli sme si všetkým , rozhovormi , dohováraniami ale aj " jednou po papuli " . Dnes sa na tom obidvaja zasmejeme 🙂 a sám mi povie že si teda zaslúžil a dobre že som mu fľasla , aspoň hneď vedel kde je sever.
Takže ja sa až tak útlocitne nestaviam . Teraz mi nastúpila do prvého ročníka tretia dcérka spurné tvrdohlavé dievčatko ktoré ked povie že nebude jest tak nebude a tak teda neje ale neje nič. Až nasledujúce jedlo . A tiež som s ňou nie kamoška, tie má v triede a vonku na ulici , ja som mama, držím určité hranice ktoré sa jednoducho neprekračujú. U syna a aj u tejto dcérky mne sa veľmi osvedčil fyzicky náročný šport, prebytočná agresivita sa vybila 🙂.
Posledná dcérka je citlivunká osôbka na ktorú stačí zvýšiť hlas a už má slzy v očiach , je prirodzene poslušná , nie je problém sa s ňou dohodnúť.
Preto sú deti a deti, od jedných sa to odrazí a nič sa nedeje a druhé to skôr " dorazí " a to by mal poznať rodič.
Ja som od mamy dostala v 16 takú facku že mi stena dala druhú , dodnes si ju pamätám a teda vôbec sa na ňu nehnevám , hneď som pochopila že toto teda nie a to sa mi predtým snažila dohovoriť a ja jedným ucho dnu a druhým von , hahah hihi však si kecaj .
Moja sestra sa určité obdobie stala mojim rodičom nočná mora, hlavne teda na strednej škole ..záškoláctvo , potulovanie a to ju rodičia priviezli do školy a ona vyšla druhými dverami , pamätám si ako jej rodičia dohovárali ako s ňou komunikovali no pre ňu to bolo blá blá blá až to dospelo do takého štádia v 18 ukradla otcovi drahý fotoaparát a ten založila v záložni , keď sa to prevalilo tak ju otec tak zmlátil ( 1 krát v živote )že sme s bratom ho museli od nej odtiahnuť inak by ju asi prizabil a v ten večer ju vyhodil z domu . 4 dni nespala doma , po 4 dňoch sa vrátila domov a nikdy sa už nič také nezopakovalo .Dnes je síce na opačnej strane extrému , vegánka a kvôli tomu máme aj také všelijaké vzťahy ale žije aspoň nie ako asociál ale ako slušný človek .
@maminuska uz som sa obavala ze som jedina a ze asi divna 😁 .. vystihla si to skvele! Rodicia nemaju byt kamarati ale rodicia a kamarati su vonku. Oni vychovavaju a dieta ma pred nimi prejavovat respekt a uctu.. 😊 a presne ako si napisala kolko krat som aj ja dostala facku a v zivote by som si nedovolila povedat ze nasich nenavidim.. Ale to je uz raz tak nech si kazdy vychovava podla seba a nesudi druheho ...
@maminuska a pravidelne remenom si tiez dostavala? lebo je ine, ked to tvoj otec nezvladol prvy raz v sestrinych osemnastich, alebo ty si dala facku synovi, ak bol v puberte viac ako kral, ako davat pravidelne dietatu remenom
tak si sa vcitila do seba, co ty a aka si na piedestale, ze ani necitas, co ini pisu
ved to je OBROVSKY ROZDIEL
a btw. tu nikto nikde nepise, ze je kamarat svojim detom
A este k tomu mojmu prispevku jasne ze keby nejaky rodiacia tyrali dieta to samozrejme treba riesit, ale to ze dostane vychovnu zatoze sa nevie spravat si myslim netreba povazovat za tyranie.. A myslim ze keby dotycna z muzom dieta ozaj tyrali tak by to tu neprezentovala.. a jasne ja som sa spravala niekedy hrozne rodicia mi vylepili a hned som vedela ze to som uz dost prehnala ... ale co uz teraz zijeme v inej dobe nez v akej sme vyrastali
@celasapremenim ach vy tu riesite len ten remen a kde je napisane ze ju ozaj remenom mlatia a ze to nieje obrazne?? Ale tazko povedat ked sa dotycna nevyjadrila
@celasapremenim ach vy tu riesite len ten remen a kde je napisane ze ju ozaj remenom mlatia a ze to nieje obrazne?? Ale tazko povedat ako to myslela ked sa dotycna nevyjadrila
to dieta takymto spravanim chce nieco povedat ale nevie vyjadrit svoje emocie a presne to pomenovat.ale uz v prispevku bolo citit ze chlapec je najlepsi najuzasnejsi a dcera stale len ta zla a zla.preto take spravanie ved na co by sa aj snazila ked ju rodicia sami do toho davaju byt tou zlou.tu by som odporucila knihu rivalita medzi surodencami je tam presne pisany tento problem ani ten chlapec sa nemoze dobre citit lebo musi byt ten dobry.v dospelosti to budu rodicom vycitat.fakt treba si ju precitat a potom pochopite ako sa mate chovat k obom detom.
@celasapremenim my sme dostávali , od maminy a aj varechou . Lenže najprv vždy boli dohovory, rozhovory , výstrahy ktoré boli tak k ničomu a bolo to pre nás no že nasmiech ...a teda od týrania som mala na míle.
piadestál ...nebuď smiešna, len si nepredstavujem rodičovstvo = partnerstvo s dieťaťom , byť kamoška, jednoducho mama je mama a otec je otec. A všetko som čítala, nikde nepíše že ju tlčú každý deň jak žito , to ste si vy už tam podomýšľali ..ešte si domyslite vyrazené zuby a trasenie sa len čo rodič vojde do bytu a bude to že N1.
Mne terajšia liberálna výchova príde niekedy úplne na hlavu , o všetkom sa s dieťatom diskutuje rozoberá , prehovára , vyjednáva , sľubuje a prosí a potom nám výsledok sa ukazuje v škole , v autobusoch ..
A nie svojmu synovi som nepleskla prvýkrát v puberte, dostal už aj predtým ako malé dieťa , ale vždy po slovnom rozobratí a upozornení a napriek tomu dnes si dovolím tvrdiť že máme dobrý vzťah .
A myslím že môj otec tu situáciu zvládol , mal to urobiť už dávno a bol by kľud doma a sestra by nás ako rodinu ušetrila mnohých problémov. Namiesto toho s ňou viedol rozhovory o nesmrteľnosti chrústa a bolo to len a len horšie .
@emilia25 si to vystihla
Jednoducho ...autorka sa pýta, či je ich výchova správna, určite nie je
Dá sa to aj inak a aj s problematickým dieťaťom...dá sa vysvetľovať obmedzeným ľuďom do nekonečna a figa z toho, takže je mi úplne jedno, čo z toho do areálu tej rodine tento náhľad prinesie. Zjavne si nie je istá, či robí dobre, ak je ešte blbsia, tak potrebuje pomastit brucho dalsimi obmedzenými ľuďmi.
Mám preklepy, z mobilu, sorry za ne.
Myslím, že dieťa samá výchovou viesť a nie trápiť príkazmi a zákazmi, ktoré nie sú podstatné, napr. ak dieťa túži po dlhých vlasoch, prečo nie, my sme s deťmi riešili účesy spoločne, s dcérou aj so synom a netrvali sme na tom, čo sa nám páči, ale tak, aby boli spokojní. A tiež so stravou, je lepšie, ak dieťa menej jedáva, ale zdravo samozrejme, ako neskôr riešiť obezitu. Niektoré zlozvyky sa určite nemôžu u detí tolerovať, napr. agresivita, drzosť, vulgárnosť atď, ale ak je dieťa spokojné so svojím vzhľadom, dodá mu to sebavedomie a to je dôležité, aby sa dokázalo presadiť.
@0silvia0 ja som tiež dostávala aj remenom aj varechou aj tým čo bolo práve po ruke keď som bola drzá alebo nepočúvala tak áno dostala som ale nikdy ma ani len nenapadlo udat rodičov. Ďakujem im teraz za to že som aká som aj keď boli prísny.
Dnešné deti počúvajú v televízii ako môže dieťa udat rodiča za to A to A myslia si že im nikto nič nemôže. A to je zle !
@luba555 s poslednou časťou tvojho príspevku nesúhlasím, že keď je dieťa spokojné so svojim vzhľadom, dodá mu to sebavedomie. Dieťa v prvom, či v druhom ročníku si chce prefarbiť vlasy, tak to mu majú rodičia dovoliť a toľko bude dobiedzať a špekulovať. že treba mať ozaj železné nervy, keď mu nechcete dať s tým remeňom, to mi povedala matka toho dieťaťa, lebo spolužiačka je prefarbená. 12 ročné dievča dlhé nechty namaľované na tyrkysové, myslím si, že tiež ešte má dosť času, ale to je vec názoru každého rodiča. Príde dievča do kostola v kraťasoch, ale v takých, čo vidno pol zadku a ide na sv. prijímanie, to sa nehodí, to tak k vode, do mešity by ju nepustili, treba poznať mieru odkiaľ - pokiaľ, aby to bolo decentné.
@225lenka25 a ked je tyrane dieta, mlatene do krvi a to vidi v tv, ze sa ma na koho obratit v svojej bezmocnosti, to je tiez zle?
ja neviem, ci mate v hlavach nasrate, ale trosku alternativne rozmyslat, to vam akoze nejde? je len jedna jedina moznost? ta, ktoru ste pozazivali v rodine vy? alebo vo svojich obmedzenych predstavach...?
@luba555 a bolo to z toho prispevku uplne jasne
@celasapremenim je to veľký rozdiel o čom som vravela ja A O čom vy takže Prepáčte ale vyprosím si aby ste sa so mnou takto bavili. Ja som o týraní nič nepovedala A myslím že ani autorka príspevku nemá na mysli že tyra svoje dieťa. A niektoré dnešné deti berú za týranie aj facku. Ale O tom sa s vami ja nebudem baviť keďže iný názor ako ten svoj asi neberiete.... A nikdy som nebola bita do krvy preboha to by som potom asi rodičom nedakovala 😀 logika 😀

@heli525 rozumiem ze chces dobre vychovat dceru, ze ti na tom zalezi... Ja by som skusila rozhovor s nou o tom co ti vadi, ze dlhe vlasy su vsade ale ak ich chce mat ok, len vyzaduj nech si ich zameta... Ak chce jest ine ako navarus, nech si navari sama, ma uz 13 lahke veci ako palacinky ci spagety s omackou by zvladla ;)