Je šanca dostať sa na vysokú školu s horšími známkami?
Ahojte, som štvrtáčka na 5-ročnom gymnáziu. Nikdy som nebola jednotkárka no minulý rok som bola na dištančnom vyučovaní (vážne zdravotné dôvody) a moje vysvedčenie bolo skôr za 3 (a 4 z matematiky). Teraz to tiež nevyzerá dobre, moja psychika už je z toho na dne. Snažím sa mať dvojky z maturitných predmetov (bio, fyz, obn) no zvyšok je katastrofa (3-4). Nájdem si vôbec uplatnenie na to aby som sa dostala na odbor ako psychológia, bio-veda? Je šanca že ma zoberú na VŠ s takými známkami (štátnu, nie súkromnú)
Ja poznám lekárku, ktorá na gymply sa učila na samé 3ky, posledný rok zabrala a začala sa učiť, spravila prijímačky a medicínu úspešne vyštudovala, už 10rokov pracuje ako lekárka, ma aj vlastnú ambulanciu, darí sa jej.
Ani mňa sa nikto nepýtal na známky, spravila som prijímačky a hotovo. Dobre robíš, že sa sústredis na maturitné predmety. Načo ti budu integraly alebo dátumy z dejepisu... Po pár rokoch si z toho aj tak nič nebudeš pamätať (vlastne skúsenosti, a pritom ja som mala skoro vždy iba jednotky).
Ano, myslim si, ze nie si jedina s takym priemerom. Mozes skusit podat prihlasku na prestiznejsiu skolu/odbor, a na nejaku mensiu univerzitu tiez ako poistku, neskor sa Ti mozno podari prestupit tam, kde si povodne chcela studovat. Neboj sa, rob co mozes, nie je to stratene.
Známky nie sú všetko, ale sama musíš vedieť ci nemáš problém sedieť za knihami, ak ťa vec zaujme. Dostať sa nie je taký problém, ako sa potom udržať a dostudovat.
Stane sa, že študent študuje lepšiu VS, avšak to nezvláda a prestúpi na ten istý resp. veľmi podobný odbor na inú VS (všetko štátne) a tam je za hviezdu a zvýši tak priemer obidvoch škôl. Čiže vyskúšaj, uvidíš, nezúfaj.
Pozri, ja som mala samé 1ky a z matiky 4ku 🥹 úspech bol, keď som napísala písomku na 4ku, to sme s mamou búchali šampus. Posledný ročník, teda maturitný bol najlepší najkrajší rok bez matiky 🤍 na výšku som sa dostala klasicky s prijímačkami. Gympel som skončila s vyznamenaním a pochvalu riaditeľky za reprezentáciu školy 👀
niekomu vyhovuje štúdiom VŠ a nemá problém, aj keď na strednej problém bol, denné drvenie nie je pre každého, veľa študentom vyhovuje VŠ kvôli rozloženiu učiva a kvôli známkam sa netráp, tak ako píšu vyššie
Známky na gympli sú úplne nepodstatne. Zväčša sa robia prijímačky na VŠ…ani to z čoho maturuješ neurčuje to, akú VŠ si vyberieš. Moja stredná bola ekonomického smeru čiže maturita z predmetov ako účtovníctvo, dane atd a na VŠ som išla prírodovedného zamerania a predmety hneď v prvaku matematika, fyzika, chemia…nikoho nikde nikdy nezaujímali moje jednotky z maturity 😀

Ked urobis prijmacky zoberu.