Kde sa berie v deťoch toľká zákernosť?

zuzkanik
28. mar 2014

Dcéra je piatačka a v triede má už dlhšie problém s dievčatami. Neustále doma niečo riešime, aj s triednou som už hovorila. Ale tento týždeň ma dorazila jedna situácia. Dcéra vyhrala školské kolo v Hviezdoslavovom Kubíne. Vychádzali sme školy, ja som bola trošku pozadu. A jedno dievča na ňu posmešne vybrechlo: "Vyhrala si... Krava." Až keď ma zbadala, začala sa smiať a rýchlo zahovárala, že to nemyslela vážne. Dcéra už mala slzy v očiach a ja som bola v takom šoku, že som nedokázala ani rozumne zareagovať. Doma sme si to všetko preberali. Podobných situácií je veľmi veľa. Dievčatá v triede ju medzi seba nepustia, má len jednu kamarátku. Pritom v súbore, kam chodí, v dievčenskom kolektíve problém nemá, ani v ostatných krúžkoch. Iba v škole. Neviem, či je to závisťou, alebo je za tým niečo iné. Dcéra už niekoľko rokov úspešne reprezentuje školu v recitačných súťažiach, vlani sa dokonca prepracovala až do celoslovenského kola, dobre sa učí, je samostatná... Nechápem to. Je pravda, že si nenechá brnkať po nose. Ak jej niekto ubližuje, bráni sa. Ale pokiaľ viem, sama hádky nevyvoláva. Už neviem, ako to mám s ňou riešiť. Doma máme s tým večný problém. Najnovšie mi povedala, že počíta dni, kedy vypadne zo ZŠ. Poradíte mi?

voskovaeva
28. mar 2014

a nechcete preradit na inu školu??Zial deti su dnes take a je to hlavne vychovou 😒

oktobermimi
28. mar 2014

Dcéra už niekoľko rokov úspešne reprezentuje školu v recitačných súťažiach, vlani sa dokonca prepracovala až do celoslovenského kola, dobre sa učí, je samostatná. toto je ten problém , detská na nu žarlia ... 😠
och a inák prepáč že nepíšem poriadne I a Y... gramatika je moj nepriatel 🙄

kveta
28. mar 2014

@zuzkanik Mala som to podobne. V podstate som bola sikanovana partiou dievcat, ktore viedla Vodkyna. Ked sa Vodkyna so mnou bavila, bavili sa so mnou aj ostatne. Ked sa Vodkyna rozhodla, ze dnes sa so mnou nebavi, nebavila sa so mnou vacsina spoluziaciek. Na strednej som sa s Vodkynou skamaratila, takze bol priestor na otazku preco mi to robila.
Jej odpoved: bola si v skole lepsia a vzdy si vyzerala ze Ta nerozhadze nic z toho, co sme Ti robili. Tak som Ta provokova viac a viac.

Takze toto moze byt motivacia aj u Vas. Co s tym robit, to neviem. Mozno len zmenit skolu.

hviezdicka111
28. mar 2014

@zuzkanik podla mna, je to zavist... ine sa na to neda povedat...zavidia, ze je v niecom uspesna, ze dokaze viac ako ony..
mam mladsiu sestru na ZŠ, presne viem, ake su teraz deti zakerne....castokrat nezapadne dieta, ktore je inteligentnejsie, ma nejake zaujmy, dokaze byt v niecom uspesne...
ale ci sa s tym da nieco robit, tazko povedat..zalezi od zlozenia triedy, nie do kazdeho kolektivu moze taketo dieta zapadnut....v kruzkoch nema problem prave preto, ze tam ma dievcata s podobnymi zaujmami a podobne snazive, ako je ona....keby mala aj v triede podobne spoluziacky, iste by problem nebol...

sizasi
28. mar 2014

Moja dcéra zažila niečo veľmi podobné, ale našťastie triedna tomu urobila rázny koniec. Najhoršie na tom je, že väčšinu v triede proti nej poštvala jej vlastná sesternica :( Našťastie bolo pár dievčat ktoré na jej nahováranie nedali a s dcérou sa bavili ďalej. Každý deň chodila zo školy so slzami v očiach a po pár dňoch mi povedala, že chce ísť na inú školu...
Chvalabohu toto už skončilo, aj keď posmievaniu, kvôli strave (má celiakiu a histamínovú intoleranciu) sa asi úplne nezbaví :(

zuzkanik
autor
28. mar 2014

@voskovaeva @kveta
Premýšľali sme nad preradením. Ale neviem, či by to bolo riešenie. Zákeráci sa nájdu všade. ☹

Možno by som sa mala prestať v tom vŕtať, nech sa naučí riešiť aj takéto situácie, ktorých bude mať v živote ešte neúrekom, ale mám pocit, že by som jej ublížila ešte viac, keby necítila našu podporu. Na ZŠ som ako dieťa zažívala niečo podobné, len to prišlo neskôr - tak v siedmej triede.

Dcéra sa rada parádi, možno aj v tom je problém. Rada sa pekne oblečie, učeše... Možno pôsobí ako "pipka". Ale deti nevidia, ako jej kupujeme veci vo výpredajoch a v sekáčoch. Nie sme totiž rodina, ktorá si môže dovoliť vyhadzovať peniaze na handry.

Ach, jaj, no snáď to nejako spolu ustojíme.

zuzkanik
autor
28. mar 2014

@sizasi Hrozné, aké dokážu byť deti zlé? Čo robia ich rodičia? To sa doma nerozprávajú o tom, ako slušne vychádzať o ostatnými ľuďmi? Mám pocit, že tolerancia, rešpekt a vzájomná úcta akoby mizli z výchovy.

eryykah
28. mar 2014

veru tak, cim zavistlivejsie tym zakernejsie, priemernost sa nosi, casto krat sa stane, ze sikovne dieta samo vidi ake to je a nechce byt 'lepsie' v triede len aby malo svaty pokoj 😒

halit13
28. mar 2014

@zuzkanik presne, toto sme mali stále, konečne končí 9tku, myslela som , že sa to zlepší, ale nie, je to závisť, dcérka sa tak isto perfektne učí, detto kubín, reprezentácie..... to je ten problém, ale nechcela som, aby sa začala zle učiť aby zapadla .... som jej vždy vravela, že raz , možno, keď to niekde vyššie dotiahne, ju raz budú prosiť o pomoc a vtedy sa to otočí....

stefka33
28. mar 2014

@zuzkanik Aj ja mám piatačika, tiež sa dobre učí a toto isté sme riešili teraz. U nás to však bolo tak, že sa začal uzatvárať do seba a na posmešky a útoky nereagoval. Všetko sa to v ňom kopilo až nastal výbuch. Zbil o pol hlavy vyššieho a 10 kilo ťažšieho spolužiaka tak, že mu rozbil nos. Učiteľka mi vravela, že len čumela a nechápala, kde sa to v ňom berie. Poznámku dostali obaja. Potom sa mi až posťažoval, že sa mu posmievajú a vylučujú z kolektívu ako tvoju. Bola som z toho úplne rozrušená. Zavolala som si do ped.psych. poradne, že mám podozrenie na šikanu v triede. Dali mi expresný termín. Berú to ako vážny problém. Podozrenie na šikanu sa u nás ale nepotvrdilo. Psychologička mi vysvetlila, že sa jedná o bežné posmešky a strkanice, ktorým iné deti nevenujú pozornosť. Keďže však je moje dieťa dosť citlivé, tak to vníma ako šikanu a pre neho to šikana skutočne je. Odporúčila mi cielené terapie na posilnenie asertívneho správania sa, aby sa naučil brániť a prestal zadržiavať emócie v sebe. Mal asi 6 hodinových terapií + dostali sme aj mi ako rodičia rady. Dieťa sa mi úplne premenilo pred očami. 🙂 Je šťastné, usmievavé a každý deň mi referuje, čo mu kto povedal a ako ho on odpálkoval. 😠 Odporúčam ti to isté. Objednaj sa do poradne. Psychologička má predsa len nadhľad, vzdelanie, skúsenosti. Povie ti ako ďalej.

purplelife
28. mar 2014

Tiez si myslim, ze je to zavist. Skus najst dcere nejaku specializovanejsiu ZS. Medzi sikovnejsie a nadanejsie deti lahsie zapadne.

merynka3
28. mar 2014

dnesna doba je zla... a to vsetko zavisi od vychovy rodicov
viem si predstavit ako sa chuderka musi citit, je to isty typ psychickej sikany...:(
asi by som zmenila skolu... takyto problem medzi vacsimi dievcatami uz nevyriesi ucitelka ani rodic, vasa dcera bude stale ich predmetom posmechu aj vo vyssich rocnikoch, kedy totalne rezignuje a moze ju to poznacit na zvysok zivota...
to ze je mudra a sikovna je super, ale decka v tomto veku ktore na to nemaju, vedu proti tymto typom zakerny boj

yukki
28. mar 2014

Deti sú teraz provokované k výkonom, ale len každý sám za seba, aby vynikli, ale ako individuality. Kým my sme rástli v zmysle V jednote je sila, a Jeden za všetkých-všetci za jedného...a kolektív bojoval spolu proti kolektívu, dnes už každý KOPE len sám za seba,. a nejaká taká kolektívna stránka, tolerancia inakosti, tolerancia ako taká, vzájpomná pomoc....nie je absolútne v deťoch podporovaná. podľa mňa to strašne chýba najmä v tých prvých ročníkoch, kedy by učitelia ešte mali veľkú moc urobiť z kolektívu jednu silnú súdržnú tolerantnú skupinu, ale......všetko ostatné je pre nich dôležitejšie ako toto. Česť výnimkám. Ja by som kľudne púrivítala o hodinu slovenčiny týždenne menej, na úkor hodiny venovanej práve tomuto-poznaniu kolektívu, riešeniu problémov v ňom...at´d. A čo jednu, aj viac hodín....

eryykah
28. mar 2014

hlavne treba asi dietatu vysvetlit, ze ti co sa vysmievaju takmer skoncia len ako priemer alebo este horsie, ale zato on to moze dotiahnut pekne daleko tym,ze je sikovny, davat priklady v uspesnych povolaniach ( co ja viem ako Bill Gates, Mark Zuckerberg - kam to dotiahli zo zakriknutych studentikov ), posilnovat sebavedomie..
Najhorsie je,ze takychto protivnych zavistlivcov cassto vychovavaju sami rodicia, ktory si tak ospravedlnuju svoju lenivost, priemernost (neuspesnost?), ktoru preniesli na dieta.

kikuleenka
28. mar 2014

@zuzkanik ja by som tiez uvazovala nad tym preradenim, ak by to dcera neznasala dobre alebo sa to zhorsovalo. Pridapdne sa poradit s detskym psychologom a budovat jej asertivitu a sebavedomie, aby si verila a nedala sa znechutit takymito spoluziakmi, naopak aby to skor dokazala vhodne proti nim vyuzit (aby oni z toho vysli ako ti hlupaci)

alicuocka
28. mar 2014

@zuzkanik ja tvojej dcerke nezavidim tuto situaciu. viem presne ako sa musi citit. ja som to mala 8 rokov viacmenej cely cas rovnake. dievcata ma odstrkovali a vobec sa so mnou nebavili, kym nieco nepotrebovali. a ja som bola taka, ze som im vzdy pomohla, ked sa dalo. nieze by som si myslela, ze potom uz budeme kamaratky. skor som len nevedela povedat nie.
ja mam na tych 8 rokov 80% len zle spomienky :(
napr. prezliekame sa na telesnu, ja vzdy v rohu a spoluziacka sa ma nieco spytala, tak som sa k nej otocila, ze jej odpoviem a normalne na mna zvrieskla "nepozeraj sa na mna, ty lesba!!!"
alebo - jedna si ku mne sadla na chvilu a hovori mi "my sa s tebou nekamaratime, lebo nemas peniaze, aby si si kupovala nove oblecenie a stale chodis v tom istom" !!! no chapes? 10rocnemu decku toto povie.
mne bola moda ukradnuta a nepremyslala som nad tym, ake tricko si dat k akym nohaviciam...
normalne sa mi chce az plakat ked si na to spomeniem. velmi mi je luto mojho maleho JA ☹

pre dobro tvojej dcerky mas v podstate par moznosti, co mozes urobit:
1. prelozit ju na inu skolu - len tu mozu tie problemy tiez byt. najlepsie keby tam mala nejake kamaratky z kruzku.
2. zajst s nou do psychologickej poradne, aby ste vedeli ako sa ma k tomu postavit a mozno by ste vymysleli aj nejake dalsie riesenie.
3. neriesit jej spoluziacky, nech si hovoria co chcu.
ale podla toho co pises, by bolo fakt asi najlepsie nech ide na inu skolu. lebo taketo spravanie jej moze vazne narusit psychiku, z coho sa bude fakt dlho dostavat.

mimla
28. mar 2014

Ak sa dá treba v tomto prípade preradiť dcéru na inú, lepšiu (náročnejšiu) školu. Tvoja dcéra pravdepodobne vyniká a ostatní jej to závidia. Oni si teraz myslia, že je to pohŕdanie, ale je to v skutočnosti závisť. Śkola má na deti pravdepodobne nízke nároky a takých má aj žiakov. Treba pohľadať inú školu, ktorá dostatočne zamestnáva svojich žiakov prácou a projektami a na závisť priestoru až tak veľa nie je. V krúžkoch ju akceptujú, to znamená že problém bude v kolektíve v škole. To, že má v škole iba jednu kamarátku je v poriadku. Ide viac po kvalite, ako po kvantite, Asi bude skôr introvert ako extrovert. Vždy bude mať menej kamarátskych vzťahov, ale budú intenzívnejšie.
S týmto "problémom" treba počítať aj pri výbere strednej školy a neskôr vysokej školy a vybrať tú, kde sa to nehemží podobnými typmi, ako teraz na ZŠ.
Dcérke držím palce do budúcnosti, asi je výnimočná a priemerných ľudí to škrie.

luvika
28. mar 2014

@zuzkanik ja by som menila skolu...aj ked pamatam si, ako v druhom rocniku mne moj spoluziak cosi urobil, uz ani neviem, ale moja mama v tom momente otocka a zhodou okolnosti odchytila toho spoluziaka este v satni, ta mu tak vynadala a ponavyhrazala sa, dokonca prikazala, ze neopovazi sa viac na mna ruku dvihnut a ze si odsleduje, ze ma bude pred vsetkymi este branit! :D ze ten chudak fakt mi pomaly este aj dvere otvaral...nakoniec sme sa strasne skamosili 😀 no ale na tvojom mieste by som naozaj menila skolu, ak jej robia zle viaceri...mozno ju to casom skor prinuti prestat sa snazit, aby "zapadla" a poskodi tym len sebe. Mozno sa spusti aj na horsie veci, cim su deti starsie, tym viac starosti, zial a stale cosi horsie vyvadzaju. Taketo vztahy sa tazko napravuju, ak vobec, hlavne v skole. Ako si ju na zaciatku zapamataju, tak to ide s nou pocas celych rokov a je skoda, ak je taka sikulka, aby sa to pokazilo kvoli blbemu kolektivu.

klincek
28. mar 2014

@zuzkanik tvoja dcerka vyzera byt sikovna a rozumna mlada dama, ktora stoji nohami pevne na zemi, hoci je to este dieta - a to je vec, ktora vela ludi irituje, aj pokial ide o dospelych 😒.
urcite by neuskodila navsteva psychologa, ktory jej to bude vediet lepsie vysvetlit..za seba len hovorim, ze dcera zrejme svojou "inakostou" nezapada do sedeho priemeru, ktory tu vynimocnost nie je schopny chapat (a uz vobec nie ocenit), lebo je vychovavany v priemernosti a obmedzenosti (hlavne zapadnut do stada!). co je hlavne chyba rodicov tych deti-ony len pozoruju a ucia sa..ale ucia sa rychlo, ze? 😖
podpor ju v tom, co robi a aka je. a pripominaj jej, ze ak nieco zmenilo svet a spravilo ho lepsim, tak priemernost, zakernost a zavist to urcite nebola.
na ZS som bola skor typ ako tvoja dcera, nie ti ostatni-a nevravim, ze dnes som krasna, bohata alebo slavna 😅, ale mam sa dobre, zivot mi toho vela dal - a nikto z tych deciek dnes nema a nie je nic extra, ako si to o sebe vtedy namyslali..skor mnohi z nich opacne.
a aby nechybal stastny koniec-na SS to bolo ovela lepsie a na VS som bola ako ryba vo vode, a tvoja dcerka bude tiez 🙂

bets
28. mar 2014

Kedze je piatacka, dala by som ju na osemrocne gymnázium, alebo do inej vyberovej skoly. Aj za mojich cias to fungovalo tak, že lepší ziaci boli podceňovani, dokonca aj vyhlaseniami ucitelov. A ja som netrpezlivo cakala, ci sa potvrdi, že najlepší ziaci su nakoniec v zivote menej uspesni. V mojom pripade sa to nepotvrdilo a považujem sa za uspesnu vo vsetkych oblastiach mojho zivota. A preto som v pripade mojich deti sa snažila vyhnut podobnej atmosfere v škole a pre deti vybrala školu, kde uspech deti este viac motivuje....

voskovaeva
28. mar 2014

@zuzkanik uricte to ustojite velmi jej pomoze ked bude citit , ze ste s nou a stojite pri nej 🙂

graceful9
28. mar 2014

@zuzkanik toto iste sa stalo aj mne,bola som dobra ziacka,hrala som divadlo,chodila po sutaziach,ucitelky ma mali radi..... spoluziaci nenavideli....zaslo to tak daleko ze som simulovala choroby aby som nemusela ist do skoly...bolo to strasne a doteraz mam traumu a ked niekoho z nich vidim, stale mam strach, hoci uz mi nemaju ako ublizit....na tvojom mieste by som zvazila zmenu skoly,naozaj to nie je nic prijemne pre nu a moze sa stat ze to zanecha stopy :(

kacena4
28. mar 2014

@zuzkanik zuzka mam rovnako staru dcerku tak viem ake to je v skole, no sama si odpovedas v prispevku, ze aka je sikovna, usilovna, rada sa oblieka /to ze nakupujete v sekacoch spoluziacky asi moc nevedia/, ma vela uspechov, je priebojna..... a toto vsetko su veci ktore jej spoluziacky zavia lebo oni nic nedosiali alebo ak ano tak velmi malo. maly sme podobny pripad dievcata tiez ju neprijali do kolektivu a vyclenovali ju, lebo obcas sa namalovala, "vycackala" do skoly...... proste bola ina.
to ze zmenite skolu nemopoze vsade su rovnake deti, skor ci neskor sa znova bude dcerka potykat s rovnakym problemom akurat ju naucis utekat od problemu. skor ju naucite popasovat sa s nim
a ako pise @stefka33 zazili sme preste tento isty problem v rodine synovem zmladil v skole chlapca a zistilo sa ze bol sikanovany niekolko mesiacov spoluziakom az mu rupli nervy co to uz nevydrzal. urcite vyhladajte pomoc a so skolou to ries formou SIKANA potom sa zlaknu a zacnu nieco riesit aj oni, nech si zavolaju do triedy psychologa, ci niekoho kompetentneho na hodinu obcianskej ci nejaku podobnu a nech sa o tom v ramci prevencie porozpravaju ako sa da sikanovat aj psychycky spoluziakom nie len fyzicky
drzim vam palceky nech sa polepsi v skole a hlavne zbytocne jej "nefukaj" rany a nerozpytvavaj je uz velka ked jej spoluziacka povie ze je krava, najprv nechaj nech si to vyriesi s nou ked ma "velku hubu" ako si to tak nejako napisala s nou nie vy dve doma

darkabarka23
28. mar 2014

@zuzkanik máme doma skoro to isté ☹ ,dcérka sa mi práve včera so slzami v očiach sťažovala,že nemá kamarátku v škole,tiež je tam jedna vodkyňa v triede pekný kvietok,a včera postavila všetky dievčatá proti tej mojej.Ale ako vieme,kamarátske vzťahy medzi deťmi sú vrtkavé,tak jej som jej povedala,že zajtra bude určite lepšie,aj keď teda tá moja si tiež v triede obnáša vždy to horšie,deti na ňu dosť útočia,aj keď teda ona sa zas bez slova nenechá,navonok je v škole tvrdá,ale doma mi úprimne povie,ako ju to trápi..Doma sa ju snažím podržať,a už len dúfam,že na strednej škole to bude lepšie.

adri266
28. mar 2014

@zuzkanik vacsinou sa sikanuju deti, ktore su INE. TEda sikovnejsie, tucnejsie, vyssie, lepsie sa obliekajuce, horsie sa obliekajuce.
Mna mrzi, ze toto dcera preziva. Ale zial, taka je dnes realita. Je to vychovou, spolocnostou, internetom (len si spomente na tie videa, ked decka len tak niekoho napadnu a potom to zavesia na net a este sa z toho rehocu. Ja by som ich zabila 🙄 🙄 🙄 🙄 ako rodic za to)...
A co poradit? Vysvetli, preco je to tak (zavist, je uspesna, je ina). Neverim, ze prave presun na inu skolu jej pomoze, lebo ten stres z toho...pohovor s trednym ucitelkom, s riaditelom, daj dceru na nejake bojove umenie, karate, a hned budu ticho...no a tie slova? Ja bezne pocuvam aj horsie vyrazy, ked idem s dcerkou do skoly. MInule tam jeden vrieskal na cely dvor, ze XY ma epicku pizdu
Som mala chut mu s opatkom zaryt doprostred cela 🙄 🙄 🙄

stefka33
28. mar 2014

@adri266 😀 😀 😀 že epickú pizdu 😀 😀 😀 Kurnik šopa veď ja už tým deťom ani nerozumiem. Boh vie, že či je to nadávka, alebo lichôtka. 😀

hradnapani
28. mar 2014

neviem, odkial sa to berie. Mozno je to vrodene (kazdy mame temnu stranku) a rodicmi neusmernene.
ALE: taketo spravanie bolo vzdy pritomne v spolocnosti, nie je to vysadou dneska. Ja som bola obetou sikany uz v skolke pred vyse 30 rokmi (a pamatam si aj inych spoluziakov, obete i pachatelov) a v skole si tiez pamatam taketo kreatury, aj dievcata (ale v skole mi uz dali pokoj, skolka ma celkom vycvicila).
Takze bolo vzdy, je a bude... len sa menia formy, podmienky...

hajajanka
28. mar 2014

@zuzkanik Neuvazovali ste o zmene skoly? Mas nadane dieta, ktore je sikovne a prave toto jej mozu zavidiet ostatni a takto to davat najavo. Aby sa nestalo to, ze dcera bude chciet zapadnut, lebo nema ziadnu blizku dusu alebo bude chciet byt ako ostatni a zacne sa im nakoniec podobat. To by bola skoda. Ja by som zvazila prestup na inu skolu.

babulka82
28. mar 2014

@voskovaeva @zuzkanik skor by som povedala že je to nie vychovou ale NE.vychovou ☹ bohužial dnes nikto nema čas na deti a evidentne teraz deti zavidia a žiarlia že niekto je uprednosteny a vychvaleny nie len v škole. Tieto deti vačšinou niesu chvalene a uznavane hlavne doma ,čo je velmi smutne .Dnešnym detom nechyba nič po materialnej stranke ale po tej citovej veeeeeeeeeeeeeeelmi vela. Ja si vždy hovorim a je to sväta pravda :
Deti netreba vychovavat ale stači im ist prikladom !!!
Takže pravdepodobne tie dievčence ktore nadavaju a utočia na dcerku to vidia aj doma.Naš syn napr,ked niekto niečo zle urobi medzi detmi ,hned mi hovori že je to škarede a nerobi sa to .Je to velmi zlate a som pyšna v tej chvili že mam tak mudre 5 ročne dietatko.

slimstar
28. mar 2014

ved staci tu hlavnu "vodkynu" co ju sikanuje poriadne parkrat slovne zhodit pred celou triedou a bude pokoj. Ja som to tak urobila a ziadna sikana uz nebola do konca skoly. Nech sa s nimi nezatazuje a neberie si to k srdcu, su to len falosne kravy, ktore nepotrebuju pozornost.