Mám 17 rokov a chcem študovať medícinu, ale mám strach z krvi
Dobrý deň. Neviem, či to má zmysel sa pýtať, ale skúsim. Mám 17 a pomaly sa musím rozhodnúť, kam z gympľa na výšku. Už som sa zamerala na predmety: biológiu a chémiu, a pred nedávnom som ešte bola pevne rozhodnutá, že idem na medicínu, chcem byť lekárka. ALE! Máme to akosi "v rodine", že pri odbere krvi mi bolo kedysi zle, asi 2x som odpadla, a pohľad ako berú krv niekomu, som kedysi nemohla.. Tak dnes už si stále ľahnem a je to OK. Už som v poslednej dobe pri odbere aj len sedela a tiež to bolo v pohode. V hlave si stále vravím, že veď to musím vydržať ak chcem byť doktorka. Všetci v okolí to doteraz zľahčovali, že "veď si zvykneš", tak som to neriešila.. ale teraz ma prepadla panika, že čo ak si nezvyknem?! aj to sa môže stať a ja za to proste nebudem môcť, a hneď z výšky vyletím. Čo bude potom so mnou..? ale nič iné robiť si neviem predstaviť, nič by ma tak nebavilo ako doktorka ☹ Má s tým niekto skúsenosť, že si "zvykol" na pohľad na krv?
@januus Tak co poznam chlapov, tak kazdy druhy ma panicky strach z krvi, zeny ovela menej. Tiez prah bolesti maju niekde inde ako my, je to proste fakt
@januus ja som studovala v CR, ano jasne ze musis prejst vsetky oddelenia, tam zacnes chodit az v tretom rocniku (aspon u nas to tak bolo, dovtedy len teoreticke predmety, cize sama teoria, maximalne na fyziologii sme si skusali odber krvi a aj to nevyslo na kazdeho, kto nechcel vedel sa tomu vyhnut ze sa len pozeral), ides aj na chirurgiu atd ale aj tam je vela teorie, u nas bola prax na oddeleni cize sme robili viac menej vizity a na operacku sme sa dostali tiez jasneze ale vela krat sa len pozerat poza chrbat co zas toho tolko nevidis ponad chrbaty chiurgov, asistovat som bola pocas skoly mozno dvakrat, medikov je vela a nestihne sa kazdy vzdy prestriedat. a tiez mi prislo na operacke 2x zle - raz pocas skoly - bola som hladna a unavena z dlheho statia a raz pocas letnej praxe na chirurgii bolo to skoro rano a nebola som tiez najedena, nikto to nebral tragicky, myslim ze tam su na to zvyknuti.a inak ja tiez sa priznam ze ak by slo o zivot krv odoberiem ale nebrala som ju poriadne dlho a nepustam sa do toho, nemam v tom prax, berie ju vzdy sestricka a taktiez je tu rutina a prax. ak by si krv odoberala druhemu je to ine ako ked to robia tebe, sustredis sa na to aby si to urobila dobre a myslim ze vtedy nemas cas premyslat a sustredit sa to ze ti bude zle. takze ja by som tieto tvoje obavy vobec neriesila, nemas sa coho bat.
@januus aj ja som taka bola, casom som si na skole celkom zvykla aj ked uplne krvaky, pilenie kosti som nikdy nemusela a ani sa nechystam niekedy take veci robit...dotereaz mi je ale zle ked pichaju mna musim lezat vacsinou :D na inych som si celkom zvykla aj ked cim si s tym menej tym ti to zas zacina viac vadit, je to v psychike, ciastocne si zvyknes, ciastocn vzdy buds ten typ :D
@januus tak potom nie je o com.nevahaj a hor sa do studia,drzim palce. nenechaj sa odradit svojim strachom z krvi
ja osobne by som sa mozno pozrela na to aj z tej stranky ako si ochotna pracovat s ludmi. ked ide o zdravie, ludia vedia byt velmi velmi neprijemni a potom skoncis niekde na fore ako ta "neschopna doktorka". proti takemuto sa treba fakt obrnit ale pre niektorych ludi to moze byt naozaj stresujuce, niekde som citala ze najviac samovrazd je medzi zenami lekarkami
@januus Potom ti to asi az tak nepali a zostan radsej pri tej medicine, neber to v zlom 🙂 Vela stastia!
Mam dost z toho co tu citam, takze asi takto...kludne chod na medicinu, ku krvi sa spoza hrby knih pocas studia ani nedostanes, max ked sa na party chlapci pobiju, pitva je sice povinna, ale nebudes jedina koho tam zrovna so zemou a v praxi (zalezi od specializacie) sa do kontaktu s krvou dostanes v zavislosti od toho akou lekarkou sa chces stat (napr dermatovenerolog???) 😉 tebe neberie krv sestricka? 😉...ale its up to you 😉 ...mozes skusit aj farmaciu...alebo nejaky prirodovedny odbor, len neviem ake budes mat uplatnenie s tym na trhu prace, kedze u nas je vyskum a pod. v plienkach, resp ziaden
@preshibana 5x "krvy" a jazyky vystudovane (?), fuuu, to je silna hrubka 😖
Tak ti poviem, zistis, az ked budes na skole :D Ja som sla na skolu (veterinu) s tym, ze krv aj vsetko vpohode. A po prvej navsteve pitevne som sa jej potom cele 4 roky uspesne vyhybala :D Zacalo mi byt zle z ludskej krvi, zvieraciu som este tolerovala ale len mimo skoly - v utulku, kde som pracovala a ked prisiel nejaky dobity psik, tak jednoducho nebolo casu rozmyslat nad tym, ci mi je zle alebo nie, vyriesila som situaciu a zle mi prislo az potom :P Adrenalin.... No a odkedy nerobim v utulku uz krv nemozem ani vidiet :P Ale teda bola som aj na operackach a s krvou som bola vpohode, alebo na pohotovosti zasivanie a drenaz... horsie bolo napravanie zlomenin a zavadzanie klincov, ci cistenie zubneho kamena :-/ :D sice pri oboch boli vedlajsie faktory ako to, ze som sa postavila priamo pred ohrievac v sale (a este k tomu bolo leto) a pri druhom som brala silne lieky, po ktorych mi bolo zle aj bez operacky, ale aj tak no... zistis az v praxi :P
strach z krvi :DD tak počkaj keď budete mať každý druhý týžden v treťom ročníku pitvu a ty budeš cítiť sladkastý zápach hnijúceho tela. nechcem byť hnusná ale to je realita rozmýšlaj o tom
@moni73 ooooh...fuuuha...fakt otrasna hrubka....bleh....hanbim sa a ozaj neviem akym vesmirnym ziarenim a inymi zahadami doslo u mna k tomuto docasnemu zatemneniu mozgu....tak ale stava sa .... 😉 dik za upozornenie.... 😉btw....slovencina je moj rodny jazyk, ktory musim ovladat, to je jasne, ale studovala som uplne iny jazyk.... 😉 to ale nie je ospravedlnenie 🙂
@januus a ty si myslis, ze vramci cirkulacie ta postavia na salu drzat haky? 🙂 pokial sa nebudes specializovat na chirurgicke odbory, zasypu ta ambulanciou, takze styk s krvou nie je nevyhnutny...nemyslim si, ze jedinym problemom medikov by mal byt strach z krvi 😉 skor si priprav pohodlnu stolicku a vela entuziazmu, ze ked dostudujes caka ta "nehostinnost" zdravotneho systemu a nie krasna iluzia z televiznych serialov...ci za to tych 6rokov stalo 😉 plus zakonom stanovene celozivotne vzdelavanie, atestacie, atd 😉
@olivia6 radost, ze si aj ty nasla preklep, ze 😉 S cistym svedomim ale mozem prehlasit, ze ide o jednu z mojich doposial velmi zriedkavych gramatickych chyb aj to len z prekliatej nepozornosti....ale kazdu konstruktivnu kritiku beriem, posuva ma vpred 😵 Kiezby tu vacsina diskutujucich pisala aspon takto a nekomolila nam tu slovencinu 😉
BTW, slovencina je moj rodny jazyk, ktory musim automaticky ovladat, ale na VS som studovala uuuuplne ine jazyky....a "krv" pisu aj sklonuju uplne odlisne 😉
@januus na JLFUK do Martina. Ja len aby si sa uistila,ci si ochotna travit kvanta a kvanta casu za knihami,lebo poznam vela ludi,co chcu ist na vysku ,ale nechce sa im vela ucit. Tym ta samozrejme neodhovaram,skor naopak. Ja som vzdy chcela byt lekarka,ine som nikdy ani neriesila,milovala ssom chodit k lekarom a ako decko som sa strasne tesila ,ked mi isli vyberat slepak,lebo som mohla byt g nemocnici 《 asi uchylka 😀 》 ,ale vsetci ma odhovarali,ze ked chcem ist na medicinu,musim dat uplatok a podobne. Nakoniec som vsetko zvladla vlastnymi silami,aj ked to bolo tazke, a teraz nelutujem. Ak to naozaj chces,chod si za tym.
treba zvykat. ja si neviem predstavit vychodit medicinu a nevediet odobrat krv. v praxy sa da tomu tiez vyhybat len docasne. aj alergolog sem tam berie krv na testy- resp sestricka a neviem ako by som sa tvarila keby dr odpadol pri tom ako mi berie krv🙂
Ahoj, je super že chceš isť na medicínu, robím sestričku a denne mam aj 10-20 odberov....a každý deň je zle tak 3-4. Problém je že niekedy musí zaskakovať doktorka ak tam nie som a niekedy sa musí krv brať aj dosť všelijako...teda že aj do bežnej skúmavky, aj nechať tiecť priamo do skúmavky....no neviem si predstaviť popravde keby bolo mojej doktorke zle a to 4 skúmavky sú niekedy minimum. Ale pozitívne je že čo mi chodia ženy prvorodičky tak po čase aj tým čo bývalo zle tak im prestane byť...zvyknú si lebo musia,je tam strašne veľa odberov teraz a každú chvílu. Dalšia voľba je ale aj psychoterapia. V každom prípade držím palce. U mňa je to tak,že mne nie je zle ked mi berú krv,ale nepozerám sa a nemusím to U druhého mi to vôbec nevadí. Je možné že aj vy sa viacej bojíte u seba a u dalšieho by to s vami nič nerobilo.dajte tú medinu.držím palce
@januus hm,no strach z krvi - ak po medicine tuzis, skus skocit za psychoterapeutom. Lebo ked sa nad tym zamyslis racionalne, nie je dovod sa krvi bat... A medzi nami, mne by vacsi problem robili kadejake chrasty, vyrazky, hnisave pluzgiere a dekubity z kozneho :/ uz o roznych vytokoch na gynekologii a kolonoskopiach ani nehovoriac...ale jednoznacne vrcholom utrpenia by pre mna bola praca detskeho onkologa :( tymto vzdavam hold vsetkym dobrym lekarom na Slovensku, ktori sa napriek vsetkemu rozhodli ostat tu a chrania nase zivoty. Zvaz si, ani jedna orientacia lekara nie je med lizat a lekar musi byt pripraveny asi na vsetko mozne a myslim, ze horsie ako krv a hnis je pocit bezmocnosti, ked nemozes pacientovi pomoct a on ti umrie 😔
Bola som na tom podobne. Zlepsilo sa to po porode a tiez pobytmi v nemocke. Da sa na to zvyknut. Teraz by som kludne aj operovala, asistujem pri urazoch...predtym som isla k zemi aj ked v buse zahlasili zastavku "Fakultna nemocnica". 😀 teraz jednoducho vypnem mozog a robim co treba (uz som pichala injekcie aj osetrovala vyvod z hrubeho creva ci prelezaninu - v rodine). Niekedy si myslim ze som mala byt lekarka, bavilo by ma to velmi ale v mladosti som nad tym ani neuvazovala kedze som odpadavala aj pri zadretej trieske.

@robin_claire podla mna vobec nezalezi na tom ci si chlap, ci baba, odpadnut moze hocikto a ver mi ze za to proste nejak nemozes..