icon

Mám 17 rokov a chcem študovať medícinu, ale mám strach z krvi

januus
13. jan 2015

Dobrý deň. Neviem, či to má zmysel sa pýtať, ale skúsim. Mám 17 a pomaly sa musím rozhodnúť, kam z gympľa na výšku. Už som sa zamerala na predmety: biológiu a chémiu, a pred nedávnom som ešte bola pevne rozhodnutá, že idem na medicínu, chcem byť lekárka. ALE! Máme to akosi "v rodine", že pri odbere krvi mi bolo kedysi zle, asi 2x som odpadla, a pohľad ako berú krv niekomu, som kedysi nemohla.. Tak dnes už si stále ľahnem a je to OK. Už som v poslednej dobe pri odbere aj len sedela a tiež to bolo v pohode. V hlave si stále vravím, že veď to musím vydržať ak chcem byť doktorka. Všetci v okolí to doteraz zľahčovali, že "veď si zvykneš", tak som to neriešila.. ale teraz ma prepadla panika, že čo ak si nezvyknem?! aj to sa môže stať a ja za to proste nebudem môcť, a hneď z výšky vyletím. Čo bude potom so mnou..? ale nič iné robiť si neviem predstaviť, nič by ma tak nebavilo ako doktorka ☹ Má s tým niekto skúsenosť, že si "zvykol" na pohľad na krv?

katusska1
14. jan 2015

@januus ahoj, urcite skus 🙂 hlavne ak je to tvoj sen ;) len neopovrhuj inymi skolami aj prirodne vedy vedia byt tazke. Pre kazdeho je tazka ina skola a kazdeho bavi nieco ine. Nikdy nevies ako skoncis ty ;)

tykat
14. jan 2015

@januus ako medicka na praxi budes robit veci kde odber krvi bude to najmenej stresujuce...sestra je lekarka a teda pichala injekcie, infuzie, robila odbery, bola pri operaciach, odrodila dieťa, videla ludi rozne potlcenych, zranenych, postihnutych, chorych, zanedbanych, takych co smrdeli hnisom, mocom a vykalmi, videla vela zachvatov kedy mala chut utiect, pacientov umierajucich na hnusne choroby, popalenych, male deti s roznymi postihnutiami...ked toto absolvujes odber krvi ta fakt nerozhodi, to mi ver... 😀 skus...nechat to mozes kedykolvek

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
tykat
14. jan 2015

@januus ....studovala v prahe na karlovke...k takym veciam sa dostanes na praxi... a je to len dobre, potom ta uz nejaka "krv" len tak nezlozi 😉

katusska1
14. jan 2015

@januus hmmm len kolko z nich to vzda 😀 ja som bola na biochemii a dost spoluziakov odislo z 30 co nas vzali /niektori robili prijimacky ja nie lebo som mala priemer a par este dalsich nerobilo/ ich je asi 11 😀 tiez som to tam vzdala. Teraz som na lf a na biochemiu by som sa nevratila ani keby mi tam dali dvadsat titulov zadarmo 😀

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
katusska1
14. jan 2015

@januus haaa ved aj ja som tam isla len kvoli tomu ze ma prvykrat nevzali na lekarsku 😀 vyuzila som tie zadne vratka, ale bolo to fakt tazke teda aspon na prirodovedeckej v ol9mouci. V prvaku bola skuska obecna chemie a to bol zahul 😀 a nemusis mi vykat 😀 😀

liebling98
14. jan 2015

@januus počas štúdia sa s krvou dostaneš do kontaktu teda hodne. Ono, človek, ktorý nemá tvoj problém si to ani neuvedomí. Odber krvi sa nacvičuje na cvikach z fyziológie, akonáhle budete mať cvičenia na klinikach, tam všade je krv - odbery, transfuzie, preväzy rán. Počas letnej praxe na chirurgii medici asistuju pri operáciách, pôrodoch.

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
katusska1
14. jan 2015

@januus ved ja som to tak vobec nemyslela ze ta naplasit praveze som chcela odlahcit tu temu o prirod vedach. na prijimacky som sa absolutne neucila uz sa mi nechcelo a potrebovala som si proste vtedy oddychnut. V cechach som nabrala druhy dych rozmyskela si co a ako a je to. Takze sa nelakaj urcite som to tak nemyslela nedostala som sa lebo som sa neucila. Budem ti drzat palce 🙂

ivka104
14. jan 2015

urcite by si to mala skusit, ak ta to taha na medicinu. Bude to poriadna drina ak sa tam dostanes.....myslim ze pohlad na krv nebudes vobec brat tak tragicky popri studovani, ani si to nebudes uvedomovat. Mam neter na medine a tiez jej to nebolo na zaciatku prijemne a teraz v pohode zvlada aj prax (pitva, oddelenia v nemocnici tak tam vidis naozaj vselico). Len pekne skus a bude dobre , neboj. Drzim palce.

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
ivka104
14. jan 2015

@januus nie neodpadla, ale mala slabost. Pohlad na krv jej nerobil problemy, skor pitva. Ale ona to tak nepreziva, neviem sa vzit do tvojej situacie samozrejme. Mala by si to skusit a uvidis potom. Ved situacia sa moze zmenit .teraz sa tym vobec nezaoberaj, ci budes odpadavat alebo nie. Potom to budes riesit, ak to bude naozaj zle. Mozno o dva roky bude situacia uplne ina a inak to aj budes brat.

zenazaba
14. jan 2015

v prvom rade, nikto ta zo skoly nevyhodi, ked budes odpadavat pri pohlade na krv 😀 Po druhe, pri ziadnej praktickej skuske nebudes brat krv ani robit nic krvave....ja osobne som vramci skoly brala krv iba raz a aj to spoluziakovi, inak len na letnych stazach a to bolo v poho...na to si raz-dva zvyknes 🙂 Na chire sa odpadava, len ked stojis dlhsie ako hodinu na jednom mieste, je ti teplo a cez rusku nemozes dychat...nie z krvi....kazdopadne sa na to mozes vyhovorit 😀 Ono je najhorsie, ked sa pozeras ako niekto iny robi nieco niekomu inemu 😀 Krasne povedane 😀 Inymi slovami, ked pojde do tuheho a ty budes ta, co musi zasiahnut a osetrit, budes to zvladat ovela lepsie......hlavne nehovor pacientovi, ze to robis prvy raz 😀

denduska
14. jan 2015

@januus urcite to prekonas, este budes prekvapena kolko vas tam takych bude 😅 a urcite by som sa nesnazila tomu vyhnut, praveze cim castejsie uvidis nieco neprijemne, tym skor sa otrasies a bude dobre. Ja som videla aj sestricku instrumentarku ktora robila roky a prislo jej zle (ani sa necudujem, v creve sa hybali parazity,este teraz to vidim pred sebou) no a? Sme len ludia.

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
leishmania
14. jan 2015

@januus tento tvojroblem nebude medzi problemami ktore ta budu trapit najviac pocas studia 🙂 a prve 3 roky sa poriadne ani ku krvi nedostanes 🙂 presne ako pisu baby, mozno to ovplyvni tvoje neskorsoie zaradenie a mozno si uplne zvyknes....

zenazaba
14. jan 2015

@januus som medik vo finale 😀 Nehovorim, ze sa s krvou nestretnes....krvi bude habakuk....na operackach.....najviac si jej uzijes na porodnici a na popaleninach, tam byva vazne dusno 😀 Jedine tu krv budes brat pomenej, pokial sa sama nebudes o to hlasit, v nemocniciach nas sestricky k takym veciam moc nepustali....ale na letnych stazach sa mozes "vyburit" 😀 Naucit sa to musis tak si tak....ja som sa napriklad ucila pichat arterku na takmer komatickom starcekovi, ktoremu to bolo šuma-tri 😀 Na pediatrii sa paradoxne odobera krv najlepsie novorodencom, lebo ti narozdiel od väcsich deti iba placu ale nemecu sa........krvi sa neboj, zvyknes si...........................mne sa raz zamotala hlava, ked doktor osetroval pacientovi zlomeny palec na nohe 😀 Tak som nenapadne odcupkala na chodbu, predychala a vratila sa....potom som este tisickrat asistovala pri operaciach, sekciach, porodoch a nic....krvi hektolitre, tecie strieka, mas ju na sebe, pod sebou, okolo seba ale uz je clovek z toho taky flkegmaticky, ze mu ta krv nic nerobi....akurat prestupujes z nohy na nohu, ked musis drzat hak v nejakej neprirodzenej polohe, nalepena doktorovi pomaly na zadku 😀

zenazaba
14. jan 2015

A @leishmania pouzila krasnu a mimoriadne pravdivu vetu 😀 Krv bude to posledne, co ta na medine bude trapit 😀 Uf, vraciam sa ku kniham o dva tyzdne ma caka statnica z chirurgie 😀

buba08
14. jan 2015

@zenazaba ze "nalepena doktorovi pomaly na zadku" 😀, tak to potesi 😀

zenazaba
14. jan 2015

@buba08 no ked sa jeden az dva kusy doktorov a jeden medik musia pomestit medzi nohy pacientky pri hysterektomii, vznikne z toho taky jeden vesely grupac, kde sa vsetci k sebe tulime a mame sa radi 😀

buba08
14. jan 2015

@zenazaba hlavne, ze je veselo 🙂 😀

januus
autor
Autor odpoveď zmazal
januus
autor
Autor odpoveď zmazal
leishmania
14. jan 2015

@januus poznam 🙂 mam za sebou medicinu a este teraz odpadavam ke dma pichaju niekedy 😀 z kruzku som bola ten odpadavajuci jedinec 😀

kamanima
14. jan 2015

som zdravotníčka a pred nástupom do školy mi ani vo sne nenapadlo, s čím všetkým sa počas školy a následnej praxe stretnem a na čo všetko si budem musieť zvyknúť. krv mi konkrétne nevadila, ale boli veci, na ktoré som si musela zvykať, nebolo mi hneď na prvýkrát všetko jedno. ako napr. zahnisané, nekrotické dekubity, pri ktorých pacientom trčali svaly, kosti z rán; rany plné červíkov zapluté hmyzom, mŕtvy a manipulácia s telami etc., etc. je toho veľa. podstatné čo chcem povedať je, že som si zvykla a všetko, čo mi zo začiatku robilo problém beriem teraz ako rutinu a ani sa nad tým nepozastavím. keď túžiš byť lekárkou, tak si za tým choď. ale dobre si to rozmysli, lebo na prd doktorov máme až až. a ešte mi napadlo, skús sa dohonúť vo vašej nemocnici s námestníčkou pre ošetrovateľstvo, aby ti dovolili chodiť napr. na pár hodín na chirurgiu a sama zbadáš, či to budeš zvládať